Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Mihail Mateev

Тази седмица трябва да пристигне колекция семена на люти чушки с различна лютивина - от Керълайна Рийпър (официален рекордьор от 2017 в книгата Гинес) до най-малко люти чушки.

Някои уточнения:

  • Пиперът като вид е многогодишно растение.
  • Подлежи на резитба, ашладисване, размножаване чрез резници и прочее
  • Може да се отглежда в саксия на закрито целогодишно



Наредени по Scoville Heat Units (лютивина по скалата на Сковил):

Сорт - лютивина по Сковил SHU - произход на сорта

          15 лв на пакетче:

  1. Carolina Reaper (5 семки) - 2,200,000 - САЩ
  2. Moruga Scorpion (5 семки) - 2,009,231 - Тринидад и Тобаго
  3. 7 Pod Douglah (5 семки) - 1,853,936  - Тринидад и Тобаго
  4. Naga Viper (5 семки) - 1,349,000  - Великобритания
  5. Bhut Jolokia (5 семки) - 1,041,000  - Индия

    12 лв на пакетче:
     
  6. Habanero (20 семки) - 445,000  - Мексико
  7. Scotch Bonnet  (5 семки) - 300,000 - Кариби
  8. Chilli Green (Chilli Verde Indiana) (20 семки) - 300,000 - Бангладеш
  9. Bird eye - Malaguetinha (5 семки) - 200,000  - Бразилия
  10. Diablo Grande (20 семки) - 200,000 - Италия
  11. Jindungo (20 семки) - 200,000 - Ангола
  12. Cayenne Long (20 семки) - 100,000 - Френска Гвиана

    10 лв/пакетче:
     
  13. Thai Dragon (20 семки) - 80,000 - Тайланд
  14. Tabasco (20 семки) - 50,000 - Мексико
  15. Jalapeno (10 семки) - 30,000 - Мексико
  16. Peter's Pepper (5 семки) - 30,000  - Великобритания
  17. Chiles de Arbol (20 семки) - 20,000  - Южна Америка
  18. Serrano (10 семки) - 20,000 - Испания
  19. Heirloom Banana Pepper (5 семки) - 10,000  - Армения
  20. Big Jim (10 семки)  - 10,000 - Ню Мексико, САЩ

Посочената лютивина за някои сортове е максималната според етикета на опаковката, а за други - средна. В интернет може да се намерят по-различни стойности за лютивината (линк 1, линк 2). 

s-l1600.thumb.jpg.520bf87c00d4d95468b533721ab3b44f.jpg

Ползи от консумацията на люти чушки:

  1. Подобрява когнитивните функции
  2. Допринася за образуването на червените кръвни телца
  3. Намалява кръвното налягане и предотвратява сърдечносъдовото заболяване
  4.  Естествено облекчаване на болките
  5. Освобождава носовите дихателни пътища
  6. Омекотява чревните заболявания и смущения
  7. Усилва имунитета
  8. Поддържа здрави очите
  9. Забавя рака
  10. Може да предотврати стомашните язви (като убива бактериите, които ги причиняват)
  11. Подпомага намаляването на телесното тегло
  12. Удължава продължителността на живота


Повече подробности за ползите: Статия на английски за ползата от лютите чушки

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

А примерно по пазарите у нас тия лютите рибки и шипки дето им викат, те колко единици са? Аз винаги казвам да ми дават най-слабо лютите и все са ми много люти.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev

Изобщо не знам нашенските или балканските сортове някой да ги е изследвал по скалата на Сковил.

Интересното при чуждестранните сортове е, че не се селектират само за лютивина, а и за допълнителните нотки  - опушеност, шоколадовост и т.н. 

А ето какво става, когато изядеш цяла чушка Moruga Scorpion (номер 2 от списъка):

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 18 часа, Боби Димитров написа:

А примерно по пазарите у нас тия лютите рибки и шипки дето им викат, те колко единици са? Аз винаги казвам да ми дават най-слабо лютите и все са ми много люти.

Мисля, че най- лютите нашенски са около 300 000 единици капсаицин. Над милион единици си е химическо оръжие.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev
преди 1 час, Kalam Mekhar написа:

Мисля, че най- лютите нашенски са около 300 000 единици капсаицин. Над милион единици си е химическо оръжие.

Който не иска да му е люто, да се записва за къри лист.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

Тези стандартните зелени люти чушки от магазина, доколкото знам са около 5000 единици. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev
преди 51 минути, Димо 33 написа:

Тези стандартните зелени люти чушки от магазина, доколкото знам са около 5000 единици. 

Значи трябва да си внесем мексиканци, за да се научим да ядем люто! :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev

Семената пристигнаха току-що.

Желаещи има ли?

s-l1600.thumb.jpg.fe3c8708804a6cca08d4a0a0c7c7a149.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
На 7.07.2020 г. at 20:01, Mihail Mateev написа:
  1. Може да предотврати стомашните язви (като убива бактериите, които ги причиняват)

 

1. Хеликобактер пилори си живее постоянно в хората. Лютото няма как да я убие или изтреби. Опасно е, когато лигавицата на стомаха е често раздразнена и тази бактерия се вдълбае в слоя под нея. Тогава се получава язва. А, точно лютото е доста добър начин да си раздразниш лигавицата на стомаха. Особено в комбинация с много солено.

От всичките изброени неща, само за облекчаването на болката съм сигурен. Не, че я облекчава действително, а капсаицинът предизвиква усещане за изгаряне и другите болки се игнорират, докато трае ефекта му. Принципът "Клин, клин избива". На това се дължи и пристрастяващият ефект на капсаицина. Заблуждавайки мозъка, че има увреждане от изгаряне, той отделя ендорфин и сродните му "хормони на щастието" които са с обезболяващо действие.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev

За ендорфина и болката е точно така.

За язвата - не съм убеден, че е както е написано в статията. И аз мисля, че лютото дразни.

Но си има хора с всякакви вкусове.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Теди

Две вметки, понеже се консултирах с експерта микробиологичен лаборант-млад пенсионер, дето ми е под ръка.

Хеликобактер пилори е патоген и нормално не живее в хората. Заживее ли започва да се размножава и стигне ли определени високи количества  - води до сигурна язва. Често се заразяват членовете на цели семейства, поради ползване на кухненски прибори, между съпрузи и т.н. Трепе се със сериозни антибиотици, капсацинът не го мори. 

Доказаните медицински ползи от лютите чушки са противораковите свойства на капсацина и голямото количество витамини (от там по-високи имунитет и продължителност на живота). 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Един доктор лекува/спира инфаркти и инсулти с лют пипер (тинктури) или поне така твърди. Аз при болки/стягане в сърцето съм консумирал прясна люта чушка и отхлаби. И то не от тези в челото на таблицата, даже хич.

@Mihail Mateev, а ти защо не поръча по-рано? Изпускаш един сезон.

P.S. Едно интервю с въпросния доктор: https://dietgest.blogspot.com/2007/09/unknown-facts-about-cayenne-pepper-and.html?m=1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev

Тези в началото на таблицата са със 6 месеца период от засяването до узряването на чушките. 

Те са за домашно гледане, а не за хвърляне на полето или в градината.

И се гледат като многогодишни, а не като едногодишни.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev
преди 2 часа, Славянски написа:

@Mihail Mateev, а ти защо не поръча по-рано? Изпускаш един сезон.

Вземаш едно пакетче, отглеждаш при домашни условия. Към януари - февруари ще имаш достатъчно чушлета със семки за градината.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 12 часа, Теди написа:

Две вметки, понеже се консултирах с експерта микробиологичен лаборант-млад пенсионер, дето ми е под ръка.

Хеликобактер пилори е патоген и нормално не живее в хората. Заживее ли започва да се размножава и стигне ли определени високи количества  - води до сигурна язва.

Само в около 50% от хората. От 80% за страните с ниска хигиена до 7% за САЩ, където само до преди 10 години е била към 66%. Не знам, дали хигиената или химията се е увеличила в САЩ през последните десет години. Преди два дни, мой познат ми каза, че е видял мравки да заобикалят отворен пакет с вафли. Виж в Уикипедия на английски. В българската има три реда. Сега прочетох, че тази бактерия не винаги е болестотворна и вероятно има и положителна роля за гостоприемника, като го пази от по- опасни патогени. Това не го знаех. Още преди години бях чел, че няма проблем да се размножава в стомаха ти, каквато е работата на всяка бактерия. Проблемът е, когато се вкопае под лигавицата, а това става, когато е наранена или хронично раздразнена.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...