Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Recommended Posts

Гого

Каква е разликата, между купчината и компостера с палета?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

И аз така правих две години, но нещо се случи с картофите на втората година - станаха леко ... хм, оцъклени(?), както се "оцъкля" ориза, когато го сложиш в олиото - вече не така с плътен цвят, а сякаш "прозрачни", знам ли как да обясня. И на вкус бяха гадни - не се сваряваха.

Ако какво им се случи и най-вече - каква е причината?

Ха, това е много интересно. Да не са тръгнали да се развиват много към повърхността. Ти отгоре само пръст ли имаше или слагаше и слама или сено?

 

 

Каква е разликата, между купчината и компостера с палета?

Единствено естетична, защото червеите не бягат от храната.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

Ха, това е много интересно. Да не са тръгнали да се развиват много към повърхността. Ти отгоре само пръст ли имаше или слагаше и слама или сено?

 

Бяха в дупки, с малко пръст отгоре и с черги отгоре. Не бяха на плитко.

А ако са на плитко - какво се случва?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

Там е работата,че май малко ги поливах!

#кой хаби вода и усилия да полива картофи, за бога :)))

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Намирала съм такива прозрачни картофи, когато садим. За мене те са измръзнали, но това са си мои предположения. Иначе от реколтата не сме имали такива. А за поливането - поливаме, защото добивите от малко място са по-добри. Експериментирахме една година - два реда поливани, останалите - не. От поливаните се родиха осезаемо по-едри картофи. Е, миналата година не сме поливали, защото не се спря да вали, но капковото беше опънато и в готовност.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

Намирала съм такива прозрачни картофи, когато садим. За мене те са измръзнали, но това са си мои предположения. Иначе от реколтата не сме имали такива. А за поливането - поливаме, защото добивите от малко място са по-добри. Експериментирахме една година - два реда поливани, останалите - не. От поливаните се родиха осезаемо по-едри картофи. Е, миналата година не сме поливали, защото не се спря да вали, но капковото беше опънато и в готовност.

 

Причината за това може да бъде само лошо струкрурирана почва в основата. Картофите имат толкова плитка коренова система, че осигуряването на правилната им среда за растеж (пясък, компост, слама) е в пъти по-лесно и енерго-спестяващо от хабенето на вода, това имах предвид :) Но щом сте с капково, поне не си губите времето.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Още някакъв вариант, който ми се вижда лесно изпълним и практичен.

Даже може по дължина правоъгълни гнезда с армирана мрежа да се направят.

 

картофи в слама.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Това последното само отдолу ли има картофи? И каква е идеята на армировката?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Не знам защо е толкова високо, сигурно защото такъв размер са имали и използвали. :)

Идеята, освен, че държи сламата и компоста на определено ниво и позволява циркулацията на въздух и възможност да избива листната маса отстрани, друга не виждам. Освен, ако не се комбинира с нещо друго, което е увивно по краищата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

Май просто не е довършено до горе, поради липса на пръст и слама.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

При положение, че са сложени по краищата, вероятно е така..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Stanko Kaishev

post-26-0-66580400-1427049006_thumb.jpgpost-26-0-48940100-1427049026_thumb.jpgpost-26-0-36720500-1427049043_thumb.jpgЗапалихте ме с тези картофи в слама,ето какво сътворих днес.

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Stanko Kaishev

post-26-0-14285400-1429470007_thumb.jpgpost-26-0-07974100-1429470010_thumb.jpgpost-26-0-87399000-1429470012_thumb.jpgИ ето след месец горе долу,те се показаха а и нахвърления след това лук.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

Топло е при теб! Моите едва живуркат под сламата - сложени преди около месец.
Ще слагам утре други - на село, тук е по-топло. Да експериментирам на два фронта.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Stanko Kaishev

Здравейте градинари,картофите растат на зелено,ще видим какво се получава и отдолу по късно.

 

post-26-0-92933700-1430763518_thumb.jpg

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev

За който знае английски:

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev

И картофена кула, 60 / 60 см:

 

При лоши условия дава 10-20 кг картофи, при добри - 30 кг.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Здравейте градинари,картофите растат на зелено,ще видим какво се получава и отдолу по късно.

При мен още не са се показали :)

Тези, които сложих в пръстта, ги сложих след тези в сламата и вече са на зелено.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

И моите в слама едва се развиват.
Станко, твоите скоро ще са за домулчиране.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Stanko Kaishev

Да вече един път им подложих слама и компост.В събота пак.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване