Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Боби Димитров

Стерилизирана царевица

Recommended Posts

Боби Димитров

От край време си ядем царевица в консерва. Преди бая години, когато влезе Метро на българския пазар, купувах царевица на стекове по 24 консерви, няколко пъти годишно.

Веднъж наши роднини ни дадоха няколко бурканчета с царевица и като ги опитахме, макар да не ги одобрихме на вкус по причини, които няма да опивам тук, щото нямат връзка, ни хрумна да опитаме сами да си я правим.

Тъй като в нашите условия е невъзможно да отгледаме някакво добро количество царевица, обикновено купуваме от познат производител на кочани с листа. Около 30 броя са добро за нас единично количество, за да не ни писне от операцията (отварям скоба да кажа, че всяко нещо, което ти дотяга, е непрактично за свободното време).

Кочаните се белят така, че да им останат най-вътрешния слой листа и косата и се слагат в голяма бака (вземаме я от комшиите). Докато се белят, баката с вода е сложена да се грее на газова пиростия. Отгоре може да се затиснат с тава примерно, или друга тежест. Когато заври бурно водата се засичат 10 минути и се изключва огъня.

Когато се охладят, обикновено до 30-60 минути, водата се излива през цедка и се събира. Кочаните се дообелват, половината ги изяждате директно на момента щото са много вкусни, а може и да ги метнете на плочата на скарата за 15 минути :D

Останалите кочани (ако останат!) се режат с нож така, че да паднат зърната. Да, не е съвършено, но е много бързо, около 10-15 секунди на кочан. Изправя се кочана на дъска с дръжката надолу и с 4-5 движения се свалят всички зърна. Пробвал съм и с тия цилиндричните ножове за кочани, но при лека вариация в дебелината, греда. Орязаните кочани се грабят от децата един през друг за осмукване.

Използваме буркани 370 мл със широко гърло. Пълним със зърна до горната гънка, половин чл сол, доливаме от прецедената вода от варенето, нова капачка и в обратно в баката, за стерилизиране. След завиране на водата - 30 минути. После веднага се вадят, обръщат и до там. Другата седмица се повтаря операцията :D

Най-стария буркан, който сме отваряли такъв, е бил на 11 месеца, без промяна във вкуса.

ps: От мляна варена царевица стават уникални "курабийки", но за това - друг път! Просто го пиша като информация, че и 100 кочана да свари човек, пак не стигат!

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...