Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

alys

Източник: 
https://www.zajenata.bg/1-чаша-кисело-мляко-и-2-брашно-и-хляб-не-купувам-вече-от-магазина-по-цяла-седмица-news109865.html

400 г пшенично брашно
250 мл кисело мляко
сол на вкус
1 ч. л. сода

Пресейте брашното със сол и сода.
Замесете меко тесто. В зависимост от консистенцията на киселото мляко, може да се наложи малко по-малко или малко повече от 250 гр. Основното е да се направи гъсто тесто.
За да предотвратите залепването на тестото върху ръцете си, намажете ги с растително масло.
Поставете тестото в хладилника за 10 минути
Разточете тестото във формата на малък колбас и го разделете на 5 части. Направете всяко парче на тънка кръгла палачинка.
Пробийте хлебчето по периметъра с вилица. Загрейте тигана добре.
На средна топлина, запечете от всяка страна до златисто- кафяво. Когато опечете хлебчето, може да го намажете с масло.

IMG_20200801_202117~2.jpg

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Това с вилицата по периметъра не го разбрах.. странично.. или просто в края?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Като правих питките, забравих да набода с вилицата. Иначе имаше видео (руско) и жената набоде цялата питка с вилицата. Идеята е да не се получи тънка кора, която да се надигне, а по-цялостно да се изпече. Това е спасение, когато съм забравила да сложа хляб в хлебопекарната. А и се получиха вкусни.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Ще ги пробвам с 200 гр кисело мляко + 1 яйце.. и с 50:50 лимецово брашно и флейки.. обещавам да снимам..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Има много вариации на такъв вид бърз хляб, ние им викаме пърленки :) Не зная дали има дума на български за по-общия клас flatbread... Но ние сме правили най-различни, вкл. само с брашно и вода и сол. Това го видяхме един път на Беглика фест, преди сигурно 10 години, където се правеха чапати в реално време и идеята беше ако направиш 5, можеш да си вземеш една безплатна. Съответно имаше опашка и за правене, и за купуване :) 

За набождането... специално чапатите, а и сигурно друг вид такъв хляб, като се сложи на слаб огън се пече без да се надига много. Ако е на силен огън се издува като балон и после си спада сам. Това надуване му помага да се изпече по-бързо, вътре се пълни с горещ въздух. А и е доста забавно за децата :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

При нас също ги наричаме пърленки. По механите ги сервират и почти винаги са добри топли. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

И аз съм правила различни варианти. Пица на тиган също съм правила. Обаче точно тази рецепта много ме спечели (щото на ММ му се усладиха :D ). 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

До този на тиган още не съм стигнал, но Софи вчера прави тесто за пица и децата "рисуваха" върху тях със зарзават от двора.. луда игра..

FB_IMG_1597129788909.thumb.jpg.9bcf51a003bc26202623affb8ae68cef.jpg

FB_IMG_1597129798565.thumb.jpg.56971b6034000ebee9296121301a03ab.jpg

FB_IMG_1597129805708.thumb.jpg.1b0d820d847ee5fe962e4e45154bfb3b.jpg

 

Туй е Софи (по Митко): :)

FB_IMG_1597129822353.thumb.jpg.58636a484a4c2bea2f475bc64d922a23.jpg

 

А туй съм аз (пак Митко) брадата патладжан, а косата лук: :)

FB_IMG_1597129831467.thumb.jpg.0bc84ec385bf54bca3dd69284eaf2d07.jpg

 

Ето ни изпечени:

FB_IMG_1597129840572.thumb.jpg.f40913e779f778aa1b04d8aaa83e981d.jpg

FB_IMG_1597129847528.thumb.jpg.2b276a899f5072ff1c5323572130b2d3.jpg

.. таз с избухналия шивес, горе в ляво е от Марто.

FB_IMG_1597129811069.jpg

  • Харесвам 5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Лелееее, много хубави пици!!!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...