Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Kalam Mekhar

Съвети за вкореняване на резници

Recommended Posts

Mihail Mateev

Лентата е тази: https://en.wikipedia.org/wiki/Parafilm - някаква дишаща лента за медицински цели - слага се върху раната (редакция: човешка рана), за да я предпазва от инфекции, като едновременно с това позволява на раната да диша.

Във филма казва, че "ползва лентата, за да позволи на резника да диша, като запазва влажността му. Освен това лентата предпазва резника от гъби и спори, така че, ако в кутията се развият спори и гъби, резниците остават незасегнати". Също така увива с лентата само частта от резника, която ще е на въздух, а необвитата част е забита в пръстта.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

На мен, проблемът с гъбите и спорите ми е под земята. Не знам, за какви рани става въпрос. Когато има разрез в горната част на резника, раната се запечатва със сока и изсъхва за 2-3 дни.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev
преди 34 минути, Kalam Mekhar написа:

На мен, проблемът с гъбите и спорите ми е под земята. Не знам, за какви рани става въпрос. Когато има разрез в горната част на резника, раната се запечатва със сока и изсъхва за 2-3 дни.

За рана на човек става дума - тази лента е с медицинско предназначение първоначално.

Иначе относно гъби и спори под земята - докато гледах как се прави разсад на гигантска секвоя (в момента това съм засял), човекът обработваше пръстта с фунгицид, за да избегне развитието на спори и гъби. Не е казвал какъв точно и в какво количество. Нито знам дали при теб е приложимо - като желание и като възможности.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 6 минути, Mihail Mateev написа:

За рана на човек става дума - тази лента е с медицинско предназначение първоначално.

Иначе относно гъби и спори под земята - докато гледах как се прави разсад на гигантска секвоя (в момента това съм засял), човекът обработваше пръстта с фунгицид, за да избегне развитието на спори и гъби. Не е казвал какъв точно и в какво количество. Нито знам дали при теб е приложимо - като желание и като възможности.

Имам фунгициди, колкото искаш. Но, като почна да се презастраховам, ще трябва да сложа и антибиотик, за да мори бактериите, които са основния причинител на кореновото гниене. В крайна сметка, цялата тази дивотия ще свърши, като експериментите ми с инсектицид. Сложих Коломбо в почвата и след това, гледах в прозрачната чаша, как ларвите на почвената мушица пълзят между гранулите и си хапват коренчета.

  • Объркан 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev
преди 17 минути, Kalam Mekhar написа:

Но, като почна да се презастраховам, ще трябва да сложа и антибиотик, за да мори бактериите, които са основния причинител на кореновото гниене.

Възможно ли е да имаш заразена почва или заразени резници?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, Mihail Mateev написа:

Възможно ли е да имаш заразена почва или заразени резници?

Проблема ми е в липса на търпение. Когато се появят листа и издържа достатъчно дълго, за да ги изчакам да провиснат и тогава да ги полея, всичко е ОК. Но, рядко изчаквам, това да стане и ги поливам преждевременно. Коренчетата загниват и дори да не умрат, растението стагнира с месеци без растеж. В крайна сметка, може да се оправи, може и да умре. Най- добре е, когато всичко се направи както трябва още в началото. Всяка почва си е потенциално заразена. Само трябва да създадеш условия за гниене. Когато корените са здрави, те се съпротивляват и бактериите не ги засягат. Обвиват се със защитен слой, включително собствена популация гъбички.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev
преди 3 минути, Kalam Mekhar написа:

Проблема ми е в липса на търпение.

Докато се чудех за твоите проблеми, вчера изгледах доста филмчета в Youtube.

Истината е, че търпение си е нужно. 

Ето едно филмче, чийто материал е правен в продължение на няколко месеца, но авторът е търпелив кореец...:

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Ехеее... 
Не знам каква е идеята на всичкото това усложняване.

Тази пролет орязах една  'Rouge de Bordeaux’, заложих 5 толкова дебели резника, като във видеото и петте се хванаха успешно и растат радостно. Просто ми досвидя да ги хвърля. Боднах ги в саксии на открито и поливах. Като ги прибера в БГ, ще имам за раздаване.
Дундуркането е при зелените резници.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 51 минути, Антоанета написа:

Дундуркането е при зелените резници.

По принцип, точно за такъв случай пуснах темата.

А, Руж дьо Бордо е с толкова недостатъци, че съм решил да не я включвам в колекцията си. Има предимство само в ранният срок на узряване и с това, позитивите ѝ приключват. Ниска захарност, отворено око, вкисване и отхвърляне на плодовете. Като гледам, тези които я продават не пускат собствени снимки на плодове. Може и да не са имали какво да снимат.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Докато обърна внимание, че съм взела Rouge de Bordeaux вместо Rounde de Bordeaux, минаха две години. Вече е засадена и каквото стане тази зима.
 

ПП Тази зима измръзна (не до корен) в саксията в гаража и много късно се разви, но юли имаше изобилен завръз. Не съм я опитвала още, но също чувам недобри отзиви.

Редактирано от Антоанета

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 29 минути, Антоанета написа:

Докато обърна внимание, че съм взела Rouge de Bordeaux вместо Rounde de Bordeaux, минаха две години. Вече е засадена и каквото стане тази зима.
 

ПП Тази зима измръзна (не до корен) в саксията в гаража и много късно се разви, но юли имаше изобилен завръз. Не съм я опитвала още, но също чувам недобри отзиви.

Ronde de Bordeaux ми е от любимите сортове, но не съм убеден, че става за отглеждане в саксия. Прекалено силен растеж има. Расте, като бамбук.  В този случай, Руж дьо Бордо е по- добрият избор, независимо, какво ще роди. Далматинската също е със слаб растеж. Както и Виолетова от Бордо (Негрон). Последната, може би е най- добра за отглеждане в саксия. Има бавен растеж и високо качество на плодовете.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Отглеждам в саксия, докато се позакрепят, защото постоянното им местообитание ще е в неподходящи за смокини условия - както някъде писах, смокинята ми е от любимите плодове и ще си направя труда да отгледам поне малко за хапване въпреки неблагоприятните условия.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 13 минути, Антоанета написа:

Отглеждам в саксия, докато се позакрепят, защото постоянното им местообитание ще е в неподходящи за смокини условия - както някъде писах, смокинята ми е от любимите плодове и ще си направя труда да отгледам поне малко за хапване въпреки неблагоприятните условия.

Като гледам, как почнаха да ни навестяват всяка година пролетни студове, май само смокини ще останат да ядем, защото формират цвят чак през Юни. След студовете ми останаха по десет ябълки на дърво и в Петък бяха обрулени от буря, заедно с керемидите от една стопанска постройка и други съпътстващи щети. Клоните на смокините са изкривени, все едно, че ги е духа вятър с месеци в една посока, но на плодовете им няма нищо. Днес купих мрежи за още пет дървета, че научих косовете на много лош навик.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

При нас най-неприятното са късните слани. Миналата година при по-хладна зима, попари само новите филизи. Тази зима беше значително по-топла, но късната слана изгори целите смокини до земята - всичките. Някои изобщо не поникнаха повече, ноооо до скоро "стрелях на посоки", без да се информирам за спецификите на отделните сортове. Имам място и време за експерименти - което оцелее. 
Покрай "новата реалност" обаче, имам повече време за четене и завъждам някои по-студоустойчиви сортове. ...но пак имам и други, които просто са ми попаднали от някъде. :D 
Някога, като заживея на терена, ще направя зимна защита, на каквото е оцеляло и съм харесала във времето.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Бих искал тук да попитам за съвет относно двете ми дръвчета пекан, които, поради увредените и малки корени, мисля да третирам малко като резници. Принципно чета, че резници от пекан (и зелени, и зрели) може да се вкореняват доста успешно, та може би имам шанс да им вдъхна живот.

Засега съм ги боднал в пликове с добре дренирана почвена смес, за да не гният. Но трябва да използвам някакъв стимулант за корените. Гледах разни рецепти и бих могъл да направя върбова вода. Също четох, че може да се полеят с ябълков оцет една лъжичка на 1,2 л вода. С купешки марки опит нямам. Канелата също има запазващи свойства.

Също, заровил съм едно 8-10 см и от стеблото. Но нагоре пръчките са дълги и зелени (не са сухи засега). Добре ли е да ги скъся до някаква дължина или да не бързам?

В тази статия от Южна Африка пише, че са имали 85 % успех с вкореняване на резници събрани в средата на зимния период на покой с някакви хормони за вкореняване (които мисля ги има във върбовите клонки):

https://academicjournals.org/journal/AJB/article-full-text-pdf/2C3246456900

И една статия за върбовата вода/настойка, която твърди, че ефективността при зрели резници е минимална. Но все пак те имат корен!

https://www.gardenmyths.com/willow-water-rooting-hormone/

И някои "направи-си-сам" идеи:

https://preparednessmama.com/natural-rooting-hormone/

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
nela62

Включвам се с моята версия за вкореняване на смокини. През октомври в далечната 2017 год. разхождайки домашния си любимец отчупих 5 странични клончета (20 см) от няколко смокинови дръвчета в квартала (Стара Загора, кв. Градински). Сложих ги в чашки с вода на перваза на южен прозорец. Не съм им сменяла водата, само доливах (за разлика от мненията изказани по-горе, аз знам, че за да пусне корени едно растение, водата не трябва да се сменя). И така стояха, пускаха коренчета и дори се разлистиха. През април ги засадих директно в двора на село (гр. Меричлери) като им избрах място по-назавет). Не съм ги обгрижвала по-специално, не съм ги завивала през зимите, не съм ги поливала и пръскала. Сега вече са големи над 2 м. дръвчета, които ме радват с много и вкусни плодове. Между другото аз съм лаик в градинарството, повече практик, отколкото теоретик и не съм се интересувала от имена и сортове. За мен това са просто смокини - най-вкусния за мен плод.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

И при мен, метода с държането във вода се оказа най- сполучлив. Но аз я сменям през ден или два. При появата на зачатъци на коренчета, веднага ги засаждам в купички с торфена смес и перлит. Обработените с евтин и слаб вкоренител на Лактофол (0,1%) се развиват най- слабо от всички. Общо взето, съжалявам, че го ползвах. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 6 минути, Kalam Mekhar написа:

Обработените с евтин и слаб вкоренител на Лактофол (0,1%) се развиват най- слабо от всички. Общо взето, съжалявам, че го ползвах. 

Това да рече ли, че не би го препоръчал за пеканите?

@nela62 поздравления за успеха!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 20 минути, Славянски написа:

Това да рече ли, че не би го препоръчал за пеканите?

@nela62 поздравления за успеха!

Не знам. За смокини е трагедия. Още, когато го купих, Гошев ми каза, че истинският вкоренител с който работи е с 1,0% активно вещество, а не 0,1%.

Далматинската отпред е потапяна във вода, а Чикаго Харди зад нея е обработена с вкоренител и засадена направо в торф по същото време, когато съм поставял първата във вода. Пресаждането на далматинската беше преди седмица. Това в дясно с многото перлит е отпадъчен резник с два възела и не го броя. Жал ми беше да го изхвърлям.

Cuttings.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Специално за смокините аз взех резници от баща ми и мога да пробвам различни на варианти. Исках върбови клонки пак да събера. Вкоренител нямам, ама ако е толкова слаб, не си заслужава. Все пак ми се ще да направя нещо в домашни условия.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...