Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Mihail Mateev

По вдъхновение от Йоско

Продукти:
* 1,5 kg млади тиквички
* 260 ml лимонов сок от жълто шише (защото забравих да взема лимони)
* сокът на три портокала
* 30 g чесън на прах (защото забравих да взема глава чесън за скилидки)
* една връзка копър
* 2-3 супени лъжици пчелен мед
* сол

Начин на приготвяне:
1. Обелвам тиквичките и ги нарязвам на тънки шайби.
2. Слагам шайбите на дъното на купа, поръсвам с готварска  сол, слагам следващия ред шайби и така докато свършат.
3. Чакам 30 минути да си пуснат водата.
4. Измивам два пъти на чешмата (не повече, за да не обезсолят тиквичките)
5. Нарязвам копъра на ситно с ножа.
6. Слагам копъра върху тиквичките
7. Изцеждам 3 портокала върху тях.
8. Слагам 3 с. л. мед
9. Слагам чесъна на прах
10. Слагам лимоновия сок
11. Разбърквам добре
12. Слагам в хладилника за 12 часа.
13. Ям.

Забележка: в маринатата не слагам сол, защото тиквичките са се осолили достатъчно (за моя вкус) при първоначалния си престой със солта.
Забележка 2: може да се сложи черен пипер - аз забравих. Както и люти чушки и др. подобни - според вкуса на всеки.
Забележка 3: нямам снимки, защото не знаех, че ще се получи толкова добре. Може би следващия път.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Теди

За прегледност да сложа в темата предложението от Йоско (копирам от чата):

,,Сурови, на колелца (не дебели). Редят се в тава и се посоляват. Оставят се за половин час да излезе водата, даже леко се изстискват после. Следва заливане с марина- копър, чесън, мед, сол, сок лимон и зехтин. Оставят се в хладилник за 12 часа в моя случай, като се объркват чат пат. После..ядеш и ревеш."

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Йоско

Моменталически прикрепям доказателствен матрял от втория опит. Все така жесток, макар и с олио щот свърши върджина. Добавих преди сервиране свежи босилек, риган и тученица..щот си имаме. Наздраве!

IMG_20200810_211115.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev

Моите без масло ги правих, и вече останаха само на 50% (снощи ги заложих, уж тази сутрин трябваше да са за ядене, ама от снощи ги подкарахме, 30 минути в марината).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Йоско

Много хора се оплакват че няма какво да си правят тиквичките. Аз севте си отглеждам..и докупувам. Преди ми се случваше да хвърлям - вече не. Даже ще пробвам да консервирам

  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev

Моята марината се получи неочаквано добре. Ако не беше копърът, можеше да мине за оранжада (с толкова портокал вътре ;) )

  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...