alys

Кладница и шийтаке

35 мнения в тази тема

Тази година ще се пробвам с кладница и шийтаке в пънчета. Заразихме 4 пънчета (в диаметър са около 20 см и са дълги около 35 см) със зимна кладница, а предстои да направим същото с лятна кладница и шийтаке. Пробихме по няколко отвора в пънчетата, сипахме мицел и запушихме с кочани от царевица. Сега са покрити с найлон навън на север от кошарата. Знам, че трябва други условия, но питах хората, от които пазарувах и ми отговориха, че пънчетата може и навън да стоят. За шийтакето се надявам да отрежем дебели клони от върбите. Трябвало да са между 5 и 15 см в диаметър и по около метър дълги. Ако се роди нещо, ще пиша. Иначе ще поливаме капково пънчетата, но това през май или юни. Имах желание да пробваме и други методи за посяване на мицела, но не ме огря.  ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Алис,мицела смеси ли го със стрърготини или направо го сложи,защото аз реших да пробвам другия метод с нарезите по дървото а не с дупки!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без стърготини сложих мицела. Оказа се, че нямаме голяма бургия за дърво. Много ми се искаше да го пробвам това с нарязване на шайби от пънчетата и между тях мицел. Отделно сложих малко стърготини и мицел в един плик с отвори. Преди това стърготините ги кипнах. Може би мицелът е малко или е студено при нас. Засега няма изгледи за развитие. Има някакви слаби бели петна, но очаквам да са повече. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, до колкото знам отнема месеци тая работа, развитието на мицела и изкарването на плодни тела?

Храбрият Шивач хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Откъде купувате мицела?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гъбите имат ли някаква по-особена роля в градината? С нещо допринасят ли за нея?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гого, задължително гледай на Майкъл Филипс видеата и ако ти остане ред от копане на барутен погреб/езеро - прочети книгата Holistic Orchard. Толкова неща научих от нея за гъбите в градината, дори Пол Стаметс не ме изкефи толкоз (а той е шеф-гъба все пак, в световен мащаб).

 

Макар че подозирам питаш за ядливите плодни тела на гъбите :) А не за самите гъби... които са всъщност светая светих...

Georgi Beorgi хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като цяло за гъбите питах, като елемент в градината. Ядливите обичам да си ги търся в гората. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мицел - от Троян и от Бяла. От любопитство започнах с гъбите. Може и нищо да не се получи, но ако стане, то ще е към края на годината, предполагам. Не познавам гъби и затова ми стана интересно това с кладницата, а покрай нея и шийтакето.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние също имаме намерение да отглеждаме гъби, но сме се спрели на Шийтаке в пънчета. Има една биоферма за Шийтаке, която продава мицел. Тук

Току що намерих заразени дибли. 12 бр. 3.50. Тук

Статия с подробно описание как става. Тук

Текста е на английски, но тъй като на нас ни предстои, мисля да направя снимки и да сложа стъпка по стъпка какво сме направили на български език.

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Притеснявах се, че може да се възприеме като реклама, иначе за мицел за кладница може да се купи за 8 лв./800 г и дюбели за шийтаке 0,10 лв./бр. Сега се колебая дали да приложа сканираната инструкция за гъбите, която ми изпратиха и как да я приложа. Съдържа и телефон за контакти, имена на доставчика на мицел. Ако има опция скрит текст, може би е най-добре. Админът да каже.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Качвай както ти е удобно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Като се кликне върху сканираната страница, се чете добре. :) 

post-54-0-23895800-1426877720_thumb.jpgpost-54-0-71730500-1426877748_thumb.jpgpost-54-0-91820300-1426877777_thumb.jpgpost-54-0-47029500-1426877810_thumb.jpgpost-54-0-90175500-1426877829_thumb.jpgpost-54-0-47222100-1426877846_thumb.jpg

Редактирано от alys
Mihail Mateev и Храбрият Шивач харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

post-54-0-67426100-1428855798.jpg

 

Ето и първите гъбки, още мънички. Точно така са, надолу с главите, защото съм закачила дървени стърготини с мицел под една маса. Днес забелязах леко нарастващи бели петънца и разгледах отвсякъде. Отдолу вече растат. Сега се чудя къде да ги преместя, за да е топло, светло, но не слънчево. 

Georgi Beorgi хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След пет дни 035230865.jpg

Евелина, Емилия Димитрова и bushkata харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 И финал 035247649.jpg

                  035247648.jpg

Храбрият Шивач, bushkata и Емилия Димитрова харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ехааа, поздравления! До колкото виждам, тези не са от пънчетата, а от гацата със стърготини? Пишеш, че я държиш под маса? А масата къде се намира? Как поддържаш влажност?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От пънчетата ще почакам. Тези са от стърготините, да; Масата е в стая, в която не спи никой. Пръскам с пулверизатор върху стърготините всеки ден. Сега, като ги откъснах, трябва да чета пак дали до следващата вълна на плододаване трябва да пръскам. Логично е да пръскам, но сигурно по-нарядко. Вчера ги загледах гъбите - слънцето достигаше до част от тях и имаше изпарение. Засенчих за по-сигурно, но това само вчера, иначе си ги е огрявало за малка част от деня. Трудно е да се сложат на светло, пък да няма слънце и да не пречат :), пък да ги пръскаш и нищо да не пострада наоколо. При по-топло време ще ги изнеса навън някъде под навес. Трупчетата всички вече са подредени и леко завити с найлон зад кошарата. Канех се да ги пръскам и тях с вода... и това ще стане.

П.П. От 5 кг влажни дървени стърготини, 150 г мицел се получиха 300 г гъби. 

Веселата ферма в Родопите хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оказа се, че при пънчетата има живот. Какво точно расте, не знам, защото вече не помня в кое пънче беше лятната, в кое зимната кладница и къде е шийтакето. Ако пораснат повече от това на снимката, ще е по-ясно. :)

 

036150990.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От тези две дупки, които показах, не стана нищо. Обаче две пънчета плододават. Днес откъснах 330 г, а останалите ще ги чакам да пораснат още. Не бяха много за откъсване, но любопитството ми надделя и искам да ги опитаме по-младички гъбите. Голите охлюви ме изпреварват и ядат, нагризали са доста от шапките, а някои гъби са изпапкани изцяло. Наръсих с Вениш, но има едни много дребни, които са плъзнали по пънчето, мисля, че пак са охлюви. Понеже е трудно да се преборя с тях, наръсих с пепел пънчетата (кората) и около пънчетата. Ще видим дали по-нататък ще има загуби. Не знам дали кладницата ще расте на тоя студ, но важното е, че въпреки опасенията ми, мицелът е оцелял и ще ядем гъби. :)

Тези лилавичките не знам какво са. Не растат бързо, дори не знам дали растат. Бялото сигурно е било лятна кладница, но или е изядена от охлювите, или е изсъхнала, по-скоро първото. Това, което откъснах за ядене, е зимна кладница (с тъмни шапки).

Михаил Караянчев хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Снимах пънчето, от което още не съм обрала гъбите. Чудя се дали са за бране. Ще се почудя още някой и друг ден, а през това време се надявам останалите да пораснат.

 

 036347307.jpg

 

От стърготините също растат гъби. Отгоре има утайка от кафе. Слагам я и върху пънчетата. 

 

036347302.jpg

Михаил Караянчев хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, така, как вървят гъбите, питам аз? Колко време трае "заразата" на пъна? На слънце, на сянка, на шарена сянка, на слънце от част от деня? За кладницата четох, че можело като си набереш няколко броя, накиснеш във вода и полееш дънера, да има ефект?

Оля хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хахах, жужи ли мухата :Д 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се сещам да поливам пънчетата, но от последните дъждове са под открито небе и като вали поне да се мокрят. На сравнително сенчесто са под дюлята, от северната страна на кошарата. От изток са високите коприви и може би ги огрява за кратко. Няма гъби сега.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-много гъби имаме във влажната зона разбира се, в пълна сянка или за кратко огрявано - естествено си растат (за сега няма време за експерименти със заразяване). Оставила съм някои паднали или нарочно нахвърляни дървета и гледам, отдолу са гъбясали вече. 

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мхмм, от прочетеното, така като гледам, гъбарникът ще е под ореха. :)
Гледам уж предлагат и разни други дървесни гъби, общо 5 на брой: http://fungi.pw/ - ама нещо много им големи пакетите. 50 дюбела, ама квото такова, ще дупча.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А бе истината е, че кладницата не ми е особено вкусна, а шийтакето е прекалено луксозно за ежедневна употреба. Ако не са обикновени печурки, не бих гледал гъби домашно... Иначе съм по-фен на иконулиране (заразяване) на подходящи хабитуси с избран мицел, но говорим за дивото, както е при Тони. Няма да откажа ако и в овощната градина тръгнат де - то и сега растат доста, но не ги познавам. Иначе в ливадата в долния край лани и предната седмица пак намирам по 1-2 печурки.

 

Пример за това е и да речем Бен Фалк, който забелязъл как след 2-3 години на много места във имота му почват да се появяват wine caps (мисля, че е сламена гъба на български) и разбира, че това идва от коктейла микориза, който ползват за фиданките.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кладницата в буркани и към салатата ми влиза доста доволно. : )
Вместо да обикалям покрай марица да пълня кучетата и себе си с кърлежи, така в двора супер. А кво се получава ако забия мицела в живо дърво?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Покрай Марица не бих минал и на разходка под заплаха от отравяне, кво остава да бера нещо! Бях срещнал из ФБ някъде една жена си продава зеленчука и я питат - чист ли е, с какво пръскате против вредители? А тя - с нищо не пръскаме, поливан е само с вода от Марица и вредители няма.

 

coincidence-i-think-not_zps04c901d9.jpg

 

Иначе ще се радвам да завъдя по-сериозно гъби в градината, дори на чували, но дори в буркан и на салата не ми харесва кладница (по начало не обичам мариновани гъби, а покрай дядо ми гъбаря, лека му пръст, съм опитал бая нещо), та може би някой ден като се заселим на село ще тръся да взема печурки, хем после е полезен и компоста. А през това време ще се опитам да завъдя полски печурки и сърнели наоколо :)

Гого хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И в какво ще се изразяват опитите ти да завъдиш полски печурки и сърнели?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами пренасям мицел - специално с печурките подозирам, че е успешно, предвид това, че намерих гъба. Сърнели намерихе малко по едни съседни на селото баири, демек климатът и почвата са сходни.

21608237973_71a0e139df_c_d.jpg

 

Тъй като тези бяха на доста малка площ, вероятно под 200 квм, заподозрях, че мрежата отдолу е добра, затова си взех едно парче педя на педя и го закопах на място, близо до нашата градина. Ще пробвам и в самата градина, в долната част, където е на практика ливада все още.

alys и Варела харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди няколко години бутнах няколко тополи от двора на баща ми защото корените повдигали пода в къщата на съседа (и превентивно, че няколко паднаха сами и направиха поразии)... Та сега на пъновете сами са се появили много гъби. Ако искате мога да ги снимам да ви ги покажа някой ако разбира да даде малко информация какви са що са. На мястото според съседа има вода на метър и половина под земята, да не би за това да са се пръкнали?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди няколко години бутнах няколко тополи от двора на баща ми защото корените повдигали пода в къщата на съседа (и превентивно, че няколко паднаха сами и направиха поразии)... Та сега на пъновете сами са се появили много гъби. Ако искате мога да ги снимам да ви ги покажа някой ако разбира да даде малко информация какви са що са. На мястото според съседа има вода на метър и половина под земята, да не би за това да са се пръкнали?

 

Най-вероятно е тополовка.. около квартала ни в Пловдив, тъста ми навремето пълнеше чували, защото бая тополи и каваци има орязани.. покрай околовръстното преди да изникне тая тръстика и да почнат да я палят също страшно много имаше.. ако е тополовка, става много добра маринована с копър, чесън и настъргани морковчета.. особенно бебетата гъбки.. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ЧНГ нa всички.

Относно клaдницaтa,нaй подходящa дървесинa е от бук или тополa. Орех също стaвa но тaм се рaзвивa много бaвно сaмият мицел.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.