Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Жоро

Ацтекски тютюн/Махорка/Nicotiana rustica

Recommended Posts

Жоро

Сдобих се съм семена от туй чудо от един ю ес сайт, където го продават като индиански 'хопи' тютюн и съм очарован. Расте като другия, но листата не стават толкова големи, освен това става много бързо - за няма и три месеца. Дават го, че държи на по-северни климати. 

Преработва се като другия - листата се запарват и сушат, за да се очистят от хлорофила. Има уникален аромат. За следващия сезон предлагам семенца :)

"Преведено от английски-Nicotiana rustica, ацтекски тютюн или силен тютюн, наречен укуч в Южна Мексико поради корените на маите, мапакото в Южна Америка, Bauerntabak в Германия и thuoc lao във Виетнам, е растение за "тропически гори" в семейство Solanaceae.'

P.S. Така и така сме го писали тропическа гора...

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev

Ако е ароматен и расте в саксия, може да си помисля за семена следващата година. Не пуша, но ароматът на листата ми харесва.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Пу за мене.. и аз искам семе.. :wub:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev

Т

преди 5 часа, Mincho Georgiev написа:

Преработва се като другия - листата се запарват и сушат, за да се очистят от хлорофила.

Може ли обяснения за преработването? Как се запарват листата?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Може ли и аз да се наредя за някое семенце? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро
преди 34 минути, Mihail Mateev написа:

Т

Може ли обяснения за преработването? Как се запарват листата?

На около 80-90 градуса в тава с капак във фурната, после се държат няколко часа на около 40-50 и после се разстилят на мрежа да съхнат. Става и в найлонка на слънце. :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро
преди 17 минути, Миленка® написа:

Може ли и аз да се наредя за някое семенце? 

Сичко може, а домати никой ли не иска?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev
преди 22 минути, Mincho Georgiev написа:

На около 80-90 градуса в тава с капак във фурната

Колко време на 80-90 градуса в тава с капак във фурната?
Вода в тавата слага ли се?

  • Объркан 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev
преди 22 минути, Mincho Georgiev написа:

а домати никой ли не иска?

Ако доматите могат да се свият и да се изпушат, сигурно ще се намерят желаещи  и за тях. Случайно да са домати сорт "табако"? ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро
преди 9 минути, Mihail Mateev написа:

Колко време на 80-90 градуса в тава с капак във фурната?
Вода в тавата слага ли се?

маняк, тука сичку на око прайм :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev
преди 1 минута, Mincho Georgiev написа:

тука сичку на око

Хубаво, де, като замирише на цигари откъм фурната, значи е трябвало и вода да сложа.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

Не слагай тигана преди да си хванал рибата ;)

  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®
преди 1 час, Mincho Georgiev написа:

Сичко може, а домати никой ли не иска?

Домати за късмет ми се размина да искам... и тъй щедро не заявявай, че сичко може :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване