Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Боби Димитров

Боби Димитров

Recommended Posts

Боби Димитров

Привет, с тази тема-представяне искам да дам тон за песен :) Окуражавам ви, при желание, да се представите в удобен за вас формат и да споделите каквото намерите за добре!

За да представя себе си, трябва да представя още няколко човека. Първо дядо ми Илия, който беше майстор лозар, овощар и градинар, макар и от едно отминало поколение. С него, и с баба, свързвам всяко отиване "на село" лятото - в Каблешково, до Бургас. Повече за това съм писал на блога ми. И двамата си отидоха, но заветът им е жив.

Щафетата пое достойно майка ми, която добави още една градина към семейната колекция - на Банево, пак Бургаско. Там се гледат кокошки, до скоро зайци и пак плод-зеленчук. Тя е моята надежда, че макар и научен на едни методи, човек лека-полека може да се обърне към по-устойчиво стопанисване. Без отрови, с мулчиране, комбиниране на култури, компостиране, ЧКЧ... Когато сме по този край, винаги се опитваме да помогнем с каквото можем в двете градини.

След това идва по реда си семейството от страна на съпругата ми. Там имаме няколко двора по декар в село Мърводол, Кюстендилско. Те ни дадоха поле за проби и наблюдения, от класическите 300 корена домати и 1000 чушки, през нови овошки, до изцяло подивял и не пипван 20+ години малинак.

И накрая е една градина в зародиш, която се намира в Хераково, до София.

15353260352_2473ab2c24_h_d.jpg

През 2015 година там има само 20 фиданки бебе фиданки, хубава поляна с полски цветя и гъби и малка горичка. Появи се с новата градина и нашето второ дете, щерката Кате. Ето и снимка от 2017 на същото място:

Early july sunset

Комбинацията от всички тези фактори + усилено четене и усвояване на практики за разумно и устойчиво градинарство в последните 5-6 години = голям мерак, някакъв опит и много желание за развиване на всички градини.

Активно поддържах дейността на Хранкооп София в продължение на 3 години, после на Тръстика от 2016 и една от основните ми градинарски мотивации е отглеждането на чиста храна, както и запазване и култивиране на сортовото разнообразие.

Това е от мен, предполагам в дискусиите ще се опознаем допълнително.

  • Харесвам 16

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

През юли 2019 заснех няколко видеа като представяне / раходка на градината, това са те:

Въведение: https://www.youtube.com/watch?v=5jJrTHt4TSs

Овощна градина и горичка: https://www.youtube.com/watch?v=wuht-dOeMUE

Зеленчукова градина: https://www.youtube.com/watch?v=7xDSD5Ab3OM

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

На въпрос от Славян за мистериозната липса на множество навеси в двора, каквито той смята, че трябва да има десетки, ако не и стотици, във всеки двор.

Цитат

@Славянски на въпроса ти от вчера за навесите. Към момента няма нито един навес. Но имай предвид че всичко което се вижда в клипа го е нямало преди 4-5 години. А много от нещата не са били по местата си преди 2. Невъзможно е да се планира и направи постоянен навес ако нещата непрекъснато сменят местата си.

Например мивката е била на три различни места според това къде е трябвало да минава багер. Не можеш да направиш навес за мивка в това положение. Масите ги местим редовно. Импровизираното огнище се появи едва лани и ще изчезне след време. Има още тежка техника да влиза да се променят и на двора и реорганизации да се правят.

Един ден планираме да имаме навес за хранене тип лятна кухня по-близо до къщата. Отдолу където сега е мивката ще правим барака за инструменти. Иначе да, сега земеделските сечива седят на дъжда. Само дето дъжд няма... Инструментите прибираме наесен в мазето и вадим напролет. Ел инстументи са прибрани, разбира се. Нещата за хранене са в кутии, в шкаф, не се прашат, чисти са.

Специално тази пейка, за която питаш дали е на дъжда - тя ни е подарък от комшиите и е стояла на техния двор 25+ години. Нищо й няма. Масите са от отпадъчен материал и колкото издържат толкова. Останалото са палета от които имам непрекъснат поток от 10тина годишно и ги подменям при нужда, но за 4-5 години са изгнили само три, които влязаха в скарата...

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...