Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Гого

Полезни насекоми в градината

Recommended Posts

Гого

Един от най-добрите начини да се предпазим от вредители в градината е да окуражим техните естествени врагове. Отглеждането на растения с полени и нектар и осигурявайки защита на тези полезни насекоми е много важно, за да направим градината биологична.

 

* Списък с полезните насeкoми, като за някои има спорни моменти. Въпрос на собствена преценка.

 

Калинки

 

калинка.jpg

 

Има много видове калинки, но най-разпространените са червени с черни точици. Освен, че са красиви, калинките се хранят с едни от най-често срещаните вредители в зеленчуковите градини – листни и щитовидни въшки. Сигурно не знаехте, но ларвата на калинката изяжда през живота си близо 3 000 растителни въшки. Именно затова те са изключително незаменими помощници в градината. За да ги привлечете, трябва да посадите във вашата градина невен, кантарион, бял равнец, копър или зеле.

 

Богомолки

 

богомолка.jpg

 

Те са родственици на хлебарките и мравките. Но за разлика от тях, богомолките не само, че няма да ни се пречкат в градината, но ще ни помагат в отглеждането на зеленчуците. Хранят се с всякакви мухи, бръмбари, листни въшки, паяци.

 

Светулки

 

светулка.jpg

 

Светулките са светещото очарование на прохладните летни вечери в градината. И освен това са и полезни хищни насекоми, които унищожават различни вредни животинки. Най-хищни са ларвите, които нападат главно сухоземни охлюви, но също така гъсеници и червеи с меко тяло.

 

Пчели

 

пчела.jpg

 

Без пчелите човечеството нямаше да знае какъв е вкусът на плодовете, защото именно те работят неуморно, за да опрашат всички дръвчета, както и цветята. Освен това от прашеца, който събират от цветните растения, те правят мед. Привличат ги плодовете, ружата, дивите цветя и детелината.

 

Щипакли

 

щипалка.jpg

 

Щипалките обитават предимно градините и се хранят с други насекоми, растения, гнили плодове и отпадъци. Това е тяхната функция, която може да ви помогне в отглеждането на цветя и зеленчуци.

 

Водни кончета

 

водно конче.JPG

 

Хранят се с други насекоми, които улавят в полет - мухи, пеперуди, пчели, оси и мравки. Като естествени врагове на комарите и други насекоми-"вредители", те се считат за полезни по отношение на човека. Срещат се край реки и езера, защото женските снасят яйцата си във вода. Възрастните водни кончета не проявяват агресия ('хапане', 'жилене') спрямо хората.

 

Оси

 

оса.jpg

 

Осите се хранят със сладък сок. От човешките храни те ще консумират нектари, газирани напитки и сладкиши. Възрастните обаче унищожават паяци и насекоми. Те нападат вредители и човешки храни, за да съберат месо за малките си ларви-хищници.

 

Семейство Reduviidae

 

Rhynocoris.JPG

 

Те се хранят, като пробиват защитното покритие (кожа) на яйце, ларва или възрастен индивид и изсмукват вътрешността. Имат едно поколение годишно. Те са ненаситни хищници на много вредители в градината, включително мухи, комари, бръмбари и големи гъсеници.

 

Земен бръмбар

 

земен бръмбар.jpg 

 

Хранят с охлюви и гъсеници, както и с яйца или ларви на вредители. Как да ги привлечете? Посадете бяла детелина и мулчирайте почвата, за да им осигурите подходящо местообитание.

 

Мухи

 

муха.jpg

 

Хранят се с гъсеници и листни въшки. Привличат ги растения, като вратига, лавандула, сладък игловръх, иберис и копър.

 

Златоочица

 

златоочица.JPG

 

Ларвите им се хранят с яйцата на различни видове вредители, листни въшки и малки гъсеници. Обичат цветния прашец и нектар, копър и маргаритки.

 

Паразитни оси

 

паразитна оса.jpg

 

Те действат точно като паразити, откъдето идва и тяхното име. Снасят яйцата си в ларвите на гъсеници или листни въшки. Растенията, които ги привличат са - копър, мента, градински чай, мащерка, лавандула, кориандър и слънчоглед.

 

Мравки

 

мравка.jpg

 

Мравките помагат в разрохкването на почвата, премахват много градински отпадъци, а и допълнително се справят с някои паразити. Мравките пазят
Внимание! Някои видове мравки "доят" листните въшки с пипалата си, като в замяна се грижат за тях. Пазят ги от хищници дори ги водят на места, където има по-богати растителни сокове.

 
Някои от тези мравки животновъди съхраняват яйцата на листните въшки в гнездата си през зимата, а през пролетта връщат новоизлюпените ларви върху растенията.

 


 

За да направите, така че много полезни същества да се чувстват комфортно в градината Ви, тя трябва да предлага добри скривалища. Много популярни са “хотелите” за насекоми, направени от парчета дървесина, кора или перфорирани тухли, малки купчини от клонки или паднали листа, сухи каменни зидове и малки купчини камъни. 
 
За да запазите тези доброволци, трябва да създадете източник на храна като богата на растителни видове градина. Много полезни насекоми изискват цъфтящи растения, които могат да бъдат намерени в градината през целия вегетационен период. Най-популярни са различни видове храсти, метличина, диви моркови, копър и кервел. 
 
В допълнение, важно е да насочите осветлението в градината към земята или да го изключите, защото то привлича насекомите. В противен случай, много полезни насекоми са привлечени от светлината и може да се изгорят или завъртят около светлината, докато са напълно безмощни.

 

 

Източници:  уикипедиябиоградинкафрамар, кръчма вискяр, gardena

  • Харесвам 8

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Не знам как стои въпросът в божите кравички.
На едно място пише, че се хранят с растителни сокове.

На друго пише, че се хранят с листни въшки, даже учени пуснали генетично модифицирани божи кравички без криле, защото не обичали да се задържат на едно място, а така оставали и участвали в борбата с листните въшки.

На трето място пише, че в Англия се настанили по домовете и изяли хлебарките?! Първо обаче, изяли британските си събратя, а после и други полезни насекоми. Наричат ги напаст.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Божите кравички се хранят изключително и само с плодовете на липа. Тук под липите стари има хиляди. Лятото мога да снимам клипче как дружно разцепват липов плод, за да го изядат.

 

Има видове ( не местни), които наистина се хранят с листни сокове - зелето ми бе нападнато от такива през 2013г, за щастие миналата година почти ги нямаше, унищожават се лесно механично, защото са едри и лазят по зелевите листа. Шарката им на гърба е 1:1 с африканските вуду-маски. Цветът варира от бледо жълто до наситено до керемидено червено.

 

Смея да допълня хубавата статия с един вид от особено значение - земната пчела (bumblebee) на английски. Развъжда се комерсиално поради способността си да  опрашва домати. Привличат я освен доматите борагото (пореч), оманът, бялата и червена детелина, белият равнец, риганът, полският мак, синята метличина (cornflower, Centaurea Cyanus), и много други. Гнездят в земята или в тревата над нея на места неогрявани от слънчева светлина. Необходимост в градината :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Трихограма

 

трихограма.jpg трихограма-насекомо.jpg

 

Яйцеядните пара­зити от род Трихограма унищожават яйцата на вредители по зеленчукови и овощни кул­тури.
Полезни са в борбата срещу нощенката и плодовия червей.

Четох, че се отглеждат в помишлени количества в биолаборатории и се внасят с 10-ки хил. на декар...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Едно полезно сайтче с информация за полезните насекоми в градината. Описание на подходящите места за обитание. Направа на хотел за насекоми, размери, ориентации. Разгледайте отделните менюта в ляво: http://www.insectshotel.com/uk/uk-Insects Hotel cells.htm

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Впечатлих се вчера от една джанка. Тази година е слаба откъм плодове, но някои по-млади са нападнати от листни въшки доста сериозно. На тази не бях обърнал внимание доколко е била нападната (тя няма и плод), но забелязах друго:

Photo1790.thumb.jpg.b472d12696d6eacc473fafb840a7cede.jpg

По листата на дървото имаше много калинки. Изброих 25 в около 1/3 до 1/4 от короната. На листните въшки не им завиждам!

Взех си три, които пуснах на една млада слива фъзърка, която също въшките я мъчат и се е свила, та свила. Но свършиха ли работа да кажа не мога... На следващата заран ги нямаше. Но с такива помощници няма да се притесня ако не успея да напръскам. Не съм ги привличал специално. Очевидно им е добре в района.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Аз ако пренасям, пренасям ларвите, че те са по-лакоми и не могат да излетят.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване