Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

run.

С любезното съдействие на Боби, отварям тази непонятна или ненужна  за доста от потребителите във форума тема.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

ако досега някои неща в сферата на криптовалутите не ми бяха ясни, то след това видео съм готов за брокер.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
run.

Хм, с едно видео брокер май не се става...но е достатъчно човек да стане чалга певец...  :)

EjPwopjWkAEruBt?format=jpg&name=small

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
run.

   Не съм тук да рекламирам, пропагандирам или да набирам зомби последователи на идеите заложени в бялата книга на биткойн.  Целта ми е по-скоро разширяване на обща култура, така както аз го правя в този форум. 

   Три са нещата които са вечни... смъртта, данъчните и промяната. Човек не може да не се развива, всеки ден и час променя нас... въз основа на преживяно, премислено, опитано, неизживяно се променя мислене, искане, опит... и бъдеще.

   В крайна сметка човек трябва да си разширява кръгозора и да поглежда с едно око към новото, преценявайки старото...

   Биткойн е създаден след ипотечната криза с цел съхранение на стойност, блокчейн е най-голямата мрежа в интернет.  Макар че вече е на 10 години, никога не е бил пробван при икономическа криза.  Много икономисти, финансисти или анализатори са предричали смъртта му през годините, но все още го има. За любопитните има си и сайт който брои такива прогнози - https://99bitcoins.com/bitcoin-obituaries/

Има много изследователи, анализатори и пишещи които са написали камари книги и статии за биткойн. 

Ще сложа в тази тема една статия.

 

                                                               Защо Биткойн ще успее – част 1 

                                                                 by Martin Tinchev  18.01.2019

Екипът на hash.bg реши да преведе една от най-добрите Биткойн статии за изминалата 2018 година – The Bullish Case for Bitcoin  https://medium.com/@vijayboyapati/the-bullish-case-for-bitcoin-6ecc8bdecc1 , написана от Вижай Бояпати. Заемаме се с тази задача с цел да представим идеите на автора на българската аудитория. Някои от изразите нямат еквивалент на български език и са обяснени по различен начин, но оригиналните мисли са запазени.

С достигането на цената до нови най-високи нива през 2017, позитивното бъдеще пред Биткойн според инвестиралите в него може би изглежда толкова очевидно, че няма нужда да се посочват причините за него. От другата страна може би изглежда глупаво да се инвестира в дигитален актив, който не е подкрепен от стока или правителство, а покачването на цената на актива подтиква мнозина да го сравняват с „манията по лалетата“ и „дот-ком“ балона. И двете страни не са прави. Позитивното бъдеще пред биткойн е далеч от очевидно, но същевременно завладяващо. Изложените аргументи ще покажат, че има значителни рискове при инвестиция в Биткойн, но същевременно с това инвестицията носи и огромни възможности.

Генезис

Никога в световната история не е било възможно да се прехвърля стойност между хора, намиращи се на разстояние помежду си, без да се разчита на доверен посредник, било то банка или правителство. През 2008 Сатоши Накамото, до ден днешен неидентифициран, публикува документ от 9 страници  https://bitcoin.org/bitcoin.pdf, който е решение на така наречения „проблем на византийските генерали“. Решението на проблема от Накамото и изградената от него система – Биткойн – позволява, за пръв път в историята, стойност да се прехвърля бързо, независимо от дистанцията, по начин, който не изисква никакво доверие. Последиците от създаването на Биткойн са толкова важни едновременно за икономиката и компютърните науки, че Накамото би трябвало да е първият нобелов лауреат по „Икономика“ и „Изчислителна техника“ (Наградата Тюринг).

За инвеститорите забележителния факт от изобретяването на Биткойн е създаването на ново оскъдно дигитално злато – биткойни. Биткойните са дигитални токени, които могат да се прехвърлят и се създават в Биткойн мрежата чрез процеса наречен „копаене“. Копаенето на биткойни е почти аналогично на копаенето на злато с разликата, че създаването на нови биткойни следва предварително зададен график. Умишлено, по дизайн, само 21 милиона биткойни ще бъдат изкопани, а повечето от тях вече са – около 16.8 милиона по времето на написването на статията (около 17.480 милиона при превеждането през Януари 2019). На всеки четири години броят на новопроизведените  от копаенето биткойни намалява наполовина. Процесът наречен „копаене“ ще приключи през 2140.

bitcoin-inflation-over-time-768x570.jpg

Биткойните не са подкрепени от никаква физическа стока, нямат гаранция от нито едно правителство или компания, което повдига явен въпрос при новите инвеститори: защо имат каквато и да е стойност? За разлика от акциите, облигациите, недвижимото имущество и дори стоки като петрол и пшеница, биткойните не могат да бъдат оценени чрез използването на стандартни инструменти като дисконтиране на парични потоци или спрямо търсенето им за създаването на нови по-скъпи стоки. Биткойните попадат в изцяло нова категория стоки, известна като парични стоки (monetary goods), стойността на които се определя чрез теория на игрите  https://bg.wikipedia.org/wiki/Теория_на_игрите. Тоест, всеки участник на пазара оценя стоката на база на това как другите участници на пазара ще я оценят. За да разберем теорията на игрите при паричните стоки е нужно да разгледаме произхода на парите.

Произход на парите

В първите човешки общества търговията е осъществявана посредством бартер. Невероятната неефективност присъща за бартерната търговия драстично ограничава мащаба и географското положение, на което може да се осъществи сделка. Голям недостатък при бартерната търговия е проблемът с желанието за придобиване на чуждата стока. Например фермер отглеждащ ябълки може да желае обмяна с рибар, но ако рибарят не желае ябълки в същия момент, сделката няма да бъде сключена. С течение на времето хората започват да задържат колекционерски предмети, рядко срещани вещи с неопределена символична стойност (примерите включват черупки, зъби от животни и кремък). Действително, както Ник Шабо твърди в неговото брилянтно есе „Произходът на парите“ https://nakamotoinstitute.org/shelling-out/, човешкото желание за събиране на подобни вещи осигурява отчетливо предимство на хората по това време спрямо най-близките им биологични конкуренти, неандерталците.

„ПЪРВОСТЕПЕННАТА И ОСНОВНА ЕВОЛЮЦИОННА ФУНКЦИЯ НА КОЛЕКЦИОНЕРСКИТЕ ПРЕДМЕТИ (COLLECTIBLES) Е БИЛА СРЕДСТВО ЗА СЪХРАНЯВАНЕ И ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА БОГАТСТВО.“

Колекционерските предмети били вид „прото-пари“, които не само осигурявали търговия между иначе антагонистични племена, но помагали и за прехвърляне на богатство между поколенията. Търговията и прехвърлянето на колекционерски предмети не било често срещано явление при палеолитните общества. Тези предмети по-скоро изпълнявали функцията „съхранение на стойност“, отколкото „средство за обмяна“, каквато е функцията на познатите в момента пари. Шабо пояснява:

„В СРАВНЕНИЕ С МОДЕРНИТЕ ПАРИ, ПРИМИТИВНИТЕ ПАРИ СМЕНЯЛИ МНОГО РЯДКО ПРИТЕЖАТЕЛЯ СИ – МОЖЕ БИ НЯКОЛКО ПЪТИ ПРЕЗ ЖИВОТА НА ЧОВЕК. ВЪПРЕКИ ТОВА ИЗДРЪЖЛИВ КОЛЕКЦИОНЕРСКИ ПРЕДМЕТ, ТОВА КОЕТО ДНЕС НАРИЧАМЕ НЕОТЧУЖДАЕМА НАСЛЕДСТВЕНА ВЕЩ, МОЖЕЛА ДА СЕ ЗАДЪРЖИ ПРИ МНОГО ПОКОЛЕНИЯ И ДА ДОБАВЯ СЪЩЕСТВЕНА СТОЙНОСТ ПРИ ВСЕКИ ТРАНСФЕР, КАТО ДОРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА ТРАНСФЕРА САМО ПО СЕБЕ СИ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО, ЗАЩОТО ПРЕДИ НЕ Е БИЛО ВЪЗМОЖНО.“

Ранният човек се сблъскал с важна дилема при избора на колекционерски предмети за произвеждане и събиране (теория на игрите): кои предмети ще бъдат желани от другите хора? Правилно предвиждане създавало възможност за притежателя на търсените предмети да търгува каквото му е необходимо и да натрупа богатство. Някои индиански племена, например Нарагансет, се фокусирали върху производството на ценни при търговия вещи, които били безполезни за всичко друго. Колкото по-рано се сдобиеш с желана в бъдещето стока (вещ, предмет), толкова по-голяма е облагата от нея. Самата вещ може да бъде придобита много по-евтино спрямо момента на разпространение и следователно масово търсене, като стойността и при обмен се повишава с търсенето и увеличаването на населението, желаещо предмета. Освен това, придобиването на стока с цел увеличаване на търсенето й в бъдещ период е едно от нещата, което ускорява разпространението на самата стока. Този кръговрат служи като обратна връзка, която склонява обществата да се стремят към само една стока, служеща за съхранение на стойност. При теорията на игрите, това е познато като „Равновесие на Наш“. Достигането на равновесие на Наш относно „съхранение на стойност“ е огромно благо за всяко общество, защото улеснява търговията и разделението на труда, проправяйки пътя за появата на цивилизацията.

world-map-ancient-india.jpg

През хилядолетието, след като човешките общества нарастнали и търговските пътища се развили, използваните в различните общества предметите за съхранение на стойност започнали да се съревновават помежду си. Продавачи и търговци били изправени пред избора дали да запазят постъпленията от търговията си под формата на предмети, използвани за съхранение на стойност в тяхното общество или да под формата на предмети използвани като съхранението на стойност на обществото, с което търгували, или да търсят баланс. Облагата от съхраняване на предмети от чуждите общества се изразявала във възможност за осъществяване на безпроблемна търговия с даденото чуждо общество. Продавачи запазили чужди предмети като съхранение на стойност получавали допълнителен стимул да поощряват използването му и в собственото си общество, като по този начин биха се облагодетелствали с увеличаване на своята покупателна способност. Предимствата на вносни предмети използвани за съхранение на стойност били не само за продавачите, въвели дадените стоки в обществото, но и за самите общества. Две общества използващи една и съща стока за съхранение на стойност щели да намалят значително разходите за успешна търговия, а същевременно с това да увеличат постъпленията от самите сделки. Подобно явление се наблюдава за пръв път през 19 век, когато по-голяма част от света използва златото за съхранение на стойност. Това е и периодът с най-голям бум на търговията в цялата човешка история. Относно тези богати времена Лорд Кейнс пише:

„КАКЪВ НЕОБИКНОВЕН ЕПИЗОД В ИКОНОМИЧЕСКИЯ ПРОГРЕС ЗА ЧОВЕКА БЕШЕ ТАЗИ ЕПОХА.. ВСЕКИ ЧОВЕК С ВЪЗМОЖНОСТИ ИЛИ ХАРАКТЕР НАД СРЕДНОТО, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ СТАТУТА МУ (СРЕДНА ИЛИ ВИСША КЛАСА), ИМАШЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА НИСКА ЦЕНА И С МИНИМАЛНИ НЕПРИЯТНОСТИ ДА СИ ОСИГУРИ УДОБСТВА И КОМФОРТ ОТВЪД ИЗПИТАНИТЕ ОТ НАЙ-БОГАТИТЕ ХОРА И НАЙ-МОГЪЩИТЕ МОНАСИ ОТ МИНАЛИТЕ ЕПОХИ. ЖИТЕЛ НА ЛОНДОН МОЖЕШЕ ДА СИ ПОРЪЧА ПО ТЕЛЕФОНА, ПИЕЩ СУТРЕШНИЯ СИ ЧАЙ В ЛЕГЛОТО, РАЗЛИЧНИ ПРОДУКТИ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ В ЖЕЛАНИТЕ КОЛИЧЕСТВА, А СЛЕД ТОВА СПОКОЙНО ДА ДОЧАКА ДОСТАВКАТА ПРЕД ВРАТАТА СИ.“

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
run.

                                                                       Защо Биткойн ще успее – част 2

                                                                          by Boris Mirchev 28.01.2019

Качествата на добрия предмет за съхранение на стойност

Когато предметите служещи за съхранение на стойност се конкурират помежду си, техните специфични качества са това, което ги откроява един от друг и позволява на някои от тях да надделеят, водейки до тяхното увеличено тър

Качествата на добрия предмет за съхранение на стойност

Когато предметите служещи за съхранение на стойност се конкурират помежду си, техните специфични качества са това, което ги откроява един от друг и позволява на някои от тях да надделеят, водейки до тяхното увеличено търсене във времето. Докато в миналото много и различни предмети били използвани за съхранение на стойност или „прото-пари“, в един момент хората започнали да търсят определени качества в тези предмети, което позволило на част от тях да надделеят над останалите. Идеалният предмет за съхранение на стойност ще притежава следните качества:

...Дълготрайност: Предметът не трябва да бъде нетраен или лесно унищожим. Пример за стока, която не отговаря на това качество е пшеницата.

...Преносимост: Предметът трябва да може да се транспортира и съхранява лесно, което ще го защити от загуба или кражба, но и ще улесни търговията на далечни разстояния. Така кравата е по-лош избор за „пари“ от златна гривна.

...Заменяемост: Мостра от предмета трябва да бъде взаимозаменяема с друга, с еднакво количество. Без взаимозаменяемост съвпадението на желанията остава нерешен проблем. Така златото е по-добро от диамантите, които са с неравна форма и различно качество.

...Проверимост: Предметът трябва да бъде лесен за идентифициране и за доказване, че е истински. Простата проверка повишава доверието на получателя при сделка и увеличава вероятността сделката да бъде завършена.

...Делимост: Предметът трябва да може лесно да се дели на части. При ранните общества с по-редки сделки това качество не е било толкова важно, но с процъфтяването на търговията, деленето на по-малки  количествата и прецизността станали изключително важни.

...Оскъдност: Според Ник Шабо доброто парично средство трябва да има „непредвидима скъпоценност“. С други думи средството не трябва да се намира в изобилие, да се добива или произвежда лесно. Оскъдността е може би най-важното качество на предмет използван за съхранение на стойност поради вроденото желание на хората да събират това, което се среща рядко. Това е оригиналната стойност при предметите използвани за съхранение на стойност.

...Установена история: Колкото по-дълго предметът се възприема като ценен от обществото, толкова повече започва да се използва за съхранение на стойност. Установен предмет за съхранение на стойност е трудно заменим от новосъздаден такъв, освен ако не се използва по принуда чрез допълнителна сила или новосъздадения предмет е надарен със значителни качества от изброените до сега и има неоспоримо предимство спрямо другите предмети.

...Съпротива при цензура: Това е ново качество, което става все по-важно в нашето модерно дигитално общество с широко разпространено наблюдение. Това качество представлява трудността за външен участник, например корпорация или държава, да спре притежателя на предмета да го използва или съхранява. Стоките които имат съпротива при цензурата са идеални за хора живеещи под диктаторски режими с принудителен контрол на капитала или забрана за различни форми на мирна търговия.

Таблицата по-долу оценява биткойнът, златото и фиатните пари (долари, евро) спрямо изброените по-горе качества, последвано от обяснение за всяка оценка:

Bitcoin-versus-other-stores-of-value-768

Дълготрайност:

Златото е безспорният цар на трайността. По-голямата част от златото, което някога е било добито или изсечено (сечене на пари, монети), включително и златото от Фараоните, съществува до днес и вероятно ще бъде на разположение и след хиляда години. Златните монети, които са използвани като пари в древността, днес също запазват значителна стойност. Фиатните пари и биткойните са дигитални записи, които могат да приемат и физическа форма (като хартиени банкноти). Поради това не трябва да се разглежда тяхната физическа форма, когато се говори за трайността им (тъй като една раздробена доларова банкнота може да бъде заменена с нова), а трайността на институцията, която ги издава. В случая на фиатните пари много правителства са идвали и са си отивали през вековете, а техните валути са изчезвали заедно с тях. Папиер марките, Рентен марките и Райхс марките на Ваймарската република вече нямат стойност, защото институциите които са ги емитирали, не съществуват. Ако съдим по историята, би било безумно фиатните пари да се считат за трайни в дългосрочен план – американският долар и британският паунд са относителни аномалии в това отношение. Биткойните, които не се емитират от институция, могат да се считат за трайни, докато подсигуряващата ги мрежа продължава да функционира. Като се има предвид началния стадий в развитието на Биткойн, е твърде рано да се правят заключения относно трайността му. Въпреки това има окуражаващи признаци: имайки предвид всеизвестните случаи на опити за държавна регулация и множеството опити за хакерски атаки, Биткойн мрежата продължава да функционира, показвайки забележителна степен на „антикрехкост“.

Преносимост:

Биткойните са най-преносимите средства за съхранение на стойност използвани от човека. Частните ключове (private keys), даващи достъп до стотици милиони долари, могат да се съхраняват на малка USB флашка и лесно да се пренасят навсякъде. Нещо повече, също толкова големи суми могат да бъдат препращани между хора от противоположните краища на земята почти мигновено. Фиатните пари са също високо преносими, защото са основно цифрови баланси. Въпреки това, заради правителствените разпоредби и капиталовия контрол, големите трансфери обикновено отнемат дни или изобщо не са възможни. Кешът може да бъде използван, за да се избегне капиталов контрол, но тогава съхранението става по-трудно, а разходите за транспорт – значително по-големи. Златото, което има само физическа форма и е изключително плътно и тежко, е най-трудно преносимо. Не е чудно, че по-голямата част от кюлчетата в света никога не са напускали сейфовете, в който се съхраняват. При прехвърляне на кюлчета между продавач и купувач, обикновено те сменят своя притежател само на хартия, без да бъдат физически премествани. Препращането на физическо злато на големи разстояния е скъпо, рисковано и отнема много време.

Заменяемост:

Златото е еталон за заменяемост. Когато се разтопи, унцията злато по своята същност е неразличима от всяка друга златна унция. Именно затова златото се търгува с една и съща стойност по цял свят. От друга страна, фиатните пари са заменими до толкова, до колкото им позволи създаващата ги институция. Докато фиатните банкноти биват  третирани по един и същ начин от търговците, има случаи на банкноти с големи деноминации, които биват третирани по различен начин спрямо малките. Индийското правителство например, извади от обръщение техните банкноти от 500 и 1000 рупии  https://www.fbclogos.net/bg/investments_review/finansovi_pregledi_i_korporativni_analizi/indiq_demonetarizaciq/, с цел разрушаване на сивия сектор. Демонетаризацията доведе до търговия на банкнотите от 500 и 1000 рупли с дисконт спрямо справедливата им цена, правейки ги реално незаменяеми, спрямо по-малките банкноти. Биткойните са заменяеми на мрежово ниво: при обмяна на биткойни всяко сатоши се третира по еднакъв начин. Заради проследимостта на биткойните в блокчейна обаче, специфичен биткойн може да стане „опетнен“, заради използването му в незаконна сделка и търговци или борси могат да откажат да приемат тези биткойни. Без да бъдат направени промени по поверителността и анонимността в мрежовия протокол на Биткойн,  той няма да може да се конкурира със златото по този показател.

Проверимост:

За повечето намерения и цели, златото и фиатните пари са лесно проверими за автентичност. Въпреки добавянето на фигури и водни знаци върху банкнотите, с цел предотвратяване на фалшифициране, държавите и техните граждани все още са изправени пред опасността да бъдат измамени, чрез фалшиви банкноти. Златото също няма имунитет срещу това. Усъвършенстваните престъпници използват позлатен волфрам  https://www.cbc.ca/news/canada/ottawa/fake-gold-wafer-rbc-canadian-mint-1.4368801, за да заблудят купувачите и да ги накарат да платят за фалшиво злато. Биткойните от друга страна могат да бъдат проверени с математическа сигурност. Използвайки криптографски подписи, собствениците на биткойни могат публично да докажат притежанието на своите биткойни.

Делимост:

Биткойните могат да бъдат разделени на стотици милиони сатошита и да се прехвърлят в невероятно малки количества (таксите на мрежата обаче могат да направят прехвърлянето на такива малки количества нерентабилно). Фиатните пари са обикновеномогат да се разделят до „пари за ресто“, с малка покупателна способност, което ги прави достатъчно делими, за да могат да бъдат използвани. Златото, макар и физически делимо, става трудно за използване, когато е раздробено на малки количества, с цел използване в ежедневната търговия.

Оскъдност:

Качеството, което ясно разграничава биткойн от фиатните пари и златото е предопределената оскъдност. Максималният брой биткойни умишлено не може да надвиши 21 милиона. Това дава на притежателя на биткойни установен процент от тоталното предлагане. Например, притежателите на 10 биткойна ще знаят, че най-много 2.1 милиона хора на земята (по-малко от 0.03% от световното население) могат някога да притежават толкова биткойни, колкото тях. Златото, въпреки оскъдността си в исторически план, не е защитено от увеличаване на предлагането. При откриване на нов метод за добиване на злато, който да бъде икономически рентабилен, предлагането му в световен мащаб може драстично да нарасне (примерите включват добиване от морското дъно https://www.nationalgeographic.com/news/2016/07/deep-sea-mining-five-facts/и добив от астероиди http://web.mit.edu/12.000/www/m2016/finalwebsite/solutions/asteroids.html).  От друга страна фиатните пари, като сравнително ново откритие, са доказали податливост към постоянно увеличение на своето предлагане. Държавите постоянно показват склонност за „надуване“ на паричното предлагане с цел решаването на краткосрочни политически проблеми. Тенденциите за нарастваща инфлация по света пораждат опасения у хората, че техните пари вероятно ще се обезценят във времето.

Установена история:

Никоя парична единица няма толкова дълга история, колкото златото. То бива ценено от зараждането на човешката цивилизация до днес. Златните монети, отсечени през античността запазват значителна стойност и в настоящето. Същото не може да се каже за фиатните пари, които са част от новата история. От самото им зараждане, те имат почти универсална тенденция – към евентуална обезцененост. Използването на инфлацията като начин за невидимо облагане с данък на гражданите е било изкушение, на което много малко държави в историята са успели да устоят. Ако 20-ти век, през който фиата е доминант в глобалния паричен ред, може да установи някаква икономическа истина, тя е, че не може да се има доверие на този вид пари да запазят стойността си в дългосрочен или дори средносрочен план. Биткойн от друга страна, въпреки краткото си съществуване, е издържал достатъчно изпитания на пазара, за да докаже, че вероятност скоро да изчезне като ценен актив е твърде малка. Освен това, ефектът нa Линди https://en.wikipedia.org/wiki/Lindy_effect предполага, че колкото по-дълго Bitcoin съществува, толкова по-уверено ще е обществото, че съществуването му ще продължи и за в бъдеще. С други думи, общественото доверие към новите парични средства е асимптотично по природа, както е показано на графиката по-долу:

 

asymptotic-2-768x510.jpg

Ако Биткойн все още съществува след 20 години, ще се създаде почти универсално доверие, че ще е на разположение завинаги, точно както хората вярват, че Интернет е неразделен елемент от модерния свят.

Съпротива при цензура:

Една от първите причини за търсенето на биткойн, беше използването му в незаконната търговия на наркотици. В последствие мнозина предположиха, погрешно, че биткойн се търси главно заради неговата привидна анонимност. Биткойн е далеч от анонимна валута -всяка транзакция в Биткойн мрежата се записва и остава завинаги на публичен блокчейн. Запазените данни от транзакциите в последствие позволяват да се направи съдебен анализ за идентифициране на източниците на средства. Такъв анализ https://blog.wizsec.jp/2017/07/breaking-open-mtgox-1.html беше направен за залавянето на извършителя при скандалния хак и кражба от борсата MtGox. Докато е вярно, че достатъчно внимателен и усърден човек може да скрие самоличността си при използването на Биткойн, това не е причината за популярността му в търговията с наркотици. Главното качество, което прави Биткойн ценен при търговията на забранени стоки е, че при него няма нужда от разрешение (“permissionless”) на мрежово ниво. При изпращане на биткойни в мрежата на Биткойн, няма човешка интервенция, която да реши дали транзакцията да бъде разрешена или не. Като разпределена peer-to-peer мрежа, Биткойн по своята същност е проектиран така, че да не може да бъде цензуриран. Това е в рязък контраст с фиатната банкова система, където държавите регулират и задължават банките и другите финансови институции, занимаващи се с парични транзакции, да докладват и предотвратяват употребата на парични средства за незаконни цели. Класически пример за регулирани парични транзакции е капиталовият контрол. Например богат милионер може да срещне проблеми при прехвърлянето на богатството си към ново седалище, ако иска да избяга от репресивен режим. Въпреки че, златото не се емитира от държави, физическата му форма го прави изключително трудно за преместване, което пък го прави много по-уязвимо от Биткойн (да бъде подлагано на регулации). Контролът върху златото в Индия е пример за такава регулация.

Превъзходството на Биткойн в повечето от изброените по-горе категории е движещата сила за неговото приемане от съвременното общество. По-конкретно силната комбинация, между оскъдност и съпротива при цензура, е мощен мотиватор за богатите инвеститори да разпределят част от своето богатство в този зараждащ се клас активи.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
run.

                                                                    Защо Биткойн ще успее – част 3

                                                                           by Boris Mirchev  01.02.2019

Съществува мания в модерната парична политика относно използването на парите като обменно средство. През 20-ти век държавите са извършват монопол върху печатането на пари и водят политика на продължително подкопаване на функцията на парите като средство за съхранение на стойност, създавайки грешното разбиране, че парите трябва да се използват главно като обменно средство. Мнозина критикуват Биткойн и го определят като неподходящ да замени парите, защото цената на Биткойн е прекалено променлива, за да бъде използван като обменно средство. Това обаче поставя колесницата пред коня. Парите винаги са еволюирали поетапно, като ролята на парите като средство за съхранение на стойност предхожда тази да се използват като средство за обмен. Един от бащите на маргиналистичната икономика, Стенли Джевонс, обяснява следното:

ИСТОРИЧЕСКИ ПОГЛЕДНАТО… ИЗГЛЕЖДА, ЧЕ ЗЛАТОТО Е СЛУЖЕЛО ПЪРВО КАТО ЦЕННА СТОКА ЗА ДЕКОРАЦИЯ; ВТОРО, ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА БОГАТСТВО; ТРЕТО, КАТО СРЕДСТВО ЗА ОБМЕН; И ПОСЛЕДНО, КАТО СРЕДСТВО ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА СТОЙНОСТ.

Използвайки модерна терминология, парите винаги еволюират в следните четири етапа:

1. Колекционерска (Collectible). В началото парите ще бъдат търсени единствено заради специфичните им функции, обикновено превръщайки се в прищявка на техния собственик. Перлите, мънистата и златото, всички са имали колекционерска функция преди да поемат функциите, с които са по-известни днес.

2. Съхранение на стойност (Store of value). Веднъж започнати да се търсят от достатъчно хора заради специфичните им функции, парите ще започнат да се използват за запазване и съхранение на стойност във времето. След като една стока широко се разпространи като устойчива и подходяща за съхранение на стойност, нейната покупателна способност ще се повиши с повишаването на търсенето заради тази нейна функция. Евентуално, когато съответната парична единица достигне момент, в който голяма част от нея бива пазена и съхранявана, нейната покупателна способност ще намалее, което съответно ще намали притока на нови хора, които желаят да я притежават като средство за съхранение на стойност.

3. Средство за обмен (Medium of exchange). Когато е напълно доказано, че едно парично средство може да се използва за съхранение на стойност, неговата покупателна способност ще се стабилизира. След стабилизирането на покупвателната способност, алтернативният му разход https://econ.bg/Алтернативен-разход-Opportunity-Cost-_l.d_i.329721.htmlпри търговия ще намалее до подходящо ниво, за да се използва като средство за обмен. В началото на Биткойн много хора не оценяваха достатъчно високия алтернативен разход при използване на биткойни като средство за обмен, вместо като възникващо средство за съхранение на стойност. Доказателство за това объркване е известната история на човека https://money.bg/finance/kak-usd100-stanaha-usd72-9-miliona-7-godishniyat-vazhod-na-bitkoyna.html, който е обменил 10,000 биткойна (възлизащи на 94 милиона долара в момента на писане на статията) за две пици.

4. Разчетна единица (Unit of account). Когато съответното парично средство е широко използвано като средство за обмяна, стоките ще бъдат оценявани в спрямо него, което значи, че обменното съотношение срещу парите ще бъде налично за повечето стоки. В днешно време се счита, погрешно, че много стоки имат цени в биткойни. Например, въпреки че е възможно да се закупи чаша кафе използвайки биткойни, цената в ценоразписа не е реалната стойност на кафето в биткойни; това всъщност е цената, която продавачът желае в долари за кафето, преобразувана в биткойни, използвайки настоящия обменен курс за USD/BTC. Цената желана в биткойни ще се увеличи обратнопропорицонално на спада на биткойна спрямо долара. Единствено при склонност от продавачът да приема Биткойн като средство за плащане без да се влияе от това на колко се оценява той спрямо другите фиатни валути, ние ще може да го разглеждаме като разчетна единица.

Паричните средства, които все още не са разчетни единици могат да се считат за “частични парични средства” (partly monetized). В днешно време златото има такава роля, бъдейки използвано за съхранение на стойност, но в същото време не се използва нито като обменно средство, нито като разчетна единица, поради правителствена интервенция. Също така е възможно една стока да бъде използвана като обменно средство, докато друга стока изпълнява другите функции на парите. Това е често срещано в дестабилизирани държави, като Аржентина или Зимбабве. Натаниел Попър пише следното в книгата си “Digital Gold”:

                             В АМЕРИКА, ОПРЕДЕЛЕНО МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ ДОЛАРЪТ ИЗПЪЛНЯВА ТРИ ФУНКЦИИ НА ПАРИТЕ: ДОЛАРЪТ СЕ ИЗПОЛЗВА КАТО ОБМЕННО СРЕДСТВО, ЕДИНИЦА ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА ЦЕНАТА НА СТОКИТЕ, И Е АКТИВ, КОЙТО СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА СТОЙНОСТ. ЗА РАЗЛИКА ОБАЧЕ В АРЖЕНТИНА, ДОКАТО ТЯХНОТО ПЕСО (PESO) БИЛО ИЗПОЛЗВАНО КАТО ОБМЕННО СРЕДСТВО – ЗА ЕЖЕДНЕВНИ ПОКУПКИ – НИКОЙ НЕ ГО ИЗПОЛЗВАЛ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА СТОЙНОСТ. ДА СПЕСТЯВАШ ПАРИ В ПЕСО СЕ Е СЧИТАЛО ЗА ЕКВИВАЛЕНТ НА ТОВА ДА ИЗХВЪРЛИШ ПАРИТЕ СИ. ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА ХОРАТА ОБМЕНЯЛИ ПЕСОТО В ДОЛАРИ, КОГАТО ИСКАЛИ ДА СПЕСТЯВАТ, КОЕТО СЪХРАНЯВАЛО СТОЙНОСТТА НА СПЕСТЯВАНИЯТА ИМ ДАЛЕЧ ПО-ДОБРЕ ОТ ПЕСОТО. ТЪЙ КАТО ПЕСОТО Е БИЛО С ТОЛКОВА ПРОМЕНЛИВ КУРС, ХОРАТА ОБИКНОВЕНО ЗАПОМНЯЛИ ЦЕНИТЕ В ДОЛАРИ, КОЕТО С ВРЕМЕТО СЕ Е ПРЕВЪРНАЛО В ПО-НАДЕЖДНА РАЗЧЕТНА ЕДИНИЦА.

Биткойн в момента се намира в транзитен период от първия етап на монетизацията (monetization) към втория. Вероятно ще отнеме още няколко години преди Биткойн напълно да се превърне от зараждащо се средство за съхранение на стойност до това да има реална обменна функция, като все още пътят за достигане до това е осеян с рискове и несигурност. Важно е да се отбележи, че този преход при златото е отнел много векове. Никой човек не е бил свидетел на пълния процес на монетизиране на златото (това което се случва с Биткойн сега), следователно в момента съществува изключително малък, но ценен опит, относно пътя, по който този процес ще продължи.

Зависимост от пътя (Path dependence)

По време на подобен процес на монетизация, покупателната способност на едно парично средство се увеличава драстично. Има много мнения, че увеличаването на покупателната способност на Биткойн създава така наречения “балон”. Докато този термин се използва пренебрежително, предполагайки, че Биткойн е надценен, той всъщност е неумишлено подходящ. Една сходна характеристика на всички парични средства е, че покупателната им способност е по-голяма отколкото тяхната стойност (use-value). Всъщност историята показва, че много различни предишни парични средства са нямали никаква стойност. Разликата между покупателната способност на парично средство и неговата обменна стойност, която то може да изпълнява спрямо присъщата си полезност, може да се нарече “добавена стойност” (“monetary premium”). Докато едно парично средство преминава през процеса на монетизация (изброени горе), то неговата добавена стойност ще се увеличава. Все пак, добавената стойност не се движи в права и предвидима линия. Например, парично средство Х, което е в подобен процес може да бъде надминато от друго парично средство Y, което е по-подходящо за използване като пари, което ще намали или изцяло унищожи добавената стойност на Х. Добавената стойност на среброто изчезна почти напълно в края на 19-ти век, когато правителствата по света го изоставиха като парично средство за сметка на златото.

dobavena-stoinost-na-bitcoin-768x679.jpg

Дори при липсата на екзогенни фактори, примерно, като намесата на правителствата или конкуренцията на други парични стоки, добавената стойност на нова парична единица няма да следва предсказуем път. В изследванията си https://oll.libertyfund.org/pages/misestmc икономистът Лари Уайт пише:

ПРОБЛЕМЪТ С ИСТОРИЯТА ЗА “БАЛОНА” Е ТОВА, ЧЕ Е ЦЕНОВИЯТ ПЪТ Е СЪЩИЯТ КАТО ВСЕКИ ДРУГ ЦЕНОВИ ПЪТ (PRICE PATH) И ЗАРАДИ ТОВА НЕ НИ ДАВА НИКАКВО ОБЯСНЕНИЕ ЗА СПЕЦИФИЧЕН ПЪТ НА ЦЕНИТЕ…

Процeсът на монетизация е част от теория на игрите; всеки участник на пазара се опитва да предвиди сумарното търсене на другите участници и по този начин бъдещата добавена стойност. Тъй като добавената стойност не е закотвена за някоя вродена полезност, участниците на пазара често се оповават на минали цени, целейки да разберат дали определено парично средство е евтино или скъпо и дали да го купят или продадат. Връзката между сегашното търсене и предишни цени е позната като “зависимост от пътя” (“path dependence”) и може би е най-голямата причина за неясното разбиране на движението на цените на паричните средства.

Когато покупателната способност на паричните средства се увеличава с увеличаването на приемането им, разбиранията на пазара относно кое се счита за “евтино” и “скъпо”, също се променят. Подобно, когато цената на паричното средство се срине, очакванията преминават към общото вярване, че предишните цени са били “неразумни” или прекалено завишени. Зависимостта от пътя (the path dependence) на парите е ясно обяснена https://thereformedbroker.com/2017/09/11/you-can-practically-smell-it-in-the-air/от добре познатият фонд мениджър на Уол Стрийт, Джош Браун:

АЗ КУПИХ (БИТКОЙНИ) НА $2300 И ВЕДНАГА УДВОЙХ ВЛОЖЕНИТЕ СРЕДСТВА. СЛЕД ТОВА ЗАПОЧНАХ ДА СИ КАЗВАМ “НЕ МОГА ДА КУПЯ ПОВЕЧЕ ОТ ТЯХ” ДОКАТО ЦЕНАТА СЕ ПОКАЧВАШЕ, ВЪПРЕКИ ЧЕ ТОВА МНЕНИЕ Е БАЗИРАНО НА НИЩО ДРУГО ОСВЕН НА ЦЕНАТА, НА КОЯТО ПЪРВОНАЧАЛНО ГИ КУПИХ. СЛЕД ТОВА, ВИЖДАЙКИ, ЧЕ ЦЕНАТА ПАДА СЛЕД КИТАЙСКИЯ СРИВ НА ПАЗАРИТЕ МИНАЛАТА СЕДМИЦА, ЗАПОЧНАХ ДА СИ КАЗВАМ “ОХ СУПЕР, НАДЯВАМ СЕ ДА СЕ СРИНЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЗА ДА МОГА ДА КУПЯ ОЩЕ.”

Истината е, че понятията “евтино” и “скъпо” са всъщност незначителни при дискутиране на парични средства. Цената на паричните средства не е отражение на техния паричен поток (cash flow) или на това колко полезни са, а по-скоро цената е мерило за това колко широко приети са различните функции на парите за съответното парично средство.

Допълнително усложняване при зависимостта от пътя на парите е фактът, че участниците на пазара не действат единствено като безпристрастни наблюдатели, които се опитват да купят или продадат в очакване на бъдещите промени на добавената стойност, а изпълняват ролята на активни проповедници. След като не съществува обективно правилна добавена стойност, проповядването на изключителни качества на паричните средства е по-ефективно от това на обикновените средства/стоки (regular goods), на които стойността е крайно привързана към потока на пари (cash flow) или търсенето заради ползите на даден предмет. Религиозната разпаленост на участниците на пазара на Биткойн може да бъде наблюдавана в различни онлайн форуми, където притежателите на Биткойн активно рекламират ползите от него и богатството, което може да се спечели инвестирайки в него. Анализирайки пазара на Биткойн, Лейгхт Дроджен (Leigh Drogen) https://www.cnbc.com/2017/10/19/josh-brown-goes-down-the-bitcoin-rabbit-hole-commentary.html коментира:

РАЗПОЗНАВАШ ТОВА КАТО РЕЛИГИЯ – ИСТОРИЯ, КОЯТО НИЕ ВСИЧКИ СИ РАЗКАЗВАМЕ И ЗА КОЯТО СЕ СЪГЛАСЯВАМЕ. РЕЛИГИЯТА Е ТАЗИ КРИВА НА ПРИЕМАНЕ (ADOPTION CURVE), ЗА КОЯТО НИЕ ВСИЧКИ БИ ТРЯБВАЛО ДА МИСЛИМ. ПОЧТИ Е ПЕРФЕКТНА – ВЕДНАГА ЩОМ НЯКОЙ СЕ ПРИСЪЕДИНИ, ЗАПОЧВА ДА КАЗВА НА ВСИЧКИ И ДА ГО ПРОПОВЯДВА. СЛЕД ТОВА ТЕХНИТЕ ПРИЯТЕЛИ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАТ И ЗАПОЧВАТ ДА ГО ПРОПОВЯДВАТ.

Докато сравнението на Биткойн с религия може да му придаде аура от неразумна вяра, то е изцяло рационално за индивидуалния собственик да проповядва по-добро парично средство и обществото като цяло да го стандартизира. Парите са в основната на всички сделки и спестявани, така че приобщаването на по-висша форма на парите ще даносе изключително мултипликативни ползи за създаването на богатство за всички членове на обществото.

Формата на монетизирането (The shape of monetization)

Докато не съществуват априорни правила относно пътя, по който определено парично средство ще поеме, когато се монетизира, се забелязва изключително интересен модел от сравнително кратката история на монетизацията на Биткойн. Изглежда цената на Биткойн следва фрактален образец от нарастваща величина, където всяко повторение от фрактала следва класическата форма на кривата на технологичния пробив (Gartner Hype Cycle)

forma-na-monetizaciq-768x475.jpg

В статията си за Спекулативното Приемане на Биткойн/Ценова Теория  Майкъл Кейси https://medium.com/@mcasey0827/speculative-bitcoin-adoption-price-theory-2eed48ecf7da спекулира, че разширеният цикъл на технологичния пробив (Gartner hype cycle) представлява фази на стандарта S-Curve на приемане, които са били последвани от много трансформативни технологии по пътя им на интеграция в обществото.

db790feb-22f1-46f8-92b5-33f73389c80b.jpg

 

Всеки цикъл на технологичния пробив (цикъл на Гартнър) започва с взрив от ентусиазъм за новата технология и цената се покачва от участниците на пазара, които са “достъпни” в това повторение. Първите купувачи в цикъла на Гартнър обикновено са силно убедени в трансформативния характер (възможностите) на технологията, в която инвестират. С времето ентусиазмът на пазара достига най-високата си точка и притокът на нови участници, които е възможно да бъдат достигнати в този цикъл, се изчерпва, като по този начин купуването започва да бъде доминирано от спекулатори, които са по-заинтересовани от бърза печалба, отколкото от реалната полза от технологията.

След достигането на връхната точка на цикъла на Гарднър, цените рязко падат и спекулативния плам се превръща в отчаяние, публична подигравка и усещането, че технологията изобщо не е имала потенциал да направи съществени промени. След известно време цената се забива на дъното и създава плато (plateau), към което се присъединява нова кохорта от инвеститори включвайки се към първоначалните, които са успели да издържат на болката от срива и са оценили значимостта на технологията.

Плато равнището (plateau) се задържа за продължителен период от време и създава, така нареченото от Кейси, “стабилно, скучно ниско равнище” (“stable, boring low”). През този период, публичният интерес към технологията ще спада, но тя продължително ще се развива, както и броят на силно вярващите бавно ще се увеличава. Ново базово равнище бива поставено за следващото повторение на цикъла след като страничните наблюдатели осъзнаят, че технологията няма да изчезне и че инвестирането в нея всъщност не е толкова рисково, колкото е изглеждало по време на фазата на срив на цената. Следващото повторение на цикъла ще доведе по-голям брой участници приемащи технологията и ще бъде със значително по-големи размери.

Много малко хора от тези, които участват в повторния цикъл на Гарднър, ще успеят акуратно да предвидят точно колко високо ще стигнат цените в съответния цикъл. Цените по принцип достигат нива, които са считани за абсурдни от инвеститорите в първите етапи на цикъла. Медиите обикновено преписват приключването на цикъла на някое голямо събитие. Докато даден фактор (примерно срив на някоя борса) може да е причина за ускоряване на събитието, това не е фундаментална причина за края на цикъла. Цикълът на Гарднър приключва поради това, че се изчерпва броят на участниците, които е възможно да бъдат достигнати.

Счита се, че златото е последвало класически пример на цикъл на Гарднър от 70те години на 20-ти век до началото на 21-ви век. Някои хора биха спекулирали, че цикълът на Гарднър е наследствена социална динамика на процеса на монетизация.

 

493532ee-64a1-43ae-8afc-970fca894ffc-768

Кохортите на Гарднър (Gartner Cohorts)

От началото на борсовото си търгуване Биткойн е преминал през 4 големи цикли на Гарднър. С голяма прецизност можем да анализираме предишните диапазони на цените на съответен хайп цикъл на Гарднър в търговията с Биткойн. Също така сме способни да категоризираме кохортите от инвеститори, които са асоциирани с всеки следващ цикъл.

$0-$1 (2009 – Март 2011): Първият хайп цикъл на пазара на Биткойн е бил доминиран от криптографи, компютърни специалисти и киберпънкове, които реално са били подготвени да осъзнаят значимостта на единственото по рода си откритие на Сатоши Накамото (Satoshi Nakamoto) и които са били първите разбиращи, че протоколът на Биткойн не притежава никакви технически недостатъци.

$1-$30 (2009 – Юли 2011): Вторият цикъл е привлякъл както първоначалните потребители на новата технология, така и стабилен поток от идеологически мотивирани инвеститори, които са били смаяни от потенциала на независимите от правителствата пари. Либертарианците (Libertarians), като например Роджър Вер, са били завладяни от Биткойн заради възможните действия срещу установената система, в случай че зараждащата се технология бъде широко приета. Уенси Касарес, брилянтен и многогодишен предприемач с много връзки, също е бил част от втория хайп цикъл на Биткойн и се смята, че е промотирал Биткойн на някои от най-известните технолози и инвеститори в Силиконовата Долина.

$250-$1100 (Април 2013 – Декември 2013): През третия цикъл се забелязва навлизането на инвеститорите на дребно и на институционалните инвеститори, които са били готови да рискуват с изключително сложната и рискова ликвидност за закупуване на Биткойн. Основният източник на ликвидност на пазара за този период е бил базираната в Япония обменна борса MtGox, която е била управлявана от изключително некомпетентния и криминален Марк Карпелес (Mark Karpeles), който по-късно лежа в затвор заради сриването на борсата.

Струва си да се отбележи, че покачването на цената на Биткойн през гореспоменатия цикъл е било силно свързано с увеличаването на ликвидността и с улеснения път за закупуване на биткойни от страна на инвеститорите. По време на първия хайп цикъл са липсвали борсите и придобиването на биткойни е било възможно само чрез копаене или чрез директно закупуване от някой, който копае биткойни. По време на втория хайп цикъл се появили недоразвити борси (rudimentary exchanges), но получаването и запазването на биткойни от такъв вид обмен все още било прекалено сложно за всички други, освен за изключително кадърните технически инвеститори. Дори по време на третия цикъл е имало значителни трудности за инвеститорите при превеждането на пари към MtGox с цел придобиване на биткойни. Банките не били склонни да се занимават с подобен обмен, а трети страни, опитващи се да се справят с подобен вид трансфери, често били некомпетентни, криминални, или и двете. В допълнение, много от тези, които реално успели да преведат пари на MtGox, впоследствие ги загубили, когато обменната борса беше хакната и по-късно затворена.

Чак след разпада на борсата MtGox и две годишното затишие в цената на Биткойн, стабилните източници на ликвидност бяха развити; примери са регулираната борса GDAX, Kraken и OTC (over the counter) брокери като Cumberland mining. Преди четвъртия цикъл да настъпи през 2016 вече беше сравнително лесно за инвеститорите на дребно да купуват и безопасно съхраняват биткойни.

$1100-$19600 (2014 – ?): В момента на писане на тази статия, пазарът на Биткойн е в своя четвърти голям цикъл. Участниците в този хайп цикъл са, както Майкъл Кейси (Michael Casey) ги описва, “ранното мнозинство” от инвеститори на дребно и институционални инвеститори.

330a7f0c-0209-4d7c-9a68-138f12a7441b-768

С задълбочаването и узряването на източниците на ликвидност, големимте институционални инвеститори вече имат възможност да участват през регулирани фючърс пазари. Наличността на регулирани пазари отваря пътя за създаването на Биткойн ETF, което ще въведе “късното мнозинство” (“late majority”) и “бавно прогресивните” (“laggards”) в хайп циклите, които предстоят.

Въпреки че не е възможно да се предвиди точната степен (magnitude) на сегашния хайп цикъл, би било разумно да се предположи, че цикълът ще достигне зенита си в диапазона между $20,000 и $50,000. При по-висока цена Биткойн ще представлява значителна част от пазарна капитализация (market capitalization) на златото (златото и Биткойн ще имат еквивалентна пазарна капитализация при цена на Биткойн от приблизително $380,000 спрямо този момент). Голяма част от пазарната капитализация на златото идва от търсенето на централните банки, а е малко вероятно те или държавите да участват в този цикъл.

Навлизането на държавите  (The entrance of Nation States)

Последният хайп цикъл на Гарднър на Биткойн ще започне, когато държавите започнат да събират Биткойн като част от техният паричен резерв в чужда валута. Сегашната пазарна капитализация на Биткойн е прекалено малка, за да бъде считана за надеждно допълнение на резервите на повечето държави. Въпреки това, с увеличаването на интереса на частния сектор и достигайки до 1 трилион долара капитализация, това ще бъде достатъчно за повечето държави да навлязат на пазара. Първата държавата, която започне да добавя биткойни към резерва си, вероятно ще задейства верижна реакция. Държавите, които първи добавят биткойни в резерва си ще пожънат най-големи приходи в случай, че Биткойн се превърне в универсалната глобална резервна валута. За жалост, най-вероятно държави, които са дали най-силни изпълнителни правомощия на своите лидери – държави с диктаторски режим като Северна Корея – ще бъдат тези, които ще придобият биткойни най-бързо. Нежеланието на такива държави да развият своята финансова политика и наследствено слабите изпълнителни власти на Западните демократични държави ще забавят подобен процес на придобиване на биткойни под формата на резерв.

Доста иронично е това, че в момента САЩ е една от държавите, които са с най-благоприятна регулаторна позиция спрямо Биткойн, докато Китай и Русия са най-враждебно настроени. Има риск САЩ да навлезе в най-големия си геополитически срив, ако Биткойн измести американския долар от позицията му на най-глобално използваната резервна валута. През 60-те години на 20-ти век, Шарл де Гол (Charle de Gaulle) критикува “прекомерната привилегия” (“exorbitant privilege”), на която САЩ се радва заради международния парично ред, който бил създаден с договора на Bretton Woods от 1944. Руското и Китайското правителство все още не си отварят очите спрямо геостратегическите ползи на Биткойн като резервна валута и са прекалено разсеяни от ефекта, който подобно нещо би имало на вътрешните им пазари. Както през 60-те Шарл де Гол заплаши да възстанови класическия златен стандарт, така и Руснаците и Китайците с времето ще осъзнаят колко огромни ползи биха имали от това резерва им да бъде в недържавна валута, служеща за съхранение на стойност. Поради най-високата концентрация на копаене на биткойни в Китай, китайците вече имат значителна преднина, ако решат да добавят биткойни в резерва си.

САЩ се гордеят с това, че са нация на иноватори, като считат Силиконовата Долина за бижуто на тяхната икономика. Досега, Силиконовата Долина до голяма степен доминира в разговорите с регулаторите, считайки че те трябва да вземат решение по отношение на Биткойн. Само че, банковата индустрия и Американския Федерален Резерв най-сетне започват да усещат заплахата, която Биткойн може да бъде за паричната политика на САЩ, в случай че се превърне в глобална резервна валута. Вестникът ‘The Wall Street Journal’, който се счита за устата на Федералния Резерв, публикува следния коментар спрямо заплахата, която Биткойн представлява за паричната политика на САЩ:

ИМА ДРУГА ЗАПЛАХА, МОЖЕ БИ ДОРИ СЕРИОЗНА ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА И РЕГУЛАТОРИТЕ: БИТКОЙН МОЖЕ ДА НЕ СЕ СРИНЕ. АКО СЕГАШНИЯ СПЕКУЛАТИВЕН ПЛАМ В КРИПТОВАЛУТИТЕ Е ПРОСТО НАЧАЛОТО НА ТОВА ТЕ ДА БЪДАТ ШИРОКО ИЗПОЛЗВАНА АЛТЕРНАТИВА НА ДОЛАРА, ТО ТОВА БИ ЗАПЛАШИЛО МОНОПОЛА, КОЙТО БАНКИТЕ ИМАТ НАД ПАРИТЕ.

В предстоящите години ще има голям сблъсък между предприемачите и иноваторите в Силиконовата Долина, които ще се опитат да държат Биткойн извън контрола на държавите, на банковата индустрия и централните банки, който от своя страна ще направят всичко по силите си, за да регулират Биткойн с цел да предотвратят разрушаването на индустрията им и техните правомощия за печатане на пари.

Процесът на превръщане в средство за обмяна (The transition to a medium of exchange)

Едно парично средство не може да се превърне в широко прието средство за обмяна (стандартната икономическа дефиниция за “пари”) преди да бъде широко оценено, поради тавтологичната причина, че парично средство, което не е оценено, не може да бъде прието като средство за обмяна. По време на подобен процес на широко признаване на ценностна на паричното средство и следователно превръщането му в парично средство за съхранение на стойност, то ще извиси нивата си на покупателната способност, създавайки алтернативна цена, която ще ни откаже от изплзването й . Единствено когато тази цена намалее до подходящо ниски нива, ще започне процесът за общо приемането му като средство за обмяна.

По-точно казано, едно парично средство ще бъде подходящо като средство за обмяна, само и единствено когато сумата от алтернативната цена и транзакционните разходи за използването му при сделки, паднат под съответните разходи от извършване на евентуална търговия без него.

В едно общество основано на бартерни сделки (barter-based society), процесът на преминаване от функцията на паричното средство като съхранение на стойност, към средство за обмяна, може да съществува дори когато паричното средство увеличава своята покупателната способност, защото транзакционните разходи на бартерните сделки са изключително високи. В една развита икономика, където транзакционните разходи са ниски, е възможно за зараждащо и рязко развиващо се парично средство за съхранение на стойност, като Биткойн, да бъде използвано като средство за обмяна, въпреки че това по-скоро би било възможно в доста малки граници. За пример може да се даде незаконния пазар на наркотиците, където продавачите са склонни да жертват възможността да задържат биткойни с цел намаляване на евентуалния риска от закупуването на наркотиците използвайки друга валута (fiat currency).

Всъщност съществуват големи институционални бариери към зараждащо се парично средство с функция за съхранение на стойност, което предстои да се превърне в широко прието средство за обмяна в едно развито общество. Държавите използват данъците като причина да запазят суверенните си парични средства от това да бъдат заменени от конкуриращи се. Не само че едно суверенно парично средство се наслаждава на непрестанната полза от постоянно търсене, тъй като данъците могат да бъдат платени единствено чрез него, но и съревноваващите се парични средства биват облагани с такси и данъци всеки път, когато биват обменяни при по-висока стойност. Последният вид данъчно облагане създава значителни сътресения при използването на ценност като средство за обмен.

Ограничаването на пазарните парични стоки обаче не е непреодолима пречка за тяхното приемане като общоприето средство за размяна. Ако се изгуби вярата в суверенните пари, тяхната стойност може да пропадне в процес, който е по-известен като хиперинфлация. При хиперинфлация на суверенно парично средство, неговата стойност първо се срива срещу най-ликвидните стоки в обществото, като например златото или чуждо парично средство като долара, разбира се в случай че такива са налични. Когато никакви ликвидни парични средства не са налични или когато тяхното предлагане е ограничено, съответното парично средство изпада в хиперинфлация спрямо реални стоки, като например движимото имущество и ежедневните стоки. Архетипният образ на хиперинфлацията е магазин за хранителни стоки, който е изцяло опразнен, тъй като хората опитват да избегнат хиперинфлация като се запасяват със стоки за потребление.

След това, когато вярата е напълно изгубена по време на хиперинфлация, суверенното парично средство вече няма да бъде приемано от никой и обществото или ще започне бартерни сделки, или паричното средство ще бъде напълно заменено като средство за обмяна. Като пример за подобен процес може да се даде заместването на националния долар на Зимбабве – с Американския. Заместването на суверенно парично средство с чуждо става доста трудно, поради малката наличност на това чуждо парично средство и неналичието на чужди банкови институции, които да предоставят ликвидност.

Способността лесно да транспортираш биткойни през граници и липсата на нужда от банкова система, правят Биткойн идеално парично средство, което да бъде притежавано и използвано от страни засегнати от хиперинфлацията. В идните години, познатите ни валути   ще продължават своя път към евентуалната безполезност, докато Биткойн продължително ще се превръща в популярно парично средство, което глобално да се използва със спестовна цел. Когато държавните пари биват изоставени и заменени от Биткойн, той ще е преминал процесът по трансформиране от парично средство с функция за съхранение на стойност, към това да бъде широко приет като средство за обмяна. Даниел Кравиц (Daniel Krawisz) нарече този процес  “хипербитконизация”, опитвайки се да го обясни… https://nakamotoinstitute.org/mempool/hyperbitcoinization/#selection-43.159-46.0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
run.

                                                                Защо Биткойн ще успее – част 4

                                                                          by Boris Mirchev08.02.2019

Голяма част от поредицата беше свързана с паричния характер на Биткойн.  С получените знания до тук, в четвъртата част на статията „ Защо Биткой ще успее“, ще разгледаме някои от най-често срещаните заблуди относно Биткойн.

Биткойн е балон

Биткойн, както и всички пазарно-ориентирани парични средства, притежава добавена стойност. Добавената стойност е това, което поражда общата критика, че Биткойн е „балон“. Всички парични стоки обаче имат добавен стойност. Всъщност именно тя е определящата характеристика на всички парични средства. Парадоксално е, че паричната стока може едновременно да е балон и да е подценена, ако е в ранните етапи на своето развитие.

Биткойн е твърде волатилен

Нестабилността на цената на Биткойн е резултат от неговото възникване. През първите няколко години от съществуването си Биткойн беше като стотинка, а всеки голям  купувач – като близнаците Winklevoss – можеше да предизвика голям скок в цената му. С нарастването на възприемането и ликвидността през годините, волатилността на Биткойн намалява пропорционално. Когато Биткойн достигне пазарната капитализация на златото, той ще започне да показва и сходно ниво на волатилност. При надвишаване пазарната капитализация на златото, волатилността на Биткойн ще намалее до ниво, което ще го направи подходящ за широко използван предмет за обмен на стойност. Както беше отбелязано в предишните части, монетаризацията на Биткойн се получава от поредица от цикли на Гартнер (Gartner Hype Cycles). Волатилността е най-ниска по време на фазата на платото (plateu), а най-висока по време на пика и сриването на цикъла. Всеки цикъл има по-ниска волатилност от предишните, тъй като ликвидността на пазара се е увеличила.

Транзакционните такси са твърде високи

В последно време Биткойн мрежата бива критикувана за увеличаването на транзакционните разходи. Това прави изпращането на биткойни скъпо и неподходящо за платежна система. Въпреки това, растежът бе очакван и полезен. Таксите за транзакции се заплащат на миньорите, които от своя страна осигуряват сигурността на мрежата и потвърждават транзакциите. Минъорите могат да бъдат възнаградени посредством въпросните такси или чрез наградата от новите блокове. В такъв случай се поражда инфлация, която се понася от притежателите на биткойни.

Като се има предвид фиксираният график за изкопаване на нови биткойни, паричната политика правеща го идеално пригоден за съхраняване на стойност, наградите от блока в крайна сметка ще намалеят до нула. Тогава мрежата ще трябва да бъде подсигурена само от такси по транзакциите. Мрежа с ниски такси би имала по-ниска сигурност, което може да доведе до атаки и цензура. Тези, които подкрепят алтернативните валути, предлагащи ниски такси, несъзнателно описват слабостта на т.нар. “alt-coins”.

Причината за критиките спрямо „високите“ такси на Биткойн е фактът, че според мнозина той трябва да се реализира като платежна система и по-късно да се превърне в средство да съхранение на стойност. Както видяхме при  произхода на парите, този вид разсъждение поставя каруцата пред коня. Само когато Бикойн се превърне в сигурно и дълбоко установено средство за съхранение на стойност, той ще стане благоприятно и доверено средство за размяна. Освен това, след като алтернативният разход за търговия с биткойни е на устойчиво ниво,  подходящо, за да се използва като средство за обмен, повечето сделки няма да се случват в мрежата на Биткойн, а на мрежи от „второ ниво“ https://medium.com/@timevalueofbtc/the-bitcoin-second-layer-d503949d0a06 с много по-ниски разходи. Мрежите от тип второ ниво (second layer networks), като например „Светкавичната мрежа“ (Lightning network), осигуряват модерния еквивалент на запис на заповеди, използвани през 19-ти век за прехвърляне на собственост на златото. Банките използвали запис за заповед, защото прехвърлянето на кюлчета злато е далеч по-скъпо от прехвърлянето на документ, който доказва собственика и количеството злато. За разлика от записите на заповед Светкавичната мрежа ще позволява прехвърлянето на биткойни на ниска цена, като същевременно не изисква проверка от трети страни, както е при банките. Развитието на Светкавичната мрежа е важно технологично нововъведение в историята на Биткойн и неговата стойност ще бъде осъзната по време на развитието му в близките години.

Конкуренция

Поради същността на протокола на Биткойн, софтуер с отворен код, винаги е било възможно да се копира софтуера му и да се имитира неговата мрежа. През годините се създадоха много имитатори, от  факсимилета като Лайткойн, до сложни  алтернативи като Етериум, който обещава да предлага създаването на сложни договорни споразумения, използвайки разпределена изчислителна система.  Общата критика към Биткойн е, че той не може да запази стойността си, защото е много лесно да бъдат създадени конкуренти, предлагащи по-добри и иновативни функции.

bitcoin-competition.jpeg

Заблудата за това твърдение идва от факта, че новосъздадените конкуренти нямат „мрежовия ефект“ на първата и доминираща технология в отрасъла. Мрежовият ефект се изразява в това, че продуктът или услугата придобиват допълнителна стойност, тъй като повечето хора ги използват, защото са доминиращи на пазара. Така може да се каже, че Биткойн е доминант в света на криптовалутите. защото притежава мрежови ефект.

Мрежовият ефект за Биткойн обхваща ликвидността на неговия пазар, броя на хората, които го притежават и ползват. В това число влиза и общността от хора, които го поддържат и подобряват. Големите инвеститори, включително и държавите, ще търсят най-ликвидния пазар, така че да могат да влизат и излизат бързо от него, без да повлияват на цената му. Програмистите ще се присъединят към доминиращото общество на програмисти, което е съставено от таланти от висок калибър, за да може да изградят и участват в солидно общество.

Разклоняването на пътя (форк)

Тенденция, която стана популярна през 2017г., беше не само да се имитира софтуера на Биткойн, но и да се копира цялата история на транзакциите му (позната като блокчейн). Чрез копирането на блокчейна на Биткойн до определен момент и последвало „отцепване“, процес известен като „форкинг“, конкурентите на Биткойн успяха да разрешат проблема с разпространението на техните токени до голям брой потребители.

forking.jpeg

Най-значимият форк (някъде се среща в буквален превод – вилица) се случи на 1 август 2017г., когато се създаде нова мрежа, известна като биткойн кеш (BCash). Собственикът на N биткойна преди 1 август 2017г., стана притежател на N брой биткойн и N брой бикеш токени. Малкото, но шумно общество на бикеш привърженици опита да експроприира „познаваемостта на бранда“, чрез името на новата мрежа и маркет кампания. Те целяха да излъжат и убедят новаците, че бикеш е „истинският“ Биткойн. Тези опити се провалиха стремглаво, като доказателство за това е пазарната капитализация на двете мрежи. Въпреки това, за новите инвеститори остава очевиден риск. Конкурентите винаги могат да направят опит да клонират Биткойн и неговия блокчейн. Ако успеят да надминат пазарната му капитализация, ще се превърнат в „действителен“ Биткойн.

Може да се извлече важно правилото от големите форкове направени върху мрежите на Биткойн и Етериум. По-голямата част от пазарната капитализация ще се установи в мрежата, която запази най-висококачествената и най-активната общност от разработчици. Въпреки че можем да разглеждаме Биткойн като нововъзникващи пари (ново разплащателно средство), той си остава компютърна мрежа, изградена върху софтуер, който трябва да се поддържа и подобрява.  Закупуването на токени от мрежа, която има малка или неопитна общност от разработчици, може да бъде оприличена със закупуването на клонинг на Microsoft Windows, който не е бил подкрепен от най-добрите програмисти (разработчици) на Microsoft Windows. От форковете през 2017 става ясно, че най-добрите и опитни компютърни учени и криптографи се ангажират да развият оригиналния Биткойн, а не да помагат на легион от имитатори, създали своята валута благодарение на форк.

Реален риск

Въпреки, че общите критики към Биткойн в медията и икономическата сфера са неуместни и се основават на погрешно разбиране за парите, съществуват реални и значими рискове за инвестирането в Биткойн. Би било благоразумно за бъдещия инвеститор да разбере и прецени тези рискове, преди да мисли за инвестиция в Биткойн.

Протоколен риск (Риск от документа)

Биткойн протокола и криптографиите, върху които е изградена валутата, може да имат неоткрит до момента недостатък в дизайна. Развитието на квантовите компютри също може да навреди на мрежата, правейки я несигурна. Ако в протокола се открие пукнатина, или се създаде нов изчислителен метод даващ възможност за разбиване на криптографията, която стои в основата, вярата в Биткойн ще бъде силно компрометирана. Протоколният риск беше най-висок в ранните години на развитие, когато дори за най-опитните криптографи не беше ясно дали Сатоши Накамото наистина е намерил  решение на „проблема на Византийския генерали“. Притесненията за сериозни „бъгове“ в протокола на Биткойн с годините изчезват, но имайки предвид неговата технологична същност, протоколният риск винаги ще бъде наличен.

Затваряне на борсите (Exchange Shutdowns)

Заради своята децентрализирана същност, Биткойн е показал изключителна степен на гъвкавост спрямо множество атаки от различни правителства, с цел регулация или цялостно спиране на системата. Въпреки това, борсите за търговия на биткойни за фиатни валути са силно централизирани и податливи на регулации и закриване. Без подобни борси и склонността на банковата система да прави бизнес с тях, процесът на монетизация на Биткойн щеше да бъде доста забавен, дори може би напълно спрян. Въпреки, че има алтернативни източници на ликвидност за Биткойн, като например OTC и децентрализирани пазари за купуване и продаване на Биткойн (като localbitcoins.com) https://localbitcoins.com/,критичният процес на установяване на цената се случва в най-ликвидните борси, а всички те са централизирани.

Смекчаването на риска от затваряне на борсите е юридически арбитраж. Бинанс (Binance), известна борса, започнала в Китай, се премести в Япония. Това се случи след като китайското правителство замрази операциите на борсата в Китай. Правителствата също така се притесняват от това да не задушат зараждащата се индустрия, която може да се окаже значима като  интернета. При изпускане на тази възможност, дадени държави ще изостанат значително от други.

Единствено с координирано глобално затваряне на борсите за обмен на Биткойн, може напълно да се спре процесът на монетизацията му. Целта пред Биткойн е да се превърне толкова широко използвана технология, че пълното му затваряне да бъде толкова политически неосъществимо, колкото е пълното спиране на интернета. Все още опасността от подобно затваряне е реална, а това трябва да се осъзнае от инвестиращите в Биткойн. Както дискутирахме в предишната глава за навлизането на държавите, националните правителства най-сетне се събуждат и осъзнават заплахата, която не-суверенни (non-sovereign), устойчиви на цензура (censorship-resistant) дигитални валути представляват спрямо техните парични политики (monetary policies). Все още е под въпрос дали те ще действат спрямо тази заплаха,  преди Биткойн да се превърне в толкова силно укрепен, че всякакви политически действия срещу него да се окажат несполучливи.

Заменяемост (Fungibility)

Отворената и прозрачна същност на Биткойн блокчейна дава възможност на държавите да маркират определени биткойни като “опетнени” (“tainted”), тъй като са били използвани в забранени дейности. Устойчивата цензура на Биткойн протокола позволява на тези биткойни да бъдат препращани. Могат обаче да се появят регулации, които да блокират използването на опетнени биткойни от борси или търговци. Така до голяма степен те биха се превърнали в безполезни. В такъв случай Биткойн би изгубил едно от критичните свойства на паричните средства: заменяемост (fungibility).

За да се подобри заменяемостта на Биткойн трябва да бъдат направени подобрения на ниво протокол, за да се повиши анонимността при транзакции. Въпреки, че вече има нови подобрения в тази сфера, например пионерите относно поверителността – Монеро и Зкеш, все още има значими технологични компромиси, които трябва да бъдат направени измежду ефикасността и сложността на Биткойн, за да се увеличи неговата анонимност. Все още се очаква да се разбере дали ще бъде възможно да се добавят съответни характеристики, които да дадат по-голяма поверителност на Биткойн, но в същото време да не се компрометира паричната му функция.

Заключение (Conclusion)

Биткойн е нов вид парично средство, което е в процес на трансформация от колекционерски етап на монетизация, в това да се превърне в парично средство за съхранение на стойност. Като парично средство, което не се контролира от никое правителство, може да се счита, че в определен етап в бъдещето Биткойн ще се превърне в глобална парична валута, също както златото през периода на класическия златен стандарт на 19-ти век. Всъщност, приемането на Биткойн като глобално парично средство е най-прецизният отговор на въпроса „Защо биткойн ще успее“. Това е споменато от Сатоши Накамото през 2010-а в размяна на имейли с Майк Хърн (Mike Hearn):

 „АКО МОЖЕШ ДА СИ ГО ПРЕДСТАВИШ ДА БЪДЕ ИЗПОЛЗВАН ЗА МАЛКА ЧАСТ ОТ СВЕТОВНАТА ТЪРГОВИЯ, ТО ТОГАВА ИМАЙКИ САМО 21 МИЛИОНА НАЛИЧНИ, ВСЕКИ ОТДЕЛЕН БИТКОЙН ЩЕ СТРУВА МНОГО ПОВЕЧЕ.“

Този случай беше обяснен още по-добре от брилянтния криптограф Хал Финни (Hal Finney), който е получателят на първите биткойни, изпратени от Накамото, малко след оповестяването за първия работещ софтуер https://www.mail-archive.com/cryptography@metzdowd.com/msg10152.html  на Биткойн:

„АКО МОЖЕШ ДА СИ ГО ПРЕДСТАВИШ ДА БЪДЕ ИЗПОЛЗВАН ЗА МАЛКА ЧАСТ ОТ СВЕТОВНАТА ТЪРГОВИЯ, ТО ТОГАВА ИМАЙКИ САМО 21 МИЛИОНА НАЛИЧНИ, ВСЕКИ ОТДЕЛЕН БИТКОЙН ЩЕ СТРУВА МНОГО ПОВЕЧЕ.“

Този случай беше обяснен още по-добре от брилянтния криптограф Хал Финни (Hal Finney), който е получателят на първите биткойни, изпратени от Накамото, малко след оповестяването за първия работещ софтуер на Биткойн:

ПРЕДСТАВИ СИ, ЧЕ БИТКОЙН СТАНЕ УСПЕШЕН И СЕ ПРЕВЪРНЕ В ДОМИНИРАЩАТА РАЗПЛАЩАТЕЛНА СИСТЕМА, КОЯТО СЕ ИЗПОЛЗВА ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ. В ТАКЪВ СЛУЧАЙ ОБЩАТА СТОЙНОСТ НА ВАЛУТАТА ЩЕ БЪДЕ РАВНА НА ОБЩАТА СТОЙНОСТ НА БОГАТСТВОТО В СВЕТА. ИЗЧИСЛЕНИЯТА КЪМ ДНЕШНА ДАТА СОЧАТ, ЧЕ ТОВА БОГАТСТВО СЕ ОЦЕНЯВА МЕЖДУ 100 ДО 300 ТРИЛИОНА ДОЛАРА. ПРИ НАЛИЧИЕ НА 20 МИЛИОНА МОНЕТИ, ТОВА БИ ОЗНАЧАВАЛО, ЧЕ ВСЯКА ЕДНА ЩЕ СТРУВА СРЕДНО КЪМ 10 МИЛИОНА ДОЛАРА.

Дори Биткойн да не се превърне в основно парично средство в глобален мащаб, а се използва просто, за да се конкурира със златото като недържавно (non-sovereign) парично средство за съхранение на стойност, сегашната му стойност е изключително недооценена. Сравнявайки маркет (Mapping) капитализацията на изкопаното злато (някъде около 8 трилиона долара) спрямо максималният брой от 21 милиона монети на Биткойн, се изчислява цена от средно 380 000 долара на един Биткойн. Както беше описано по-рано, от всички характеристики, които правят едно парично средство подходящо за използване като съхранение за стойност, Биткойн превъзхожда златото по всички параграфи, освен историческите. С изминаване на времето и задържане на ефекта на Линди, установената история ще спре да бъде предимство за златото.  Следователно, не би трябвало да се счита за неразумно да очакваме Биткойн да достигне и дори да задмине капитализацията на златото в следващото десетилетие. Подобна теза се счита за несъстоятелна, тъй като голяма част от капитализацията на златото идва от това, че централните банки го използват като средство за съхранение на стойност. За да успее Биткойн да надмине капитализацията на златото, задължително ще е необходимо участие от страна на някои държави. Все още не е ясно дали западните демократични държави ще решат да се включат в притежаването на Биткойн. По-вероятно е, за нещастие, държави с диктаторски режим на управление да са първите, които ще навлязат в пазара на Биткойн.

В случай, че никое от правителствата не се включи в притежанието на Биткойн, все още има добри шансове той да успее. Поради децентрализираната си структура и качествата му да се използва за съхранение на стойност, не само от инвеститори на дребно, но и от институционални такива, Биткойн е все още в началото на своята крива на развитие. Така нареченото „ранно мнозинство“ в момента навлиза на пазара, а „късното мнозинство“ и „закъснелите скептици“ няма да участват още дълги години. С широко участие на дребните и особено на институционалните инвеститори, цена в размер на 100 до 200 хиляди долара е напълно възможна.

Притежанието на Биткойн е един от малкото асиметрични залози, в които хората из целия свят могат да участват. Също като кол опция (call option), възможността за загуба на инвеститора е ограничена до 1x, докато потенциалният им ръст е все още 100х или повече. Биткойн е първият истински глобален балон, размера на който е ограничен само от желанието на населението на света да защити своите спестявания от капризите на икономически лошо управлявани правителства. Наистина, Биткойн се извиси като феникс от пепелта от глобалната финансова катастрофа през 2008 – катастрофа, зародила се от политиката на централни банки като Федералния резерв.

Отвъд финансовата страна на нещата за Биткойн, възходът му като неправителствено средство за съхранение на стойност ще има значими геополитически последици. Една глобална имунизирана против инфлация резервна валута, би накарала правителствата да променят техните основни механизми на финансиране, от инфлация към директно данъчно облагане, което е далеч по-неприятно за тях. Правителствата откровено ще се смалят, ако данъчното облагане стане основен източник на финансиране, а не инфлацията. В допълнение, глобалната търговия ще отговаря на желанието на Шарл де Гол – никоя държавата да не е привилегирована пред друга.

НИЕ СМЯТАМЕ, ЧЕ Е НЕОБХОДИМО МЕЖДУНАРОДНАТА ТЪРГОВИЯ ДА БЪДЕ ТАКАВА, КАКВАТО БЕШЕ ПРЕДИ ГОЛЕМИТЕ НЕЩАСТИЯ НА СВЕТА. ДА СЕ УПОВАВА НА ЕДНА НЕОСПОРИМА ПАРИЧНА БАЗА (MONETARY BASE) И ДА НЕ НОСИ БЕЛЕГА НА ОПРЕДЕЛЕНА ДЪРЖАВА.

 

Паричната база след 50 години ще бъде Биткойн.

Източник на български език - https://www.hash.bg/защо-биткойн-ще-успее-част-1/

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Куросаки Ичиго

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=YHjYt6Jm5j8

  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
run.

Над 95% от хората са статистически променливи от СМИ и НПО...

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Куросаки Ичиго

преБития койн бееш пример за това каква игра е криптовалута. В момента има токени и койни които струват повече и пожънаха същия успех само за месе , тоест създадени преди месец , удрят 10 000 долара след седмица , 33 000 дни по късно , и сега държи промени от 20 до 30 000 . Не знам дали крипто е бъдещето , но определено дигиталната валута и услуга , плащане препращане и прочие е факт. Скоро ще настъпи рай на беш / в брой системата .

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма
На 7.10.2020 г. at 16:29, Куросаки Ичиго написа:

Скоро ще настъпи рай на беш / в брой системата .

Едва ли, но по-скоро може нейната стойност да се определя в биткойни-сега е обратното. Всичко зависи от това колко бързо биткойн ще привлече критичен брой нови притежатели и колко бързо петро-доларът ще загуби значение за икономиките. Може би 100 години.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
run.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

След 50 години вероятно повечето от нас няма да са вече тук. А ако до тогава не е настъпил критичен обрат в посоката в която се намираме в момента, тези които са все още тук ще им завиждат тайно. Ако все още са способни да изпитват дори това.

Когато кислорода и въглеродния диоксид и водата са част от икономическата система на голабното кривителство, криптовалутите ще са нещо като гарант за спасение, просперитет, устойчивост и светло свободно бъдеще?

Аз съм оптимист, всичко урудливо е обрчено на провал.

  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
run.
peterstamov

На темата инвестиции мога да препоръчам да прочетете книгата "Решение за милиони" - автор Робърт Ролих.

Някой вече следват тази стратегия...

 

215626_b.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване