Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

lacho

Пречистване на дъждовна вода и използването й за къпане, миене и тн

Recommended Posts

lacho

Здравейте, 

Имам интерес към парцел в едно село, но проблема е, че няма вода (сериозен проблем :)). Има шанс за сонда, но пак си е рисково.

Започнах да се замислям сериозно за варианта със събиране на дъждовна вода. По груби сметки при нашите валежи с около 200 кв площ се събира достатъчно за нуждите на двама души (постоянно живеещи там).

Знам, че много хора ползват дъждовната вода за поливане, но възможно ли е да се мине през пречиствателна станция и да се използва и за миене, къпане, пране и тн? За пиене няма проблем - всички в селото пият вода от магазина.

 

Много рових из нета, но намирам единствено пречиствателни станции за септични ями.

Не намирам информация за станции, които така да пречистват дъждовна вода, че да става и за хигиенни цели.

 

Има ли изобщо такава практика и реалистично ли е това? Имате ли информация за подобни пречиствателни станции и колко горе-долу струват?

 

Благодаря!

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
lacho

Ровейки из чуждестранните сайтове виждам, че е доста популярно, но вероятно ще трябва пречиствателната система да се поръчва на части от чужбина.

Нещо подобно може би ще свърши работа:

1. Филтър за едри частици, премахва замърсители по-големи от 0.3мм - https://www.rainharvesting.co.uk/portfolio/1-wisy-vortex-filters/

2. Филтър за дребни частици, този ако не се лъжа чисти всичко над 4 микрона - https://www.ecpgroup.com/water-treatment-filters-systems/Faucet-taps/Filter-Accessories/FilterMax-Basic-Manual-Backwash-Filter-Kit (edit: всъщност е 40 микрона, пък трябва да е до 5, но нещо подобно е нужно)

3. най-скъпата част - ултравиолетов филтър за убиване на останалите микроби, капацитет 1л в секунда - https://www.ecpgroup.com/water-treatment-filters-systems/ultraviolet-water-disinfection-systems/saphir-uv-filters/Saphir-4 Ultraviolet-Water-Disinfection-System-60-Litres-Per-Minute

 

Не знам дали не пропускам някоя стъпка, примерно химическо третиране, но ако правилно разбирам след горната обработка водата може дори да става и за пиене.

Ще се радвам ако някой може да сподели опит и повече информация.

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Според мен дъждовната вода е напълно годна за къпане, миене и пране без никакво филтриране. За пиене и готвене може да се вземе ел. дестилатор, към 300 лв са. 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

А ако човек е на по-мръсно или прашно място? Това потенциално отива във водата.

Също има значение и къде се съхранява. Нашата дъждовна вода зеленясва в топлото време в надземни пластмасови бидони. За поливане е окей.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Куросаки Ичиго

Примерно в оранжерия за краставици използват една и съща вода , така нареченото капково поливане. Най-вече се използва UV лампа за почистване на водата от бактерий и гъбички . Филтрите се ползват само заради малки частици които могат да запушат нещо по системата . Set up UV light може да излезе скъпо , зависи от нуждите . 12 декара оранжерия ползва лампа на стойност 55 000 евро , не знам точно колко вода се върти и какъв е цикъла на пречистване . По- големият проблем според мен е сушата тази година , има голяма вероятност тази година да е пред курсор за тенденция за напред . Очаква се засушаване на територията на България , с изключения както винаги , но тази година и реките и язовирите са критично празни . По наблюдения на река Марица в Хасковски регион никога не е била толкова ниска и маловодна , според хора който не са столетници , а най-вече говорим за никога през последните 25-30 години . Ако и зимата е суха като миналата , то следващото лято наподобява ли това от тази година , по добре да затваряме вода в буркани както е била казала Ванга навремето . Едно е сигурно - ще поживеем и ще видим .

Редактирано от Куросаки Ичиго
много грешки джанъм ;)
 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev
преди 19 часа, lacho написа:

Не знам дали не пропускам някоя стъпка

Ако имах такива желания за пречиствателна станция, бих купил подземен резервоар за вода - има ги в различни обеми. Примерно този е 100 кубика: https://www.olx.bg/ad/100-tona-tsisterna-rezervoar-ot-poliester-za-voda-goriva-torove-i-dr-CID1012-ID7LkV0.html, но при вас няма да са нужни такива обеми. Същият потребител (https://www.olx.bg/ads/user/2qQS0/) предлага и по-малки обеми.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
lacho
преди 23 минути, Mihail Mateev написа:

Ако имах такива желания за пречиствателна станция, бих купил подземен резервоар за вода - има ги в различни обеми. Примерно този е 100 кубика: https://www.olx.bg/ad/100-tona-tsisterna-rezervoar-ot-poliester-za-voda-goriva-torove-i-dr-CID1012-ID7LkV0.html, но при вас няма да са нужни такива обеми. Същият потребител (https://www.olx.bg/ads/user/2qQS0/) предлага и по-малки обеми.

 

Благодаря, нещо такова обмислям, да, само че мислих за 10ина кубика, поне първоначално. Гледам има и за под земята и надземни. Примерно тези: https://fluida.bg/products/water-tanks/digging-for/monobloco/

Не са много евтини, но пък и сондата не е евтина, ако може да я спести, ми се струва ок. Всъщност сега видях, че този потребител ги дава доста по-евтино...

 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Добре дошъл Лачо :D

Интересно ми е каква сметка направи, какви бяха стойностите в нея, за количеството събрана и нужна вода? При 200 квм покрив (бая къще, браво!), 100% събираемост и покрита средно годишна норма на валежите около 650 мм, са около 130 кубика вода или по около 11 кубика на месец.

Ако се вземе за пример София и 2019 година да речем, че е последната с пълни данни, валежите са 450 мм. А около София реално са и по-малко. Изобщо средното за страната е било под 550. По морето рядко е над 450.

В момента, където и да живеете, вероятно имате водомер и сметка от местното ВиК. Колко ви е месечното потребление на вода? Имайте предвид, че на село разходите са повече, предвид живота вън. Дето се вика, от магазина купуваш чисти моркови, ама от градината е вода да ги измиеш. Без да броим поливането де.

Част от проблемът е неравномерното разпределение на валежите. Примерно март 2019 в София са паднали само 8.3 мм, или при 200 квм колекторна площ са къде кубик и половина. Дет са вика, краката нимой си подми... добре поне, че не е валяло, та няма да е яко кал :DС други думи, контейнерът за вода трябва да побира МИНИМУМ 6 месеца нуждите от вода напред, за да балансира нещата. Ако ползвате по 10 кубика, значи поне 50-60. Но ние примерно ползваме доста повече от 10 :)

Самите контейнери проучвай добре. Има бомбастични реклами в нета, но като разпиташ, издишат. Най-евтините не са предвидени за закопаване и им пада гаранцията ако ги вкопаеш. Дори да ти обещават гаранция, кел файда, като се спука някъде и изпуска, трябва да отвориш наново целия двор. Големите пък искат коджа изкоп, а не навсякъде ще е възможно това, като удариш скала на 100 см надолу, копай 3 метра трап да те видим. 10 кубика немски резервоар на Graf с доставка и монтаж отива 7к в лева.

Отделно при закопаването в никой случай не трябва обратният насип да е с почва, а при голям резервоар е нужен още по-голям работен изкоп и бая кръгъл филц. Наскоро закопавахме към 10 кубика и за тях изкопът, за да може да се работи долу, беше къде 30 кубика (понеже правиш изкоп паралелопипед, в който вписваш цилиндър, а габаритите на изкопа трябва да позволяват поне 50 см от всяка страна, минимум, плюс подложка поне 20-30 см). Разликата е филц, 1 камион 4 осев с около 20 кубика е 500 лв, смятай за 50 кубика резервоар какво ще е.

Друг момент е, че събирането никога не е на 100%. За да дигнеш процента се иска покрив с малък наклон, вероятно метален (за да хващаш макс от снега, който не е малка част), както и перфектно изпълнени водосточни тръби и ВиК надолу, за да няма утечки.

---

До тук с горчивата реалност :D

Ако почерпим опит от братята австралийци, които са виртуози в събирането на дъждовна вода, решението е надземен резервоар върху бетонова площадка с горна и долна армировка, а самият резервоар облечен с мрежа и по нея пуснати повивни растения, като да речем киви. Преди да влезе в резервоара имаш първа цедка, където с едно отклонение се отделя "първака" или първите литри, които свалят от покрива прах, листа и тн. След него имаш двоен механичен филтър - едра и после фина мрежа, като фината е като на сито за брашно.

При изхода от резервоара можеш да имаш гравитичен филтър от пясък и активен въглен, но той няма голям дебит, или по-точно не е ефективен при голям поток. В този случай правиш един малък резервоар, който да се пълни бавно, примерно 1000 литра с филтрирана вода и връзваш помпата към него.

По-модерно е в къщата, преди (или след, в зависимост от инсталацията) хидрофора, да сложиш филтър от този тип. Има много варианти, разгледай. Ест, той си има консумативи. Но си има и ползите. Ако искаш да минеш без него, бих направил много сериозна филтрираща система преди входа на резервоара.

В този подход е важно да имаш подходящ терен. Няма как да сложиш цилиндър висок 3 метра да събира вода от покрива на едноетажна къща с голяма стреха, която е на кота 3 метра. При всяко положение резервоар 50 кубика си е грозотия, демек трябва изключително сгодно място за него - хем да е близо до къщата, хем да не се вижда от нея, вероятно от северна страна ако нямаш прозорци, но пък трябва да е подходящо разположението, за да осигуриш път на тръбите.

---

Та тъй то, ще се радвам, ако споделиш повече, особено в процеса на вземане на решение и реализацията на проекта. Прочее къде се намира селото, ако не е топ секретна локацията?

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
lacho
преди 8 минути, Боби Димитров написа:

 

Здравей, благодаря за подробното мнение, доста полезна информация има.

 

От къде да започна... :)

За референция гледам сегашните ми сметки за вода (София) - горе-долу 10-15 кубика на месец. 

Официалните данни за валежите ги дават в мм, пък ми е трудно да се ориентирам така и има повече вероятност да объркам сметката, затова си търсих нещо по като за лаици :) Примерно тук: http://agroplovdiv.bg/67656/нимх-бан-показва-годишната-сума-на-вал/

"Най-влажна е била 2014-а със средно 963 литра на кв. м., най-суха 2011 г. с 446,8 литра"

Сметката я правих на база най-сухата година... към 250кв излизат при такива валежи. Но да, това е при правилно разпределение на валежите по месеци и 100% събираемост.

Тук са го описали доста добре: https://nemoconsult.net/ , в секцията "Наличие на валежи в България" правят същата сметка, но взимат не най-сухата година, а по-осреднени стойности и го изкарват към 200кв.

Моят покрив вероятно няма да е толкова (проекта за строеж е далече още :)), но може и още някое навесче да се добави, дори си мислих за някоя проста системка с датчик за валежи и като завали да разпъва една мушама, която също да събира :D Това малко в кръга на шегата, но знаеш ли... 

Иначе за самият парцел също още не съм сигурен, няколко заглеждам, единия, който ми харесва е в Градец - там има и водопровод, но са на воден режим и от ВиК отказват издаване на нови партиди. Евентуално за следващите години може да се надяваш.

За сонда - има шанс, но са предимно скали надолу, което пък също значи и че вероятно контейнера ще трябва да е над земята. Може би да се скрие в някаква конструкция до къщата или пък както каза с растения...

 

Ако тръгна по този път ще ви държа в течение, но вероятно ще отнеме известно време :) 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Боби, а как гледаш на вкопаните бетонови резервоари? Дядо ми имаше щерна няколко кубика до къщата, която вода се ползваше за поливане, миене и пране. Не мисля, че бетон плюс хидроизолация е толкова много пари.

Проблемът е че може да се напука и да бяга водата, което стана при дядо ми и след смъртта му, баба ми и вуйчо ми се отказаха да я ремонтират и ползват. Освен това 50-60 кубика е огромна цистерна, не ми се вижда реалистично. Трябва да има и друг източник (кладенец, сонда и прочие).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Интересно, не знаех за проблеми с водата в Градец... ние гледахме нагоре Чибаовци / Дръмша / Дреново, както и от другата страна на баира, Кътина... на тия места нямаше проблеми с водата, поне според местните хора. Но се отказахме по други причини и сега сме в Хераково.

2014 година е последната, когато при нас тече барата. А преди 20 години е текла всяка година. Това трябва да ти даде представа каква суша мори територията. Това, че някоя година има мега наводнения не значи, че няма суша, напротив. Суша не значи само дали в момента е мокро или дали е валяло много тоя месец. Сушата е системно изоставане на валежите и намаляване на почвената влага в големи площи гледано, цели землища, региони... В самия край на септември паднаха над 35 л/квм при нас (35 мм) за няколко часа вечерта. На следващия ден по обяд по ливадите беше сухо все едно капка не е падала.

Като пишеш "към 250кв излизат при такива валежи" какво имаш предвид, кубични метри ли?  А скали като има, това не е проблем за сондата. Даже понякога е добър индикатор. Но като цяло гледай да избягваш места с проблемна инфраструктура и потенциално проблеми с почвата (подсказка).

@Славянски

На всичко гледам според контекста ;) В тоя жанр няма универсално добро или лошо. Бих предпочел езеро с подложка, ако теренът и контекстът го позволяват. Езерото е живот, имаш биологична активност и пречистване, но ще иска повече филтриране за ползване у дома.

Бетон... също става, особено предвид, че като го покриеш отгоре и ако осигуриш аерация или непрекъсната циркулация (да речем с 12 волтова соларна помпа) може би няма да зеленясва толкова бързо. Но 50 кубика басейн от бетон няма да е кой знае колко по-евтин - говорим първо за бетон с добавка, сериозна армировка, после хидроизолация. Отвън пак ще имаш обратен насип инертен матрял. И не става без поддръжка.

При майка ми имаше 2 кубика невкопано бетонно корито, в което се въдеха таранки и от него се поливаше, но ден през ден 75% от обема на водата биваше източван и подменян от сондата, така че алгите не бяха бруталия. Но го махнаха, защото 1) въдеха се епични комари въпреки взети мерки и 2) ако нещо стане и не го източиш, почва да мирише на блато много бързо. Определено не ставаше да го ползваш за източник на вода вътре в къщата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
lacho

Не знам да не направих беля като споменах проблемите с вик и селото... това е, което съм чул от един, двама души в селото, нямам идея доколко е достоверна информация. Пък с години ще седи да плаши хората :) Предни години, като е било по-дъждовно, са нямали режими, но сега като за мене има промоция :) 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
lacho
преди 9 минути, Боби Димитров написа:

 

Като пишеш "към 250кв излизат при такива валежи" какво имаш предвид, кубични метри ли? 

 

Гледам от статията, която пуснах:

"Най-сухо време сме имали през 2011 г. с 466,8 литра на кв. м."

470 л на кв. м за година * 250кв площ, на която събираш вода = 117500 литра за година. Средно на месец прави по 10ина кубика, но това е при равномерни валежи и 100% събираемост.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
lacho
преди 2 часа, Боби Димитров написа:

Даже понякога е добър индикатор. Но като цяло гледай да избягваш места с проблемна инфраструктура и потенциално проблеми с почвата (подсказка).

Много интересна статия, благодаря :)

Но едно нещо ме стресна в нея :) 

Цитат

Без партида за водомер (или поне предварителен договор за такава) няма да получите разрешително за строеж.
...
„Собствен водоизточник“ е основание за издаване на разрешително за строеж.


Инсталация за събиране на дъжд може ли да мине за собствен водоизточник? И това значи ли, че преди тя да е готова няма да може да започне друг строеж?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

По смисъла на ЗУТ, няма да може, разбира се (говорим за еднофамилна къща, нали така)! Иска се сонда или регистриран кладенец. Мисля, че има някакви частни случаи, но трябва да се провери изрично ЗУТ и което е много по-важното, да се говори с техн. отдел (за предпочитане началника, с подходяща торбичка в ръка) дали е теоретично възможно.

Защото за тях е много лесно да издадат виза за проектиране, ти да проектираш и после да не ти издадат разрешителното за строеж и да литнат едни 5-10К във въздуха ;)

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Пак ти натъртвам, при инфраструктурни проблеми, продължавай да търсиш. В Кътина сме отказали 2 иначе "перфектни" имота, с юг и югоизток изложение, денивелация, изглед към язовира директен без шанс от засенчване, без комшии от 2 или 3 страни, точно заради потенциални проблеми с ток и вода. Само в Кътина сме видели над 20 имота лично на място, а сумарно, ако броим и телефонните и интернет огледи и останалите села, вероятно са над 100. Имоти има, търсете!

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
lacho

Ясно, ще говоря със собственика дали може да задвижи нещата с ВиК-то и ако не става... вероятно ще търсим друго, ако няма как да стане с дъждовната инсталация :) 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 5.10.2020 г. at 17:42, lacho написа:

Много интересна статия, благодаря :)

Но едно нещо ме стресна в нея :) 


Инсталация за събиране на дъжд може ли да мине за собствен водоизточник? И това значи ли, че преди тя да е готова няма да може да започне друг строеж?

Това за собствения водоизточник като изискване за разрешително за строеж мене пък ме насочва към вече съществуващи, законни къщи, които да се реставрират. Изискване за плазма с размер на стена дали няма, че не съм проверявал скоро? Апропо, живял съм в такава къща без централно водоснабдяване, макар и да бяха имали някога такова за известно време.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване