Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

min-4o

Бокаши е метод за рециклиране на органични отпадъци, подобен на компостирането, но има няколко ключови предимства пред него :

- не отделя газове( и не мирише!)  Така запазвате почти всичкия въглерод и азот в крайния продукт. При компостирането над 70% излитат в атмосферата

- не изисква обръщане за аериране, тъкмо обратното, тъй като процесът е анаеробен

- много по-бърз от стандартното компостиране

- крайният продукт е изключително хигиеничен и почти стерилен. Буквално можете да държите компостната кофа в спалнята си без никакви притеснения.

Бокаши е метод, при който с помощта на лактобацили захарите в отпадния материал се превръщат в млечна киселина. Така само след 2 седмици можете да ги заровите в почвата или добавите към обикновен компост, където наличните бактерии ще ги доразградят до растителна храна, което отнема само още няколко седмици.

Единственият недостатък е, че е нужна стартерна култура, но при добро желание и тя може да се произведе в домашни условия. 

 

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Marangoza

Означава ли това,че ако сипя кисело мляко в отпадъка ще е достатъчно за стартерна култура. Ако не,да се поясни как да си я произведемч в домашни условия - брашно,захар,вода...или нещо друго.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
min-4o

Няма да стане, понеже L.b. bulgaricus яде само лактоза, но не и глюкоза и фруктоза, освен това както знаем се размножава оптимално при темп. от около 40 градуса.

Би могло да се получи от безсолна туршия, направена от зелеви отпадъци, но то на практика е същото, а проблемът е, че ако киселината стане твърде много, лактобацилите, като алкохолните дрожди, умират в собствените си ***на.

Във видеото правят от ориз

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Хубаво, че пусна тази тема. Преди време обмислях подобна схема, тъй като мой приятел пробва да ми носи на 2 седмици едно 20 литрово бидонче с органика за компоста, обаче нещо не успяхме да я сработим и отече, отделно, че смърдеше яко на терасата му като го отваря да добавя и нали, съседи, жена, а-у...

Макар че в това видео, на 1:15 казва, че ако случайно кофата изпуска, ще ти осмърди яко гаража, демек и тоя метод няма да е без миризма. Как се осигурява анаеробност, ако ежедневно отваряш да добавяш? То не че кофата е херметическа де.

В първото видео добавя само трици, или аз изтървах къде слага стартерната култура?

Закопаването задължително ли е според теб, или може да се метне на обикновения компост, който си е купчина в двора? В клипа казва, че това в кофата е "pre-composting", все едно там реално компостиране не се случва. Не се виждам да копая по една дупка всеки ден и да имам 5 кофи на ротация, та се чудя ако трупам всичко в една по-голяма кофа с дупка на дъното и капак отгоре, ако го метна след 2-3 седмици матряла върху компоста, дали това би имало смисъл.

И зимата как се действа, дали ще работи това бокаши ако примерно кофата е в мазе, което не замръзва? Ако я мятам на компоста зимата, надали ще се постигне нещо... Може би трябва да си приготвя една дупка, покрита със слама и цяла зима да сипвам там пред-компостирани бокаши кофи...

Основно мащабът ми е тегав, но вероятно не е подходящо за общия градински компост, а за малки количества само кухненски отпадък, с който да се обогатява градинския.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
min-4o

Нямам еднозначно мнение като цяло и трябва да го пробвам преди да мога да кажа нещо, тъй като и на мен много неща не са ми ясни. Като цяло големия плюс е, че тези бактерии не късат въглеродните връзки на захарите (C=C), т.е. органичната материя остава органична и не излита като CO2. 

Оттам и (почти) липсата на миризма от кофата. Би трябвало да мирише на туршия. Това, за което той говори, е сокът, който се отделя на дъното, и в който се съдържат всички протеини и азот-съдържащи в-ва от материала, които тези бактерии не ядат. Бидейки на дъното, той почти не мирише, но ако се изсипе на пода за минути ще бъде нападнат от други бактерии и ще се осмърди яко. Тези трици, които слага, са заразени с бактерии. 

Точно втората фаза не ми е съвсем ясна и защо трябва да се закопава в почвата, а не може ли да се трупа на купчина да си се компостира там - трябва да може, но когато стане голям куп пак стигаме до момента с обръщане, поливане и т.н. И да, определено е подходящо само за кухненския компост, в който се изхвърлят често неща с високо захарно съдържание. Надявам се догодина да пробвам и да споделя. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела
преди 3 часа, min-4o написа:

..(почти) липсата на миризма от кофата. Би трябвало да мирише на туршия.

това е доста около почти ;) предпочитам вмирисан компост, пред миризмата на туршия.. чеСно :D 

  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Нов френски метод за обработка на отпадъците  е  обработване с негасена вар, май  правят вече заводи във Франция..Тоз метод е доста стар и изполвали го навсякъде. Пословица "Новото  това е добре забравено старо".се подтвърждава. Но негасена вар доста е опасна, ако не внимаваш с водата с нея заедно, , но я използват  и за обработване на кожи. 

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2005/08/18/90945_grupata_oxalor_predstavi_ekologichnata_si_tehnologiia/

И аз се чудя защо  карали  отпадъци за изгарянеи да превръщат гр.Девня и Повеляново   в задимено миришащо  , където се задушавали хората., когато още през 2008 година било е предложено отпадъци на София да нейтрализират с негасена вар?

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Mariya-Zlateva-Sofiiskite-bali-s-bokluk-shte-predizvikat-navsyakude-zamursyavane-na-okolnata-sreda-56622

  • Объркан 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
min-4o

Стана ми интересно и реших да проверя.

В крайна сметка става дума за "революционен" древен метод за дезинфекция и обработка на трупове, а не за компостиране, но явно в случая върши работа.

Схемата е следната - смесените отпадъци от контейнерите се засипват с негасена вар (CaO), която реагира с водата в органичните отпадъци CaO+H2O= Ca(OH)2+ t , и се превръща в хидратна вар, а те се стерилизират и мумифицират. Така по-лесно се отделят от тях пластмасите, стъклото и метала.

От компанията се хвалят дори, че френското мин. на земеделието им е дало сертификат за "торта", която произвеждат, което всъщност е изсушена органична материя, примесена с вар, която тепърва ще угнива на място след като се рехидратира.

За неваровити почви става. Инак ако искате да накарате компоста вкъщи да не мирише(и да не гние), или пък да скриете труп в мазето, това със сигурност е начинът. Дори може да ползвате магнезиев оксид вместо калциев, за да не си сменяте pH на почвата. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
min-4o

Днес поизчетох повече по темата и установих, че млечната киселина при атмосферни условия се разпада до CO2 и вода, което прави бокаши метода за мен напълно безсмислен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...