Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Petar Kirov

Какво е това дърво

Recommended Posts

Petar Kirov

Здравейте. Днес го забелязох, направи ми впечатление, че плода е като кръгла круша и взех да се оглеждам нагоре, но се оказа, че не е круша. Консистенцията му е като на круша с ядка вътре и има аромат на лимон...Качвам 2 снимки, малко от далеко, но довечера ще кача от близо

122803213_649973025667673_6895868021147990773_n.jpg

122831015_841935383220162_615072619515519142_n.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Скоруша? Ама е късно за тях. Може ли по-хубава снимка на листа и кора?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov

В момента имам това...Утре ще снимам листата и кората като отивам на работа. Вътре прилича на орех и даже ядката мирише като на орех. 

IMG_20201028_182704.jpg

IMG_20201028_182647.jpg

IMG_20201028_182631.jpg

IMG_20201028_182625.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Може би е някой от американските видове орех. Butternut, hickory, черен орех, пекан? Скоруша не е.

Направете снимка на кората, на листата отблизо и цялостна на дървото.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
min-4o

да не е пекан? ама в тия кашпи ли расте? защо не питаш заведението?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov

Заведението хабер си нямат. То е тип летен бар...отскоро е..Няма да е пекан, защото външния вид му е съвсем различен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
run.

Листата не са ли тип папратовидни ненабраздени? Искаш да откриеш ядлив вид барова декорация? :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov
преди 3 минути, run. написа:

Листата не са ли тип папратовидни ненабраздени? Искаш да откриеш ядлив вид барова декорация? :D

Ще ги снимам утре по добре :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
run.

Може би индийско орехче, нищо не разбирам от фауната...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
min-4o
преди 4 минути, run. написа:

Може би индийско орехче, нищо не разбирам от фауната...

а разликата между фауна и флора знаеш ли я?

  • Объркан 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov
преди 9 часа, Теди написа:

Ще чакаме по-ясни снимки, но на този етап ми прилича на тази екзотика (лукума): https://medpedia.framar.bg/ботаника/лукума

 

IMG_20201029_072300.jpg

IMG_20201029_072255.jpg

IMG_20201029_072250.jpg

IMG_20201029_072238.jpg

IMG_20201029_072229.jpg

IMG_20201029_072220.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Черен орех - Juglans nigra - на 101%
https://en.wikipedia.org/wiki/Juglans_nigra
 

https://medpedia.framar.bg/ботаника/черен-орех

Редактирано от Варела
+ фрамар-ска статийка на български
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov
преди 35 минути, Варела написа:

Верно прилича....Значи мога да вкусам ядката :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Е, значи грубо съм познал. А тия кашпи са за заблуда :) Въпреки че очаквах да е някой от видовете хикория. Варела е прав. И листата и ядките съвпадат - черен орех. Много трудно се чупели орехите. Иначе дървесината му е супер скъпа (да не чуе някой). Нелепото е, че на първо гледане не го познах тая заран, при все че преди години имах такова дърво в двора, само малко по-малко. Но орехи не съм брал де.

https://uconnladybug.wordpress.com/2010/09/09/something-about-black-walnut/amp/

Ядката как е?

А щях да пиша, че @Теди е изчерпала темата :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov
Just now, Славянски написа:

 

Ядката как е?

Ще я вкуся довечера :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Прочее лукума от семка (донесена ми от Перу) имам в саксия. Няма общо с това дърво, листата са прости, а не сложни и са като фикус, дебели, гладки, восъчни. Освен това не може да вирее у нас зимата вън и не би станало такова дърво. Чакам @Лозан да си направи куполната 9 метрова оранжерия отопляема с геотермална енергия, за да му я подаря да я гледа там!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov

Черупката се оказа доста здрава и ореха е много костелив....ядката трудно се отделя от черупката. Вкуса е леееко сладникав, на вкус като на обикновен орех, но с по силно изразен йоден вкус...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Да, труден за чупене. Аз не бях чува някой да ги яде, само да му се занимава.. може би катерици? Но във време на оскъдица може и това да се хапва. Не съм фен на костеливи орехи.

Между другото, в кой град се намира дървото?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Бен Фалк е голям фен на черните орехи (а аз съм голям негов фен), има доста видеа по темата, като например тази трошачка:

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...