Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Славянски

Бетон в студения сезон

Recommended Posts

Славянски

Много пъти съм бъркал и лял бетон, но рядко е било след ноември, или ако е било, било е в затворени помещения. Един път правих едни калъпи преди първи сняг и се провалиха. Не станаха здрави и го отдадохме на стар цимент. Обаче вчера лях един цокъл и стана нещо, което не ми се беше случвало досега. Бетонът се сгъстяваше като сладолед и не можеше да се заглади. Очевидно замръзваше, защото след като се стъмни температурата падна под нулата. Правихме с един приятел изпълнения с пистолет за горещ въздух само да загладим цокъла 15 х 13 см. Получи се, но после прочетох за замръзването на бетона и нещата не са добре.

Ето една статия:

https://www.cement.org/learn/concrete-technology/concrete-construction/cold-weather-concreting

Цитат от нея:

"All concrete must be protected from freezing until it has reached a minimum strength of 500 pounds per square inch (psi), which typically happens within the first 24 hours. If concrete freezes while it is still fresh or before it has developed sufficient strength to resist the expansive forces associated with the freezing water, ice formation results in the disruption of the cement paste matrix causing an irreparable loss in strength. Early freezing can result in a reduction of up to 50 percent in the ultimate strength. Once concrete has attained a compressive strength of around 500 psi, it is generally considered to have sufficient strength to resist significant expansion and damage if frozen. Whenever air temperature at the time of concrete placement is below 40 degrees Fahrenheit and freezing temperatures within the first 24 hours after placement are expected, the following general issues should be considered..."

Накратко, бетонът не трябва да замръзва през първите двайсет и четири часа след наливането, най-малко. Ако стане, може да изгуби 50 процента от здравината си, заради кристализирането. Трябва да се топли или покрива, и въобще при температура под четири градуса е рисковано. Но аз и друго си помислих: ако бях свършил по-рано, преди да се стъмни и да падне под нулата, нали след два, три или пет часа пак щеше да замръзне и нямаше да са минали 24 часа? Кой гледа това? Сигурно щеше да е по-добре от замръзване съвсем пресен, но все пак.

Снощи го размразявах допълнително до два часа и покрих с найлони, поликарбонати и дъски. Дано не е пълен провал, но беше плътно минус четири до осем часа, ако не и повече.

Един човек казва, че зимата се ползвали добавки.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Как един човек, пастификатори и прочее се добавят задължително и всички бетонвъзли, с които съм общувал (4) го правят автоматично щом паднат температурите за основния цикъл, като имат отделен цикъл без добавки за частни случаи. Аз затова и спрях правенето на верандата тая седмица, защото взе да пада всяка вечер тврърдо под 0, а няма как да се отопля.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз по принцип знаех, че зимата се спират тия дейности. А и то не е приятно в зимното време. Но сега беше на границата и се видя. То аз и предния ден бърках, но вечерта очевидно е било малко по-меко. Очевидно ще се търсят добавки против замръзване. Бетонът си го бъркаме на място според колкото трябва. То проблемът е и със зидарската смес на циментова основа. Като се зида денем и нощем замръзне. Това може да отслаби зида.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Тук в София не съм видял спиране. Преди някоя година до парка до нас строиха набор еднотипни кооперации и ги наблюдавах с интерес докато с децата се пързаляхме със шейни по снега в парка, някъде януари началото. Дневните надали са били над 3-5, а нощните гаранция под -10. Да не говорим за молове и тн. Спирка няма :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Химическата индустрия прави много неща възможни. А строителната бълва ли бълва без умора. Аз не съм професионалист обаче. Правим дребни неща като цокли, замазки, колони и прочие кофражи.

Пък нали и асфалт полагали направо върху снега. Нищо не им е невъзможно :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kaloyans@abv.bg

Чувал съм , че за да не замръзва в студа бетона се прави с антифриз , а не с чиста вода. Чувал съм - не съм пробвал

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Бетонът не е обнадеждаващ. Проблемът е, че има и арматури и бигли и въобще ако трябва да се кърти и да се прави наново, ще е крайно неприятно. Трошлива е повърхността. Ама то бяха три поредни нощи с минус пет и северно изложение, почти изцяло на сянка изключване късните следобедни часове. Не можеше да дръпне. Не знам ако бяхме почнали с час-два по-рано дали щеше да даде разлика. То беше под нулата от самото начало на наливането. Дали ако бях покрил с фибран щеше да е значително по-добре от поликарбонати, найлони и дъски?

Сега взехме друг цимент, който сигурно щеше да ми спести тия главоболия:

IMG_20201129_152502.thumb.jpg.d4ca03a3308d25783988b408491a94cd.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Иначе не антифриз, или поне не мисля, че е същото нещо, макар и някои така да се наричат:

https://markita.net/antifriz-1l-sika-dobavka-za-beton.html

Една статия на български:

https://www.holcim.bg/bg/produkti-i-uslugi/beton/polezno-za-betoniraneto/betonirane-v-zimni-uslovija

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 29.11.2020 г. at 15:25, Славянски написа:

Бетонът не е обнадеждаващ. Проблемът е, че има и арматури и бигли и въобще ако трябва да се кърти и да се прави наново, ще е крайно неприятно. Трошлива е повърхността. Ама то бяха три поредни нощи с минус пет и северно изложение, почти изцяло на сянка изключване късните следобедни часове. Не можеше да дръпне. Не знам ако бяхме почнали с час-два по-рано дали щеше да даде разлика. То беше под нулата от самото начало на наливането. 

Минаха два месеца оттогава. Снегът се стопи. Кофражът не го махнахме. Но на хартия бетонът трябваше да е на 50 % якост или по-малко. Отгоре с пръст се лющеше, заради шуплите от замръзването. А това трябваше да е здрава основа за дървената конструкция...

Photo0231.thumb.jpg.5d26414010167a36f4a0c9d117039f9b.jpg

Та му дойде времето пак. Идеята беше горният ронлив слой да се махне и да се добави още 3-4 сантиметра кофражче, в което да се отлее нов бетон и така да се укрепи основата. Да може да стъпят гредите на здраво. Та всичко се изстърга и измете:

Photo0230.thumb.jpg.d7ab32bbd660b7a07c79de49abf4beaf.jpg

Photo0232.thumb.jpg.1b5c927d5c201e2a0673fa157a1554de.jpg

В интерес на истината се получи по-твърд отколкото очаквах. Т.е. нямаше нужда да се кърти изцяло и да се лее наново. Но за свръзка между двата слоя хванах дюбели 8 мм със стърчащи винтове 6 мм на Шпакс през 50-60 см:Photo0233.thumb.jpg.4f203d70ee8a7ad66e278779a3258596.jpg

След това арматури да държат слоя цял и наливане. Photo0234.thumb.jpg.2df9f8e7b01f66d843a03e9ee4b4ae8d.jpg

Между другото, като пробивах дупките с перфоратора си се усещаше добра твърдост и въобще не вървеше леко свредлото, тъй че не препоръчвам да се позволява на бетон да замръзва, но не е чак толкова зле положението колкото се опасявах, че ще бъде.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване