Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Petar Kirov

Какви са тези дупки

Recommended Posts

Petar Kirov

Здравейте приятели. Днес като ходих на вилата и на мястото, където сях миналия месец лук и чесън гледам такива дупки. Някой има ли на идея от какво са?

IMG_20201219_160444.jpg

IMG_20201219_160435.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евелина

Според мен са тунели на полски мишки.  Имало ли е сняг наскоро? Обикновено копаят толкова плитко когато се чувстват защитени от поне няколко сантиметра сняг.После снегът се топи и тунелчетата пропадат. При мен в градината съм виждала подобни след голям сняг, но в трева. Виждаха се проходите копани между тревата и снега (отгоре на тревата), а  подземните не бяха пропаднали като на твоите снимки , защото ги крепяха корените на туфите.

Изображения в нета :

https://www.google.com/search?q=Vole+Tunnels&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjin5u_79rtAhUPlIsKHQtgB2YQ_AUoAXoECBoQAw&biw=1354&bih=620

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov

Имаше по едно време сняг за 3-4 дни, но беше не повече от 10 см дебел

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Тези тунели на гризачи нямаше да са така видими и сринати ако почвата 1) не беше с разрушена структура от прекомерно копане/фрезоване и 2) беше добре мулчирана. На практика това е графична илюстрация на почвена ерозия.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov

Не съм прекалявал с фрезоването....преди сеитба фрезовах в двете посоки, а преди това беше фрезоване началото на лятото. Явно има и много гризачи тази година....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Въпрос на гледна точка е ;) Ако работиш тази градина от десетина години като всяка година фрезоваш в двете посоки по два пъти годишно, излиза, че унищожаваш почвената структура 40 пъти за този период. Не го казвам като обвинение, всеки си намира колая в крайна сметка. В нашата градина примерно до момента не е фрезовано.

Но в последните 10-15 години почвената наука е напреднала с великански скокове и неща, които са се смятали за ОК преди време сега са ужасно не ОК, а практики, към които разумни хора бутат от десетилетия (да не кажа хилядоледия) се оказват най-доброто за почвата - no dig, no till, perennial cover crops, fungal dominance, etc.

Само като репер ще кажа, че почвена структура не значи това земята да се сипе като пясък, да се копа лесно с мотика или като ходиш да потъва. Това е обратното на почвена структура. Тази структура се формира от почвения живот - огромна комбинация от бактерии, гъби и микро-животинки, които създават зърниста структура в почвата с дейността си, като прилепват механичните части на почвата (пясък, прах, глина) и ги навързват с органични продукти.

Ако темата те вълнува отвъд какви са тези дупки и си ОК с английския, препоръчвам следния подкаст и по-специално тези три епизода:

 

 

 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov

Благодаря! Ще попрочета това, което си дал. По принцип съм агроном по професия, макар и не много практикувал и сме учили едно време за нулева обработка на почвата. Това, което пишеш е добре, но не ми идва на ум как бих могъл да засадя лук примерно в тревата и да чакам напролет да извадя нещо...По скоро съм предубеден, че в тревата няма да стане :) Вярно, че ако не копая и не фрезовам, няма да съм вложил много труд, но и няма да получа същата реколта...или поне така си мисля, но пак казвам, че предполагам съм предубеден.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Без фрезоване спокойно можеш да минеш. Въпрос на нагласа. Съвсем без копаене не става за някой неща, но за лука и чесъна може и без това. Има хиляди записани в youtube кратки филмчета как да го направиш. Руснаците са много добри в това и обстойно обясняват. Разбира се и на английски можеш да намериш много информация. Щом майка ми, която твърдо беше убедена, че всичко трябва да е олизано в градината, тоест оплевено, окопано и фрезовано взе да мисли, че греши. А целият и трудов живот е свързан със земеделието... 

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov

Би ли ме насочила към някой клип в тубата? Самата технология ми е ясна, по скоро ме интересуват такива клипчета.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov

Гледах и други подобни и навсякъде все пак има някаква обработка на почвата (не е тревясала)...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

От гледна точка на почвата, това да минеш и да изкорениш определени растения и това да минеш с фрезата са коренно различни неща. Ние също плевим, като всичко оплевено влиза обратно в лехите като зелен мулч и храна за почвения живот.

Ако говорим за едногодишни растения, напр. щир, работа с нещо от типа на плоскорез, dutch hoe, stirrup hoe пресича растежа преди формиране на семена и готово. Ако говорим за многогодишни растения, доста от тях са реално полезни, особено тези с дълбоките корени като лапад, киселец, глухарче и тн - са чудесен източник на винаги нужна биомаса. С други думи, chop & drop, реже се на нивото на земята, листата за мулч и готово.

Ако става дума за многогодишни пълзящи като поветица, троскот, паламида и тн, там фрезата само влошава положението, защото всяко срязване на корена прави ново растение. Там ефектът е по-добър със системно дълбоко плевене (проследяване на корена), или ако се почват нови лехи - с дълбоко мулчиране тип sheet mulching, като се почва с кашон например, за да спре за 1-2 години растенията, с което ги забавя, изтощава и стават по-лесни за контрол.

Не е нужно обработката да е "нулева". Може примерно на пролет да оплевиш, да засипеш със слой пресен компост и да садиш директно. Специално за лук,чесън и прочее едри неща, ние при нас садим като правим дупка със садило, бочкаме скилидката или арпаджика и потрупваме с пръст. Преди това сме оплевили лехата. След това я мулчираме.

За картофи примерно е много трудно ваденето без копане :) Но дори и там си гледаме по 100-150 килца картофи без фреза. Правим дупка с лопатка градинарска, пускаме картоф и така на редичка през 1 педя. После при ваденето, с мотиката отместваме горния пласт почва, вадим картофите с ръка, отместваме от втория ред горния пласт върху първия вече празен ред и тн.

За дребни семена тип магданоз, моркови, рукола и тн, плевим, посипваме 1 см компост, слагаме семената, засипваме с компост, "валираме" с дъска. За повечето зеленчуци работим с разсад, съответно пак няма копане.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov

Благодаря за подробните обяснения! Преди време бях си направил stirrup hoe от шина на моторен трион (нали с това се занимавам :)), без да знам, че така се казва, но в крайна сметка уреда си направи крачка и избяга някъде....явно някой го е харесал от съседите. Зарибих се и ще си направя нов, даже няколко с различна ширина :) Някой може ли да ми каже оптималната дължина на режещата част изхождайки от практиката? Моето беше от шина 40 см, но само издърпвах към мен като работя с него, а гледам по клипове, че се работи и в двете посоки, и ако е прекалено голямо, ще се работи трудно с него.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov

Здравейте. Гледах в интернет доста клипове как отглеждат зеленчуци в raised garden bed. Някой отглеждал ли е зеленчуци  по такъв начин?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване