Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Ру®

Епичната Доматена Тема - 2021

Recommended Posts

domatin
преди 2 часа, Боби Димитров написа:

Последните домати. Без капково. Без тор. На тегаво място. Трева - нормалното количество (доста). Найлони, навеси и паници = 0. Жив мулч - кратунка саморасла.

 

20210913_121223.jpg

Тревата може ли да попречи на добре порастналия домат - според мен - не би трябвало. Може ли да е полезна - да спре фитофтората да се качи от почвата на листата - според мен да.

Има ли смисъл тогава да се копаят доматите, след като порастнат достатъчно?

Въпроси, въпроси, въпроси...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

При нас не се прекопава. Тревата в началото е по-висока от разсада, но я режем и мулчираме, добавяме и слама отгоре. Принципно не е мега драма, но основните ни два плевела са доста агресивни - троскот и поветица. Случва се да надвият, а дори да са потулени, отдолу коренищата работят.

За неща от типа на щир, компаска, врабчови чревца и прочее изобщо не ми дреме, а петопръстник примерно и глухарче са приветствани поради морфологията им. Повечето отколешно работени градини нямат много многогодишни плевели, масово са едногодишни, които са елементарни. Но нашата градина е директно върху неработено пасище и нещата са коренно различни.

А дали тревата спира фитофтората, не мога да кажа. Тъй като много рядко имам време и желание да пръскам, а ако намеря такова, ползвам суроватка и йод само и то до 1-2 пъти годишно, доматите са с болни листа по начало. Но не мисля, че това е чак такъв спек, защото в други години се ражда достатъчно за нас. Ние не ядем и чак толкова много, няма и на кого да раздаваме. 3-4 домата на ден да има са повече от достатъчно.

IMG_20190824_124317.jpg

Примерно при Алис като бяхме на гости, в нейните навеси имаше домати по 2 метра високи, които са непрогледно гъсти от листа, а нямат нито едно петънце от какъвто и да е характер по тях. Аз до сега такова нещо не бях виждал, дори в градината на дядо и баба, които бяха педанти, че и ползваха бордолезов! Трева не се вижда, почвата е гола. Естествено това е резултат от големите грижи на Алис, пръскане със 101 отвари и противогъбични и ежедневно задълбочено гледане и сериозно баене - нещо, което за нас е невъзможно и непривично. Ся... като разбереш, че прибира основна част от реколтата си зелена, малко може да те хване яд на похабените възможности, но това си е мой личен проблем. Ние зелените домати ги хвърляме основно, защото на туршия не ги обичаме, печени не мож изяде много, зрели вътре са ни хлебни и чорбаливи, а и зимата не ни се яде домат.

Но всъщност целта на тази снимка и самия експеримент с тези три кола домати беше по-друга.

Да ни покаже, че водата или копането или найлона не са вся и всьо. Има други начини и има други фактори, които тепърва ще наблюдаваме и опознаваме и подобряваме. В част на друга леха направихме успоредна проба, внимателно плевене, гола почва, окопаване с плоскорез, читав разсад от Алис, капково поливане почти всяка седмица, течен извлек от угнила оборска тор и прочее гъдели. Е ми всички корени умряха още в края на август след като дадоха по 2-4 домата на корен и толкоз. Дори аз, който бях подготвен за драстични разлики, изумях.

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Някой интересува ли се от домати за пълнене? При мене са от грешно дадени семена. От три корена, уж чери всичките, излязоха едно чери с нормални листа, едно с картофен тип листа и един корен домат-камба. 

Не знам дали имат семена, но имам от изпратени предни години, така и не ги пробвах. 

IMG_20210914_090353.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Рътих едни семенца, за да съм сигурна, че са узрели. За 6 дни са така, малко ги забравих. :)

IMG_20210914_102602.jpg

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
преди 15 часа, Боби Димитров написа:

При нас не се прекопава. Тревата в началото е по-висока от разсада, но я режем и мулчираме, добавяме и слама отгоре. Принципно не е мега драма, но основните ни два плевела са доста агресивни - троскот и поветица. Случва се да надвият, а дори да са потулени, отдолу коренищата работят.

За неща от типа на щир, компаска, врабчови чревца и прочее изобщо не ми дреме, а петопръстник примерно и глухарче са приветствани поради морфологията им. Повечето отколешно работени градини нямат много многогодишни плевели, масово са едногодишни, които са елементарни. Но нашата градина е директно върху неработено пасище и нещата са коренно различни.

А дали тревата спира фитофтората, не мога да кажа. Тъй като много рядко имам време и желание да пръскам, а ако намеря такова, ползвам суроватка и йод само и то до 1-2 пъти годишно, доматите са с болни листа по начало. Но не мисля, че това е чак такъв спек, защото в други години се ражда достатъчно за нас. Ние не ядем и чак толкова много, няма и на кого да раздаваме. 3-4 домата на ден да има са повече от достатъчно.

IMG_20190824_124317.jpg

Примерно при Алис като бяхме на гости, в нейните навеси имаше домати по 2 метра високи, които са непрогледно гъсти от листа, а нямат нито едно петънце от какъвто и да е характер по тях. Аз до сега такова нещо не бях виждал, дори в градината на дядо и баба, които бяха педанти, че и ползваха бордолезов! Трева не се вижда, почвата е гола. Естествено това е резултат от големите грижи на Алис, пръскане със 101 отвари и противогъбични и ежедневно задълбочено гледане и сериозно баене - нещо, което за нас е невъзможно и непривично. Ся... като разбереш, че прибира основна част от реколтата си зелена, малко може да те хване яд на похабените възможности, но това си е мой личен проблем. Ние зелените домати ги хвърляме основно, защото на туршия не ги обичаме, печени не мож изяде много, зрели вътре са ни хлебни и чорбаливи, а и зимата не ни се яде домат.

Но всъщност целта на тази снимка и самия експеримент с тези три кола домати беше по-друга.

Да ни покаже, че водата или копането или найлона не са вся и всьо. Има други начини и има други фактори, които тепърва ще наблюдаваме и опознаваме и подобряваме. В част на друга леха направихме успоредна проба, внимателно плевене, гола почва, окопаване с плоскорез, читав разсад от Алис, капково поливане почти всяка седмица, течен извлек от угнила оборска тор и прочее гъдели. Е ми всички корени умряха още в края на август след като дадоха по 2-4 домата на корен и толкоз. Дори аз, който бях подготвен за драстични разлики, изумях.

Тази година направих експеримент. Прекопах доматите около 2-3 см в дълбочина с мотика, на практика ги остъргах с малко почва и от едната половина взех окопаната трева и я хвърлих в другата половина като мулч. Резултатът беше, че в половината, от която взех тревата тревата, пак порасна нормално, а в половината, в която хвърлих окопаната от другата половина трева /плюс окопаната от това място, която си остана на местото/, се образува нещо като мулч и тревата по-трудно порастна и не е толкова нагъсто. Не знам кое е по-добрия вариант. Струва ми се, че гола земя не е много добре, защото лесно изсъхва на повърхността, може да прегрее, от което да страдат и корените и няма микроорганизми и червеи да преработват почвата. Там където оставих тревата, остава по-влажно за по-дълго време и предполагам не прегряват толкова корените на доматите.

Може би догодина само да я окопая ниско 1 път с мотиката както тази година и да я хвърля за компост или да я понастъпя, за да се пречупи в основата, ако се получи разбира се /като ходя между томатите, мястото е малко/, но мисля да оставя тревата да се развива, ако не пречи.

За зелените домати имам усещане, че зависи от много неща, включително сорта, как е обран доматът /рано сутрин са ми казвали , че трябва да се бере/, как се съхранява и т.н. Ял съм домат, който е бран зелен, но беше вкусен /казаха ми температура на съхранение 25-30 градуса в картонена щайга в кухнята/. Ял съм и разкашкани, така че явно и майстора има значение :) .

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Колко време мислиш, че ще се съхраняват доматите при 30 градуса? Не, че при нас има опасност да е такава температурата сега. По начало ги съхранявам на хладно - в пристройката на къщата. Според нуждите и външната температура, ги придвижвам на по-топло. И как така ще хвърлям зелените домати?! Вкусът при това съхранение зависи от сорта и също от степента на зрялост при обиране. А дали сутрин или вечер, не мисля, че има значение. Ако има домати, които не ми харесват или са омекнали повече, ги готвя. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Аз пък тревата я сея, с бурените имам проблем! :) За мулчирането: преди някой месец ми хвърлиха на компактна камара два кубика дърва в двора, сега гледам поветица избила в самия център на камарата...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
преди 1 час, alys написа:

Колко време мислиш, че ще се съхраняват доматите при 30 градуса? Не, че при нас има опасност да е такава температурата сега. По начало ги съхранявам на хладно - в пристройката на къщата. Според нуждите и външната температура, ги придвижвам на по-топло. И как така ще хвърлям зелените домати?! Вкусът при това съхранение зависи от сорта и също от степента на зрялост при обиране. А дали сутрин или вечер, не мисля, че има значение. Ако има домати, които не ми харесват или са омекнали повече, ги готвя. 

Може би неправилно съм се изразил - искал съм да кажа съхраняват се, за да узреят или узряват при температура на съхранение 25-30 градуса в кухнята. Това са набрани в края на сезона домати, за да не пострадат навън доузряват в кухнята. Не става въпрос за съхранение като продължителност във времето.

Не си спомням да съм казал за хвърляне на домати - такова нещо е малко вероятно аз да кажа.

 

преди 10 минути, Лозето ме наби! написа:

Аз пък тревата я сея, с бурените имам проблем! :) За мулчирането: преди някой месец ми хвърлиха на компактна камара два кубика дърва в двора, сега гледам поветица избила в самия център на камарата...

 

Чувал съм да казват, че ако посееш детелини, те като се развият почти не допускат други растения около тях.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Имах полянка с "натурална" детелина и преди някоя година пръсках на няколко пъти с глифозат, защото бурените я превзеха.

Тази година сея къде ли не купешка Бяла детелина и съм доволен, но не се минава без плевене от тученица, поветица и някои други.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
преди 3 часа, alys написа:

Вкусът при това съхранение зависи от сорта и също от степента на зрялост при обиране.

Може би е време да пуснеш една тема, технология на зелените домати, защото тънкости явно има, а не всеки ще ги знае. Особено ценна информация е и кои сортове при теб стават добре по тоя метод!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Боби, надписваш с маркер всяко доматче, което си обрал и през есента правиш изводи. Десетина години отглеждахме само Розов блян. В началото на декември вече не е впечатляващ вкусът, но на салатка става. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Гледам, че повечето домати (без черито) се е нацепило като изтървана тиква. На какво може да се дължи?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
преди 4 часа, alys написа:

Боби, надписваш с маркер всяко доматче, което си обрал и през есента правиш изводи. Десетина години отглеждахме само Розов блян. В началото на декември вече не е впечатляващ вкусът, но на салатка става. 

Розов блян не сме имали комай. Но от както имаме тази градина, не ни е харесал зимата домат (обран зелен и узрял вътре), а сме събирали от повечето сортове. Стават или хлебни едни такива, или се набръчква ципата и не можеш да ги обелиш, или е яко чорба и жилаво месо... Може би само някои от черитата до някъде стават, като индигото или аморозо (но със сигурност не жълта круша).

Аналогията ми за такъв домат е все едно през юли да си извадя киселото зеле и да кажа, а бе лигаво е и едно такова меко, ама за салатка става. Всеки сезон си има храната... помня когато бяха живи баба и дядо, първите марули се хапваха за Георгьовден с агнешкото... а сега, марули през януари... Не знам...

Румбата беше препоръчал нещо от типа на Лонг Кийпър или Златно съкровище или нещо такова, но тези сортове не сме гледали. Пишеш, че зависи от степента на узрялост - каква е добрата степен на узрялост и какво става ако е по-рано обран?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 3 часа, Лозето ме наби! написа:

Гледам, че повечето домати (без черито) се е нацепило като изтървана тиква. На какво може да се дължи?

Дължи се на рязко увеличаване на влагата в почвата. И при мен доста домати са така - и на това го отдавам - дълго време беше топло и сухо и после имаше няколко дена с дъжд и тогава ми се напукаха...

 

Cracking and splitting occur when rapid changes in soil moisture levels cause fruits to expand quicker than the tomato skin can grow.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 1 час, Боби Димитров написа:

Румбата беше препоръчал нещо от типа на Лонг Кийпър или Златно съкровище

Така е - тези държат (поне Златно съкровище) до пролетта, та дори може да оцелее някой почти до узряването на новите Лабрадори, обаче вкусът не е нищо особено и не съм сигурен, че си заслужава...  По-скоро ти си прав, че зимата се ядат туршии а не пресни домати.  Все пак, като се има предвид, че понякога сланата идва през ноември - спокойно може, от обраните тогава - да имаме по някой зрял и неразвален за Коледа. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Тц, тези двата, ЛК и ЗлС не стават, блудкави са ми. Миналата година си оставих семена от един домат, който намерих в касетките и беше много вкусен. Убих се да търся кой сорт е, но не съм сигурна. Степента на узряване - трябва да се е налял достатъчно и само да му остава да узрее. Това няма как да се прецени, когато го откъсваш, но той ще си покаже - ако е вкусен, значи е бил достатъчно развит, когато е откъснат. Почти всички домати, които съм откъснала зелени, почервеняват, но, разбира се, някои ги ползвам за готвене. Туршии не обичам. 

Недостатък на Розов блян е това, че не връзва в жегите. За мен си остава най-вкусният домат.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

@Ру® за напукването: логично е, но въобще не съм ги преполивал, мааим. Тук не е валяло, а горещините си заминаха преди септември.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 40 минути, Лозето ме наби! написа:

@Ру® за напукването: логично е, но въобще не съм ги преполивал, мааим. Тук не е валяло, а горещините си заминаха преди септември.

Ами след големите суши и горещини, в края на август поваля доста и тогава се напукаха доматите. При теб - не ли?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
преди 3 часа, Ру® написа:

Дължи се на рязко увеличаване на влагата в почвата. И при мен доста домати са така - и на това го отдавам - дълго време беше топло и сухо и после имаше няколко дена с дъжд и тогава ми се напукаха...

 

Cracking and splitting occur when rapid changes in soil moisture levels cause fruits to expand quicker than the tomato skin can grow.

 

И при нас така стана.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване