Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Боби Димитров

Правила за общуване на тези форуми

Recommended Posts

Боби Димитров

По-долу ще намерите някои прости правила, които ще помогнат на всички участници.

Винаги пишете на кирилица!

Ако нямате инсталирана, използвайте функцията "кирилизатор", или помолете тук за съвет как да си инсталирате!

Задължително се запознайте се с темата Какво е "Без мотика"?
Тя обяснява какви са целите на форумите и в каква посока желаем да развиваме дискусиите.

Това е културно място за публична дискусия

Мислете за форумите като за среща в публичен парк. И те като парка са място за обмяна на информация, опит, умения чрез продължаваща дискусия. Тези правила не са изсечени в камък; приемете ги като насоки, които да ни помогнат да поддържаме форумите едно чисто, грамотно и цивилизовано място за дискусия.

Допринасяйте за дискусията

Помогнете ни да изградим място за позитивна дискусия, като се стремите винаги да допринасяте към темата, с всяко ваше мнение. Ако не сте сигурни, че каквото се каните да публикувате допълва и развива темата, или ако подозирате, че са предимно празни приказки, премислете.

Темите, които се обсъждат на форумите, са важни за нас, затова ви молим да се отнасяте към тях все едно са важни и за вас. Отнасяйте се с уважените към всички теми и потребители, дори да не сте съгласни с казаното и публикуваните мнения.

Добър начин да се включите полезно в дискусията е откриването на вече съществуващи теми, засягащи въпросите, които ви вълнуват. Преди да пускате нова тема разгледайте различните форуми, техните описания и темите във всеки от тях, за да се ориентирате. Току-виж сте намерили подходящ разговор, в когото да се включите.

Не обиждайте, дори когато не сте съгласни

Понякога ще искате да отговорите на мнение, с което не сте съгласни. Това е съвсем нормално. Запомнете: критикувайте идеите, а не хората зад тях! Моля избягвайте:

 • Обидни имена и думи.

 • Да отговаряте на тона на дадено мнение, вместо на съдържанието му.

 • Автоматично отричане и самоцелно противоречене.

Вместо това, използвайте добре обосновани контра-аргументи, които ще допринесат нова информация към разговора.

Вашето участие има значение

Всяка тема във форумите задава тон на дискусията. Когато нов потребител попадне на форумите и срещне цивилизовани и интересни теми, по-вероятно е да се включи подобаващо. Нека заедно определим бъдещите тон и излъчване на форумите, като създаваме и участваме в полезни и разнообразни теми, вместо да “подкрепяме” с коментарите си конфликти. Нека не замърсяваме “парка” и да се опитаме да го оставяме в по-добро състояние, отколкото го намираме.

Ако видите проблем, сигнализирайте

Модераторите имат специални права и задължения, които ги правят отговорни за реда на форумите. Но тази отговорност е споделена с всички останали потребители. С ваша помощ, модераторите могат да бъдат истински полезни на обществото, а не просто да функционират като чистачи или полицаи.

Когато видите обидно мнение или неприемливо поведение, не отговаряйте импулсивно. Това само ще задълбочи проблема. Просто подайте сигнал, като използвате връзката “Докладвай” в карето горе на всяко мнение. Опишете във формата проблема и изпратете. Това ще подаде сигнал до модераторите и те ще вземат мерки, ако и както преценят.

За да запазим духа на обществото, модераторите са натоварени със задачата и отговорността да редактират и премахват теми, мнения и потребители, когато сметнат за нужно.

Винаги бъдете учтиви

Малко неща развалят приятния разговор както грубостите:

 • Бъдете културни. Не публикувайте мнения, които всеки нормален човек би сметнал за обидни или груби.

 • Имайте уважение към останалите. Опитайте се да не се подигравате на участниците в дискусията, да не ги наскърбявате, да не издавате лична информация за тях.

 • Уважавайте и форумите. Не пускайте спам и ненужни или смущаващи потребителите теми.

Много от термините в този текст не са точни и конкретни, затова избягвайте поведение, което дори леко загатва нещо обидно или създаващо проблем. Ако не сте сигурни дали написаното от вас е проблемно, задайте си следния въпрос: как ще се почуствате, ако утре този текст излезе, подписан с вашето име, в голям национален вестник? Старайте се изказът, връзките към външни сайтове и изображенията, които помествате, да са безопасни за вашите приятели и семейство.

Бъдете подредени

Положете усилия да публикувате теми и мнения на правилното място, за да можем да прекарваме повече време в дискусия, а не в подреждане:

 • Пускайте всяка тема в подходящия за нея форум.

 • Не публикувайте една и съща информация в няколко различни теми, или една и съща тема в няколко форума.

 • Старайте се всеки отговор по дадена тема да допринася с нещо. Вместо да пуснете едносричен отговор “да” или “съгласен” или “благодаря”, използвайте бутона “Харесвам” (Like).

 • Не “отвличайте теми”, като променяте посоката на разговора - за целта започнете нова тема

 • Не се подписвайте под всяко ваше мнение - форум системата ясно показва кой е авторът.

Отговорност

Всичко, което публикувате тук, е ваше лично мнение и не ангажирате другите участници или авторите на сайта с него. Всичко то остава ваша собственост и ваша отговорност. По всяко време можете да помолите да бъде премахнато.

Авторите на сайта не носят отговорност за публикуваните теми, мнения и друго съдържание или файлове, създадени от други потребители.

При постъпили оплаквания от трети страни, във връзка с нарушени авторски права, авторите на сайта си запазват правото да премахват без предупреждение проблемното съдържание.

---

Оригинален текст, на когото е базиран този превод: http://try.discourse.org/faq

 • Харесвам 7

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Моля, който е пропсунал да прочете правилата, макар и да не би трябвало да има нужда, понеже са общовалидни, базирани на етика и морал, да го направи.

Ще напомня, че форумите не са място за създаванe на лични препирни. Въздържайте се от сарказъм, ако не сте сигурни, че човекът отсреща няма да го приеме с усмивка. Това все пак са форуми, които целят да събират хора, обичащи природата, чистата земя и грижата за нея.

Ако имате проблем с някого, използвайте личните съобщения, за да си го решите. Нито темите, нито чатът е мястото за това.

Съжалявам, че не съм се намесвал по-рано, но никога и не съм смятал, че може да се стигне до подобни проблеми с големи и разумни хора. Освен това, не са и постъпвали оплаквания. Няма да споменавам имена, понеже не съм запознат с всички страни, и не мога да съдя. Моля единствено за спазване на добрия тон, колкото и трудно да е това понякога. Нямам никакво намерение да превръщам форума в детска градина със забележки и наказания. Ако някой се припознае, моля да си вземе поука, ако е нужно, да се извини където трябва, стига да му донесе мир това. :)

Арбитър няма да бъда. Кой прав, кой крив, просто спазвайте нормите на поведение, за да може всеки да се чувства приятно и добре дошъл тук.

Нищо лично към никого, така че и никой да не се чувства засегнат от думите ми.

Поздрави на всички и успех с новата градинарска година! :)

 • Харесвам 11

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване