Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Лозето ме наби!

Лозето ме наби!

Recommended Posts

Лозето ме наби!

Вий ме подлудихте, бря! Не съм спец по овощарство но знам, че ако сортът е читав: изплюваш семката/костилката и после никне същото. Около мен има доста такива все още.

Не знам положението с Червена превъзходна и Златна пармена (стари БГ сортове) и затова питам. Възрастните дървета никой не ги е присаждал - купени са преди много десетилетия. Питах дали това "от семка" ще стане като майка си.

А за присаждането казах: имам голяма и млада ябълка на подходящо място. Дори смятам още тази година да се пробвам "на зелено":  в кръвта ми е, само опит нямам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 9 минути, Лозето ме наби! написа:

Питах дали това "от семка" ще стане като майка си.

Няма.:smile:

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Това се чудих.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Би станало ако е изчистен и стабилизиран сортът. Става при някои череши, сливи, вишни, праскови, скоруши. Но с ябълките сортовете обичайно не са стабилни, имаме кръстоски. Може би някои петровки да стават от семе, но не съм пробвал.

Прочее, някои популярни сортове ябълки имат в родословието си дива ябълка и съответно от потомството може да се очакват и стипчиви дребосъци.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Emil

Първо, поздравления за форума. Желая здраве на всички участници в него, да се радват на живота и на този магически спектакъл, който ни представя пиродата всяка година.
Давам още един глас за запазване на самораслека. На мен би ми било интересно какъв плод ще даде , може да ашладисаш със сорт който познаваш и ти харесва и да оставиш един клон от основата. След време самораслека ше замени старата изкорубена ябълка.
Когато садих праскови в двора, купих три фиданки от лицензиран разсадник. Едната дадох на комшията. След 4 години тази на съседа се оказа нектарина. Той много си я харесва, все пак гледал я е толкова години, но му се искаше да е праскова. Мисълта ми е, че при ашладисването резултата ще е по близко до желаният и ще решиш проблема без мотика :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Типично българско село днес (нарочно не снимах съседната небългарска къща) 

И едноцвете, наследство от баба ми, почти цяла зима цъфти 

(опитах, но не успях да ги подредя)

WP_20210409-M1.jpg

WP_20210409-M2.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

@alys как са ти амарилисите? Моите тръгнаха да правят листа, нито един цветонос засега. Нещо не им се отрази добре селото, миналото лято ги пренесох, презимуваха (заедно с други цветя) в най-топлата и светла стая, но без отопление. В града винаги са цъфтяли, вече трябваше да са пуснали цветоноса.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Преди два дни бях в София при приятелката, на която поверих отглеждането на амарилисите. Тя се похвали, че тъкмо прецъфтял един цветонос с 4 цветчета и сега цъфти друг с 6 броя. Много е красиво! :) При нея са на северно изложение и явно им допада.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Срещнах картинка за определяне възрастта на яйцата - иде Великден. Яйцето се пуска в купа с вода и... Пробвах - работи.

iaice.jpeg

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

А от кой ден нататък се смята за вредно за здравето?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

На мой съученик жена му работи в пакетажната на известна голяма фирма за яйца (те нямат ферми, само пакетират и етикират) - умишлено не я пиша, но яйцата при тях рутинно седят в хладилното по 7-10 преди да бъдат пакетирани. После докато стигнат магазинна мрежа... докато се купят... докато ги изядеш... А полските яйца в Лилд за Великден директно изплуваха при опит за варене по-лани. Не съм срещнал по медиите драма за умрели ;)

Иначе във водно стъкло (sodium silicate) съм срещал информация че се съхраняват по 6-8 месеца яйца, ако ги държиш в мазе, на под 15 градуса.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®
преди 7 минути, alys написа:

А от кой ден нататък се смята за вредно за здравето?

Имам готварска книга от илядо осемстотин и нинам си коя година - вътре има информация за "спазване" на яйцата, та там до 120 ден ги водят пресни ;) Ако не ме лъже паметта, препоръчваха да се съхраняват в дървесна пепел

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

120 дни е доста, особено пролетта и лятото. Интересно е да я провериш тая книга, за да няма грешка... Иначе и аз имам проблеми с трайността на яйцата, - откакто не ги пускаме заради лисици и градини, някои кокошки се научиха да си ядат яйцата (преди това не го е имало) и и до вечерта не траят :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Някъде деветдесетте имах приятел работещ като поддръжка в яйцеферма. Разправяше ми как 3-6 месечни яйца, вече плесенясали, ги забърсват с парцалче натопено в белина и ги продават. Никой не влезе в затвора, но тогава времената бяха други, уж.

Нали първото червено яйце се пази цяла година: баба ми казваше, че ако е боядисано на Велики четвъртък не се разваля и ние винаги го чупехме от недоверие - като прясно сварено изглеждаше, а беше съхранявано в бюфета, не в хладилник.

За сметка на това съм попадал на "пресни" развалени яйца и е трябвало да изхвърлям всичко.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!
преди 7 минути, Славянски написа:

..... Иначе и аз имам проблеми с трайността на яйцата, - откакто не ги пускаме заради лисици и градини, някои кокошки се научиха да си ядат яйцата (преди това не го е имало) и и до вечерта не траят :)

Ааа, това е стар проблем и едва ли идва от непускането. Като снасят е добре да се събират яйцата два пъти на ден, а баба ми непременно слагаше фалшиви яйца с обяснението "Да си знаят гнездото!", сега ми просветна. Последно бяха топки за билярд, откъде ли ги е изкопала?! :)

PS Вържи един помияр до курника! Синджирът ги прави злобни собственици, но не към кокошките.

  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

PS2 Имахме един помияр, невързан, примамихме го с добро отношение защото приличаше донякъде на нашата кучка. Една нощ чух жесток лай и после скимтене и виене. Изтичах: гърдите му нахапани! Значи се е сражавал с лисица, белка, пор или нещо от сорта, а определено нямаше 5кг. Издигна ни се в очите! За зимата си имаше навит дюшек в един шкаф, прехранваше се от милозливи хора минаващи през съседния магазин (сегашният помияр да видиш: не сварва да си заравя кренвиршите, а на втората година започна да пази). Но минало няк'во човекоподобно и разхвърляло отровна примамка, най-вероятно с антифриз, в чуждите дворове! Освен пуснатите кучета доста котки измряха.

Вече едни комшии наръгаха яки камери по стълбовете - дано помогнат.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Emil

Теорията, която знам е, че камерата в дупето на яйцето, отделена с ципа, при прясно снесеното яйце  е пълна с течност. Тази течност с времето се изпарява през черупката, дупето олеква и затова яйцето изплува, както е показал Лозето на схемите. Чувал съм за съхраняване на яйца на хладно(в мазето) за два три месеца, поставени в буркани пълни с вода и вар. При такова съхранение е интересно дали яйцето може да ни заблуди, че е прясно. Някой, който гледа кокошки може да даде по достоверна информация.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, Лозето ме наби! написа:

Ааа, това е стар проблем и едва ли идва от непускането. Като снасят е добре да се събират яйцата два пъти на ден...

От непускането е. Предни години не е имало такъв проблем. Просто като са затворени и стоят наблизо, се изкушават повече. Прочее, като ги пуснеш свободно снасят на всякакви места по двора.

Цитат

PS Вържи един помияр до курника! Синджирът ги прави злобни собственици, но не към кокошките.

Това какво ще помогне? Те си влизат и си вършат работата. Но е жалко, защото десетки яйца седмично заминават, а не мога да ги дебна коя или кой прави поразията. Прочее, помияра трябва да го храниш.

Лошото е, че лисицата е по-малкият проблем. Градините тръгнаха. А за ограждения и порти време на тоя етап няма.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!
преди 2 минути, Славянски написа:

.....

Не ти знам конкретния проблем, но фалшивите яйца помагат за два: да покажат на кокошката къде се снася и че не стават за ядене. 

А помиярът на синджир е лесен за гледане и като лае злобно не вярвам дори хитрата лисица да се доближи.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, Лозето ме наби! написа:

Не ти знам конкретния проблем, но фалшивите яйца помагат за два: да покажат на кокошката къде се снася и че не стават за ядене. 

За второто може и да стане. Но трябват бая яйца за всички полози.

Цитат

А помиярът на синджир е лесен за гледане и като лае злобно не вярвам дори хитрата лисица да се доближи.

То лисицата и да се доближи, няма да влезе при кокошките. Те ще вдигнат голяма врява. А що се касае до лаенето, лисицата е хитра и няма да трепне, ако не се почувства заплашена. Преди две години някъде беше нападната по обяд кокошка на една баба, буквално на пет метра от къщичката на кучето й, което много лае и не е на къс синджир. А лисицата е по-голяма от кучето :) 

Тъй че ако нямаш висока и стабилна ограда, трудна работа. Или жертваш някаква бройка кокошки на сезон (каквито се случат), или жертваш пашата. Ние много години жертвахме кокошки и се ослушвахме и ги пазехме, но вече градината наклони везните в полза на несвободно отглеждане. Преди почти нямаше зеленчукова градина.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване