Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Славянски

На мен се пада честта да започна тема за този овощен вид, отглеждан от древността. Твърди се, че родината на бадема е Иран, но се е отглеждал масово в източното Средиземноморие, а днес комерсиално се гледа особено в Испания и Калифорния, където условията са много подходящи. Даже казват, че по време на цъфтежа през февруари в Калифорния докарват към 1 400 000 кошера с пчели от цяла Америка, за да може да бъдат опрашени огромните бадемови насаждения, или около половината кошери в САЩ. Нищо чудно, че бадемовите ядки в магазина са основно американски.

Аз лично бадеми от черупка не бях опитвал до тази година, защото където съм живял никой не е гледал бадеми. Виждал съм дървета веднъж-дваж и даже ги бях счел за праскови. Та може да се досетите с каква бадемова експертиза мога да се похваля. В тази връзка, статията в Уикипедия за бадемите е много подробна и си струва да се прочете:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Almond

Бадемите не се гледат и не стават навсякъде заради ранния им цъфтеж и уязвимостта от пролетни студове и слани. У нас се гледат по места с по-мек климат като Черноморието и Югоизточна България, но това не означава, че не може да се срещнат на места с подходящ микроклимат или сортове с по-късен цъфтеж, които са селектирани в последните години. А цъфтежът е прекрасен:

13-13-39-Almond-orchard-in-bloom.thumb.jpg.71d677e874c6a9afb39c679547353a07.jpg

Удивлявам се в различните култури колко кулинарни употреби имат бадемите. Това си е тема сама по себе си. Но може би един от най-известните деликатеси от миналото ползва за суровина именно (сладки/негорчиви) бадемови ядки:

https://decoshop.bg/знаехте-ли-че-бадемовият-марципан/

Няма да изчерпвам темата засега :) Ще пусна само един линк с информация за отглеждането на бадеми, който ми се струва полезен и с хубави снимки:

https://gardenerspath.com/plants/nut-trees/growing-almonds/

Не е ли удивително какъв благоприятен климат имаме да можем да отглеждаме толкова прекрасни и разнообразни овощни култури! Щото, нали, едно е да купиш запечени и осолени американски бадеми от Лидл, друго е да си ги изкараш от двора - и доколкото чета дават доста добри реколти, там където виреят успешно.

Аз самият съм посадил дръвчета от три испански сорта с късен цъфтеж на Балкана и тръпна в очакване дали ще имат шанс да дават плод в район, където не се отглеждат дори зарзали и кайсии.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Брал съм от дъръветата на съседа които са млади фиданки. Осладиха ми се и засадих по негов пример. Не мислих, че имам шанс в предбалкана, но явно може да станат нещата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 38 минути, Любо Д написа:

Брал съм от дърветата на съседа които са млади фиданки. Осладиха ми се и засадих по негов пример. Не мислих, че имам шанс в предбалкана, но явно може да станат нещата.

Определено е по-добре да береш от свои отколкото от чужди! Успех!

А неговите кога цъфтят, забелязал ли си?

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д
преди 1 час, Славянски написа:

Определено е по-добре да береш от свои отколкото от чужди! Успех!

А неговите кога цъфтят, забелязал ли си?

не съм, само плод брах :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Може и да почна с фалстарт с тия бадеми. Аз се притеснявах от ранния им цъфтеж, но всъщност по-голям проблем може да са почвената влага и зимните студове. На две от растенията, посадени началото на януари, има почерняване на кората, като от измръзване, в долните две педи от стъблото. Ще пусна снимка:

Photo0304.thumb.jpg.02a05c546cb461032d04dca4625a244f.jpg

Качеството е ниско, но се вижда, че стъблото е доста потъмняло в по-голямата си част, може би тъмно сиво, тук-там с розовеещи петна (какъвто беше цветът на стъблото при посаждането). Растенията са напъпили да се разлистват, т.е. още са живи, но този цвят не ми харесва, а ги бях и увил/покрил с папрат някъде до тая височина. Третият пък е съвсем добре, т.е. с непроменен вид.

Имам три възможни тълкувания на ситуацията, моля кажете кое ви се струва най-вероятно/близко до истината.

Едното е измръзване на кората, може би не цялостно. Двете растения са на съвсем друго място от третото, там е и по-сенчесто и открито, и потенциално малко по-студено и изложено на течения от север, но не съм замервал температурата.

Второто е заради почвената влага. Там мястото е с по-глинеста почва и като разрових да видя, беше бая влажна земята, а бях и мулчирал с папрат (ще бъдат в неполивни условия). Възможно ли да почнат да гният?! Разрових корените в горните 5-8 см и изглеждат здрави. Но при всички положения, третото дръвче е на място с не толкова глинеста и влажна почва и няма тоя проблем.

Трети вариант е да са потъмнели заради разтвор на зелен камък, с който поливах боровинките наблизо - сипах по малко и на бадемите и на една кайсия. Но аз сипвах и на третия бадем. Мулчът потъмня от тоя зелен камък - от кафяв е станал тъмносив. Та нещо да съм ги парнал?!

При всички положения, не бях достатъчно информиран при саденето. Бадемът държи на суша много повече отколкото на влага. Затова обмислям да го посадя наново като добавя пясък и го смеся с почвата, може и малко да ги повдигна, или като вариант Б да махна горните десетина сантиметра и в тях да добавя пясък за по-добър дренаж. Ще трябва да действам тези дни, ама сега и вали, а и почвата е много влажна - не е за садене. Оставих горните две-три коренчета открити, да дишат малко (за всеки случай). Но се чудя дали да не взема да направя бързи присадки на джанка да не загинат и да изгубя сортовете? И фактът, че са напъпили да се развиват, добър ли е?

Мулчът за лятото е добре, но за тоя сезон мисля, че е противопоказен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko

Привет от мен. И аз имам бадемчета, който засадих 2016 ( 100бр) от сортовете АСПАРУХ и НОНПАРЕЛ ,а през 2017 още 50бр. от сортовете СТАРТ и ПРИМОРСКИ. Снимките са от тогава. Направих следните грешки ,който искам да отбележа ,за да може някой ако реши да прави нещо подобно да е по-наясно с нещата:

1. след много уговорки,питания,молби да дойде трактор да изоре нивата така и не дойде и на мен ми писна накрая, взех моторния свредел и с него и огромната физическа и психическа подкрепа и помощ на мой приятел за 1 ден със свредло 30см + малко разширение с лопата в горната част на дупките боцнахме 100-те броя и ги поляхме. Действието се развива на 5км от морето Декември 2016

2. ВЕРОЯТНО ОСНОВНАТА ГРЕШКА -> намазах стволовете на бадемчетата с АРБИНОЛ(бяло приличащо на вар с гъстотата на блажна боя) ,за да не ги ръфат зайци и др., но пак имаше тук-таме ръфано още през първата зима. От тогава насам , чак до Декември 2020 въпреки мазането с този препарат(бях купил туба от 5л. мисля и то за около 100на лв) непрекъснато имаше повече или не гризано от зайци/сърни и т.н. Началото на 2020 започнах да слагам мрежички около стволовете и преди 3 месеца ги опаковах всички.

3. невнасянето на каквата и да била тор, дори и оборска на самата нива. В самите дупки слагахме една много ситна от калифорнийски червеи +конска пресята ,но малко като цяло

От тези 100бр. не се хванаха 10-15бр. А от следващите 50бр. около 10на броя. Самата почва е бедна, в горната част на нивата глинеста на 20-30см в дълбочина,  нивата е с южно изложение и лятото от сушата има цепнатини по 15см УЖАСССс . И двете партиди съм ги поливал само 1-вото лято като при първата партида купих,назязах и вградих(в дупките при самото засаждане) пластмасови тръбички 2см диаметър (прекалено малко) и 2 педи дълбочина. През тях с фуния поливах. При втората партида купих картонени тръбички ,но с по-голям диаметър ,който се разградиха и си свършиха работата.

4 лета са минали за първите 100бр., първите 2г. нямаше кой да дойде да ги обработи (едва сега си купих японско тракторче и ситуацията ще се промени коренно) ,завръз почти никакъв засега, но и не очаквам да е по-различно. В долната част на нивата растежа е коренно различен с горната част , но това е от почвената характеристика. Не съм правил анализ на почвата,може би това също е грешка. 

Имам известни догатки:

- дали въобще ще събирам нещо ако не е оградена нивата(то пък май и няма значение това) 

-дали птици или катерици ще нападат след години реколтата

но ще видим... Здраве да е :) Цялото тази дейност ми е за разнообразие и разтоварване и вид експеримент. Даже очаквах ,че може да ги измъкнат от дупките недобросъвестни люде.Преди години имаше доста стопани оплакали се в полицията ,че скоро след засаждане нивата е останала празна от новозасадените овошки. 

 

Имам идеи при добро стечение на обстоятелствата в съседство да засадя маслини, но предстои да разберем...

 

 

fetch?id=6140955&d=1592153060

fetch?id=6140954&d=1592153060

 

fetch?id=6140957&d=1592153060fetch?id=6140958&d=1592153060fetch?id=6140956&d=1592153060

 

fetch?id=5775814&d=1592153060

 

fetch?id=5775815&d=1592153060

 

fetch?id=5775816&d=1592153060

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Привет, @kokorko! Сериозно начинание, много фиданки, много нещо! Бадемите уж държат на суша, ама с минимална помощ предполагам бавничко ще тръгнат. Поне до морето климатът е благоприятен. Аз в планината за проба съм сложил съвсем други сортове. Ще видим нещо дали ще стане. Мрежа им слагам около ствола.

Днес смесих пясък, тор и компост в една кофа и добавих към почвата на двата бадема. Обаче голяма кал и глина и не успя хубаво да се размеси. Може по-натам да размеся още. Даже единия леко го издърпах нагоре. Не ми се рискуваше да ги оставям в тая мокра глинеста почва. Не се препоръчва.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Черното по стеблата на бадемите не знам какво беше. Но се разлистиха добре. Няма поражения от мразовете. По-назад са в разлистването от праскови и кайсии.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Палмо

@Славянски, благодаря за бадемчетата..

Приемам препоръки от участниците във форума как да продължа тези бадеми. Засега са в 11литрови туби ( хубав метод за рециклиране на безчет изхвърлени бутилки навсякъде из страната от "съвестни" и "интелигентни" сънародници..после заминават в кофа за пластмаса ;) ). Чудя се, дали да не откарат така до следващата пролет и тогава да посадя, но пък се оказа, че растежа е доста бърз. На снимките в кофичките от мляко бяха превзели цялата кофичка до долу. Предполагам, че ще стане същото и с бутилките, но не знам във Враца, дали ще издържат първата си зима толкова млади растения бадеми. Макар, че с тоя темп на растеж ще станат фиданки до есента..  Приемам съвети! 

Ето малко снимки:

20210403_164323.jpg

20210403_164320.jpg

IMG-33ed886cea915088defbfbff171a28a1-V.jpg

20210414_141236.jpg

20210420_145236.jpg

IMG-1ccf2d265ef45e617c920aaa8d0adc1d-V.jpg

IMG-57cad70963b6790fb2a5577379303860-V.jpg

IMG-fff8c74fd1c2ecad3b3fee56251856a4-V.jpg

IMG-c125a3f5e6e6604f002a24762187fad1-V.jpg

IMG-a330fc695175990850e03a9ac3b87a29-V.jpg

IMG-8b60e728d90e8e3b39fa7ae9ae5de402-V.jpg

IMG-e313f7a9e48149a742faa8e453059518-V.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ама ти фотосесия си им направил!

Бадемът се развива рано напролет и не държи много на влага. По-сигурно е да се държат зимата на студено, но не под -5-10 градуса. И после март навън. Аз така мисля да направя и да пробвам да облагородя. Въпреки че ми хванаха присадките и на джанка та не знам... Джанката повече държи на влага.

@Палмо не знам каква ти е почвата и мястото. Отглеждат ли във Враца бадеми?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Палмо
преди 22 часа, Славянски написа:

Ама ти фотосесия си им направил!

Бадемът се развива рано напролет и не държи много на влага. По-сигурно е да се държат зимата на студено, но не под -5-10 градуса. И после март навън. Аз така мисля да направя и да пробвам да облагородя. Въпреки че ми хванаха присадките и на джанка та не знам... Джанката повече държи на влага.

@Палмо не знам каква ти е почвата и мястото. Отглеждат ли във Враца бадеми?

Да, стана цял албум развитие. : )

Почвата е по-тежка сякаш, повечко глина предполагам. Преди години имаше бадем, но вечно беше един рехав почти без листа. Мисля, че не е бил пръскан и не се полагаха грижи за него.

Скоро бях в Югоизточна България и на едно шосе между села видях десетки бадеми с невероятни листа, перфектно състояние. Имаха големи , зелено-мъхести оформени ядки, както и миналогодишни изсъхнали. Това беше преди 10 дена някъде..Демек до май са оформили плод..Не знаех, че толкова рано успяват. Иначе там е доста по-топло и си виреят безпроблемно. 

Много ще ми е интересно, ако имаш снимки и кажеш какъв метод си ползвал за присаждане на джанка и каква точно джанка си ползвал, защото имаме едни грамадни джанки и се чудя , дали не могат да дават и нещо друго , освен джанки. Даже опитах кайсия да присадя, но не стана и не се постарах достатъчно..

Чудя се, дали водата е достатъчно на тези, гледайки последните снимки, защото листата са надолу сякаш. Полива се 1 чашка вода на 2 дена..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko

Според мен 1 чашка вода на 2 дена е много и е твърде вероятно да стане беля. Бадема държи много на суша.Това че листата са надолу не трябва да те притеснява. Изкарай ги на по--слънчево место и есента като опадат листата ги засади(през ноември примерно) в земята където си определил.

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване