Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Славянски

Черница "Шандудия"

Recommended Posts

peterstamov

Гледам и по фейса Шандудия и т.н.. Само не разбрах каква е разликата от обикновената черница де е пълно при нас!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
greenn

Тази е друг вид - Morus nigra, обикновената е alba. По-сочна и много по-вкусна (с киселинка).

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov
преди 13 минути, greenn написа:

Тази е друг вид - Morus nigra, обикновената е alba. По-сочна и много по-вкусна (с киселинка).

alba и nigra не е ли бяла и черна. И черни и бели а имаме и розови - най харни ми са!

https://bg.wikipedia.org/wiki/Черница

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
greenn

Много хора мислят така, но определящ за името е цвета на пъпките - тъмно-кафяви на ниграта и светли на албата. Леторастите на ниграта са къси и дебели, листата сърцевидни, с по-къси дръжки и са груби с власинки отдолу и не са лъскави.

https://www.growingmulberry.org/identification

Редактирано от greenn
  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov

Не бях я чел тази статия в wiki  - интересна. Пък колко полезна била черницата! Бубарство - коприна - свила - Свиленград. Лятото като узреят с децата отиваме на черничевата градина, която е изоставена. Ядем на корем :innocent:   бели, черни , розови. Дуди казваме на плода по нашия край.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 12 минути, peterstamov написа:

 Лятото като узреят с децата отиваме на черничевата градина, която е изоставена. Ядем на корем :innocent:   бели, черни , розови. Дуди казваме на плода по нашия край.

И в северозапада им се вика дуди.

Та сега, правилно ли разбирам, може черна да е morus alba? Аз не бях чувал за тая Шандудия. Може и да я има. Ще прочета повече. При мен черниците са бели и със сигурност не са като нея.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov

Мисля си, че просто така наричат черната Дуда по техния край. Не знам дали е така де, само предполагам!

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

При мен пъпките са светли, т.е. имам morus alba. Не съм виждал черница с тъмни/черни или кафеви пъпки. Имаше една в селото с черен и по-кисел плод, но я отрязаха преди година. Листата също са по-скоро лъскави. Ще се оглеждам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
greenn

Ниграта е по-топлолюбива. Разпространена е в Турция, среща се в Испания, UK. Виждал съм в Пловдив такава. Казват че има в Дупница или Сандански не си спомням точно. Чудя се защо не предлагат фиданки. Сигурно трудно се ашладисва.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov
На 19.03.2021 г. at 22:16, greenn написа:

Тази е друг вид - Morus nigra, обикновената е alba. По-сочна и много по-вкусна (с киселинка).

@greenn , адаш откъде е информацията, че Шандудия е Morus nigra? А има ли morus nigra с бели плодове?

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз се замислих сега, че от София си бях отбирал семе от черна черница. Листата бяха лъскави като тукашните. Имам няколко семенака и ще им огледам пак пъпките, но според мен са идентични с на белите.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov

Неделно такова се ровнах по архивите.......тези розовите са ми любимите!

0301-zpsrncs2ylv2.jpg

0302-zpskwshfw0r.jpg

Плачеща черница в парка - лепне от захар и много цапа.

Photo0863-zps34bae3c5.jpg

Photo0851-zps2c0260c8.jpg

Photo0853-zps6056e57d.jpg

Photo0856-zps7f63f21a.jpg

Формировка сенник за колата.

P-20151204-165852-zpsijm5imph.jpg

 

 

 

 

 

 

 

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
На 19.03.2021 г. at 22:16, greenn написа:

Тази е друг вид - Morus nigra, обикновената е alba. По-сочна и много по-вкусна (с киселинка).

До преди двадесетина година, отглеждахме копринени буби и по моя край имаше хиляди черници. Все още са останали дървета около къщите. Всички черни смокини, които съм ял, имат лека киселинност. Белите са по- меки, развалят се по- бързо и не се усеща киселина. Аз обичам най- много розовите, които вероятно са смес от двете. Произвеждаха се много хибридни сортове.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
greenn

Morus nigra е само с черни плодове. Листата не са подходящи за бубите, защото са груби. Плодовете са с много къси дръжки и по-трудно се откъсват, не падат сами като на албата. Семената също са двойно по-едри.

1474316873_.png.6ee6f9c82b62557b52fc54590e4fe667.png

Снимката е от Интернет

и едно съвсем кратко видео:

 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Благодаря много на @greenn за разяснението. От видеото листата изглеждат негланцирани и по-груби. Сякаш този вид е по-малко разпространен. Въпросът, който следва, е Шандудия тъждествена ли е с Morus nigra или е някакъв подвид или сорт?

За ядене от това, което съм опитвал, белите и розовите/лилавите са ми били по-вкусни от черните. Но в САЩ съм опитвал една черна, която беше с огромни плодове и много сладка. Дали падаха по земята обаче не си спомням. Очевидно това е отличителен белег. Плодовете на китайската черница/кудрания (che/mandarin melon berry), също се задържат на дървото до зимата и имат по-едри семки. Въпреки че не съм виждал лично кудрания с плод.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov

Във фейса взеха да ми излизат Шандудии по-на често  :joy:.  Има коментар, че в петричко също им казват Шандудия на черниците.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 4 часа, greenn написа:

Morus nigra е само с черни плодове. Листата не са подходящи за бубите, защото са груби. Плодовете са с много къси дръжки и по-трудно се откъсват, не падат сами като на албата. Семената също са двойно по-едри.

 

Със сигурност не сме отглеждали черници, чиито листа не става за храна на бубите.

А крайна сметка, черниците с черни, лъскави плодове и лека киселинност, които са масово разпространени и са кошмар за собствениците на автомобили, от вида Morus Alba ли са ? Синьо-черна, но все пак бяла.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
РозмариН

Ехе, Славянски! Благодаря за темата!!! Скоро се бях присетила за това чудно дърво!

Всъщност имам лични впечатления от детството. Роднини имаха в двора си в Дупница. За съжаление продадоха къщата отдавна, а новите собственици на парцела отрязаха шандудията, за да строят по-голяма къща.

Но, по темата!

Плодовете не са като на черницата точно. Приличат повече на къпина - по едри са зрънцата, а и на вкус са такива. Няма нищо общо със сладкия черничев вкус. И е факт, че са изключително лечебни за афти. Винаги имахме сироп в хладилника целогодишно за лекА на афти и венци. Помагаше. Знам, че идваха хора да се молят за сироп, точно както пише в статията с този дядо. И цапа ужасно много! Това черната черница нищо не е. Спомням си, че като трябваше да се бере се събличаш по гащи или разни вехти тъмни дрехи, защото нямаше изпиране. То и долу в двора всичко беше черно-синьо - лекета от паднали плодове. Съседите много мрънкаха и бяха орязали клоните към тях. Това, което си спомням е, че е някакъв стар сорт. Ще поразпитам родата като се чуем дали е ашладисвана черница или си е взета готова фиданка била, ако някой изобщо помни.... Друго... това име шандудия е от турски доколкото помня, така че, може би в тази посока трябва да се търси....

Ще следя темата с интерес и ще добавям инфо, ако намеря. Хубаво ще е да се възстанови това дърво!

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 3 минути, РозмариН написа:

Е И е факт, че са изключително лечебни за афти.

Като нямам такава, пия по един алергозан на 8 часа и за един ден е приключила историята. Доста патих с тези гадове, докато науча този неприродосъобразен, но бърз начин за отърваване от тях. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване