Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Славянски

Черница "Шандудия"

Recommended Posts

РозмариН
преди 3 минути, Kalam Mekhar написа:

Като нямам такава, пия по един алергозан на 8 часа и за един ден е приключила историята. Доста патих с тези гадове, докато науча този неприродосъобразен, но бърз начин за отърваване от тях. 

Не знаех. Благодаря. Аз с мед се оправих последния път. Буркан, лъжица и като Мечо Пух:mrgreen: за 2 дни изчезна. То от там се сетих за шандудията. Не ми бяха излизали афти от детството.

 

Иначе, сега разгледах и другите снимки и клипове тук в темата.

преди 5 часа, Славянски написа:

Благодаря много на @greenn за разяснението. От видеото листата изглеждат негланцирани и по-груби. Сякаш този вид е по-малко разпространен. Въпросът, който следва, е Шандудия тъждествена ли е с Morus nigra или е някакъв подвид или сорт?

Славянски, много вероятно е да съвпадат. Но не съм убедена в това. Мога да ти кажа, само ако опитам плодовете, което явно няма как да стане :-)

Иначе гледам в тубата г-н Гошев https://youtu.be/mS3SgJ_LMgo  и това си е черна черница. Не е шандудия.

Обаче това - https://youtu.be/iCRdjTFBfzk вече изглежда като шандудия! Единствено кората на дървото е по-светла, отколкото помня, но защото дървото е и по-младо може би?

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Благодаря за включването, @РозмариН! Видеото на нашия познайник "All the Fruit" е точно на място! Морус нигра. Не съм виждал такава. Пише, че не била толкова студоустойчива. Ето какво е коментирал човекът под видеото:

"Yes, unlike morus alba which were grown mostly for the silk worms M. nigra are predominantly fruit trees. They are only common in the Mediterranean and other mild regions of Europe since they are much more frost sensitive."

В превод: "Да, за разлика от morus alba (бяла черница), които се отглеждат предимно за копринените буби, M. nigra са предимно овощни дървета. Те са често срещани само в Средиземноморието и други региони на Европа с по-мек климат, тъй като са много по-чувствителни към измръзване."

Също е коментирал и един руснак:

"Да. Действительно это и есть Шелковица черная Morus nigra. Другое ее распространенное название Шелковица Царьградская, Константинопольская или Турецкая. Это особый ботанический вид, в отличии от Morus Alba, у которой плоды бывают как белые, черные и розовые. Название Morus nigra получила по коричнево-черным почкам. В отличии от Morus alba у которой почки светлой окраски. Это разные виды шелковицы."

Човекът има канал, където е събрал видеа за черниците. Ето едно от тях, пак от един познайник от Филаделфия, САЩ:

За финал, малко по на изток, в подножието на Пирин планина и не кой да е, а Ашламинатора Христо:

Гледам един коментар под видеото на Рос Ради от някой си Христо Иванов и се чудя дали не е същия Христо... Но малък е светът, ей!

В резюме, очевидно това е много рядко и по-южно дърво и не става за буби, с по-слаб растеж изглежда също. Дали се присажда успешно върху бяла черница?

Ето още едно видео на черна черница (което дали е равносилно на шандудия?!) от Испания:

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Очевидно държи до зона 7, за някои сортове дават зона 5, но това най-вероятно не е вярно. Т.е. за Южна България, в Северна по-трудно. Нарича се още персийска черница. Хвалят му плодовете, били по-вкусни от на бялата, но очевидно трудно се размножава и го няма в диво състояние за разлика от бялата. Ей тук четох коментарите:

https://davesgarden.com/guides/pf/go/55693/#b

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Тук много интересно:

https://paradisenursery.com/product/persian-mulberry-tree/

ShahToot или "цар(ица) на черниците". Шаатут... Шандудия... Май има същия етимологичен произход? По принцип с персийците имаме немалко думи с общ корен.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
РозмариН

Здравейте, попитах. Отговориха ми, че дървото е било бяла черница с присаден калем от шандудия. Другото, което ми казаха е, че за разлика от черницата, която расте доста бързо, шандудията расте бавно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Един човек обеща да ми прати калеми от шандудия расла в Кресна. Ще се пробвам върху Morus alba. Имам един храст за махане, върху който в краен случай ще слагам, колкото да запазя вида, защото нямам достатъчно на брой едри подложки.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

За присаждане на черна черница/шандудия върху бяла:

https://www.houzz.com/discussions/3086421/black-mulberry-grafting-throwing-in-the-towel

https://www.researchgate.net/publication/316559273_Effect_of_grafting_techniques_and_periods_on_production_of_black_mulberry_morus_nigra_l_sapling

И доста събрана информация за видовете черници и някои сортове. Имало и бяла черна черница, като гледам има и черна бяла :)

https://gardenoracle.com/images/morus.html

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Устойчива на по-сурови зими е немската ’Mathildes Traum’ (Morus nigra).
Събрала съм 6-7 вида черници, но най-накрая успях да се сдобия и с "дъщеря" на хилядолетното немско прословуто дърво. Тъканна култура е и ако се захване, ще е дълголетница. Дано да й понесе в България при нас. Не се захващала чрез резници, но с отводки можело да се получи. Ще пробвам, като я засадя.

Има не само alba и nigra, а също rubra, както и хибриди alba x rubra, като ’Collier’ примерно или ‘Wellington’, който редовно срещам да се продава като nigra, а не е. Често пишат черноплодна alba или хибрид, за nigra. 

Работи се в посока дребни сортове, за да са удобни за бране. Не знам обаче като продължителност на живота, едва ли ще е повече от 60 години, но може и да греша.

В активен период не понасят добре резитба, затова се оформят зимния сезон, докато са в покой. 
 

На 21/03/2021 at 1:07 PM, Славянски написа:

...Въпросът, който следва, е Шандудия тъждествена ли е с Morus nigra или е някакъв подвид или сорт?

Питах колега с марокански корени дали е възможно да му пратят Шандудия. Той го произнесе - "Шам дуду", което значело черна черница и се шегува, че е черна².
Ако някой има друго инфо, ще се радвам да прочета.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Тези столетни дървета шандудия едва ли са от резници. Ако са присадени, предполагам ще си личи. Аз мисля и в посока семена, но предполагам, че трябва да има и мъжка наблизо до женската, което е малко вероятно предвид колко често се срещат.

Присадките мисля да направя към края на месец април или началото на май, когато бялата черница тръгне да се развива. Очевидно с резници няма да стане.

@Антоанета а тази тъканна култура колко е голяма? Защо се надяваш да е дълголетна? @Kalam Mekhar имаше критика към тъканите култури...

Ще се радвам някой ако успее да снима такова дърво с кората и плод. В Кюстендил имало, @Евелина, от въпросната статия на Дарик; във Враца също разбрах, че имало стара шандудия от @Палмо

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евелина

@Славянски, тази шандудия от статията в Дарик е в моя квартал , през три улици. В друга посока, пак в квартала, има още една (в нещо като паркче). Доста се различават от обикновените черници като "осанка", сега , преди да имат  листа. Шандудиите са доста по-яки, сбити , с по-къси и дебели разклонения, не правят толкова дълги клони. Ще кача снимки ако някой иска. Говорих преди 2-3 години с дядото от статията в Дарик https://dariknews.bg/regioni/kiustendil/rqdkata-i-lekovita-chernica-shandudiq-v-kyustendil-1399964  . Той каза, че трудно се хваща от резници и трудно се хващат присадки. Тогава исках да взема калеми, но бялата черница, на която уж щях да присаждам, за три години дръпна до сериозни размери, вече е дърво с 35 см диаметър на дънера. Резници мога да взема и от тази в парка, минавам оттам всеки ден.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Благодаря, @Евелина! Значи хептен близо била. А плода й опитвала ли си на тая в парка? Нещо по-различно? Кога зрее? Мръзне ли зимата като уж по-южно дърво? С резници било трудно, но не и невъзможно?!

С присадките и аз чета, че е трудно. Очевидно си има чалъм. Но на тоя етап с калеми мога да пробвам. Бели черници има няколко.

Също как й викат при вас? Шан-ду-ДИЯ? Интересно, че в моя край тая дума не я бях чувал, нито пък баща ми я е чувал. А там черници има много. Говорих и с един познат от Петрич и той също не беше. Което не е критерий, но за други видове знаят. Баща ми, например, знае брекината от дете и е брал даже.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евелина

@Славянски , освен да опитам да вкореня резници от тази в парка. С вкоренител , в мокър пясък и под найлон. Не съм я опитвала как е на вкус , в парка ходя с кучето и имам "кучешки ръце", мръсни, не мога да бера и да ям черници от дърветата :) . Не мръзне шандудИята (така и казват) , а тази в парка е на ръба на едно студено дере, там и през лятото е хладно, но тя е на високото над него, на припек. Тази в двора на дядото е от юг до къщата.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 2 часа, Славянски написа:

@Kalam Mekhar имаше критика към тъканите култури...

За черниците не знам как е. Те и без това влизат по- късно в плододаване. Преди години, фиданки се вземаха от станциите по бубарство. 

За смокиня, хич не съм доволен от дръвчетата, произведени от ТК. Много сбъркани същества са.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 2 часа, Евелина написа:

@Славянски , освен да опитам да вкореня резници от тази в парка. С вкоренител , в мокър пясък и под найлон.

Ами трябва да видя какви и колко калеми са ми пратили, но ако искаш се пробвай. Пък може някакви резници да ти прося по-натам. Тя е плододаваща, нали? Не е мъжка? Догодина ще имам и повече черничеви подложки за опити.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Не мисля, че черницата прихваща трудно от калем. Просто трябва да се сложи късно. Ицо ми каза - май месец началото. Което, нали, с моите опити на 20 март, от дузпа в тъч. Зарко, един от сподвижниците на Ицо, който всъщност ми донесе калемите, които слагах при Любо, ми каза, че му се хващат одма, но тогава не говорихме за сроковете... Тая година съм решил за пробата от едното дърво, което прави розовици, да сложа калем на другото, което прави черници. Ест ако Ева набрули наръч пръчки, ще дам и на Любо да турне, той има огромна стара черница баш пред къщата, красиво дърво, макар и с дупка в средата :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Одма какво ще рече? Това да не е бургаски говор?

Пък Евелина ако резне клонки и намерим безотказен метод, що да не се пробва? Ако вирее във Враца и Кюстендил, ще вирее и на север от Балкана. Айде, за Севлиево и Кнежа няма да създаваме фалшиви надежди.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Кътам клони от шандудия в хладилника. Доста различни изглеждат от на черница.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Казват, че присаждат шандудията, когато бялата черница/подложката почне активен растеж:

https://growingfruit.org/t/when-to-graft-black-mulberry-morus-nigra/16427

"Аз самият не съм имал много успех при присаждането на Morus Nigra. Но от последните си опити започвам да вярвам, че активната растяща подложка е ключът. В моя климат шандудията е около 2-3 седмици зад черниците. Така че, когато черницата почне да расте активно тук, аз вярвам, че е дошло време за действие. С уточнението, че вероятно е по-безопасно да изчакате малко повече. Наистина не успях да присадя Morus Nigra рано (февруари) или късно (септември). Но определено не е нужно да чакате, докато другата ви Nigra се събуди. Най-ранната ми присадка, която изглеждаше добре, беше взета от клонка в покой, която изрязах горе от дървото и незабавно я присадих в основата на същото дърво веднага след като подложката почна да се разлиства. Това беше през първата седмица на април. Разпукването на пъпките на тази шандудия (горната част на същото дърво) е приблизително 2 седмици след това. Присадникът остана в латентно състояние още малко и започва да расте точно сега. Обвих цялата издънка с buddy tape (по-здрава от Parafilm M).

Направих тази присадка, защото дървото е присадено високо върху алба и това не ми харесва толкова много."

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

https://www.researchgate.net/publication/316559273_Effect_of_grafting_techniques_and_periods_on_production_of_black_mulberry_morus_nigra_l_sapling

The effects of five grafting periods (March 15, April 1, April 15, May 1, and May 15) and nine grafting techniques (four grafting by hand and five grafting with two different manual grafting tools) on graft adhesion, sprouting, shoot length, and shoot diameter were investigated in black mulberry sapling production during 2014 and 2015. The black mulberry (Morus nigra L.) scion was grafted on two-year old white mulberry (Morus alba L.) seedling rootstocks in the nursery conditions. The highest graft adhesion rate (95.0% and 83.3%, respectively to year) and sprouting rate (90.0% and 76.7%) were obtained with whip-and-tongue grafting by hand performed on April 15. The highest mean shoot length (52.4 cm and 48.4 cm) was obtained with splice (whip) grafting by hand performed on April 1. The highest mean shoot diameter (7.0 mm and 6.6 mm) was recorded by omega grafting with tool (3T Art) and with splice (whip) grafting by hand performed on April 1 and April 15. The best type of grafting were splice (whip) and whip-and-tongue grafting by hand. The lowest results were obtained with all grafting tools.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Не пише къде се е случило проучването, но съвпада с това, което Христо каза. 15 април ми се вижда таман за топли места по света и у нас. Ние (аз и Любо и Славян) сме на по-студени, по-високи места, съответно 1 май за мен е датата, хем празник, хем събота, одма прихващане предвиждам или както казва Христо - очаквайте МОЩНО РАЗВИТИЕ!

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   1 потребител

    • ivkit
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване