Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Vency Georgiev

Едно Софиянче на село.

Recommended Posts

Vency Georgiev

Здравейте,

Казвам се Венцислав Георгиев и от известно време се забавлявам с хоби земеделие. 

За да се представя и тук, ще се опитам да копирам една подобна тема в друг форум. Надявам се, че не нарушавам правилата(ще ги прочета, обещавам :) ).

2019:

Накратко, оказах се в Белгия, търсех да наема къща с гараж и малка ливадка.
Намерих каквото търсех, само дето двора се оказа 3.5 декара.
Горе долу е разграфен така - 1-ва част около 500 квадрата ливадки, цветя, живи плетове и т.н:

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

2-ра част : около 1.5 дкр ливада в която има стопанска постройка , с голям орех и един бор:

Сега е поокосено. Комшията ме видя, че се мъча с един бензинов тример и дойде с тежката техника.. аз разбира се бях изпуснал момента с косенето.
И тревата беше станала до кръста.
 

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png


3-та част и тя около 1.5 дка която сега буренясва. Зимата и пролетта там комшията си беше пуснал коня да пасе, та той се справяше отлично с поддръжката,
но го премести в неговата част и всичко буреняса адски бързо.

spacer.png

Малко късно.. но боднах 20 корена домати началото на Юни.
Като гледам как вървят, ще станат към декември 

Снимката е от вчера - 10ти Юли

spacer.png

Времето в Белгия се оказа малко по различно от каквото мислех.
Лятото е сухо но прохладно. Имаше 2-3 дни с температури около 32 градуса, но нормално е около 20-25 градуса.
Не е валяло от поне месец. Доматите ги поливам от резервоар 12 куб. с дъждовна вода който се намира под стопанската постройка.

Около 17 Юли 2019 доматите изглеждаха така:

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Имаше и 2 големи храста с лавандула която събрахме.

spacer.png

В голямото място (3-тото) комшията който отглеждаше коне предложи да настани там няколко. Нямах нищо против до тогава. В началото ми беше забавно.

spacer.png

Вечерите минаваха горе долу така :

spacer.png

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Vency Georgiev

Като стана дума за сервизната сграда.. на галено я наричам "Крематориума" заради 2та комина.

AYyOc03.jpg?2

Jn19cDA.jpg?1

9mrijWT.jpg?1

В началото мислех да го правя на бар като дойдат приятели 

Обаче сега лятото е много топло вътре, а зимата е хладно.

Все още се чудя какво да го правя. Покрива около комина тече, и има счупени прозорци.
Покрива е от някакви плоскости като пластмаса и сега вече е прегоряла от слънцето.
Нещо ми се струва доста паянтова и стара.

В края на Август 2019 , доматите изглеждаха така:

wb3bveK.jpg

dOS2lOd.jpg

и началото на септември - първа реколта :

GbZrBwj.png?1

и..

RYU1HNL.png?1

На вкус бяха хубави, но консистенцията беше някакси странна. Много месести.

Междувременно комшията се захвана да изчисти голямата празна площ която така и не измислих какво да я правя.

NwSM0hx.png?1

hEFSZcb.png?1

Заедно с моя парцел, съседите му разрешиха в техния да пусне коне , та стана една конски санаториум.

HqVt50k.png?1

 

Някъде Ноември 2019 ми стана и ореховият ликьор.

През юни докато орехите са малки и зелени ги бях сложил в 2 литра домашна ракия.

rbnnMCR.png

И след 2 месеца , прецеждане, добавяне на 1 бут червено вино и 400гр захар и отново 1 месец да отлежи.

Получи се много добро питие.

94rKXcC.png

 

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Vency Georgiev

В Белгия зимно време има ужасителни бури. Понеже е плоска държава и няма никакви планини, въпреки че океана е на 100 км, няма какво да го спре, вятъра духа със страшна сила.
На моменти на поривите усещаш как къщата се тресе. 

През март 2020, тъкмо в началото на корона кризта една буря отвя единият скат на Крематориума :

kAXjlRb.png

Конете направиха такава кал и мизерия , че просто лошо ми става.
Конете едвам ходят в калта. Потъват до коляно. Разбрахме се с комшията да ги разкара и следващата зима да ги няма. Бахти и мизерията...

7teJkFl.png

До преди да има коне в двора , въздуха беше много чист. Няма прах в къщата или по верандата.  След като тези коне разказаха играта на всичко въздуха вече беше по запрашен.
По столовете и масата на верандата за 2 дни всичко ставаше в пепел. Просто докато беше 1 кон в двора всичко си беше зелено. Обаче с 8 бройки.. стрък трева не се виждаше и лятото ставаше страшна пепелина.

Иначе уж оправих отвятият скат на крематориума и 4 дни по-късно нова буря отвя останалата част... тогава хазяйна реши, че няма да се занимава повече с тая барака и премахна целият покрив, лампи и т.н. Сградата е на поне 60-70г. тухлите се ронеха, а дървените греди бяха тотално изгнили. 

В Белгия тревата трябва да се коси всяка седмица, расте адски бързо през пролетта.

Тук я бях изпуснал за 2 седмици:

TA0TYJh.png

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо

Супер ти е мястото. Имаш фронт за развихряне на въображението и много работа. Защо не помислиш тази постройка да я използваш като оранжерия?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Vency Georgiev
преди 4 минути, Димо написа:

Супер ти е мястото. Имаш фронт за развихряне на въображението и много работа. Защо не помислиш тази постройка да я използваш като оранжерия?

Много беше стара постройката. Тухлите се вадеха от зида с ръка. 

Имота се намира в така нареченият винен регион на Белгия. Колкото и странно да звучи, отглеждат лозя в стъклени оранжерии и ги отопляват. До 80те години на миналият век този имот също е бил такава огромна стъклена оранжерия отоплявана на мазут. Тя и къщата се топли на мазут и под верандата има 6 тона резервоар. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Vency Georgiev

В края на Март 2020 тъмно ни бяха затворили за първият локдаун, аз реших да поизчистя малините.

Не знам какъв сорт са, че бяха наследство от предните наематели на къщата. Но са едногодишни.

QPqEV0c.png

gpKFARq.png

Тази година се бях засилил с повече разсад.

70 корена домати, 50 пипер, 50 патладжан и малко боб.

Разбира се времето е доста различно от България и как се отразява на зеленчуците щях да го разбера на по-късен етап :)

Боба тръгна много бързо.. а навън все още беше под 10 градуса.

qkDbJiY.png

71JbWbn.png

Края на Април вече времето позволяваше да се копае и оформят нови лехи.

kt3syLY.png

В миналогодишните лехи от доматите бях набъцкал малко чесън есента и сега вече беше прокарал добре.

Не всичкият разсад тръгна. Патладжаните само 10 поникнаха, пипера около 20. Доматите по-добре се справиха.

9gmBmhV.png

Тъй като все още беше студено през нощта се започна едно изнасяне през деня и внасяне вечер. Голяма играчка, но поне нещо да правя. С тая Корона никъде не можеше да  се ходи.

Една нощ оставих боба под навеса , но температурта падна под 8 градуса и той измръзна.

IJjhm5O.png

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо

Тухлите се оправят. Ако рамката за стъклата е метална значи ще те изкара още дълго. Отгоре мяташ един поликарбонат. И си полуготов оранжериен винопроизводител :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо

Сега съобразих, че ти там си наемател, а не собственик. Това доста променя нещата. Няма смисъл от дълготрайни инвестиции

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Vency Georgiev

Да бях под наем и нямаше смисъл да инвестирам. 

Всъщност от месец съм си в България , но и до там ще стигна :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Vency Georgiev

Докато си играем на внеси - изнеси

1LysopGzIP2uf6ToqqsicPW1x8RCxs9RzZJKi7bI

 

Малините дръпнаха

7i-0g3VI9MQlt-3CyEi_W2dyOLxyXDpn_kUqHLYH

Стана средата на Май и ми докараха капковото.

J7tDhCA.png

Поръчах 200 м маркуч за капково напояване без вградени дюзи и пакет от 1000 дюзи и 20 Т-разклонения.
С него мислех да пусна всичко и само на определените места да сложа дюзите
Докараха ми маркуч със вградени дюзи. И понеже не ми се занимаваше, положиш този маркуч ,а връзките между секциите.. отиде градинският.

XRB8b66.png

sRAp4k8.png

На 16ти Май набъцках разсада. Два дни по късно имаше много студена нощ и на сутринта всичко беше полегнало.. Бях толкова бесен, че се бях засилил с косачката и да приключа всичко. Но жената успя да ме разубеди.. 

dYA-7jTbumgrpaXndW2vtq0RpB3J_GvLF5FofnEy

Годината се оказа много суха. Последните дъждове бяха средата на Март, след това един следобяд преваля през средата на Юни и следващият по сериозен дъжд беше чак Октомври.
Температурите лятото бяха около 22-26 градуса. Само 1 седмица имаше над 30. Август имаше и няколко дни със 17.

Аз поливах с водата от резервоара под постройката. Там имаше около 10тина тона вода, но тъй като вече нямаше покрив, няма как да се пълни повече там.
А да се полива с вода от чешмата освен, че е строго забранено е и адски скъпо около 6 евро на кубик.

При конете се засели двойка фазани:

Mb1sdO5.png

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Vency Georgiev

Дойде времето за новата реколта от лавандулата:

TyEJTjzuUD8lJrHtlVmwYccQaLy8fUo0vXYntZJv

Края на Юни градината горе долу взе да заприличва на такава :

qFBl4eBO-voAyqUu4RsY_0_em830eGmeH69R_nHK

Към средата на Юли вече доматите се показха, чушките и те, а патладжаните не бяха и чули.

31lecUE.png

Jeps9CufNEFBg6F-nrDO2LbsUFashbEaF6HvqzG4

z94QlHUAsJNv8Q2oeP8EXEtcWTPoY-YLo84W500K

SaqIDOd.png

Обаче изпуснах да ги напръскам за мана.. и тя ги пипна

Ev8rQoz.png

2c5r9y8.png

Рекох си.. по добре късно отколкото изобщо.. напръсках ги с някакъв препарат от магазина. Понеже пишеше на френски.. а аз грам не го разбирам, каквото преведох с гугъл толкова. 14 дни карантина .. ок.. те и без това не бяха чували за узряване. Но ги спасих някакси. Все пак имаше доста реколта.

Август като температурите се задържаха над 25 , патладжана се показа

YBfeDpa.png

Първият патладжан показа какво мисли за моите градинарски умения.


aolr63y.png

Играх си  някаква мрежа против птици, слава богу те изобщо не се интересуваха от доматите

0VdsaHG.png

Към края на Август всичко взе да узрява и каквото е готово..

C29UiDw.png

Моментално отиваше по предназначение :

XP1YPdb.png

По едно време вече взе да ми омръзва от тия домати

1NLRZtq.png

Това мисля, че бяха последните. 

Края на Септември :

8EWtVcoQxpaKLDDHCYi38DGwFEi63HM0pcUvXheV

и в началото на Октомври , чушките и патладжаните продължаваха..

R_-rPcfYjpUtoljD4vyRa9hH-PpXOwyZV6FrYVmC

BrtDkpW-gpL9-MHpsKBxLEGlSCoLn7rBVsEp6G01

Ореха беше много стар и голям и раждаше адски много

A1_GzKy2TvXk7bskTWWa5Pd3Qgymrjx3BvvbSx4A

Събрах около 20 кг и останалите поне още 2/3-ти оставих на животните.

Като цяло изкарах домати около 50-60кг, но и толкова изхвърлих, че бяха скапани. Изобщо разбрах, че доматите са много трудни за гледане.
С чушките и патладжаните нямах никакви драми и мисля да залагам на тях  - пък и най много обичам да ги ям.

Края на 2020 стана ясно ,че Ковида няма да свърши скоро. И нещо след 2 години в Белгия, продължаваше да ме човърка, че не е мойто място там.
Затова средата на Февруари 2021 натоварих катуна и обратно в България.  Обаче след като си поживял в къща на село, сега няма шанс да ме накара някой да се върна
да живея в апартамент и то в София.. Абсурд.

Имам къща в с.Рударци, Пернишко (Южната страна на Витоша) която има нужда от стягане и малко дворче. Мисля за напред да се изявявам в тази част на Европа :)

 

 

  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Кукумир

Добре дошъл. Ей това се казва представяне. Интересна история, много снимки... чудно :) Пожелавам ти успех на новото място, със сигурност щом е твое с по-голямо удоволствие ще вършиш всичко. Очакваме снимки и от там :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Здравей, Венци, и добре дошъл от мен! Направил си вече ударно включване, а и тепърва ще чакаме прехода до ден днешен.

Не знам във винения район на Белгия ли са били първите ти опити за градинарство като възрастен, но ми напомняш за моето съзнателно начало в градинарството, което се случи в уж селски район, недалеч от източното крайбрежие на САЩ. Навява ми спомени, но не бих казал тъга, защото много вода изтече от тогава. Моето място изглеждаше почти така:

14-40-34-813f050501d3d9264a263bc8247a30e1l-m369658765od-w480_h360.jpg.bfcc7af65c3fc5a7394dc2b52ad9dbb3.jpg

Всъщност това е доста по-пищната къща на комшиите - възрастна двойка около седемдесет и пет тогава - която къща виждам, че в момента се продава.

14-48-17-813f050501d3d9264a263bc8247a30e1l-m2808327857od-w480_h360.jpg.d84ac24ab5188d4414d0d16e434ad10c.jpg

Човекът гледаше градина и дебнеше едни животинки (groundhogs) с пушката, понеже му нападаха плодовете и зеленчуците и опасваха й моите краставици. Той имаше домати, много бамя и дори дини. Даже отбрах семе от един от неговите оранжеви домати, но скоро не съм го сял за съжаление. Доста се е променило оттогава и кой ли в тоя скъпарски район би гледал зарзават и овошки? Но за мен това беше първи опит и си остана в спомените ми, а някои сортове зеленчуци още пазя/поддържам. Коне нямаше, но ни тормозеха освен въпросните като мармоти, и опосуми и еноти.

Така като се върнах след това имах по-различно отношение към земята и вдъхновение да се захвана с наследствените имоти у дома. Въпреки че и аз бях официално в София тогава, но почти не се завъртах там. В България си е друго :)

Та за мен заниманието с градини и овошки стана повече от хоби, особено откакто съм на село вече десетина години, с някои условности. Ще видим и при теб как ще станат нещата. За да се подредят и разкрасят къщи и дворове, си иска поддръжка и време, и сърце. Природата бързо взема своето си като й позволиш. А у нас толкова имоти се занемариха.

Между другото, преди време слушах интервю на нашенец живял близо 30 години в Белгия. Твърдеше, че почвата им е друга и като вкус зеленчуците нямали нищо общо (много надолу). Може да е и от времето, знам ли?

Също да отглеждаш грозде с мазут звучи страшно!

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Vency Georgiev
преди 34 минути, Славянски написа:

Твърдеше, че почвата им е друга и като вкус зеленчуците нямали нищо общо (много надолу). Може да е и от времето, знам ли?

Ами като всяко нещо. Тероар-а е важен.  Силата на слънцето, почвата, водата..

Белгия нямат големи реки и езера и питейната вода се изпомпва от подпочвените слоеве. Изключително варовита е. Чинии, чаши, прибори.. все едно не са мити. Всичко е на точки. Цетките на мифките на 2-3 месеца трябва да ги киснеш в оцет за да се отпушат. Душ кабината каквото и да я правиш седи бяла и мръсна. 

А пръстта специално при нас беше доста глинеста.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Vency Georgiev

Та.. на родна земя ме чака доста работа. Къщата има нужда от укрепващи ремонти, ремонт на покрив, преустрояване вътре и т.н. 
За съжаление тази година явно няма да е силна за градинарство, но все пак.. 

Из двора има 2 ябълки , 2 много стари круши, 2 череши , дрен и мушмула.  Има и 3 асми. Мисля че нищо не е подрязвано от поне 5 години. А преди това едва ли е било много старателно.

Площта за градинка ще ми е около 120-130кв. Скромно, но няма повече.

Това беше градината на Баба ми, но от години не е обработвана. Има нужда да се разчисти и да се бутне старата барака. (снимките са от преди 2 години)

spacer.png

spacer.png

Двете стари круши са ми много голям сантимент. Като дете помня как седях с часове  и нагъвах сочни круши.
Дали мога да ги подмладя за догодина ?  Поне 40+ годишни са, имам снимка като пеленаче да спя под тях.

spacer.png

spacer.png

Редактирано от Vency Georgiev
Редакция на снимките.
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Някои снимки не излизат, точно тези с крушите.

Казват, че стара круша нямало, нищо че уж живеела под 100г., според мен повече. Ако наистина имат нужда от рязане - извикай някой опитен за кураж и акъл. Имам такава "сантиментална круша" , преди 10-на години я изрязах така и сега само махам вертикалните леторасли.

Моята е голяма беля: пред вратата на къщата, прави много и едри круши, които зреят чак ноември. Цяло лято и есен излишните плодове падат, отдолу не можеш нищо крехко да оставиш, а към края на сезона се минава само с каска. Миналата година беше слаба и пак напълних 4 щайги, отделно колко раздадох, а падналите на цимента отиваха директно в компоста.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Vency Georgiev

Качих снимките на друго място. Сега трябва да се виждат.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Мдам, имат нужда от здраво рязане и ще се подмладят, но аз не бих рискувал без някой "старец" отдолу да ми дава указания. Освен всичко: отдолу по-добре се вижда.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Тук един мъж оряза яко една подобна стара круша предната зима. Буквално махна 3/4 от клоните. Дървото остана едно голо. За мен това беше твърде много, но ще я огледам как се развива. Въпросът е да не се отворят рани и да почне гниене на основни скелетни клони. Наблизо до въпросната има още две круши, които по мои груби сметки може да са и на 500 години, поне два пъти по-големи. Едната е изкорубена и с по-малка корона, другата е без забележки и без резитби - огромна. Земята миналия август беше осеяна с круша до круша. Без резитба поне в последно време е изкарала толкова години. Но ражда през година и по много.

Аз бих махнал сухи и болни клони, и някои по-големи или средни клони, които са твърде нагъсто, за да се стимулира млад нов растеж. Някои попски круши са с много гъсти корони. Също това прореждане би трябвало да предразположи дървото към по-малко и по-едър плод, но всяка година, а не твърде много и по-дребни през година (или повече години, ако има слани), голяма част от които падат неузрели. Ако има клони пострадали от огнен пригор, трябва да се премахнат, за да не се разпространява.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Като гледам тия снимки, последната... аз бих отрязал изцяло левия клон на 1 педя над чатала, под ъгъл разбира се. На следващата пролет режа другия голям клон, средния. Десния бих го скъсил драстично на третата година.

Своевременно още това лято правиш сериозна подборка на новия растеж на мястото на отреза - 2-3 клона оставяш под добър ъгъл и по време на лятната резитба задълже скъсяваш на 30-50 см на външна пъпка. Това същото и на второто и третото лято, за да не се зашуми, а да направиш нов набор водачи и скелетни клони.

Успех!

пп: Мой опит по темата.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване