Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Абарис

Първия кошер за начинаещи

Recommended Posts

Абарис

Първият кошер, има ли файда да си го правя или да го купя?
Има ли смисъл да се пробвам да прихвана рояк или да си купя кралица?
Къде да разположа първия кошер в градината?

Изобщо как да започна първия кошер?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Кралица? Майка обикновено се казва на роден език.

Ще опитам да отговоря по въпросите с уговорката, че и аз съм начинаещ.

Има файда И да опиташ да го правиш сам ако имаш работилница И да го купиш ако нямаш такава. Зависи колко ти се занимава. Вкл можеш да го купиш заселен с добро семейство. Вкл мога аз да ти го продам, по-точно шурея, от нашия пчелин. Но си е инвестиция.

Има голям смисъл да си хванеш рояк, особено ако имаш готов кошер с инвентар, където да го заселиш. Да купиш само майка няма смисъл, ако нямаш семейство.

Разположението зависи от 101 неща, но най-общо казано закътано, заветно място, защитено от север и основните ветрове, с входа насочен по дъгата изток-юг според възможностите на мястото. Може и под дърво, но пред входа да няма висока растителност поне 5 метра напред. Ето пример с единия от нашите пчелини, горичката от айлант е север:

IMG_20190725_120919.jpg

Как да почнеш... аз не бих вземал кошер преди да имам общи теоретични и практични познания. Бих почнал с отиване при комшия с кошери и наблюдаване една година операциите, подхода, поведението на стоката и тн. Да видя, да свикна, да науча, да знам какво да питам най-малкото.

Друго, което мога да те посъветвам - разгледай кошер лежак, "кениец" (Кенийски). Липсата на инвентар и възможността да го направиш само от стари палета, трион, теслА и пирони, както и това, че може да работи и като примамка за рояк, не е лоша комбинация.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Един приятел взе инвентар за кошери от едни австралийци преди години. Така и стои. Придобиването на оборудване, знание и опит трябва да върви паралелно. Иначе нищо не става. Аз лично кошери бих могъл да направя, но поради липса на време, толкова години не съм направил първи стъпки. Като с всяка стока, пчелите си искат грижи и наблюдение. Скочиш ли на хорото, трябва да изкараш докрай.

Имам приятел в района на Нова Загора, който има доста кошери, оптимизирали са си нещата. Май не е много далеч от теб, но аз бих те посъветвал да четеш, гледаш и ако можеш да намериш някой практик наоколо, където да се учиш. Също за пчелите трябва и паша.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ангел Димитров

Първо и най важно преди да почнеш виж дали си алергичен!!!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Аз придобих с времето алергия. След доста години хапане. Но пак си ги гледам. Просто космонавт в действие, а не плажен гларус.

Абарис, избрал ли си по коя система ще пчеларстваш? Нали знаеш, че навремето само кметът, попът и учителят са гледали пчели. Иска бая четене преди да почнеш.

Иначе аз бих ти препоръчал да почнеш с 2 кошера. Причината за това е, че има голяма вероятност през зимата да стане нещо с пчелите и ще останеш без пчели. След което я почнеш отначало, я не. Така с два, на другата година може от остраналия да си направиш втори. Даже трети,. четвърти и пети, ако ги изтъртвеш да се роят

Ако наоколо има пчелини и то големи, които трудно се проследяват, може да си сложиш празен кошер с восъчни основи и примамка за пчели. Едни феромони, които се мажат. Ама я дойдат, я не. Ако дойдат, те ще са си с майка (или царица по старому)

Отводките си идват с майки обикновено, и и да са без, те ще си направят. 1 пита с прясно пило, 1 със запечатано, една с мед, една с прашец. Като зависи по коя система са, може да са повече, може да са по-малко питите.

Трябва да си готов с инвентар и за втори и трети кошер, ако тръгант да се роят. Щото ще е тъпо да няма в какво да ги прибереш.

Да си правиш кошер си е бая занимавка, ако ще е само един. Една камара настройки на машините. Както стриктни размери. Правене на рамки. И без това ще се занимаваш да ги обтелваш и слагаш основи. Най-лесно става с подаване на 12 волта в двата края на телта. Нагрява се и основата се впива в тях, вместо да минаваш с валяче върху телта.

"Календарен справочник" е добра книга за начало. Иначе може да си вземеш всяка друга на пазара. Около 12-13 са.

В замундата има няколко филма, които също ще ти помогнат. А в тубата поредица на български. 

Кошерът е добре да го разположиш на шарена сянка. Ако входът е насочен на изток, ще излизат по-рано. Ако е на запад, ще се прибират по-късно. Аз предпочитам изток или югоизток, но то си зависи от мястото ти.

Края на май, началото на юни е добро време да вземеш отводка.

Дадан-блат и лежак са сходни системи по това, че семейството се разраства настрани. А многокорпусните фарар и лангстрот-рут по естествения начин на пчелите, по вертикала. Може и комбинирано. Моите кошери са с дълбоки дъна, които са заслужили предимстрвата си и може да се ползва с рутов кошер и като дадан-блат, ако ти изпаднат такива пити. В един момент, когато си на зор, всичко влиаз в употреба. 

За хващане на рояци си правя кошери от фибран. После ги местя.

Не знам кое по-напред да споделя. Добре е наситина да прочетеш повече и да имаш ясни и навременни въпроси. Общо взето, в пчеларството е необходима малка, но навременна намеса.

Ето един чертеж за кошер, колкото да те откажа от идеята:

http://e-pchelin.blogspot.com/2015/02/10.html

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Vency Georgiev

Малко събрани книжки, ако на някой му се чете :

ЛИНК

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Vency Georgiev

Гого, много хубав сайт. Благодаря за линка! 

И на мен ми е мерак да се завъдя пчели. Комшията има 10тина кошера и цял живот го гледам, че ръчка в тях. Обаче мед не съм ял от него.. та не знам има ли смисъл да го питам за съвети :D

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Щом ги има още, значи да.

За мен освновната цел не е медът от пчелите. :)

Една година вадя. Една не вадя, защото си имам и им го оставям на тях.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

В съседното село, Мусина, бях чел или мибяха казали, че има доста кошери. Изглежда има пчеларска традиция там.

Кошерите трябва да са с определени пропорции?
Как се казват системите и какво точно се визира под ситема за пчеларстване в пчеларството?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Супер тема. Моят мъж и той е на тая вълна, но с разликата, че имаме пчеларски инвентар наличен. От кошерите до центрофугата за мед. Два кошера са вече в Пловдив в процес на почистване, пооправяне и боядисване. После на вилата и търсене на пчелни семейства.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване