Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Natalia Nikolova

Здравейте, от тази година реших да опитам да отглеждам изцяло храната си. Нова съм в цялото нещо с умна градина, а ми се иска и да не купувам семена от пазарите и с  неясен произход. Винаги съм мечтала за истинска храна, която не е от ГМО семена и децата ми да се хранят директно от растенията.  Ще съм благодарна ако имате семена за споделяне/продаване подходящи за човек тепърва учещ се, който е съвсем нов и тепърва трупа знания. Отворена съм за всякакво споделяне на опит и идеи. Благодаря на отзовалите се :)))

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Здравейте, Наталия! Добре дошла във форума. 

С много амбициозна задача сте се захванали. Малцина си отглеждат всичката храна, освен ако не решим да караме на картофи и лук да кажем ;)

Да ви питам първо в кой край на страната сте? Може да се свържете с някой близо до вас евентуално, но може и пощата/куриер. И, второ, какви неща като култури ви интересуват? Имаше форумна среща за размяна на семена, растения и калеми в началото на месеца в района на София, но тя премина .

Относно семената: към момента много от нас си ползват купешки семена, а не само локални или стари сортове. При директните сортове не го считам за проблем, защото човек все отнякъде трябва да почне. Друг въпрос е, че описанията често са неадекватни и в България имаме основно препакетиране.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Natalia Nikolova

Привет, живея в село до гр Плевен. Наскоро купихме къщата и не познавам никой в района. В двора има стара круша, лоза(която идея нямам какво се прави, но ще проуча), кайсия и ми се иска да си засадя праскова. Интересуват ме всякакви зеленчуци без боб, реших да се фокусирам като за първи път върху краставици, домати, пипер, патладжани, тиквички, чесън, лук. Интересуват ме всякакви зеленолистни и подправки. Като цяло бих искала не особено претенциозни култури, тъй като ми е за първи път. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 41 минути, Natalia Nikolova написа:

Като цяло бих искала не особено претенциозни култури, тъй като ми е за първи път. 

Да, като за пръв път е нещо, не всичко, но е начало. Пък вие си гледайте в посока на целта :)

Имайте предвид, че дори човек да ви прати семена, те може да излязат по-скъпи от пакетирани, заради куриерската услуга. И ако сортовете не са необичайни (примерно, патладжани), то струва ли си разправията? Това като вметка. Но на вас ви трябва неща за старт. Пък кой с каквото може и има. Принципно, имаше едно събитие за обмяна на семена в Елин Пелин скоро (някои хора са ходили), и това и било ценно преживяване - но може да ви е далече...

Аз лично имах път през Плевен тоя месец, ама едва ли ще ходя скоро. Ще помисля какво бих могъл да дам и може да пиша лични. Как ви е най-удобно да получите пратка?

Праскова все още можете да посадите (фиданка). Те са самоплодни.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Natalia Nikolova

Славянски, много, много благодаря. Удобно ми е до офис на Спиди/Еконт. Дадохте ми поле за размисъл относно куриерската услуга и това, че да ги взема ще трябва да отида до града. А ако са пакетажни, кои бихте препоръчали? П.С. сдобих се с един сорт домати - "Ръгби", уж не толкова претенциозен. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз съм на село и мога да пратя и до селска поща. Това е най-евтината услуга. Но пак има ходене до поща, от това не се избягва.

Може би е добре да ви препоръчаме сортове от въпросните култури. Разсади ще ви трябват вчера от някои :)

Ръгби гледахме миналата година и не бяха впечатляващи, по-ниски растения.

Ето тази тема може да ви е интересна:

https://bezmotika.com/topic/880-самодостатъчност-или-параноидно-личностно-разтройство/

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Магданоз, целина, арпаджик, салата, репички, моркови, пащърнак, рукола и още камара други зелении сеещи се сега - от магазина! После малко разсад от бабичките на пазара.

Не може веднага след покръстването да станеш по-праведен от папата!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина
На 27.03.2021 г. at 23:57, Лозето ме наби! написа:

Магданоз, целина, арпаджик, салата, репички, моркови, пащърнак, рукола и още камара други зелении сеещи се сега - от магазина! После малко разсад от бабичките на пазара.

Не може веднага след покръстването да станеш по-праведен от папата!

Градинар в лозето. Не дей така с новодошла. Тя търси съвет, дал си, но малко ..ей така.. Иначе казано е правильно казано,  но трябва в по-мека форма. 

Наталия, наистина доматите и краставичките  не дей да сееш, купи от пазара . Аз лично не харесах Ръгби, но всеки има предпочитане. Купи Бийволско Сърце , сама решиш розово или червено.  Купи местни домати,  те виреят най-добре, пригодени са за климата. Краставички купи японски, те растат бързо и много , не дълги  обикновени и можеш за консервиране да купиш корнишони, но и за салати пак стават. Останалото дето, което  бие лозето)) написа правилно. Сей моркови  със  семена от люта чушка, иначе мравките ги отнасят. Тиквички можеш да купиш разсад, но можеш и сама да ги садиш, не е голяма наука. 

 

Успех, Наталия! Сади, с времето  ще учиш и другите. "Не боги горшки обжигали!"

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Поне магданоз и босилек е добре да се сложи. Миналата година от Лидл беше най-добрата оферта, буквално двайсет корена босилек за левче съм разсаждал. Между доматите. Но след сланите. Пащърнак също много обичам и сега е времето за сеитба. Става чак наесен.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Съжалявам ако е прозвучало грубичко, може би защото писах набързо, аз като приятелски съвет към новобранец: да не залита а да действа, че няма време. И че дяволът не е толкова черен: това, което се сее сега дори хибриди няма (почти), камо ли ГМО, а бабите на пазара обикновено продават остатъка от собствения разсад.

От дом. Ръгби садя само няколко корена за рано количество (то е хибрид май), всичко друго розови, желателно български. Албенга става огромна (и др. подобни "вносни"), но губи по вкус. За консервиране ще сея полско директно в градината, също под покрив: миналата година го сях за сефте и на открито, тръгна разкошно, но след всеки дъжд ставаше като попарено и накрая успях да набера съвсем малко зелено за туршия.

Магданоз: къдраволистен навсякъде където има опасност от охлюви. Аз така им премахнах сборището, сега видях само една следа: прекосил цимента, стигнал до магданоза и се върнал! Освен това къдраволистният не е спирал да расте през зимата и е абсолютно свеж, за разлика от другия.

Пащърнак: миналата година засях 4-5 пакетчета докато направя един рехав ред, не ми изникна. Иначе го водят за много студоустойчив. Края на август сях един ред и май пак не е изникнал - табелките са избелели и не съм сигурен точно къде е, ще трябва да ровя.

Есента оставих по-дребната реколта в градината и почти всичко е оцеляло: едролистна рукола, цвекло, репи, дори алабаш, май и 1-2 зелки. Морковите са малко бледи и тънки, но се надявам да се оправят. А където пролетта беше паднало семе от репички из тревясалите пътеки: ноември-декември станаха разкошни червени репи.

Колкото до опита: селско чадо съм, учен съм още от баба, но поради стечение на обстоятелствата едва миналата година се заех сериозно със домашно земеделие.

IMG_20210329_M.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 2 часа, Лозето ме наби! написа:

Съжалявам ако е прозвучало грубичко, може би защото писах набързо, аз като приятелски съвет към новобранец: да не залита а да действа, че няма време. И че дяволът не е толкова черен: това, което се сее сега дори хибриди няма (почти), камо ли ГМО, а бабите на пазара обикновено продават остатъка от собствения разсад.

Хибридите са сортове, които се разпадат и не могат да се поддържат у дома. Всичко F1 е хибрид. Не са ми любими, а за вкус не мога да кажа, защото много малко съм садил. Някои са много родовити, но и нищо особено на вкус.

Цитат

Магданоз: къдраволистен навсякъде където има опасност от охлюви. Аз така им премахнах сборището, сега видях само една следа: прекосил цимента, стигнал до магданоза и се върнал! Освен това къдраволистният не е спирал да расте през зимата и е абсолютно свеж.

Това е интересно наблюдение. Такъв магданоз скоро не съм сял.

Цитат

Пащърнак: миналата година засях 4-5 пакетчета докато направя един рехав ред, не ми изникна. Иначе го водят за много студоустойчив. Края на август сях един ред и май пак не е изникнал - табелките са избелели и не съм сигурен точно къде е, ще трябва да ровя.

Семето на пащърнака е нетрайно и най-добре сега да се сее. Лятото като сееш и няма време да стане едър. И аз сях доста с рътени семена, обаче много слабо ми поникна. Жега беше. Трябваше директно.

Цитат

 

За децата, пък и не само за децата, много удачни са чери доматите. Минаваш, късаш и ядеш, отрупват се, и нямат нужда от кой-знае какво прореждане на стъблата. Също и почват да зреят по-рано. Отделил съм няколко сорта от тях за Наталия. Но винаги може повече.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

За @Славянски:

Хибридите са естествено нещо, подпомогнато от човека со кротце и благо, и малко кютек :) Обикновено се правят с цел висок добив, вкусовите качества, особено напоследък, не присъстват в списъка със желания. Отделно, че не стават за собствена селекция, а точно така бабите правят вкусната си реколта. Единственият хибрид когото препоръчвам е корнишонът Левина F1: от всяко цветче - краставичка, прясното на вкус не е по-зле от дългите краставици, а за кисели е важно количеството дребни корнишончета. Пащърнакът: просто не ми никне, без значение с капково или не. Иначе: нали е екстремно студоустойчив, морковите ми са в добра кондиция, а той дори не е прокарал. Сега пак ще сея. Чери: малки деца нямам, но на мен ми харесва ако е "като хората". Навремето майка ми беше сяла, явно хибрид защото се изроди, но стана напаст и се наложи да го раундъпирам. От няколко години имам по няколко саморасляка едро, красиво и вкусно чери, бях пуснал някъде снимка с мини-роза до него, но семето от миналата година съм го загубил и пак трябва да чакам саморасляците, а те поникват през лятото.

Днес се озърнах в бившата "Стаичка за пилета" и открих забравени: пъстър бръшлян (беше прекалено дребен да го оставя навън, вече не), старата саксия с магданоз от градската тераса - бери и яж, и о чудо: три коренчета Дитмарско зеле от миналата пролет! Дожаляло ми е да го хвърля и добре съм постъпил, защото тази година не намерих семе (само кьосе), ще го засадя и каквото стане, най-добре да е семе. Особености на сорта: става по-бързо и е по-нежно и зелено от кьосето, т.е. като за лятно за салата или с петровско пиле :rolleyes:

IMG_20210329-M3.jpg

Редактирано от Лозето ме наби!
Забравих снимката

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

https://www.facebook.com/desi.vladovska/posts/4209553885763706

Добре дошла Наталия! Нямах възможност по-рано да пиша, гледам другите са покрили повечето бази. Моят съвет е купен разсад от читав човек. Тишо и Деси са такива хора. Поръчай си от тях и няма да сгрешиш. Догодина, като имаш повече опит, ще мислиш за собствен. От Плевен надали ще се дигнеш до Елин Пелин, но все пак:

https://fest-bg.com/event/фестивал-на-семената-елин-пелин/

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ама защо подценявате хората? Пък ако разсадът се провали, винаги може да се купи.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Моята логика е обратната. За начинаещ бих предпочел да му подсигуря успеха, за да не се разочарова. Демек човек да си купи разсад и да върже гащите и заедно с това да си почне свой ако иска. Съответно ако случайно собственият разсад надмине очакванията, още по-добре. Ако се провали - купеният ще е много напред и най-важното, няма да е свършил. В средата на май остава основно мизерията като предлагане.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Не съм съвсем съгласен. Ако човек има готов разсад отнякъде, на който може да разчита, това ще е стимул ли за неговия собствен, който остава вариант Б? Стъпиш ли на чуждото, според мен това действа разхлабващо. И ние вземаме купешки някакъв да не е без хич, но не разчитаме на него. Прочее, моят пръв разсад преди много години в пръст от къртичини от покрай реката стана много добре и брахме много. Недостатък беше, че бяха петдесет процента жълти домати и черита... С купите.

А и ако хората лесно и бързо се разочароват, това добре ли е? Човек ако е сериозен, няма да се откаже от първия провал. Начинаещият неизбежно допуска грешки, но пък ако има желание да учи, те са от полза.

Иначе си прав, че подкрепа в получаването на резултат в началото не е лоша. Но и купешките разсади са сравнително ограничени и често не отговарят на сорта.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Прочее, жената търсеше семена, не разсад @Боби Димитров :) Не се е уплашила от семената.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

@Славянски, то е тъй, ама само по принцип. Тя няма нищо, а иска всичко, защото такъв акъл са ѝ дали.

Не става за една година, особено като не знае какво иска. Затова дадох акъл за купешко и бабички.

Да вземем за пример мен: уж доста знам, но правя "нова" градина, метеото се променя с годините, сортовете също... А ако не ми беше родна земята, а само четях слухове от фейсбук - Ужаст!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Въпросът е в голяма степен е в личния подход на човек. Аз като родител на 3 деца предпочитам поетапния подход. Предпочитам да може да седи, преди да пропълзи и да може да пада на дупе, преди да проходи. Не бих метнал някой в дълбокото на басейна, за да го науча да плува. Което реално предлагаш ти, казармено-спартански подход, да се отсее плявата чрез външен клозет през зимата и тн, което си е последователно в твоята житейска линия.

Не бих препоръчал купен разсад АКО хората не бяха проверени. Описаните от теб потенциални проблеми там няма да ги има - богат е изборът, грешки няма да има, разсадът е качествен. Освен това, купен разсад може да служи като нагледен пример, еталон, модел. С други думи, старай се да постигнеш това.

Вече ако човек е сериозен и му се провали първия личен разсад, ще опита пак догодина, НО и през това време ще има прекрасен друг разсад, който да му даде храна. А по твоята логика трябва да мре, щото не е достатъчно сериозен. Сезонът е къс, прозорецът е тесен. Като изтърве тия 3-4 седмици и край за тая година. Предпочитам един успех да мотивира първата крачка, един вид да се подаде ръка, вместо да се плесне. Падане и ставане ще има безброй от тук насетне.

А иначе зад търсенето на семена прозира ясно по-голяма нужда, която просто е изразена по този начин ;) Така че не мисля, че има противоречие или проблем. Онлайн магазини за семена безброй.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Natalia Nikolova

Здравейте, благодаря на всички отзовали се. Със сигурност ще опитам със собствен разсад, ще купя и готов (за всеки случай) :D. Тази година нагласата ми е по-скоро да наблюдавам процесите, а не толкова да отгледам огромна градина с много видове. Насочила съм се към няколко не много претенциозни култури и със сигурност осъзнавам, че няма да стане с "многото дини под една мишница". Имам плодни дръвчета - попска круша, кайсия, лоза и черница. За мен това е ново начинание, но имам желание и чета/търся личен опит.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване