Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Emil

@Славянски, Имам Пас Красан. Садил съм го поне преди 7 години. При мен расте много бавно. В края на двора е и забравям да му обърна внимание и околните дървета започват да му пречат. Не съм забелязал да боледува, освен да е нещо в корените, та затова да не расте. Бях го отписал, но тази пролет ме изненада с цвят и ако всичко е наред ще мога да го опитам.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Може би е на дюлева подложка със слаб растеж, или пък и самият сорт. Щото аз завъдих един друг преди години (може би Боскова масловка по външен вид или нещо такова), и върви супер бавно дръвчето, което облагородих (не е местено). А е на дива круша. Два сорта сложих на него. Вторият мисля с година по-късно и е два пъти по-висок вече клонът с втория сорт. Очевидно растежът е от сорта.

А огненият пригор е по клонките и листата. Удря някои дюли също, беше пострадала и една попска круша преди години с цели клони изсъхнали с листата лятото, но оттогава е добре. Не мисля, че е в корените.

Огнен (бактериен) пригор - Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko

Имам на 2 места посадени купени Пас Красан и двете още не са плододавали и двете са с много бавен растеж ама то това си е в характеристиката на сорта. Не прави голяма корона и бавен растеж.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Ние имаме дръвче Пас Красан на вилата. Засадено в началото на декември 2018 година. Миналата година имаше доста круши, едва ги удържаха клончетата и привръзвах за да не се счупят. Някакви птици обаче проявяваха върл интерес към плодовете и на практика не успяхма да пробваме цяла круша. Все още недоузрели всеки уикенд намирахме свалени от дървото плодове. Една такава круша измих и орязах накълваното / или пък нагризано- ММ мисли, че са гризачи /  и опитахме. Хареса ми като вкус. Тая година още не са цъфнали крушите.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
МиХи
преди 10 минути, Venetka написа:

Ние имаме дръвче Пас Красан на вилата. Засадено в началото на декември 2018 година. Миналата година имаше доста круши, едва ги удържаха клончетата и привръзвах за да не се счупят. Някакви птици обаче проявяваха върл интерес към плодовете и на практика не успяхма да пробваме цяла круша. Все още недоузрели всеки уикенд намирахме свалени от дървото плодове. Една такава круша измих и орязах накълваното / или пък нагризано- ММ мисли, че са гризачи /  и опитахме. Хареса ми като вкус. Тая година още не са цъфнали крушите.

 

И при нас всичко се кълве от птиците. И аз така опитвам от останалото от тях.. Кога стават Пас Красан за бране? Търся вкусна круша да зрее през септември. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Миленка, не помня. Ще погледна дали съм записала в тефтера, но със сигурност беше след средата на септември.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Пас Красан се бере в нашия регион в общи линии с дюлите, по сланата. Държи цяла зима после в мазето.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

пише, че зрее 1-10 октомври.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, МиХи написа:

И при нас всичко се кълве от птиците. И аз така опитвам от останалото от тях.. Кога стават Пас Красан за бране? Търся вкусна круша да зрее през септември. 

За септември дават някои сортове в тази статия:

https://www.bgfermer.bg/article/7150273

"Сортове, които зреят през септември, са също Мехмедка, Магнис, Конференция, Добра Луиза, Генерал Льоклер, Аурора и др."

Аз взех Абат Фетел и също я дават да зрее септември. Вилямовата масловка не е ли и тя началото на септември или края на август?

Ето още един цитат от статията за Пас Красан:

"Пас Красан се бере през октомври

Изисква по-специална система на резитба

Сорт Пас Красан се отличава с кълбовидната или бъчвообразна форма на плодовете си. Те са едри, с плътна и груба кожица. Цветът им е зелен в беритбена зрялост до жълт с оранжев отенък в пълна зрялост.

Плодовото месо е жълтеникаво-бяло, сочно, сладко, ароматно. По качество на плодовете Пас Красан е причислен към десертните крушови сортове. Беритбата започва в средата на октомври, а консумативна зрялост настъпва през следващия месец.

При съхранение се внимава да не се нараняват плодовете.Те се използват предимно за прясна консумация, но са подходящи и за консервиране, сушене и преработка. Дървото достига средно големи размери. Сортът е добър опрашител и се опрашва от доста други сортове.

Проявява добра устойчивост на струпясване и пригор, но понася зле ниски температури. Сортове, които зреят през октомври, са още Попска круша, Харденпонтова масловка и др."

Тук пък казват, че проявявал добра устойчивост на пригор...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 35 минути, Славянски написа:

Изисква по-специална система на резитба

т.е.?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ами мога да предполагам какво са имали предвид в статията. Но попадам на това:

"Studies on pruning for production on Passe Crassane pear trees

Sansavini, Giorn. Stud. Potatura degli Alberi da Frutto, 1969. 267-3

Results of a 4-year programme of pruning trials on bearing Passe Crassane pear trees demonstrated the great effect of pruning on this variety. Young 2- or 3-year-old fruiting branches only cropped well if their vigourous terminal shoot was cut back in March, at the bud-swelling stage, and it was also advisable to remove 25-50% (depending on their vigour) of the spurs and brindilles."

И още едно от архивите:

"The effect of pruning on yield in the pear variety Passe Crassane

Cobianchi, D.

Frutticoltura 26: 577-83

1964

The average yield from 6-year-old pear trees after pruning to remove 25% of the flower buds was 21 kg. per tree. This was increased to 27 kg. by removing 50% of the flower buds and to 28 kg. by removing 75%, but the final increment involved a reduction in the number of fruits per tree. Removing 40% of the flower buds from 12-year-old trees raised the average yield per tree from 41 to 51 kg. and substantially increased the number of fruits per tree." -Staz. sper.

https://eurekamag.com/research/014/691/014691253.php

Тук има интересна информация за сорта:

https://specialtyproduce.com/produce/Passe_Crassane_Pears_17220.php

  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен М

Презентирам нашия Пас Красан-

20220419_155718.thumb.jpg.cf9c8d0c7a93674e3fa74485a1e9c364.jpg

Три годишен. Есента на 19та засаден, 20та се събуждаше, чудейки къде се намира и миналата година пусна сносни клонки, които тази пролет  превърнах в първа корона. 20та върза десетина зърна, които тайно от жена ми премахнах. Ако вържат тази година, ще оставя 10/12 плодчета макс. Първия си Пас Красан засадих пре 04г. Превъзходни вкусови качества, но огнения пригор ни го отне. Насадих втори, върза миналата година много добре, проредих го и една сутрин го видях тотално изсъхнал. Така че наистина говорим за нещо много вкусно, но и много претенциозно.

  • Харесвам 2
  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Мерси за включването, @Пламен М. Значи наистина го има този проблем с пригора. Но ти не се отказваш.

Ще трябва да чета как да противодействам. Една Попска недалеч от Пас Красана имаше ударени клони преди години, но в последните 3-4 лета е добре. Даже клоните си стоят сухи на дървото, че са много високо и не мога да ги махна. Не си спомням много дъждовна пролет ли беше тогава. Отдавна беше.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Имам една подобна ябълка. Тя даже не е в имота, но в съседен. Помогнах й да се възстанови след счупване от вятъра. Но може да се направи подобно видео. Ще взема да пробвам като освободя място на телефона. Удивително е как издържат. Още една куха/на кора знам, която всяка година дава плод и не се чупи. Някои сортове и дървета са корави, други пък се споминават бързо.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Астрала

Природа. :smile:

Огнен пригор, пръскам профилактично с Бордо микс, слагам пет супени лъжици на 10 -литра. Избирах предимно устойчиви сортове за засаждане в градината си, за сега гарантирм само за сорта Ранна на Моретини. Снимките са от миналата година.

IMG_20211028_104843.jpg.3bfea1e9c17f3087a7c9923ba4f7be9e.jpg

IMG_20211116_193701.jpg

IMG_20211116_193558.jpg

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен М

Да @Астрала, това е дръвчето с характерните за него хвърчащи в небесата клони, и тези малки, виненочервени шумчици по късна есен. Като опитаме, пак да снимаме.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозан

За крушите е особено важно да се оставят водачи, 2 или 3 в зависимост от възрастта и размера на дървото. Покрай тях се пускат бъдещи водачи и след като застареят първите се режат и се оставят новите. Така дървото се подновява, реколтата е редовна и в сравнително еднакво количество. Не е препоръчително чашковидно оформяне, за предпочитане вретеновидна или подобрено-етажна. Крушата обича да расте във височина.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Една малка крушка ми е цъфнала, дали ще може да изхрани плодове?

Photo0546.thumb.jpg.2f4edb4bca7446d5d8a559ca4e07d0fd.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko

Надали, просто ги махни

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване