Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Славянски

Да взема и аз да се похваля с моите "45-градусови" круши - първа година раждат:

IMG_20220919_201129.thumb.jpg.498f2e5dbe48623f925a2cc2a56eac85.jpg

Има и едни други, които зреят в момента, май са Хардиева масловка. Много са добри и резитбата даде ефект - дървото задържа повече от обичайното. Но тях не съм ги снимал.

А тези първите са си диви. Дървото расте под ъгъл от 45 градуса, затова и така ги нарекох. Чакам да омекнат. Класика. В момента са по-твърди от дюли. По трийсет грама парчето.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Нашите диви са с руменина. Преминаха вече, опадаха. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

То има много видове. Някои са през август, други и ноември не са готови. Пък на вид не са кой знае колко различни. Аз тези дни като ходих за гъби ядох и по гората. Някои ставаха, други бяха още стипчиви. Дядо ми навремето слагаше в туршията и ми бяха любими, а покрай Искъра колко съм ял.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

Приказно, огромно дърво! Имаме я тук, в съседката. Когато роди и жестоко изсипване от сулията.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Ето нашите, които зреят сега. Стипчиви са, но ако се обели кората, са вкусни.

 

IMG_20220929_123319.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

По повод горните круши на alys - синтезирано от седянката (благодарности на Боби Димитров) и от опита ми - това е сорт Харди. Имат изтумбен, крушовидно-топчест вид и груба, кафеникаво-петниста кора. Ако се берат от дървото и са леко зелени - кората е необходимо да се бели, понеже е стипчива. Когато кората вместо зелено-кафява стане жълто-кафява (при зреенето след откъсването, може и на дървото, тогава започват да падат) тогава губи стипчивостта си и могат да се ядат с нея.  Беритбена зрялост достигат в първата половина на септември, консумативна зрялост - след средата на септември. 

DSC0552.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване