Веселата ферма в Родопите

Синя Американска Боровинка

7 мнения в тази тема

Здравейте колеги,

някой да я е отглеждал? Да има някакви особености? Споделяйте всичко :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моя опит да гледам боровинки (вкл. американски) е в графата неуспешен. Със закъснение разбрах, че боровинките изискват кисела почва. Бориха се горките да оживеят година-две, но накрая се предадоха. Задължително кисела почва, алкалната им действа зле :).

Съветите, които получих в последствие, бяха да се изкопае по-голям ров и да се внесе почва от борова гора (иглолистните образуват кисела почва). Вариант е и торфа, които също е кисел.

Успех с начинанието

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи до всяка боровинка да засадим бор :D  Явно днес ще се ходи до боровата гора :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-добре хвойна, хем е по-малка, хем доколкото знам са голяма любов. В съзнанието ми брането на боровинки е неизменно свързано с набодени на хвойната пръсти и пищялки  :)

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето темата от екс-групата, там съм казал, но ще повторя, че не се знае кога ще изчезне и това от там.

(а сега Гого ще ме наругае пак, че на всичко намирам кусури)

Аз съм фен на вкуса им (макар да ми е по-блудкав от дивите), обичам и плодните храсти. Обаче трябва да се знае, че не само киселата почва е проблем, капризни са като цяло към воден режим, слънчев режим. Демек с борче до боровинка по-скоро няма да стане :) Направете си иглолистна горичка на няколко метра на север от боровинките, да се намали нуждата от разнасяне на матрял :)

Друго, което е неприятно в моите очи, е "модния" статус. Както беше полонията преди години, после аронията, после годжи бери, после...

Стане ли нещо "модно" почват едни заигравки с цените, 10 лв на пръчка, извинявай, плодно дръвче е по 4-5 лв, малината е по 50 стотинки! Не може трудното вкореняване да е предпоставка за висока цена, защото по западни форуми чета, че от млади пръчки + хормон за вкореняване има 80-90% успеваемост. От млада пръчка бавно почвала да плододава - бавно, бавно, колко па да е бавно, като за 10 лв ти продават двугодишна пръчка?

Лошото е, че модата е в световен мащаб и на запад цените са подобни. Преди 2 години смятах да си купувам от Англия, не излиза по-евтино :(

Същата тая мода се отразява и на цените на плодовете, +25 лв/кг не е ненормално...

Другото, за което раздумвахме с Георги в групата, беше възможността да осъвместиш кисела почва за боровинките и не-кисела за всичко останало. Самите хора от "Американска боровинка" (фирмата) показваха снимки как са ги "съвместили", но очевидно имаме разминаване в термините. За мен схемата е плодните храсти да растат ПОД или ДО дърветата, а не на 4-5 метра от тях, това не е истинско съжителство.

Ако след години отшуми модата и се появи посадъчен материал на нормални за плодните храсти цени, бих сложил едно редче с 30-40, макар и да ми е ясно, че ще трябва ежегодна разходка с ремарке до борова гора :(

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цъфна :)
post-100-0-76121300-1429627872_thumb.jpg
post-100-0-20600100-1429627881_thumb.jpg

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей тука информация за боровинките. Интересно е естественото им местообитание в Северна Америка:

https://plants.usda.gov/factsheet/pdf/fs_vaco.pdf

Цитат

Adaptation and Distribution

Widespread in eastern North America, the highbush blueberry has been introduced outside of its natural range for commercial berry production. The most common native habitat is in moist or wet peat of moderate to high acidity – in and around marshes, swamps, lakes and flood-prone areas. V. corymbosum also occurs in drier areas such as dunes and barrier beaches, rocky hillsides, oak woods, and pinewoods.

Адаптация и разпространение

Широко разпространена в Източна Северна Америка, високостъблената боровинка е изведена извън естественото си обитание за търговско производство на горски плодове. Най-често срещаното местообитание е във влажен или подгизнал торф с умерена до висока киселинност - в и около мочурища, блата, езера и податливи на наводнения райони. V. corymbosum се среща и в по-сухи райони като дюни и преградни плажове, скалисти хълмове, дъбови гори и борови гори.

Другото, което пише е, че са самобезплодни в повечето случаи. Аз хич не бързам с тия боровинки. Имам мерак един ден да ги пробвам покрай боровата гора, която е с южно изложение. Но това може да бъде и след години. За това време се надявам да има от другите боровинки - ирга и камчатки.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.