Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Ch Petrov

Юнски гъбинг

Recommended Posts

Ch Petrov

Сън сънувах .. 

IMG_20210602_120950.thumb.jpg.c9623cb1c9e05db22f76a6c59424b5dc.jpgIMG_20210602_121853.thumb.jpg.b7468179cd11bf3daa7c58884704b890.jpgIMG_20210602_121225.thumb.jpg.551ae3b5bba6de91e3dd8277a972cba1.jpgIMG_20210602_143134.thumb.jpg.5a2dac0f75449f7188bba57a449133b6.jpgIMG_20210602_210555.thumb.jpg.c77769a9bda091389951a51feb464eb5.jpg

Редактирано от Ch Petrov
Добавка
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Уникално! Това по брезнишките усои ли е, не съм виждал пачи крак от 10 години сигурно...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

И в Брезнишките Усои има пачи крак, но там са близо 900 мнв и е още студено. Сега там има чаладинки и очаквам печурки и пърхутки. Манатарки и пачи крак сега има на изток от София.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Уау! И тука много дъжд, при първа възможност отивам за печурки!

Блондински въпрос: има ли вероятност за сърнели по това време?

По нашенско друго ядливо почти няма, освен сливовките, но вече градините са частни и заградени. А дано някоя гигантска пърхутка, ама надали. Пък навремето в гората и черен трюфел съм намирал, само не знаех що е то.

PS Ей сега прегледах албум за гъби, много толерантен според мен, и дори според него всичко друго което съм виждал е най-малкото в категория "невкусно".

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Обикновено аз правя гъбинг в Западна България - надморската височина е над 600 м. Първа сърнела съм откъсвал в края на юни. СЕГА е подходящ сезон за ливадни гъби - чаладинки, печурки и пърхутки. От десетина дни из цяла България вече снимат различни манатарки, пачи крак, различни гълъбки и дори булки. Трябва ходене. Трябва и да си първи. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Mushroom rush =  треска за гъби 

IMG_20210603_120705.thumb.jpg.a3ad60b70dbb2dc80eb5ccbb3a7acb46.jpgIMG_20210603_120403.thumb.jpg.bffed5bcab53be4bd8e34063aaaf5b30.jpgIMG_20210603_120953.thumb.jpg.7b16e7ff34e61a46ec8c35997a67b2ee.jpgIMG_20210603_121644.thumb.jpg.59ca736c5ca017fe09382a4e5a11fd47.jpgIMG_20210603_122552.thumb.jpg.400c48b430b12f9f68b5059af89c4713.jpgIMG_20210603_122022.thumb.jpg.c9f0f2f4b900cc1e82f08f52d4e30e24.jpgIMG_20210603_123019.thumb.jpg.e561a900ec8d34df61def45e896361d3.jpgIMG_20210603_123220.thumb.jpg.80c01fa505d41cd19b63d9785b063d23.jpgIMG_20210603_124054.thumb.jpg.6ed981f74dfb64767285eb92fc53f80f.jpgIMG_20210603_124359.thumb.jpg.103eaa58fb041242313b3414f4786d4e.jpgIMG_20210603_124650.thumb.jpg.b3291542cae906c7f3672386dfa2786b.jpgIMG_20210603_124901.thumb.jpg.df419cdc4bba0338c7e81f2a3c4cef49.jpgиIMG_20210603_125132.thumb.jpg.6bf897dae87a4d3917ff1436ce7c8e5d.jpgIMG_20210603_125431.thumb.jpg.4e4d51cb008ec1963171ef0585368d74.jpgIMG_20210603_125631.thumb.jpg.c2f329fbb5c7652fa5bb66e46e47d300.jpgIMG_20210603_130333.thumb.jpg.b18e18918f020d584cc0acc327da0922.jpgIMG_20210603_130624.thumb.jpg.2018d3c81b06f81050d5e143997728aa.jpg

IMG_20210603_124652.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Огнените манатарки правиш ли ги нещо?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov
преди 22 минути, Славянски написа:

Огнените манатарки правиш ли ги нещо?

Надписвам ги и снимам

IMG_20210603_141516.thumb.jpg.2c661dbf3a4ce0b4226cea4dfa4b0aaf.jpg

Предпочитам за консумация манатарки непроменящи цвета си и пачи крак  - пържени, бланширани, сушени

 

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Най-после Рейши

PS : според Борис Асьов тази гъба е  Ganoderma lucidum - лакирана ганодерма. Прилича на китайската Рейши,  среща се в Европа и не е ясно дали има същите лечебни свойства като китайската Рейши. Миналата година я срещнах в Люлин.

IMG_20210603_145423.thumb.jpg.565dce8e1ff3d4e9ff24ae016d922322.jpg

IMG_20210603_145420.thumb.jpg.46277d0efde8a2f327f124b2aedc24be.jpg

 

Редактирано от Ch Petrov
Допълнение

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Очаквайки прогнозираната гръмотевична буря

1.thumb.jpg.37540161488f7e9751389237a3323aae.jpg

2m4.thumb.jpg.ef2e41c8588044a971bb3ebef507ffe2.jpg

3ch.thumb.jpg.f66b736adf2c8a46ca4f2849a78bb36b.jpg

4pk1.thumb.jpg.2e3543b2e606baa0aaf29aaef1980109.jpg

5m10.thumb.jpg.c11966d6273b88280cbe49dd8a7012dc.jpg6pch.thumb.jpg.b74424d5c2494695f639375f3f4f6cdc.jpg

7pk4.thumb.jpg.bf06e0877bf95a564f249e2940eec070.jpg

8m6.thumb.jpg.292ffa9b8befa8a64f59f2db63b55a32.jpg

9mm1x.thumb.jpg.63b12d69d1416dc109588945f8aea970.jpg

10zg.thumb.jpg.9a2000ba98a2d5d49048aef26980df6a.jpg

11m9.thumb.jpg.f42e32d5e5767f85e2b2b42e5fb7c5c7.jpg

12pk2.thumb.jpg.f5d19c08eff2a2bd2800921f6d9278b9.jpg

13mm4x.thumb.jpg.f728f2fdc30819ea64365cc2f87989b0.jpg

14m5.thumb.jpg.dc3c48ce546a440c6cf2191f288029a3.jpg

15m2.thumb.jpg.7193b1d0c9feb0487f8040624079efdf.jpg

16pk3.thumb.jpg.80d11ac657f2d490f2e00b4cb522a982.jpg

17m1.thumb.jpg.20184d9f49fb0f10667b42271a9cf674.jpg

18m3.thumb.jpg.6d053d5392050ace97956753a4d2f0ef.jpg

19mm2x.thumb.jpg.5769084aecc20686cff71b469bb7a59c.jpg

20pk5.thumb.jpg.90ac59c98e5e979eb153ef937a3a22ea.jpg

21m8.thumb.jpg.3d59fb615568548497d9cf57929771b6.jpg

22pk6.thumb.jpg.e7eb3090e196f7905750216cdebaafef.jpg

23m7.thumb.jpg.b7e43134a54f636398a2027af5217790.jpg

24mm3x.thumb.jpg.886245a605986afcadb8d71f23ffa659.jpg

На крачки пред бурята

IMG_20210608_123032.thumb.jpg.f537d36c852e45b693067cd0f0c4fcc8.jpg

Редактирано от Ch Petrov
Допълнение

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

А какво правиш с тези количества? Ние обикновено ако съберем над 2 кила и става чуденка. Манатарка примерно сушена, но при тия количества? Продаваш ли?

Ние сушим по около 1-2 кг пресни сърнели годишно и ни стигат за следващата. Челадинки след около 1 кг му писва на човек да бере, а и не е храна за ежедневие. Пачи крак как запазваш?

Ония рижики, които ми донесе, отбрах и мариновах най-добрите и орязах от другите читавото и пак не успяхме да го изядем, а беше една голяма кутия от сладолед.

Чудя се ако всяка седмица носиш по 10 кила гъби, какво се случва с тях?

пп: Тук при нас е сухо и няма никакви в момента.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Старая се да не бера количества - вече ходя само с две кофи.

Манатарката е капризна гъба с нисък рандеман. Ако 50% от количеството гъби останат след чистене - това си е успех. Обикновено рандеманът на манатарките е 30%. Имам сушени отпреди 2 години , но вече предпочитаме бланширани - във фризера. Пробваме и нов метод - лееко запържени във фризера.

Не продавам гъби. Понякога подарявам.

Сърнелата и печурката са рискови гъби. Освен това вкусът им - според мен - не може да се сравнява с бели (непроменящи цвета си) манатарки, булки, пачи крак, жълта рогачка, кифла, чаладинка. При тези изброени гъби и рисковете са нищожни.

На пръв поглед чаладинката е досадна за бране, но зелените поля, щурците и птиците наоколо са направо шеметни и когато има и самодивски кръгове чаладинка - емоцията е на ниво.

Пачият крак, жълтата рогачка и кифлата са гъби с рандеман над 95%. Пачият крак ухае на зарзали. Някои го хапват суров - салата с подправки. Други - пържен + бира. Имам все още доста сушен пачи крак, но от миналата година го бланшираме (и във фризер), а от тази година - лееко запържване и във фризер. Пачият крак е лечебна гъба - виж в google.

Ноемврийската/декемврийската рижика е гъба с около 75% рандеман. Маринованата рижика не върви много с уиски, иска си ракия, 50+ с мноого лед.

Вече чистя всяка манатарка веднага след откъсването, което намалява количеството отнесени вкъщи гъби, но вдига рандемана им. Половината гъби се бланшират или лееко се запържват - и във фризера. Другата половина - пържени или в супи. 

При вас (това е около Пожарево, нали ?) - може и да не е валяло в близките дни, но перспективните места там наблизо са на двете карти.

1642052195__-_.thumb.png.0086cf312a8e88e189f86f7d72f4c023.png

1160141742_-.thumb.png.2d9849119655dade6ad19584ac47acf5.png

По принцип манатарки и пачи крак растат в широколистни гори. Около оградените с червен овал населени места има доста дъбови и букови гори. Особено в Люлин - над Мало Бучино и около Клисура. Обаче има и много посетители.

Не знам какво значи за теб "наблизо", но аз напоследък правя гъбинг около Костенец. Там надморската височина и температурите са други. И гъбарите са по-малко.

Гъбингът си иска дъжд + слънце + ходене. И ако може - да си първи.

 

Редактирано от Ch Petrov

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Благодаря за изчерпателната информация!

Близо за мен е да мога да ида без кола и с децата, демек кръгчето е много тясно около Хераково ;) Иначе моето ходене голямо за гъби съм си го взел с покойния ми дядо, който беше върл гъбар и консултант към пункта за изкупуване в Дървеница. С бастунчето беше по-бърз от мен и безпогрешно, като с показалка, дори без да поглежда натам, ми сочеше ей оня храст или ей тия листа - все ще изскочи нещо там, я брезовка, я манатарка, я пачи крак, я таралеж...!

А близо имаме рижики, масловки, сърнели, челадинки. Печурки ливадни (анасонлийки) излизат по 5-6 в градината ни :) Широколистна гора хубава нямаме "наблизо" - широколистното е глог, трънка и тук-там бряст, акация, габър.

Ще прощаваш, че не е юнски и ще ти накацам темата, но да кача и аз някоя снимка от преди :)

IMG_20201017_130452.jpgIMG_20191021_084502.jpgIMG_20141012_185018~2.jpgIMG_20201017_125806(1).jpg

 

 

Щерката от бебе е под гъбена звезда :D

IMG_8218.jpg

 

Затова и на 3 години вече ги намираше в треволяка:

IMG_20171020_181815.jpg

 

А сега вече може и сама (е, с бати де) да ходи по полето за гъби:

IMG_20201017_123801.jpg

 

И в гората де:

IMG_20201017_144259.jpg

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

От гъбарчетата струи истинска радост. Да са ти живи и здрави.

Дааа, успешният гъбинг е голяма емоция. Понякога със значителна доза адреналин - когато налетиш на глутница кучета или чакали, на малцинствена тумба или местни гъбари, които те възприемат като грабител влязал в бащинията им..

Бих искал да си наясно : от множеството сърнели които растат по ливадите - безпроблемни са само 2; от печурките - безпроблемни са само 3-4. Безпроблемни = с недвусмислено ясни белези и особености, които трудно могат да бъдат объркани. Останалите сърнели и печурки са рискови. Някои от тях (при индивидуална непоносимост) могат да станат причина за посещение на токсикология. Не са смъртоносно отровни, но все пак.. 

За чаладинките и скрежовките вече знаеш. 

Люлин е планина с много дъб и бук. Преди десетина години (когато все още ходех с 3 кофи за гъби) веднаж се връщах три пъти до автомобила. Но тогава бях безспорно първи - след обилните дъждове по пътеките нямаше човешки стъпки.

Успехи и наздравее

IMG_20210608_195516.thumb.jpg.4d19b1b1532c9720192c8c03b7e991e0.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

А бе лошото на гъбинга е, че веднъж в живота може да изтеглиш и късата клечка... :)

А от район до район има голяма разлика. По нашенско трябва да си много тъп за да объркаш полската печурка, а сърнелите направо нямат отровни двойници, май. Също така бера и горски печурки. За сметка на това ако видя манатарка просто ще я отмина защото е рядкост и не я познавам добре.

Обичам гъби и при възможност ги бера с чували, обикновено на есен. После ги пържа в тавата за лютеница, казват че сърнелите били много подходящи и са прави. После в средно големи буркани, неприятното е, че стерилизацията е поне час ако не искаш неприятни изненади после. От един чувал се пълнят 5-6 неголеми буркана...

К'во се сетих: абсолютно веган ядене!!! Ама няма много общо със здравословното. И друго: веднъж ми се счу, че гъбата крещи докато ѝ режа пънчето! Но май преди това бях опитал една съмнителна, знам ли....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Юни продължава

1.thumb.jpg.7b98d69b953669e681bdc6f5f29b08d7.jpg

1a.thumb.jpg.7a06791c0d50bdc42653d6d6be513da3.jpg

1b.thumb.jpg.e8a1a294be2e4d652a7c5425333dc9d9.jpg

1c.thumb.jpg.2f99215621ff01a8641c10758b1ece4a.jpg

1d.thumb.jpg.b94cd1ffcfd2d028b0db588c6c15e40a.jpg

1e.thumb.jpg.43503df103fc5041f323cab39a86ed3a.jpg

1f.thumb.jpg.850b0b0b201113313437d37e79d9253f.jpg

1ff.thumb.jpg.186e125b3ae137ac475cd07d8fe4efe8.jpg

2b.thumb.jpg.8fc66bf96c6bce853c368b26cb068ccf.jpg

2c.thumb.jpg.3455e79d921db343ffdb656b65e5d397.jpg

19.thumb.jpg.e6369464530e54e397a85ca3a1f0a0bb.jpg

22.thumb.jpg.5f6725c8d842d006c9dee47a12fb770f.jpg

29.thumb.jpg.e3c678e73315ede8cc4f34abfaa30140.jpg

30.thumb.jpg.110f7f49764f075e3096b5ddde9bf4be.jpg

36.thumb.jpg.4eda449b92589922a1b13004ad6e3ef0.jpg

43.thumb.jpg.4751fad8249ea6c797558101a9f43a09.jpg

44.thumb.jpg.18237b8c30503a486dda1dbf2cbfd18f.jpg

48.thumb.jpg.1d4146e14d8602fcbc6bc1f6dfb043c4.jpg

51.thumb.jpg.ba56163eae28af5367197e0081d52971.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kostel

@Ch Petrov В коя България е това? В северна еленския балкан го кръстосах предходните почивни дни и само някое друго паче краченце намерих... От манатарки нямаше и помен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Тези са от Западна Тракия, южна България

Има няколко условия за намиране на гъби : 1) подходящ хабитат (например проредена дъбова гора); 2) подходяща влажност (например дъждовен юни); 3) подходяща температура (например слънчеви дни след дъжда); 4) важно е да си първи.

Необраните малки гъби през почивните дни стават видими във вторник и сряда.

Отдавна се каня на този Еленски Балкан, тази Гъбна Калифорния

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Видовден - Косово поле 15.06.1389 :(

1.thumb.jpg.25b51c8b8a33afa325d053fc7de09fcc.jpg

2m1.thumb.jpg.0e1a3aee610807bcf10e3d46b78bd310.jpg

3pk1.thumb.jpg.32422a20114fec8625758b8aa68a15f9.jpg

4m2.thumb.jpg.ec884e37b82dad0c275645928e157dbb.jpg

5an4.thumb.jpg.1e885fc3ddfe56569f331dcb5bf01373.jpg

6pk2.thumb.jpg.8594326ef46177dc5c21c7609dbd0812.jpg

7m3.thumb.jpg.886ac0881bed7fa06d46245a7a413561.jpg

8an1.thumb.jpg.7a18e31f172bb6195fcd4481e974b1c9.jpg

9m4.thumb.jpg.0f15225a2d9d7eaa299dfe7e838bd94b.jpg

10m5.thumb.jpg.e93c2856584ea591d56ebab403cfd1b6.jpg

11an6.thumb.jpg.4e1253145d99056d4cb8bde06c23618e.jpg

12db1.thumb.jpg.3a574e7ce88fade5fd9345afca28bb65.jpg

14pk3.thumb.jpg.b2b16431278a91defdf8b89c843e6fb1.jpg

15m6.thumb.jpg.31a69c23ed2f28893cf3eec13d44e82e.jpg

16m7.thumb.jpg.91f3f5362998edcf835121284deec9ac.jpg

17an8.thumb.jpg.1827ed612fd5bb03557d64a77c3ad92c.jpg

18pk7.thumb.jpg.7c3c34585f51ff27bf3cbf65f53e1b4c.jpg

19an3.thumb.jpg.2e9f0b98f20e8748c600460bd1b0c9be.jpg

19m8.thumb.jpg.6f6b401c30229f31ba7d866d1064af42.jpg

20db2.thumb.jpg.4d00bea18a3d62ff35bbe03f14109826.jpg

21m9.thumb.jpg.9931d58051c755f4caf340f4cc4da133.jpg

22pk6.thumb.jpg.f276ea9d7dd3abf11e70038546d41b49.jpg

23m10.thumb.jpg.57ed5c08cd160c91adf525540f9eeb06.jpg

24m11.thumb.jpg.5eea3c803993a6acc46a7408a8badd83.jpg

25an5.thumb.jpg.6d80a27100dcd60e44694167f338f426.jpg

26db3.thumb.jpg.70034e174eadf677d3c2b5af993bcd2c.jpg

27m14.thumb.jpg.b78c73c393e469c3a3897d9c0bd8c3c7.jpg

28pk4.thumb.jpg.789f5ef47f501e864c2fc786ef1a8032.jpg

29an7.thumb.jpg.794c279180d1ec09d0acf0b1040f4fce.jpg

30db5.thumb.jpg.7d360bc8a440a3df0be44023a151a190.jpg

31pk8.thumb.jpg.13a6cea68a782446c3df9cb9be87e752.jpg

32db4.thumb.jpg.d6f698691ee0fb99623180514671acac.jpg

33m12.thumb.jpg.1f5e58d500d7c68fcdc19a421386d39f.jpg

34car.thumb.jpg.1afe46091d849ab3d828d63b9400558f.jpg

Редактирано от Ch Petrov
Допълнение
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване