Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Ch Petrov

Юнски гъбинг

Recommended Posts

Миленка®

Сушените гъби придават съвсем друг аромат на ястието - често суша дори купени от магазинската мрежа печурки, кладници, шийтаке и каквито други пускат и си правя смес от сушени гъби за подправка. 

Иначе предпочитам да ги задуша с масло и сол, след което да ги стерилизирам в буркани - един ден занимавка по консервиране, след това ми спестява часове чакане за размразяване и сготвяне (особено пък да се върнеш след работа и да тръгнеш да готвиш).

преди 20 минути, kokorko написа:

с една четчица само ги почистих без да ги мия и ми се сториха по-вкусни

Това е най-добрият начин за почистване, иначе подгизват от водата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Panik
преди 30 минути, kokorko написа:

Ми защото не съм наясно преди всичко:) , а и си мисля че губят от вкуса си малко или много. Иначе замразявам касис, малини, чушки,зелен фасул

Даже за гъбите бях чел ,че за предпочитане е да не се мият и миналата година бях събрал малко рижийки и масловки и с една четчица само ги почистих без да ги мия и ми се сториха по-вкусни

Ми....за вкуса - въпрос на вкус :) Няма спор че най хубави са пресните :) Казват че ако се замразят без обработка са почти като пресни...ама пък заемат 5 пъти повече място във фризера. За миенето....зависи от гъбите според мене, и най вече какво ще ги правиш. Аз винаги и (почти) всичко мия. Може би без сърнели. За варените е ясно че е все тая, ама дори за печени и пържени не виждам как миенето ще промени нещо. Единствено при паниране според мене не е хубаво да се мият. А миенето си е хубаво....махаш всякакви боклуци много по бързо, лесно и ефективно отколкото с четчица. А за рижки пък е задължително щот обикновено са пълни с пясък.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Кеф ти пържени (масло + копър + чесън + подправки) + Carlsberg 5*, кеф ти сушени (от 2019та има още 2 херметични стъкленици), кеф ти бланширани (от 2020та все още заемат доста място във фризера), кеф ти в буркани (непрекъснато правим хляб със стерилизирани или задушени манатарки, пачи крак, рижики), сега ако реша да пробвам и замразени - трябва да купувам допълнителен фризер..

IMG_20220622_183412.thumb.jpg.5895f84e6f92b92476725577baed6f3e.jpg

19:17

Айдее, 123:116, ойдЕ киро на кирия 

IMG_20220622_191415.thumb.jpg.3c2bfde9c97927f0cd1523beb2a3681b.jpg

Наздравеее ! 

 

 

Редактирано от Ch Petrov
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз още не съм брал гъби тая година. Канех се да ида някоя заран в близката гора, но въобще не се и доближавам... Все съм назад с други дейности. Дъждът беше отдавна, може би изтървах.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Разкажете как стерилизирате гъби в буркани, а и как ги готвите преди това. Най-вече ме интересуват сърнелите.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
run.
преди 1 час, Славянски написа:

Аз още не съм брал гъби тая година. Канех се да ида някоя заран в близката гора, но въобще не се и доближавам... Все съм назад с други дейности. Дъждът беше отдавна, може би изтървах.

:mrgreen: Обикновено лягаш към 02.30 и ставаш към 9ч...няма как да се доближиш и на милим...:tounge_wink:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Има доста спорове при стерилизиране на (всякакви) гъби - трябва ли да са покрити с течен слой, с каква именно течност, колко мм да е покриващия слой.. Все още имам стерилизирани гъби от преди 5-6 години (различни видове манатарки, пачи крак, рижики), но не ми харесват вкусовите им качества и затова ги добавяме (една-две лъжици) в хляба, който приготвяме. Надявам се тази година бурканите със стерилизирани гъби да свършат.

От преди 4-5 години започнах да предпочитам бланширане на набраните гъби (различни манатарки, пачи крак, булки, рижики, чаладинки, кифли, жълти рогачки, тръбенки) в подходящи по обем найлонови пликове и последващо замразяване. Подходящ по обем найлонов плик = за едно/две готвения. Според мен разликата между стерилизиране (0,5 ч. - 1 ч. - 2 ч.) и бланширане (5 минути във вряща вода) е в полза на бланширането, защото бланшираните гъби (според мен) по-добре запазват своя автентичен вкус и консистенция. 

От 2 години половината набрани гъби се бланшират, а другата половина се задушават. И задушените гъби се замразяват в подходящи по обем пликове - за едно/две готвения.

Най-удачният начин (според мен) за съхранение на гъби за 2-3 месеца е следният

- използват се средни цилиндрични буркани (от едновремешна соц-лютеница);

- избират се качествени (без дивеч) цели гъби с диаметър почти колкото вътрешния диаметър на буркана - непроменящи цвета си манатарки, булки, пачи крак, като пънчетата се отрязват до шапката;

- избират се достатъчно големи глави кромид, които след обелване се нарязват на 3-4 мм резени - така, че да влизат свободно в бурканите;

- избира се достатъчно голям лимон, който се нарязва на 3-4 мм резени - така, че да влизат свободно в бурканите;

- избират се желани подправки например : чесън нарязан на тънки филийки, мащерка, чубрица, черен пипер, сол..

- в буркана се редят резен лук, гъба, резен лук, гъба, резен лук, гъба, резен лимон, отгоре по-дебел резен лук с диаметър ~ 2/3 от диаметър на буркана, който опира в капачката на буркана; между резените и гъбите се слагат желаните подправки; отгоре всеки резен и всяка гъба се заливат с олио или зехтин; между резените и гъбите не трябва да има мехурчета въздух; лимоновият резен трябва да бъде покрит отгоре с поне 5 мм олио/зехтин; капачката на буркана притиска по-малкия резен лук надолу и с това осигурява покриването с 5те мм олио/зехтин; капачките не се затварят със затварячка, но трябва да затварят сравнително стегнато, т.е. не е необходима херметичност;

- бурканите се съхраняват в хладилник.

Гъбите запазват оригиналния си външен вид, консистенция и специфичен вкус поне за 2-3 месеца. Не знам дали не биха могли да се съхраняват и по-дълго, защото .. ееми защото 10 буркана свършват за 2-3 месеца. 

Сравнително рядко събирам печурки и сърнели и нямам представа какъв е вкусът им след стерилизиране, бланширане и задушаване. 

Ламелите на сушените печурки обикновено почерняват и оцветяват ястията в които са добавени. Ако ламелите на пресните печурки бъдат изстъргани - може би почерняването може да бъде избегнато или намалено. 

 

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov
преди 1 час, Славянски написа:

".. Дъждът беше отдавна, може би изтървах .. "

Мисля, че СЕГА е момента. Обикновено10-15 дни след дъжд. Е, трябва и достатъчно слънце. Ако и след това е валял дъжд - още по-добре. 

Много гъбарски истории съм слушал за Стоките и съм склонен да им вярвам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Очаквайки юлски дъждове 

IMG_20220625_131600.thumb.jpg.03b040f4bf12a1caa4937e52813a1c61.jpg

IMG_20220625_123155.thumb.jpg.32994a2ea93e292fc0270cf9a294fb3c.jpg

IMG_20220625_104546.thumb.jpg.f6bd463bbbf62f4e4a14e70ec4b11a22.jpg

IMG_20220625_105330.thumb.jpg.4e895f4a76547e32dfa1c7aef72ed929.jpg

IMG_20220625_104906.thumb.jpg.2eb4a4101cd3800976dba7cbaf56d7ca.jpg

IMG_20220625_105845.thumb.jpg.d5012b1e75429111d9cf95c0b23cdeea.jpg

IMG_20220625_110657.thumb.jpg.9cb5cdb71c0900fff822798add3d5209.jpg

IMG_20220625_111613.thumb.jpg.b4500a1522adc8ebf1ab1922b1688def.jpg

IMG_20220625_112156.thumb.jpg.3f4d06ce0cc6aaa98424ef899acffe21.jpg

IMG_20220625_111901.thumb.jpg.56e8d8736716b2bf3ad6a2b81d70953d.jpg

IMG_20220625_112724.thumb.jpg.67245fc01db81d1b6945dd1b02c08ede.jpg

IMG_20220625_112559.thumb.jpg.7584039f16e96b4bc7b706704151e8e5.jpg

IMG_20220625_112849.thumb.jpg.f4f8d64c1d9d24700cf94645c0c33978.jpg

IMG_20220625_113105.thumb.jpg.16b29fe3fa29aca632f7c2591369e7a3.jpg

IMG_20220625_115314.thumb.jpg.3ed3debe97eeccc531713fca1189096f.jpg

IMG_20220625_120055.thumb.jpg.bc40d14610efc6e0dd2cfa535d3f14c8.jpg

IMG_20220625_120819.thumb.jpg.33d886b1f45ec51eec3d84bc696fadb6.jpg

IMG_20220625_130123.thumb.jpg.cb67ebdf22e1bb9e4fef139647fbc2c7.jpg

IMG_20220625_130734.thumb.jpg.1e7a3d076bf2509af9dfdecc7b42de85.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване