Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Димо 33

Ликьори от орехчета и вишни

Recommended Posts

Димо 33

Орехчетата се режат на половинки и се заливат със силен спирт(за да остане градус при разреждането със захарният сироп), да ги покрие. (виж снимката). Добавят се, една пръчка канела и корите на два портокала. Оставя се в трилитров буркан за тридесет дена на слънце.

След 30 дена се прецежда.
Сварява се сироп и се докарва на сладост и градус. Сиропа се добавя когато е изстинал.

Изглежда така: :)

 

20210624_084946.jpg

20210624_144032.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

Ликьор от вишни

Вишните се обезкостяват и се заливат със силен спирт. Не се поставят аромати. Отлежават в стъклен буркан 30 дни.

След като отлежат, се прецежда. Добавя се захарен сироп и на вкус и градус.

Пие се с мярка и настроение. :)

п.п. Снимки ще добавя скоро. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Хмм, в моят варинт вишновката почва с вишни и захар за 2-3 дена на слънце. Долива се с водка / в моят случай налична в УЗБ, друго не знам дали ще намеря / и така се оставя 40 дена. Прецежда се и се пие с приятна компания на сладки приказки. 

Сега се разрових из интернет. Освен сироп от мента ще пробвам да направя и ликьор от мента. Ако стане нещо читаво / само 12 дена му трябват/  ще пиша каква е рецептата.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
nela62

Преди мнооого години правехме тути-фрути. Започвахме от ягоди, минавайки през череши, вишни, малини, праскови, кайсии и др.

В трилитров буркан слагаш 1 ч.ч. плод, 1 ч.ч. захар и 1 ч.ч. ракия. И така докато се напълни буркана. Оставяхме да престои 30 дни след последния плод, прецеждахме и ... консумирахме.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Ииии, да му се не види. Само един трилитров буркан имам. Ама пък на пазара има и череши, и вишни и каисий сега. Не особено хубави, ама за тути-фрути може да станат. 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

Най- добрият вариант е, всеки да направи и да се съберем на всеобща дегустация. :star:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®
преди 1 час, nela62 написа:

Преди мнооого години правехме тути-фрути. Започвахме от ягоди, минавайки през череши, вишни, малини, праскови, кайсии и др.

В трилитров буркан слагаш 1 ч.ч. плод, 1 ч.ч. захар и 1 ч.ч. ракия. И така докато се напълни буркана. Оставяхме да престои 30 дни след последния плод, прецеждахме и ... консумирахме.

Аз го правех с бренди Плиска - истинско - невероятен аромат и вкус - даже и плодовете ядяхме - ядеш и ревеш :D А до края на сезона ставаха няколко буркана, които впоследствие смесвахме ...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Предложението на Димо е хубаво, ама що ли си мисля, че ще е върло напиване като се смесят толкова разни сладки алкохолни питиета. От мен ментовката. Очаквам да стане хубава след като сиропа стана божествен, а тя е на същата основа.

  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Сиропа от черна мента е вече пробван.

 

photo_2021-06-25_09-15-37.thumb.jpg.f51addff2b56440202a5dada429288d3.jpg

А вишновката и ментовката са на изчакване да станат готови.

photo_2021-06-25_09-15-45.thumb.jpg.38f559a163c5045ee0198a7af7099308.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

Как я правиш ментовката?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Изрових рецепта от интернет и импровизирах на основа прочетеното.

Листа от мента около 200-250 грама / по окомер /. Чак като направих ментовката се сетих, че вече имам кантарче! Половината листа от мента ги смлях в блендера с 3-4 лъжици захар. После смляното, останалата захар и листенца + водката сложих в буркан и затворих плътно. Разджурках до почти разтваряне на захарта и така оставям за 12 дена. Да видим какво ще стане. 

Ама би трябвало да е ОК, тъй като сиропа стана много силно ароматен и освежаващ, а рецептата е нещо подобно. НООО... ментата е от силно миризливата и лютива такава. Тук я наричат черна мента. Стъблата и са тъмно зелено-сини-черни.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Мен пък ме подразни понятието "силен спирт"! Той синият е най-силен, но в БГ е предимно метилов. Първакът на ракията е силен, но не случайно го отделям. Медицинският напоследък също е рисков за пиенье, пък и е много скъп.

Преди години в някакъв сайт за химикали бях открил Етилов алкохол Х.Ч.З.А. (т.е. няколко девятки зад 99%) на цена 15лв литъра, но докато се наканя да поръчам забравих къде беше. Идеи?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

Минимума е 70 процента (под седем лева май беше), ракията и водката са по- скъпи от спирта.  баща ми ползва 95 процентов етилов спирт от аптеката, за да му остане и някакъв градус като се разреди. При разреждане на ракия, ще остане 12-13 процента, което е прекалено малко. Марковите ликьори са 40 градуса. 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Мисълта ми беше за метиловото и др. съдържание. Щото ако има метилов - да ти пикам на полезността!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване