Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

bushkata

Почистване на езерото

Recommended Posts

bushkata

Езерото е сравнително голямо: тук има снимки. Около 25-30 кв. е, мисля. Има минимум 50 см наслоявания, а може и метър да са, от гниеща органика по дъното.
Много ми се ще да го почистя - това не е правено от поне 10 години. Когато правих повдигнатите лехи, гребях от дъното и слагах в лехите. И за това се чудя - дали това, което ще излезе от там, но вече в много по-големи количества, може да бъде използвано и как точно.
Проблема е, че крана, с който се отваря тръбата за източване, май е запецнал. Няколко пъти опитвах да го отвъртя, но не мърда. Ако не се получи, ще трбява да се гребе, докъдето се стига с вили. трудно е така, но ще е единственият начин.
Предполагам, че това, което ще излезе от вътре, ще е внушително количество. Тук идва въпроса - какво да го правя. Да го струпам на камара, да го смеся с нещо "дишащо", за да вкарам въздух (слама?) и да обръщам, като компост? Да  го разстеля, доколкото изобщо е възможно, за да изсъхне?
Би ли имала тази материя хранителна за почвата стойност - гниенето в езерото е аеробно и като се разбърка мирише особено гадно, излизат газове.
Какво да измисля, за да изгреба максимално количество и от средата на езерото, при положение, че дъното е неравно и има много клони, които много затрудняват чистенето - някакво "гребло" на въже, с тежест, което да хвърлям и дърпам?
Изобщо - доста въпроси има.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

По това описание най-лесно ми се вижда да оправиш крана, да източиш и да влизаш с лопатата. Така сумарните усилия ще са най-малки, а резултатът най-добър.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

Крана е под нивото на водата. Освен да го счупя, ако не ще с добро и като спадне водата - да се поправя и слага нов.
То спадането на водата ще е относително улеснение - не ми е съвсем ясно как човек ще гази в тиня около метър, за да я изгребва.
Макар че преди доста години баща и превеше точно така - влизаше по бански и чистеше, но тогава тинята беше несравнимо по-малко. Ако изобщо помня правилно само от гледане, без особен интерес.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ще ти нахвърлям разни неща без голяма връзка, но след полунощ е така..

 

Вземи си рибарски ботуши, тия, дето се обуват като гащеризон. Пробвай крана с добро, ако не стане - тъй и тъй трябва да имаш работещ кран и ще е добре да се смени. Това ми се вижда като добра първа стъпка (макар да нямам идея къде ще иде водата, но как да е).
 
Дълбочината на тинята как я мериш? Като се източи добре водата, тинята сляга по-плътно, особено ако я оставиш ден-два. С такива ботуши баща ми е газил в тиня над коляно, ще рече 70 см, без проблеми. А и твоята цел ще е не да се разхождаш, а да влезеш и да изгребваш.
  
Сега, интересният въпрос е това:

Би ли имала тази материя хранителна за почвата стойност - гниенето в езерото е аеробно и като се разбърка мирише особено гадно, излизат газове.

Предполагам имаш предвид анаеробно, каквото обикновено е в тия езера? След няколко милиона години ще си имаш петрол в двора :D 

 

Дали би имала стойност - не мога да кажа със сигурност, а и не вярвам някой да може, без тест. Интуитивно смятам, че ЩЕ има полза от нея. По permies.com съм срещал изказвания, че lake silt / mud e чудесна за градината. От сайта на Гардена: "use the extracted mud water as a nutrition liquid for compost or flower/vegetable beds." Зависи и какво съдържа, само органика или има и почва/глина/минерален състав?

 

Обаче какво трябва да се направи, за да се приведе в "работещ" субстрат... Подозирам, че ако извадиш една лопата тиня и я оставиш да изсъхне, ще имаш добра представа. Ако резултатът се троши лесно и се разпада, не виждам нужда дори и от слама. Намятай в градината и като изсъхне - разрохкай и така. Но ако стане на глинена тухла, тогава става сложно :)

 

Срещал съм нейде да се компостира изринатото от дъното на езерото, но там ставаше дума за ежегодна чистка, демек пресен матрял. При теб вероятно вече са компостирани достатъчно нещата, 10 години... Oт друга страна, ако ти мирише на амоняк или сероводород (развалени яйца), значи има още мнгооого матрял за угниване!

 

Покрай манията с natural swimming pools, из сайтовете на майстори на такива, бях чел, че тинята по дъното намалява значително ако увеличиш притока на кислород и вкарваш разни подходящи бактерии, продават се в шишенце, един вид става компостирането във водна среда и резултатът е хранителни вещества за рибите и растенията в езерото. В твоя случай това го виждам като решени за СЛЕД изчистването. 

 

пп: Принципно най-лесно би станала работата с лайнарка. Обаче неизвестна сума пари се оформя (колко е обема?). Но пък ще стане за час, нямаш никаква занимавка и усилия. Ако смяташ, че трябва да се извадят и едри, тежки парчета, тогава мини багер би помогнал най-добре (след лайнарката), 30 лв/час.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

Анаеробно, разбира се.
И аз интуитивно действах, когато слагах в лехите - не по много, де.

Идеята с лайнарката си я бива, ако, обаче, изобщо реши да смуче от там - не знам дали няма да се запуши машината. А после на ръка - багер нито има как да стигне до там, нито може да гребе, защото дъното е неравно.
Подозирам къртовки ръчен труд, което е и причината да седи непочистено толкова години. Все си имаме извинение, да не го започнем... :)
Относно употребата - ще взема да извадя малко и да видя как се държи при изсъхване.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Лайнарката може да смуче и дооооооста гъсти ла... хм, неща. Имат на края на тръбата една решетка, която не позволява да влизат прекалено едри... неща. И вероятно ще е по-лесно за тях да го дръпнат СЪС водата, но и ще е по-скъпо, защото цената е на обем обикновено (а при теб ако е 30 квм * 1 м надолу, бая кубици са). Не пречи да питаш поне за информация.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване