Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Димитър Златански

Методът „No Dig“ на Чарлс Даудинг – гледай зеленчуци без да копаеш земята

Recommended Posts

Димитър Златански

Здравейте всички, имам нещо вълнуващо да споделя!

Има един градинар в Великобритания на име Чарлс Даудинг който гледа зеленчуци и цветя без да разкопава почвата – изобщо. 

Като ви казвам, имам предвид че взима дебел слой компост, и го разстила върху ливадата с трева и бурени. Така ги задушава. Може да де сложат кашони на тревата, и после компост от отгоре за по добро задушаване на бурените.

Вище този сайт и видео канал:

https://charlesdowding.co.uk/

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/channel/UCB1J6siDdmhwah7q0O2WJBg&ved=2ahUKEwjy7Nrw2ZLyAhUM-aQKHa2SBYcQFjAQegQIGxAH&usg=AOvVaw0teuLAXZ-lq4MVR3IHBJzb

Човекът има много години опит и е написал 10 книги и няколко онлайн курсове. Мисля че ще е от интерес за хората в форума да се запознаят с неговата работа. Който има желание да пробва методът му, може да види този линк за да се запознае с метода:

https://charlesdowding.co.uk/start-here/

Надявам се да ви е полезно!

Димитър

 

 

 

 

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Добре дошъл Митко и благодаря за включването :) Бих се учудил, ако някой от редовните потребители не знае за чичо Чарлз, споменуваме го сегиз-тогиз :)

Мисля, че някъде по другите теми бях го споменал, но да вметна и тук - при него основно нещо е, че внася огромни количества топ качество компост ежегодно. Това е материал, който не може да бъде купен лесно (да не кажа хич) у нас. И не, чкч не е същото, нито компостът от Богоров е същото. Ако това не те притеснява (финансово и като цяло логистично), всичко е точно.

Отделно, в коментар към негов клип преди 5+ години го бях питал какво правим, ако отдолу не е райграсна моравка, върху каквато почва той, а сериозна ливадна растителност от многогодишни растения от типа на троскот, пирей, поветица, цикория, глухарче, паламида, бодил и прочее. Отговорът беше, че трябва всяка година да слагаш нов картон и нов компост отгоре докато спрат да излиза + това най-важното е, че трябва да слагаш картони на поне 1 метър във всяка посока около лехата, за да не позволяваш да навлизат плевелите.

За мен лично това е непосилно, защото изисква камиони с кашони и гондоли с компост, който няма от къде да се купи. Отделен е въпроса до колко е устойчиво в случай на крах на индустриалната цивилизация, но няма да отварям тая книга, че трудно се чете от доматари :D

НО в малък мащаб може да се пробва - аз все се каня, но 1) компостът ми е много ценен и 2) не е обеззаразен, съответно си носи семената, което е едновременно и плюс, и минус.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

Коментирали сме също неговия multisaw метод: 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Кукумир

Без да засягам методите му, той ми е любимия градинар ютубър. Толкова благ човек, с кеф си го слушам как кротко си дърдори :)

  • Харесвам 3
  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димитър Златански
преди 2 часа, Боби Димитров написа:

За мен лично това е непосилно, защото изисква камиони с кашони и гондоли с компост, който няма от къде да се купи.

Напълно съм съгласен с това което казвате. Благодаря Ви много за отговора г-н Димитров! :)

Наистина са нужни или много кашони, или полиетиленови покривала за да се задушат бурените първоначално. И това си е материал който струва. За гондолите с компост да не говоря... Прав сте, от много време търся тези “тонове” евтин компост който той има в наличност в Великобритания, но тук просто няма такива неща, общо взето.

Да знаете, много добре се замислих след като прочетох вашия искрен и много ползотворно-критичен отговор. Наистина, методите му навярно работят там, в неговата ситуация и градина, но това не означава че ще се получи за всеки по цял свят.

Аз много се бях развълнувал, защото знам какво е да копаеш грамадни лехи с лопата и вила за да можеш нещо да засадиш, да изкопаеш бурените, и след това да гледаш как чисто-новата леха пак буренясва. Мислех че този метод е самото решение, ала не е съвсем така.

Простете, днес се регистрирах и не знам много за форума. Исках само да допринеса с нещо, ала вие сте добре запознати! :)

Моля, кажете ми накратко. Щом методите на Чарлс не са идеята тука, има ли други методи които специално тука де обсъждат? Нали се казва "без мотика"? Или може би просто съм го смесил с "No Dig" от Чарлс.

Какви други методи могат да се използват ако човек иска да гледа зеленчуци органично, без да пръска с каквито и да са химични препарати?

Аз честно казано изкопах една леха, сложих отгоре няколко колички добре-угнила конска тор, няколко колички полу-угнил домашен компост върху него, и няколко колички дървен чипс като трети най-горен слой. Край, засях краставици и са станали грамадни, дават толкова че не можем да ги изядем и ги раздаваме. На около 7м². 20 корена да са. Мисля че щеше да стане и да не бях копал там. 

 

Благодаря Ви!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Димитър Златански , не се панирай и не се води по вълшебства от ютуб! :) Опитът идва с времето. Химията изобщо не е задължителна, нито толкова вредна ако се използва грамотно (рядко явление). Върху "купешка" пръст всичко е идеално, но само първата година.

Каза, че си изкопал една леха и после си сложил толкова тор, че и бастун ще даде реколта...

Аз може би съм от най-копаещите тук: фрезовам лехите поне два пъти годишно (есенно и преди засяване) като преди това хвърлям компост или естествен тор, цяла зима ръся градината с дървесна пепел. Вместо мотика често ползвам "сапьорска" лопатка :) за премахване на бурените между засаденото.

Но от място до място има огромна разлика в буренака (и почвата, де), аз съм из Добруджата и при мен е концентриран най-гадният, завиждам на другите имащи билки за бурени...

 

Иначе: достатъчно е да покриеш мястото с най-обикновен прозрачен найлон само за един горещ и слънчев ден и повечето буренак ще изгори до корен - естествен Раундъп. Но това не важи за непоникналите семена или много дълбоки корени (поветица), а някои имат "срок на годност" 10 години и накрая, ако не сееш, остават само най-гадните бурени - мъъъка!

Друго забравих да кажа: всичкият ненаправил семе буренак го струпвам на сянка, поливам го от време на време и го завивам с найлон. До догодина става прекрасен тор.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
РозмариН

Добре дошъл, Димитър!

Винаги е хубаво да се прочете пост на вдъхновен новорегистрирал се! Пожелавам Ви да запазите тази мотивация и да берете плодовете и:smile:

Доста сме почитателите на въпросния английски градинар, точно както е казал Кукумир, защото е изключително благ и обяснителен:smile:

Разбира се в ЮТюб е пълно с всякакви интересни и полезни канали на хора от цял свят. Хубаво е да се гледат, но наистина с едно наум, че това, че някъде се вижда, че се случват нещата, не е гаранция, че и в личната ти градина резултатът ще е такъв:smile: Проби, опит, желание и търпение са ключовите моменти:smile:

Огледайте форума, със сигурност ще намерите много полезна информация и опит от нашите географски ширини, а също и на съфорумци разпиляни по света. Просто е необходимо да отделите повечко време, за да свикнете с подредбата на информация. Полето за търсене горе в дясно на страницата също помага много! Разбира се винаги може да се пита и в някоя тема, а също и в Седянката/чата/. Обикновено желаещи да помогнат с опит и знания се намират. А, и да предупредя, че като всеки форум си имаме някои особености.... Моля, не взимайте твърде лично някои коментари. Понякога тук имаме прояви на нетрадиционни вариации на чувство за хумор:smile: Като се позастоите и ни опознаете, ще разберете какво съм имала предвид:smile:

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Добре дошъл, Димитър! Ако не възразяваш, ще се обръщам към теб на ти - тук сме едно значително голямо за днешните стандарти село и някак свойски си говорим на ти. 

Благодаря за линковете, аз не съм гледала нито един клип на градинаря Чарлз и името му не бях чувала.

За мен купуването на тонове компост и трупането му в градината е трудоемко, скъпо и без предизвикателство. :) Предпочитам малко по малко, година след година да променям земята в градината си. 

Във форума има много интересни теми с различни техники, които през годините са споделяни от различни негови членове и съм сигурна, че ако разполагаш с достатъчно свободно време за четене, би прекарал не малка част от него тук.

И както е казала @РозмариН, на моменти тук изглежда като бойно поле, но всички са добронамерени и винаги помагат. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Vency Georgiev

Аз малко трудно го издържам чичо Чарлз, бързо ме вади от равновесие такова бавно говорене :)

Иначе съм му фен де. Има и един друг тип който обяснява и показва по-добре. 

 

и каналът му е хубав. 

Но и при него, в дълбоката селска Франция, животински ферми , тор и компост да искаш.

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Така не разбрах с какво пичът си улеснява живота :) . Щях да мина с фрезата и да засея още докато той оразмеряваше. Разсад марули! Моите се самозасяват, но ме е яд като се случи на пътеката :) 

А бурени пак ще има, поне при мен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Vency Georgiev

Ами, на есен само ще нахвърля още 2 см компост, ще покрие лехата и на пролет само я отвива и засява. А ти ще бръмчиш с фрезата. 

Но да.. "далаверата" не е кой знае колко. Но ако така ще гледаме на нещата, за какво ми е тая фреза, садене, поливане и т.н. - е го е къде е магазина.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димитър Златански

Мале, много ви благодаря за всичко тези отговори. Ще го приема като... ами посрещане в форума.

Фреза нямам, ама имам съседи които имат коне и камари с тор. Затова имам добър ресурс все пак. Само дето исках да пробвам с друг компост, не само конска тор. Ама да не се оплаквам. Хората нямат и конска тор повечето места.

:grin:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Дали вече трябва да ги преместя в почвата ? Репичките имам предвид.

IMG_20220215_152338.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Получават се репички чрез разсад. Тези, които са в парничето с разсада за домати, са доста по-напред и вече вадя, макар и не в големи главички. Развиват се и тези, които разделих, както и тези, които останаха по 6 заедно. Вадя външните, докато са още дребнички. Ползвам и листата за салата.

IMG_20220310_111745.jpg

IMG_20220310_112006~2.jpg

  • Харесвам 5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Само за сравнение - с дългите листа са расли вътре в паркчето на по-топло, а с по-късите листа - в оранжерията. Първоначално всички са били по шест в гнездо.

IMG_20220315_091526.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване