Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Храбрият Шивач

Здравейте приятели,

 

Харесхме идеята да направим малко кътче с иглолистни растения, чиито ядки да са достатъчно големи, за да си струва труда да се събират и ядат. Ето списък на някои видове, които са достойни за изпълнението на тази задача. Информацията е взета от tcpermaculture.com. Оставям имената на видовете, не мога да преведа от английски език. :)

 

"Видове: Съществуват над 115 разновидности бор, но само около 20 от тях се използват за производство на ядки.. Отдолу са изброени 16 разновидност, като най-важните от тях(най-едри ядки, най-висок добив, най-лесно намирани за засаждане и т.н.) са удебелени:

  • Chinese White Pine (Pinus armandii) – Азия
  • Lacebark Pine (Pinus bungeana) – Азия
  • Swiss Pine (Pinus cembra)
  • Mexican Pinyon, Mexican Pine Nut, Mexican Stone Pine (Pinus cembroides)
  • Coulter Pine (Pinus coulteri)
  • Colorado Pinion/Pinyon/Piñon, Rocky Mountain Piñon (Pinus edulis)
  • Chilgoza Pine (Pinus gerardiana) – Азия (западни Хималаи)
  • Korean Nut Pine, Chinese Nut Pine (Pinus koraiensis)
  • Sugar Pine (Pinus lambertiana) – Северна Америка
  • Single-leaf Pinyon (Pinus monophylla) – North America
  • Italian Stone Pine, Umbrella Pine, Parasol Pine (Pinus pinea)
  • Siberian Dwarf Pine (Pinus pumila) – Азия
  • Parry Pinyon (Pinus quadrifolia) – Северна Америка
  • Gray Pine (Pinus sabineana) – Северна Америка
  • Siberian Pine (Pinus sibirica) – Азия
  • Torrey Pine (Pinus torreyana) – Северна Америка

Главна ползи:

  • Ядливи Ядки – сурови или печени. Смятат се за деликатес в целия свят!
  • Масло
  • Брашно – Sсемената могат да бъдат изсушени и смелени на брашно; най-добре става като се смесят със зърнени брашна.
  • Ядливи шишарки – младите, много малки шишарки могат да бъдат сготвени и смленис на прах, която може да се използва като подправка или добавка към брашното. Ако шишарката е достатъчно голяма, сърцевината става за ядене след сготвянето.
  • Ядлива вътрешна кора – сготвена. Може да се нареж. Може да се изсуши и стрие на прах/брашно и да се използва в брашнени смески за печене.
  • Дървесина – гориво, стълбове, ограда, дърводелство, мебели, и т. н.

Вторични ползи:

  • Декоративно растение
  • Ветрозащитен вид - това растение може да е използва да спре или пречупи пътя на вятъра.
  • Скеле за лози – От боровете става страхотно скеле за пълзящи растения, които могат да растат в уникалните почвени условия създадени от боровите иглички. Боровото дърво не дава плод всяка година и шишарките често се събират на ръка, така че растенията под него би трябвало да виреят добре. Също така, понеже на много борови им трябват няколко години да достигнат до плододаване, пълзящо растение с кратук живот може да расте на съзряващия бор за няколко години при желание. 
  • Чаено растение – Младите иглички могат да бъдат запарени в гореща вода. Такъв чай е с високо съдържание на витамини А и С..
  • Подслон за диви животни – предимно птици и малки бозайници.
  • Източник на прехрана за диви животни – много животни биха се прехранвали със семената и плодовете на дъреото, специално птици и малки бозайници.
  • Сухоиздържливо растение – Боровите понасят засушаване след като са се установили, което се дължи от части на техния дълбок корен.
  • Природна зелена боя се прави от игличките."

Някой ако има опит в отглеждането на такива растения, моля да сподели. Също така полезна информация би била развъдник, от който може да се закупи посадъчен материал. Идеята ни за сега е да ги комбинираме с боровинки.

 

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Здравей, тази пролет се сдобих със семена от няколко от видовете, но е късно да се сеят сега, защото изискват няколко месеца стратификация. Все пак съм сложил няколко за проба, но масата ще се сее другата пролет, след като е престолята на топло/студено/влажно определено време. Изключително важни растения, ще се радвам да ги гледам как растат...

Надявам се, че след 2 години, ако всичко върви както трябва, ще мога да предложа и разсад :) За момента може би BalkEP да имат някое коренче корейски бор, питай.

:)

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Асен Рупчев

Здравейте, и на мен ми беше дошла подобна идея преди няколко месеца и си бях набелязал Pinus koraiensis, който у нас е познат като корейски или манджурски бор. Обаче още съм само на етап идея :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Този корейски бор, колко години след покълване на семката се очаква да почнеш да береш? 10? 50? 100? И ясно ли е добивът на дърво колко е? Търсих данни, но нещо много мъгляви са цифрите, или за големи площи...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Храбрият Шивач

Ето информация за вида от Plants for future

 

"Pinus koraiensis е вечно зелено дърво растящо до 20 метра със средна скорост.
Вирее до UK зона 3. Нови листа се развиват януари, цъфти през май, семената зреят през септември. Цветовете са еднополови (индивидуалните цветове са или мъжки, или женски, но двата пола могат да бъдат намерени на едно растение) и се опрашват от вятъра. Растението не се самоопрашва.

USDA hardiness zone : 4-7
 

Подходящо за: леки (песъчливи) и средни (тинести) почви, предпочита добре отичащи се почви и може да расте в бедни такива. Подходяща киселинност (рН): кисели и неутрални почви. Не може да расте в сянка. Предпочита суха или леко влажна почва и добре понася засушавания."

 

Простете ако има неточности в превода.

 

На този линк може да намерите повече информация за отглеждането на кедрови дървета за ядки, както и информация за някои от видовете. Там видях за Pinus koreanesis, че започва да образува шишарки на възраст между 5 и 7 години.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Sid

Асене, преди 1 месец засадих Italian Stone Pine, Umbrella Pine, Parasol Pine (Pinus pinea), нарочно взех по голямо растение, защото ме беше страх, че младо може и да не оцелее на студа. Все пак в Италия е доста по мека заимата. Дръвчета може да се намерят в palmi.bg, имат на различна възраст/размер и поносими цени. Като цяло иглолистните са доста по-скъпи, в сравнение с овошките. Пак от там взех и един Cedrus libani, който засега май не се чувства много добре, но се надявам да се хване. Други иглолистни не съм садил, но ще следя темата, защото и мен ме интересува.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Sid

Опитах се да допълня в списъка на Храбрия шивач няколко растения, както и българските им имена (доколкото ги намерих):

 

Chinese White Pine (Pinus armandii) – Kитайски бял бор

Chilgoza Pine (Pinus gerardiana) – Чилгоза

Korean/Chinese Nut Pine (Pinus koraiensis) - Корейски/Манджурски бор

Sugar Pine (Pinus lambertiana) – Канадският захарен бор

Italian Stone Pine, Umbrella/Parasol Pine (Pinus pinea) - Пиния

Siberian Dwarf Pine/Japanese Stone Pine (Pinus pumila) – Кедров стланик

Siberian (stone) Pine (Pinus sibirica) или (Pinus cembra var. sibirica) – Сибирски кедров бор

Macedonian/Balkan Pine (Pinus peuce) - Бяла мура

Lacebark Pine (Pinus bungeana) – Азия

Coulter Pine (Pinus coulteri)

Southwestern white pine (Pinus Strobiformis) / Mexican White Pine – 

_________________

 

Swiss Pine (Pinus cembra) - Европейски/Швейцарски бор

Columnar Swiss Stone Pine / Arolla Pine (Pinus cembra ‘Stricta’)

Pinus Jeffreyi  - жълт бор, борът на Джефри 

Mexican Pinyon, Mexican Pine Nut, Mexican Stone Pine (Pinus cembroides) - Мексикански кедров бор

Pinus cembroides Var. orizabenzis или Pinus orizabenzis

Pinus cembroides var.edulis или Pinus edulis / Colorado Pinion/Pinyon/Piñon, Rocky Mountain Piñon

Pinus cembroides Var. monophylla /Single-leaf Pinyon (Pinus monophylla) – North America - вар. Мексикански бор /едноиглен бор,

Pinus cembroides var. remota, или Pinus remota; 

Pinus cembroides var. parryana – Pinus parriana

Parry Pinyon (Pinus quadrifolia) –

Gray Pine (Pinus sabiniana) – 

Torrey Pine (Pinus torreyana) –

Araucaria araucana - Чилийската араукария

Araucaria angustifolia / Parana pine / Brazilian pine / Brazilian monkey puzzle tree - Бразилската араукария

 

Ако някой проявява интерес може да се включи в общата поръчка за доставка на семена – първите 11 растения ги има налични - цените са под 2 евро за 5 до 10 семенца. Доставчика е проверен.

 

Ето линк: https://docs.google....#gid=1352356434

 

За всяко от растенията има подробен опис в сайта на http://www.omcseeds.com.

Обърнете внимание на климатичната зона (Hardiness zone). За България варира от 6 до 8 (в най-южните части)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
vikborikin

Садил съм арукария,не стана нщо.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Sid

Вероятно е измръзнала. Чета за хора, които успяват да ги гледат надолу към Сандански и Ивайловград вече 6-7 години, по дворовете си. Аз моята я държа в саксия и не смея да я засадя навън. И без това се води бавно-растяща така че като цитрусите, от пролет до късна есен навън, а за зимата си я прибирам в къщи :)

Дават я до -17 С, но аз успешно убих няколко дървета на които даваха до -19 С/ -21 С, а при мен минимума за последните 2 год. е -17,8 С. Така че повече не се връзвам :)

Мога да се похваля, че Пинията успешно изкара доста сериозната зима и сега пуска нови иглички. Доста беше засъхнала и се бях притеснил за нея :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Снощи започнах да обмислям създаване на иглолистен кът в градината за американски боровинки и други киселолюбиви. Мислих си за нещо екзотично и бързо растящо като атласки кедър (относително сухо място със зима до -20). Реших да проверя за други приложения като храна и с изненада открих, че ядките и вътрешната кора на много бовори са ядливи. До тук е ясно, но продължавайки търсенето се оказа, че също така поленът (наричан още боров прашец) е ядлив и много полезен.

Изненадах бях, колко малко информация има в нета по тази тема. Намерих видеа как се събира прашец от хималайски кедър, но почти нищо в подкрепа на ядливоста му:

За сметка на това открих този сайт, където се твърди че полезен полен се събира от бял бор. Някой пробвал ли е? Мисля да ходя на лов за полен на пролет и за шишарки при първа възможност.

Също така този сайт твърди, че бялата мура (Macedonian Pine - Pinus peuce) има потенциал за комерси8ално производство на ядки. Какво мислите?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Йеее, Любо, радвам се да те видя тук :) Дубрядо, както казваше моята пра-баба!

Аз в момента имам при мен 2 семеначета на Pinus Pinea с идеята за ядки след 30 години :D Семената са от Лозан, който мисля има 10-15 при него, двугодишни, той ще каже.

Полен от бял бор събирам вече няколко години, много е дащен. От няколко малки дръвчета можеш да напълниш 200 мл буркан за половин час работа. Шишарки също сбираме за сладко, което ползваме в чая вместо мед.

Аз лично се зарибих по полена от тоя маняк, на когото съм голям фен от години:

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Този образ продава корейски бор. Цената много зависи от бройките. Някой зарибен за бърза поръчка преди Брекзит?
https://www.ebay.co.uk/itm/Korean-Pine-Pinus-koraiensis-tree-20-40cm-cell-grown/224098362326?hash=item342d4da3d6:g:LToAAOSwzaJfIXCj

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Моите 2 от Лозан умряха на следващата година, хем се грижих за тях като сянка, влага, нарочно пред офиса ги държах за ежедневно наблюдение и тн. Не бих дал 15 лв за разсад 20 см, предпочитам със семена да почна, тъй като явно ще е нужно количество. За твоята цел помисли в същата посока, а и да ти останат, продавалник. Имаш площ и ти трябват потенциално 15-30 растения дори за едно кьоше да е. А щом си писал в 2 сутринта, явно е наболяла тема ;)

  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Не само ядките от иглолистни стават за консумация.Плодовете на Казацки юниперус стават за билки ,но не съветвам да садите го..То предава ръжда по дърветата.

А зелените клонки на  коледно иглолистно Сребърен Кръст стават за билков чай.леко киселее, но аз не слагам даже мед за овкусяване.  http://shop.etnolina.com/451-боров-камък-пиния-pinus-pinea.html  или   https://it-it.facebook.com/mrgadenflowers/posts/1069100103187189   Но аз купих го от местното магазинче, не онлайн. Порасна доста бързо, но не смея да го засадя в селската градина.Все пак на балкона е на завет и по топло е до морето. Позната от Хасково каза, че в нейната градина  загинали са две от нейните пинии. купих пинея нкъде 50 см, сега гони  втори метър. Пишат, че може да издържи до -16. Още нямаше мразовита зима, затова не знам колко е вярно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Асен Рупчев

И аз бих заложил на семена. Не толкова защото е по-евтино, а по-скоро защото като боднеш семето в земята, то прави много по-мощна и развита коренова система, отколкото ще направи дърво от разсадник, извадено и засадено на ново място, и полученото по този начин растение е по-здраво и устойчиво. Като гледам назад в темата откога са ми идеите за корейския бор, ще взема да се задействам вече. Някой да има семена от корейски бор за споделяне? Мога да се отблагодаря после с растения в саксия, готови за засаждане. А ако някой има дърво, мога да опитам да взема калем и да ашладисам някое иглолистно в гората :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина
преди 17 минути, Асен Рупчев написа:

И аз бих заложил на семена. Не толкова защото е по-евтино, а по-скоро защото като боднеш семето в земята, то прави много по-мощна и развита коренова система, отколкото ще направи дърво от разсадник, извадено и засадено на ново място, и полученото по този начин растение е по-здравето и устойчиво. Като гледам назад в темата откога са ми идеите за корейския бор, ще взема да се задействам вече. Някой да има семена от корейски бор за споделяне? Мога да се отблагодаря после с растения в саксия, готови за засаждане. А ако някой има дърво, мога да опитам да взема калем и да ашладисам някое иглолистно в гората :)

Аз преди седмица купих от обикновена корейска ела. Реших да дублирам с сребърен Abies koreana 'Horstmann's Silberlocke', който е от няколколко години, но по едно време бил  подкопан от някакво животинче и сега  боледува от доста време. но получих обикновена корейска ела Abies koreana , отначала  даже помислих, че е Кавказка ела( нормандска) но после видях завити иглички, значи е корейска.

Сигурно по-добре да огледаш в разсадника, преди да купиш.

Имам корейски бор,  даваше няколко пъти шишарки и мъжки и женски, но едните сами изпопадаха, а другите( три) някой ги клъвнал. от птиците.

Прави ашладистване от  многогодишно дърво, иначе дълго ще чакаш реколтата. Тази зима ще правя ашладисване на борчета от моето кореянче, неук съм, но толкова видеота  гледах, че ще опитам. Правят поръчки  в полскиразсадник от форума На къфе, оттам взех моето корейскокедърче.Сега съжалявам, че не взех два..Ако  може да се направи поръчка от полски разсадни и от този форум, то аз съм ЗА. Добри растения пращаха и били са евтини. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Сега не помня от кой разсадник  е Корейски бор (кедърче) или от Шмидт или от този : https://kurowski.pl/ru/katalog-rastenij/1/2/14,rasteniya-s-dekorativnymi-plodami-shishkami Шмит: http://szmit.pl/ru/   Беше на присадка 5 годишен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ееей, Асене, много се радвам да те срещна тук :) Живо ли е още Живо Село :)

На темата - тези семена дали ще дойдат до тук от Русия без проблеми в митниците? Имаш ли опит?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Асен Рупчев

Мъчи се да оживее Живото Село, ама много трудно детство има...

 

По въпроса за митниците: не мисля, че ще има проблем. Опит имам, и то голям, но не със семена, Поръчвам смело, пък ще видим :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване