Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

  • АМАРАНТ (Щир) Amaranthus retroflexus


    Svilena Racheva

    АМАРАНТ (Щир) Amaranthus retroflexus

     

    Този "плевел", който се намира навсякъде, разрохква почвата за култури като моркови, репи и цвекло. Помага на картофите да дават повече и е добре да расте с лук, царевица, пипер(чушки) и патладжан, но в малки количества. Доматите, които растат в близост до него са по-устойчиви на атаки от неприятели.

     

    Зеленият щир има повече желязо от който и да е друг зелен зеленчук, освен магданоза. В Мексико го наричат "Свещената храна на ацтеките". Малките му семенца, могат да се пекат в хляба. Могат и да се "пукат", тогава се смесват с мед и се ядат като десерт. В Индия някои видове се ядат на салата или се готвят като спанака, а семената се смилат на брашно.

     

    Амарантът, който е далечен братовчед на цвеклото, има по-високо съдържание на протеин от него, повече витамин С и почти колкото него витамин А и семената дори на дивият познат на нас плевел са чудесна добавка за храна на животни и птици.



    Коментари

    Recommended Comments

    Все още няма коментари.


×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване