Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Обща информация за форумите

Какво е Без Мотика?

"Без мотика" е форум, фокусиран върху чисто, осъзнато и устойчиво градинарство. Целта ни е "Без мотика" да се превърне в централно място за споделяне на информация на български по всички директни и допирателни въпроси, свързани с чисто и устойчиво общуване с природата - земеделие, плодове и зеленчуци, животновъдство, пчеларство, хранителни гори, строителство, билки и събирачество, водни култури... Създаваме и платформа за размяна на семена, видео архив с полезни и практични материали, статии, личен профил за всеки градинар, посевен календар и още... Желанието ни е във всички дискусии и материали на първо място да бъде Природата и нейните методи, затова молим всички участници да се съобразят с това в хода на дискусиите.

 

За кого е този форум?

За всички любители градинари, но най-вече за хората, които желаят да работят в градината с уважение към природата, да отглеждат чиста храна и да научат за "новото" градинарство - кавичките са нужни, защото сегашното ново е просто добре забравено старо, потрупано от почти век земеделие под знака на петрола и отровите.

Ако ви вълнуват тези теми, със сигурност сте на правилното място:

 • стари сортове, не-хибридни семена, без ГМО
 • растителни съобщества, кои растения си помагат и кои си пречат
 • растителни и други натурални торове и лекове за градината
 • градинарство без копане / без оране (no-dig / no-till gardening)
 • мулчиране и компостиране
 • създаване на здрава почва, почвен живот и биоразнообразие в градината
 • пермакултура и холистично земеделие
 • езера в градината и водни култури
   

Кой няма да се чувства добре тук?

 • Хора, които твърдо вярват в промишленото земеделие и нямат желание нито да научат нещо ново, нито да променят възгледите си.
 • Едри и средни земеделски производители и всички, които работят основно за да продават на пазара, а не за да отгледат чиста храна за семейството си.
 • Всички, които предпочитат да използват химически, петролни и други отровни препарати в отглеждането на храната си.

Няма да дискриминираме участниците на форумите, но моля да имате предвид, че това е клуб по интереси. Всеки е свободен да чете темите, но ако интересите ви не съвпадат, приканваме ви да се въздържате от участие в дискусиите. Тъй както не бихте отишли във вегетариански форум да се хвалите как сте заколили прасе, така и тук се замислете преди да пробутате някой постулат от "класическото" индустриално-химическо земеделие.

Ако част от арсенала ви с решения на проблеми включва: Би58, ридомил, системни и контактни инсектициди и хербициди, суперфосфати, амониева селитра, Раундъп и т.н., като нямате ни най-малко намерение да промените вижданията си по темата - най-вероятно не сте на правилното за вас място.

 

За името

Измислено е от @Гого, шеговита отпратка към градинарството без копане (no-dig gardening).  По някакъв начин това символизира новата вълна в домашните градини - отричането на интензивната почвена обработка, химиите и отровите, в полза на пермакултура, биодинамични принципи, натурални методи за управление на градината. С това име не искаме да отречем мотиката като инструмент - напротив! Приемете го като провокация към статуквото; име, което е лесно запомнящо се и води мисълта в конкретна посока.


Малко предистория

През лятото на 2014 година Боби Димитров се включва в като админ в групата "Градината ни-градинарство-нашия малък рай !" във Фейсбук. Там среща хора, търсещи информация за чисто градинарство и чиста храна. Започва активно да работи за развитието на групата, която утроява размера си за една година.

В началото на 2015 г, имаше публична дискусия за преминаването към форум и ползите от това. Темата беше повдигната от Гого Николов, който също има доста опит в създаване на онлайн общества в последните 15+ години. Доста от активните членове изразиха одобрение, включително създателят на групата Тихомир Трайков.

В началото на март 2015 официално открихме форумите.

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване