Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

 • АРТИШОК (Cynara cardunculus var. scolymus)


  Svilena Racheva

  АРТИШОК (Cynara cardunculus var. scolymus)

   

  Артишокът, всъщност е бодлив плевел, който е култивиран за храна! Този гурме зеленчук е добре да е засаден до аспержи, слънчоглед, царевица и естрагон. Понеже е достатъчно висок, може да се ползва като подпора на някои катерливи култури, например краставиците се чувстват прекрасно в негова компания, както и за да засенчва някои уязвими от силното слънце култури, като салтки. В никакъв случай да не се садят до него грудкови, като катрофи. Артишокът се развива по-добре от повечето останали култури в киселинни почви.

   

  Там, където лятото е прохладно и влажно, а зимите къси и меки, е идеалното място за артишока, който живее до 5 години. Но в цяла България е подходящо да се гледа като едногодишно растение, а на повечето места, ако се предпазят корените от измръзване, и като многогодишно.

   

  Сложете семената директно в дълбоки контейнерчета, на закрито през февруари, изкарайте ги в градината, на постоянното им място през май, или когато е отминала опасността от късни слани. Ранният разсад е важен за плододаването през първата година. Между растенията да има поне 120 см.,тъй като стават много големи (до 2.5 м високи). След 3-тата година може да се отрязват коренови издънки за разсаждането му  Коментари

  Recommended Comments

  Все още няма коментари.


×
×
 • Създай нов...