• Svilena Racheva

  БОСИЛЕК (Ocimum basilicum)

   

  Босилекът помага на доматите да се справят с неприятели и болести, подобрява растежа и вкуса им. Отглеждайте го паралелно с тях. Или ги садете измежду пипера, тъй като има същите изисквания към почва и култивация. Ако отчупвате върховете им, ще израснат като малки компактни туфички.

   

  От древността е известно че босилека и седефчето никак не се харесват, може би защото едното е сладко, а другото горчиво, така че отглеждайте ги далеч едно от друго.

   

  Босилекът е топлолюбив, затова е важно да засеете семената за разсади вътре, на топло, от 6 до 8 седмици преди последните пролетни слани. Когато готовия разсад се изнесе в градината, разстоянието между всеки един трябва да е поне 15 см.

   

  Ако искате да имате босилекови листа цяло лято, е нужно навреме да откършвате цветните стебла, за да не позволите на растението да узрее.

  1 човек хареса това
  Коментари


  Оризаки Кошияма

  Отговорено

  Чудесна статия за едно вълшебно растение!
  Едно от нещата за босилека, които много от нас не знаят е, че той е многогодишен!
  Съществуват видове от цяла Африка и Евразия (не съм чувал за американски или австралийски видове), които в естествено състояние наподобяват мащерката и планинската чубрица у нас. В Индия босилекът (Тулси) се счита за свещено растение и може да се срещне из всички индуистки ашрами.
  Дори познатите сортове, които садим, могат да виреят повече години при предоставяне на необходимите условия. Лично аз съм гледал растение 4 години на прозореца на южен балкон в София. Края на септември, преди първите слани, може да се извадят няколко по-жизнени растения и се пресадят в саксии, като се подкастрят добре - както листата, така и кореновата система. Така ще имаме босилек поне до края на ноември.
  Туй то. Кой каза песто?

  Споделете коментара


  Адрес на коментара
  Сподели в други сайтове
  Боби Димитров

  Отговорено

  Може да зависи от сорта, но аз имам опит с многогодишен босилек и резултатът не беше добър :( След презимуването в стаята и вдървяването на стъблата, вече новите листа на следващата година бяха доста по-жилави и с далеч по-слаб аромат.

   

  Също така изисква голямо внимание и рязане на върховете, за да не цъфне - даде ли семена, загива, а оформят ли се цветните глави, листата бързо губят истинския си аромат и стават по-горчиви.

   

  Обикновено садим към 20-40 корена в саксии в града и още 60-80 в някое от селата, правим песто с орехи в неприлични количества (само миналата година сме употребили 1 кг пармезан).

  1 човек хареса това

  Споделете коментара


  Адрес на коментара
  Сподели в други сайтове

  Аз сея лимонов босилек и много го харесвам. Наистина има аромат на лимон. Навсякъде между доматите. Пробвах да го отглеждам през зимата на остъкления балкон, но не беше същото и се отказах. Обаче ми е любим. Сега засях дребнолистен. Ставал на хубави туфички. Поникна и ще видим какъв ще е. Пестото го правя с олио и кашкавал, че пармезана ми идва скъп, а зехтин не обичам. В блендера смилам всичко.

  1 човек хареса това

  Споделете коментара


  Адрес на коментара
  Сподели в други сайтове
  Росица Василева

  Отговорено

  Откъде семена на лимонов босилек?

  Споделете коментара


  Адрес на коментара
  Сподели в други сайтове