Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Геодезична Куполна Оранжерия

Gencho Genchev
Автор на албума
Gencho Genchev
  • 0
  • 0
  • 0

Куполната конструкция е удобна във всяко едно отношение:

-          Няма необходимост от скъп монолитен фундамент, защото е монолитна – лека, устойчива, минала изпитанията на ураганни ветрове.

-          Самият купол леко се мащабира и до всякакви огромни размери. Колкото е по голям и с по-висока честота на делене на сферата , толкова е по здрав и устойчив.

-          Не са необходими специални машини, инструменти и подемна техника. Един такъв комплект може да се сглоби от 2-3 човека за 2-3 дни, без да имат някакви специални познания или умения в строителството. (става въпрос за двойка вписани куполи с горните размери)

-          Особеностите на интериора на купола дават изключително голяма свобода на планировка. Катедрални тавани с равномерно разпределение на светлина, топлина и звук.

-          Хармоничната форма на купола прекрасно се вписва във всеки пейзаж и влияе благотворно на състоянието на хората и растенията в него. Да си в такова помещение е удоволствие. Повишава се настроението, а заедно с него здравето и благосъстоянието. Според мой приятел холандски психолог Купола е кръгло пространство без начало и без край. Съответно няма зони на противопоставяния и противоположности, ъгли като зони на конфронтация и хората обитаващи такива пространства живеят в хармония.

ФОРМАТА – основният фактор влияещ на рационалното използване на материали и енергоефективността на конструкцията. В сравнение със стандартните правоъгълни съоръжения КУПОЛА има максимална полезна площ при минимална площ външна повърхност, което свежда до 40% разходите за климатизация на помещението. Топлозагубите на сградите са в пряка пропорция с аеродинамичните им съпротивления. Вятърът плавно се плъзга около и над купола, създаващ недостатъчни завихрения ,които да нарушава около 10 сантиметровия въздушен слой прикрепен поради  интермолекулярната микрогравитация около всеки обект и представляващ първо ниво на термоизолация.

Катедралните тавани на купола създават условия за естествена циркулация на въздуха и ефективен въздухообмен. Натуралната конвекция предотвратява разслоение на въздуха и температурата е еднаква от пода до върха.

Като говорим за куполна оранжерия тук ВЕГЕТАЦИОННИЯ ПЕРИОД СЕ УВЕЛИЧАВА С 2-3 МЕСЕЦА (според руските колеги). А ако се използват преимуществата на модерните покривни материали различни от стандартния оранжериен полиетилен то продукцията от такава оранжерия се повишава до 2-3 пъти(пак според руските колеги J ).

Материалите с които се изработва купола са импрегнирано дърво с ресурс до 35 години и оранжериен полиетилен, чийто ресурс поради ниските натоварвания се увеличава до 7 години ( ей това за 7-те години пак го пишат руснаците J ) В момента проектирам инструментална екипировка за изработка на ребра за куполи от метални поцинковани тръби, но това е друга тема J .

Когато за първи път се впечатлих от създателя на геодезичния купол Ричард Бъксминистър Фулър и започнах да експерементирам и събирам информация, се сблъсках с много митове и рекламни легенди в тази област. Но 90% от тях се оказаха истина. Помогнах на мой приятел да си направи 5 метрова куполна оранжерия и при един и същ разсад , при еднакво третиране , зеленчуците в куполната оранжерия превъзхождаха във всяко едно отношение зеленчуците от съседната правоъгълна оранжерия.

WP_20160908_07_25_22_Pro.jpg

WP_20160914_06_53_13_Pro.jpg

WP_20160916_14_30_47_Pro.jpg

17039077_10212850504763440_8575089264967852454_o.jpg

159.jpg

179.jpg

219.jpg

228.jpg

233.jpg

There are no images in this album yet

0 Коментара

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване