Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Постмодернистична абстракция
 

Постмодернистична абстракция

От прохождащ артист с 30 годишна практика, който се надявам да се прочуе много, че да му поскъпне творбата и да си върна инвестицията!

  • Харесвам 3

Информация за снимката

Заснето с HUAWEI HUAWEI VNS-L21

  • 3.8 mm
  • 50000000/1000000000
  • f f/2.0
  • ISO 500
Пълна информация за снимката

Recommended Comments

В две от стаите на стария апартамент бяхме направили подово отопление. Апартаментът беше с южно изложение. Включвахме подовото нощем, но много бързо спряхме да го ползваме - в слънчеви дни отваряхме всички врати и прозорци и не се дишаше в цялото жилище. 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Зависи от източника на топлина. Ние доста икономично ползваме дървата и подовото е ок в къщата.

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Миленка, в една квартира бях в 100 квм тристаен на 12 етаж в стара панелка. Обаче Изток Запад. Сутринта пече, следобед пече. Зимата топлих целия апартамент само с една газова печка 3 киловата и отворени врати. При -10 и надолу, палех втора печка. Отоплението ми беше под 50 лв на месец. Обаче живях сам. И основно вечер.

В офиса сме на подово и е супер. Не е евтино, но няма евтин начин да отоплиш 200+ квм с тавани на 340 или 280 и между блоковете. Усещането, че няма точков източник на топлина е уникално, а иначе дори с климатик или печка на дърва винаги има много голям и неприятен градиент в обема. Освен това, термо инерцията е незаменима. Жега зимата няма начин да стане, защото е сметнато, а и има регулиране.

Сега в къщата, при 12 вата вън и 5 милтипор вътре, оня ден при -5 вън, вътре е било 3. Основната фасада е северна (30 градуса западно от чистия север), втората пак е север(оизток), южната е в сянка зимата по цял ден. Човек като тракне една сметка за обеми, киловати и енергийната ефективност, всичко си излиза като нужда.

Ако е толкова топло (а то няма да е), охлаждането е лесна работа. Ама ако не си постлал, няма затопляне и да искаш! Като цяло ние обитаваме пода по цял ден, понякога дори се храним на земята, една покривка на килима, забавно е за децата. Студеният под е основен бич в ежедневието ни. Едно време не случайно са живели над обора хората, живо подово.

А това, че сте пуснали подовото само вечер ми говори за някаква грешка в сметката. Първо, то ако не работи денонощно е силно неефективно. Второ, обикновено вечерта искаш по хладно? Трето, ако е било с голяма мощност, не е било сметнато за обема. Или сте го карали на висока температура, което пак греда. Ако е било принципно жега в апартамента, защо сте сложили подово?

Финално ще вметна, че в Германия всичко ново построено е само централно подово и 20+ изолация. Щото иначе договор - капут и  геосъден фирмен за студенен. Логиката - ако затрябва, да има. Ако не трябва, не пречи, даже помага и лятото.

    • Харесвам 2

Споделете коментара


Адрес на коментара

Решихме да направим подово отопление в години, когато в населено място без парно масово се ползваха акумулиращи печки. Настанихме се в току що построен панелен блок, живущите бяхме малко, под нас апартаментът остана празен в рамките на няколко години. Първата зима отоплението беше от денонощно горяща нафтова печка плюс електрически радиатор. Два часа има, два часа няма ток. Подът винаги беше леден, а нашето ежедневие в този период също протичаше основно на земята, тъй като синът ни тогава тъкмо прохождаше. Вълнени килими, дюшеци и т. н. не спасяваха положението. В тези години, в град без ТЕЦ, основно се ползваха акумулиращи печки. Аз обаче не исках паметник в стаята, който да ми заема ценна площ. Та мъжът ми реши и направи подовото.  Беше изградено на различни кръгове. Първите няколко дни го пускахме денонощно, но до края на първата седмица вече не се дишаше в жилището, което наложи да го пускаме само вечер, а денем отделя натрупаната топлина.  Мисля, че го ползвахме две-три години, след което беше населен апартаментът под нас и естествено условията се промениха. Мъжът ми модернизира три маслени радиатора, като им сложи външни терморегулатори и така години наред, докато напуснахме жилището, нямахме проблеми с отоплението.

Всъщност говорим за различни условия при подтик за изграждане на отоплителни системи. В този период трудно се намираха и материали ... И не, не е грешка в системата за пускане на отоплението само нощем, търсен е и икономически ефект, имайки предвид, че нощната енергия е по-евтина. А че за спане се търси по-хладно, подовото беше изградено в дневните зони на жилището.

Както и да е, минало. :grin:

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване