Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

IMG_20211113_143450
 

IMG_20211113_143450

Едни му казват отел, други липа. Няма достатъчно захарност за да стане хубаво вино, но гроздовия сок е сладък като първа любов, а сега вече е и леко шампанизиран. Наздравее

  • Харесвам 1

Информация за снимката

Заснето с Xiaomi M2003J15SC

  • 4.7 mm
  • 5337/1000000
  • f f/1.8
  • ISO 100
Пълна информация за снимката

Recommended Comments

Отелът и липата са съвсем различни сортове. Липата има силен аромат на ягода, който при отела липсва. Липата е с доста по-едри зърна от отела, люспата е много дебела и консистенцията на "месото" също е много специфична. Липата изглежда външно като посипана с бял прах. Има три вида липа - бяла, червена (цветът е по-скоро розов) и черна. 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Моят отел и липата са съвсем различни сортове.

Моят отел има силен аромат на ягода, при липата - не знам.

Когато моят отел е изрязан на една пъпка, когато през април - май - юни климатичните условия са подходящи, когато през юли и август няма киселинни дъждове и градушки и когато септември и октомври са с поне 20 слънчеви дни - зърната на моя отел са сравнително по-едри и по-сладки, въпреки че са с дебела люспа и консистенцията им е мноого специфична. При липата - не знам. 

Моят отел през септември и октомври има почти светлосин  налеп. Когато есента е дъждовна моят отел е почти черен. При липата - не знам.

Знам, че някъде в Дивия Северозапад отглеждат и бял отел, но моят си е черен.  А за липата вече знам, че е 3 вида : бяла, червенорозова и черна.

От моя отел имам около 40 л в буркани - загряти до завиране и врели не повече от 3-4 минути, което е достатъчно за прекратяване на ферментацията. От моят отел имам около 2 0 л в  хладилници. От една седмица май не съм пил вода - само гроздов сок, но вече се шампанизира и вероятно ще започне да променя вкуса си. Дано изпреварим лудото вино, защото пресния утаен и охладен гоздов сок си е шемет. 

 

 

 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване