Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

20230517_144551.jpg
 

В албум:

Вредители?

  • 21 снимки
  • 0 коментара
  • 77 image comments

Информация за снимката

Заснето с samsung SM-A536B

  • 2.1 mm
  • 1/125
  • f f/2.4
  • ISO 50
Пълна информация за снимката

Recommended Comments

Боби Димитров

Отговорено

Унищожителна гад, която не една година ни е оставяла без нито един плод, а в момента (тъй като прецъфтяха дървета и глухарчета) напада стръвно ягодите :(

    • Харесвам 1
    • Мерси 2

Споделете коментара


Адрес на коментара

Сбирай на ръка или пръскай ако искаш да береш.Миналата година нямах възможност да пръскам по време на цъфтежа и имаше напълно изядени китки.

    • Мерси 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

ужассссссна гад и нещо много важно ако поставите кофи оцветени в бяло или синьо и ги напълните в вода до половина да знаете ,че вътре влизат от тези гадове не малко ИЗПРОБВАН МЕТОД! Метода се използва и в малки овощни градини

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Е, аз със сигурност няма да пръскам, може да сложа бели кофи с вода, ако нещо се събере - събере, ако не - ще си мисля, че не е толкова вредно и че всъщност има полезни функции - да опрашва и да прорежда... :)

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Няма какво да опраши или прореди, ако 100% от плода на ябълки, круши, арония и ягоди ти е изяден от гадта. Сори, но тежката действителност. От както слагаме сини кофички, нещата са по-добре - не че няма щети, но обирам всеки ден по 20-50 от глухарчетата и в кофичките се събират за месец стотици и така.

При приятелите на полето е още по-зле, защото няма човек там ежедневно и отделно няма особено много глухарчета. Там изяждат и други цветове, череши, сливи, наред. Та за там слагаме набор такива сини бидончета (взети втора ръка на тънко): https://www.bidonite.com/index.php?route=product/product&path=61&product_id=932

Без това, няма плод.

    • Харесвам 2
    • Мерси 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Нямат ли някакви естествени врагове, които да ги държат под контрол? Птици?

Аз до сега не съм имал проблем с тия бръмбарчета, не съм ги и забелязвал, може би са се новопоявили, а може и да си ги е имало, но да не са били в критично количество...

(с глухарчета е пълно при мен, но вече са попрецъфтели)

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Ами гледай сега, за мен всичко е в баланса между това колко можеш да си позволиш да загубиш и колко си готов да направиш, за да не загубиш.

Например, биологичния контрол по листни въшки или колорадски бръмбар го има при нас в изобилие. Ето наскоро преброих над 30 калинки по само едното храстче (от над 10) с касис и все пак листните въшки не са видимо намалели. Или по крушовите върхове примерно, всичко е въшка, изсъхват върховете доста от годините и затова крушите нямат прираст. Имаме златоочици, soldier bugs, други хищни насекоми, паразитни осички, имаме голямо количество птици, но "вредители" има.

Когато посадихме фиданките преди няколко години (беше гола ливада пасище) и те почнаха да цъфтят, поради уикенд градинарството не можахме веднага да разберем какво става, уж има цветни пъпки, а после няма плод. 2015 и 2016 така си заминаха всички цветни пъпки, череши, сливи и тн. През 2017 мисля почнахме сините кофички и почнахме да виждаме плод. Дали го е имало преди - може би. Питахме комшиите, но те не са вживяни в наблюдение и отделно дърветата им са стари и големи, съответно не гледат 10 чепки цветни под лупа, то са хиляди. И отделно, те имат кокошки, които гаранция помагат.

Та за мен кофичките са почти нулево усилие - давам ги на децата и те ги поставят и пълнят с вода и после те ги събират лятото. И са ефективни, ако не се пълнеха с гад, нямаше да ги слагам. В тоя случай съм балансирал към "ще положа минимално усилие".

Сега, за листните въшки трябва да вадя пръскачка, да я мия, да правя нийма, да нося от вътре топла вода, да пръскам надвечер, когато имаме или гости или семейни задължения, не ми е лесно да се принудя да напръскам дори с нийм, какво остава 3 пъти първата седмица. Отделно, че когато има много въшки - все вали. В тоя случай съм балансирал повече в посока "нека ядат", защото щетата не е тотал и отделно все пак тия вредители хранят полезните насекоми, чиято популация също се качва.

В твоя случай, ако примерно 50% от ябълковите цветове над езерото са изядени, ти може и въобще да не разбереш :) Така че не е проблем, а и гадта е тромава, падне у гьола, рибите кльопат. Ако обаче имаш 1 храст арония и не можеш да откъснеш 1 плодче от него, а би искал - не е голямо усилието да сложиш някое синьо съдче.

Сори, че стана малко като есе, ама нали казаха пиши есе и спечели...

    • Харесвам 2

Споделете коментара


Адрес на коментара

Това е невероятна гад, казват че дори инсектициди не ги повалят много, най-малкото заради твърдостта и мъхнатостта (специфика)

    • Мерси 1

Споделете коментара


Адрес на коментара
Славянски

Отговорено

преди 2 часа, Боби Димитров написа:

При приятелите на полето е още по-зле, защото няма човек там ежедневно и отделно няма особено много глухарчета.

Значи трябва да сме благодарни, че тези ги няма тука... Не съм ги забелязал поне.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Имам бели кофи, нямам сини  - ще свършат ли работа или да ги боядисвам? 

Споделете коментара


Адрес на коментара
преди 56 минути, Ру® написа:

Имам бели кофи, нямам сини  - ще свършат ли работа или да ги боядисвам? 

направи си експеримент , едни остави бели, други боядисай в синьо. В една малка овощна градина ползват кофи от сирене от тези дето са 2 педи високи(бели).

    • Мерси 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

И моите бяха нападнати, махнах ги като ги събрах в кофа, доста често се връщаха (не съм ги убил), след този опит пак ще има плод при мен и тази година.) Природата. 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване