Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Младо ябълково дръвче с плод
 
© zloster
Условия за ползване Условия за ползване Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)

Младо ябълково дръвче с плод

Това дръвче е посадено в междублоково пространство. Нямам спомен кога, но ми изглежда младо. И все пак тази година (2024) е вързало 3 ябълки.

Условия за ползване

Условия за ползване Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)

Авторско право

© zloster
  • Харесвам 1
В албум:

Асорти - за всеки по нещо

  • 28 снимки
  • 0 коментара
  • 25 image comments

Информация за снимката


Recommended Comments

Любо Д

Отговорено (Редактирано)

Като минат братята с косачките ще го резнат. Заградете го с големи камъни.

Редактирано от Любо Д

Споделете коментара


Адрес на коментара

При последното косене е оцеляло. Има някои братя с косачки, които разпознават дръвче от трева (поне последната група при нас беше оставила 2-3 дръвчета по 1 педя, ама те не са заровени в много тревав). А и веднъж засякох група с "ръководител" - викаха ръководителя да им показва дали да косят някои растения. Оня отиваше гледаше и казваше - да/не.

Иначе е заградено с камъни и даже май имаше слама около стъблото за застилка/mulch*.

* имах "прозрение" и рових в тълковния речник: "застилка" ми изглежда като изключително точен превод на "mulch".

https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/застилам/

Цитат

ЗАСТЍЛАМ, -аш, несв.; застèля, -еш и (разг.) -иш, мин. св. застлàх и застèлих, прич. мин. св. деят. застлàл и застèлил, прич. мин. страд. застлàн и застèлен, св., прех. 1. Покривам изцяло някаква повърхност, като се разполагам плътно върху нея. Мана се обърна и започна да разглежда стаята. Пъстър котленски килим застилаше земята. Кл. Цачев, ГЗ, 57. Изглеждаше невероятно, че толкова бързо тинята бе успяла да застеле дъното на Реката. Д. Фучеджиев, Р, 16. // За сняг, листа на растение и др. – покривам изцяло земята, като се стеля, падам. Снежинките наедряха, не танцуваха вече, а отвесно и бързо се спускаха, застилаха земята. А. Гуляшки, МТС, 265. На село има сняг. Той застила двора, каменните огради, поляната, покрива на читалището. С. Северняк, ВСД, 79. От трясъка на пушечната стрелба и брулени от куршумите, листата капеха .. и леко, с едва усещан шум, застилаха земята. Ив. Хаджимарчев, ОК, 243. Гъст бял прах се виеше в клисурата и застилаше всичко. Г. Караславов, С, 74. Горняка вей и сухи листи / застилат дол и рът. П. П. Славейков, Събр. съч. І, 146. ● Обр. Когато отново се върна, нощта вече застилаше града. Ив. Планински, БС, 56. // За цветя, трева и под. – покривам земята, като раста много нагъсто. Трева застилаше дори улиците и мегданите, като оставяше чисти само белите и прашни ивици на пътеките. Й. Йовков, Ж 1945, 120. Свежи пролетни цветя застилаха полянката. Δ Сивкавозелен мъх застилаше северната страна на скалата.

2. Прех. и с др. същ. с предл. с. Покривам изцяло нещо, някаква повърхност с нещо; постилам. Сега се виждаха две редици походни легла, които групата застилаше старателно с чаршафи и одеяла. В. Райков, ПВ, 108. Преди да ожени Герасим, те си живееха просто. Но Тинка ги научи да застилат с чаршаф креватите. Ст. Даскалов, СД, 268. Домакинята застла масата с искряща бяла покривка и започна да сервира вечерята. ● Обр. Лятната вечер се спущаше бавно, застилаше двора с виолетов здрач и прохлада. Ст. Марков, ДБ, 271.

3. Прех. и непрех. Обикн. в съчет. с легло. Приготвям легло, постеля за сън; постилам. Тя го заведе да се измие, нареди да го нахранят и да му застелят за спане. Ц. Родев, П, 68. Когато приятелката на сина ми остава да нощува у нас, на вилата и аз ѝ застилам леглото отделно, в стаята за гости, майка ми ме обвинява, че съм консерва. Бела, 2010, бр. 10, 64. Баба застла миндера и също се приготви за сън. А. Михайлов, ДШ, 7.

4. Покривам някаква повърхност с отделни, обикн. еднородни предмети, като ги подреждам плътно един до друг. Дойдоха и другите жени от звеното, приготвиха калъпите и започнаха да застилат поляната с току-що отсечени тухли. Ст. Марков, ДБ, 349. // Правя, поставям трайна настилка, застилка на улица, път и под. Обещаха да застелят алеите в парка с чакъл. застилам се, застеля се страд. Нареди да се опъне до палатката му широка шатра, да се застеле с кожи и да се натъкмят по средата дълги софри. А. Гуляшки, ЗЛ, 233. Временните селски пътища се застилат с чакъл.

 

    • Харесвам 3

Споделете коментара


Адрес на коментара
Котарак без чизми

Отговорено

Може би най-точният досега превод, макар застилката да е плътна, без празнини.

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Валидна критика, но авторите са написали накрая в първото значение:

Цитат

За цветя, трева и под. – покривам земята, като раста много нагъсто.

Според мен ни дават чудесно измъкване - "плътна, без празнини" става "нагъсто".

Споделете коментара


Адрес на коментара
Котарак без чизми

Отговорено

Разрових се по-подробно и като глагол застилам отразява достатъчна добре процеса на мулчиране, но съществителното застилка се употребява рядко. Не е много логично, наистина, но може би при достатъчна употреба ще зазвучи по-естествено. На мен по-естествено до този момент ми звучеше покривка, но може би само защото думата е по-популярна. В подкрепа на думите ти  - в статията в уикипедия за мулчиране изрично е посочено, включително и в история на редакциите, че българската дума за mulch е застилка.

    • Харесвам 1
    • Мерси 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване