Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

rufo

Къпини - информация

Recommended Posts

Venetka
Отговорено (Редактирано)

Далдърма и по Силистренско казваме. Къпините идеално така се прихващат. Многократно съм прахващала от къпините без бодли на село.Аз получих оня ден подарък 3 корена къпини Karaka black. Чудя се къде да ги засаждам.

Редактирано от Venetka

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, Venetka написа:

Аз получих оня ден подарък 3 корена къпини Karaka black. Чудя се къде да ги засаждам.

Аз садих една такава мисля преди две години. До една ограда се развива много добре, по-добре от другите къпини, но ми се чини, че там има и повече влага (хваща сянка от изток и от запад, от юг я пече). Още не е давала плод обаче. Всъщност дали не я садих миналата година?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Това чудо, Karaka black е много бодливо. Като всяка къпина обилното поливане означава и хубав плод. Ако е сушаво не стават добри къпини, а са съсухрени плодовете. Но пък за мен в малките, диви къпини вкусът е по наситен. Колкото по- голям плода сякаш по- размит е вкуса, не така ярко изразен. Лично мнение.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Мнението ти е валидно, но е свързано с водата. Проблемът е, че питомни къпини без вода не дават плод или не е добър, докато диви къпини с вода дават феноменално добър плод, но и без вода дават дребен с наситен вкус. В идеалния вариант ще има питомна къпина, която ще се гледа с малко вода, а не наводнена, както навсякъде се прави.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

А има и диви с достатъчно едър плод и съжалявам, че не отбрах през годините и вероятно са унищожени. Сегашните останали диви са доста дребни. Правих компот за проба от диви къпини лятото и като вкус би всички други компоти.

При мен без поливка тайбери, логанбери и къпина без бодли не плододават. Или с минимална поливка лятото (примерно два пъти). Дивите не пропускат година.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
Отговорено (Редактирано)
преди 1 час, Славянски написа:

А има и диви с достатъчно едър плод и съжалявам, че не отбрах през годините и вероятно са унищожени. Сегашните останали диви са доста дребни. Правих компот за проба от диви къпини лятото и като вкус би всички други компоти.

При мен без поливка тайбери, логанбери и къпина без бодли не плододават. Или с минимална поливка лятото (примерно два пъти). Дивите не пропускат година.

Дивите бият култивираните по вкус и са с по- дребни семки. Но, дивите не растат навсякъде. Те се развиват на места с повече влага. Не знам да има къпина, която да понася суша. Нито дива, нито култивирана.

Редактирано от Kalam Mekhar

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Аз носих едри диви от Борущица - 720 мнв (баща ми правеше вино от тях), но тук - 360 мнв., вече не бяха едри, а при нас ягодовите се чувстват добре.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)
преди 1 час, Kalam Mekhar написа:

дивите не растат навсякъде. Те се развиват на места с повече влага. Не знам да има къпина, която да понася суша. Нито дива, нито култивирана.

Конкретно тези растат на броени метри от култивираните и плододават без никакви грижи и въпреки системно кастрене и изрязване до долу. В началото като дойдохме имаше едни дървовидни бъзове в руините на стара къща и много къпини по тях. Висяха дългите им стъбла. Тези бяха страхотни. Но там всичко се изкорени и лека-полека по-едрите и хубави диви станаха рядкост. Аз разсаждах едни едри дълги без бодли от едно време, че се оказаха в двора на овцете. За съжаление не понесоха пресаждането, ти да видиш! Но и овцете ги отслабиха едната година преди това. Още ме е яд, защото плодът им беше приличен.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov

Къпините вкореняват ли се лесно резниците?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

За резници не зная, но @Ch Petrov беше описал чудно методологията за отводи в една от темите. Което работи ако имаш достъп до свое растение.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
Отговорено (Редактирано)

Някой да сподели нещо за къпината сорт "Дима"? Купих си преди две години едно растенийце от полската поръчка, нещо бавничко работата. Тя си е и с такъв, храстовиден растеж. Полива се редовно, плод малко, чакам да видя и тази година, за сега тегава работа и като вкус. Миналата година каквото откъснах не ме впечатли. Ще видим. Бойсън бери започна да ражда тази година, не е лоша тази къпина. На полусенчесто място обаче и сладостта дори при пълна зрялост не е голяма.

Редактирано от ivkit

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
Отговорено (Редактирано)

Като сте отворили темата, има ли някаква хитринка при пролетно засаждане на къпини? От седем корена е останал жив само един. Поливам здраво веднъж в седмицата, но мястото е на припек и може би това не им понася.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
qrt
Отговорено (Редактирано)

Предполагам,че е от сорта?При мен имам10+ години къпини без бодли, просто някой клон пада на земята, пуска си корени и се прихваща.Т.е при мен си пълзят като бурени.Освен малко хлороза от друго не боледуват.И мойте са на слънце, малко оборска тор рано пролет,  лятото  алга 900 ,и това е.А преди време само поливане , и пак си даваха доста плод.

Редактирано от tsankov

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
Отговорено (Редактирано)
преди 30 минути, tsankov написа:

Предполагам,че е от сорта?При мен имам10+ години къпини без бодли, просто някой клон пада на земята, пуска си корени и се прихваща.Т.е при мен си пълзят като бурени.Освен малко хлороза от друго не боледуват.И мойте са на слънце, малко оборска тор рано пролет,  лятото  алга 900 ,и това е.А преди време само поливане , и пак си даваха доста плод.

Възможно е. Тези ги е дал на баща ми един братовчед, който отглежда по програми различни ягодоплодни. Казал му е, че е елитен сорт. Но, нещо не вървят нещата с прихващането. На мен, едно ми трябва да се хване. Останалите са лесни. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
qrt

Според мен , пробвай с друг сорт.Гледам за 6-8 лв бр от ов.разсадник от който пазарувах преди 2 дни , в олх може и по- евтино.Не си струва заигравката, особено ако ще ги гледаш в дом. условия, и не гониш определен сорт.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
Отговорено (Редактирано)
преди 4 часа, tsankov написа:

Според мен , пробвай с друг сорт.Гледам за 6-8 лв бр от ов.разсадник от който пазарувах преди 2 дни , в олх може и по- евтино.Не си струва заигравката, особено ако ще ги гледаш в дом. условия, и не гониш определен сорт.

Всъщност гоня, защото старите ги унищожих заради едри семки. Ако ще купувам ще е есента. Утре при мен ще е 39 градуса на сянка.

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ангел Димитров
На 19.06.2024 г. at 20:09, Kalam Mekhar написа:

Всъщност гоня, защото старите ги унищожих заради едри семки. Ако ще купувам ще е есента. Утре при мен ще е 39 градуса на сянка.

Защо не пробваш в пясък резници и на сянка да се вкоренят и после на постоянно?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване