Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

алина

рецепти от смокини

Recommended Posts

Котарак без чизми

Йогурт брат! Натурален йогурт! :grin: 
Ще дойде ли време когато "Баба ти все натурален йогурт е яла!" няма да е шега  :grin:
Една рецепта за тези, които предпочитат да четат на български:
Смокини със сирене на фурна :
Необходими продукти:
- смокини нормално узрели, не презрели. По-големи - по-добре.
- сирене, за предпочитане по-ароматно - козе, овче. И с краве става, ако няма друго.
- малко мед, не е задължителен. Течен, а не кристализирал.

Пускаме фурната на 200 градуса и докато чакаме, измиваме смокините, отрязваме дръжките, отцеждаме за няколко минути в цедка или гевгир. Закрепваме малки парченца сирене в смокините, както ви дойде наум - някои режат на кръст и слагат сиренето отгоре, други режат цялата смокиня на две половини и поставят сиренето във вътрешността, при някои смокини може през окото до се набутва. Нареждат се в тавата така, че като сиренето омекне и евентуално се разтече, да не излиза от смокинята. Пече се 5-10 минути. След нареждането им по чиниите по желание може да се капне по една капка мед на смокиня.
Наздраве!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ние правим мармалад смокини и сини сливи.

1:1 плодове, мият се, махат се костилките на сливите. Всичкото се бутва в тенджера с литър вода на дъното да не загори и се кипват. Като кипнат, свалят се и се оставят да изстинат.

На следващия ден се минава всичко през машинка за домати, която прави пюре и отделя ципите на сините сливи и жилките от смокините. Това нещо се кипва, отпенва и затваря в буркани. Ако обичате брутал сладко, може да се добави захар, но няма нужда. Има и киселост от сливата. Уникален винено-малиново червен цвят и уникален вкус и много гладък мармалад като за палачинки, руло и тн.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Като имам бол смокини, ще почна да правя по тези рецепти. Сега направо от дърветата се изяжда реколта.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo

@Боби Димитров , твоята рецепта за мармалад без добавена захар, всъщност е чудесна идея за по-различен пестил. Оригиналната рецепта за пестил, е: сини сливи се смилат, сваряват в малко вода, сгъстяват и мармалада се разстила на тънко да съхне. Още не съм правил пестил, че миналата година нямаше никакви сини сливи по нашия край, но твоята "модификация" с 50% смокини, определено ще я имам предвид.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване