Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Bore

Горска боровинка

Recommended Posts

Bore

Навярно глупав въпрос, но дали е възможно да си завъдя обикновена горска боровинка в двора, намиращ се в полупланински район на около 800 мнв? Култивираните сортове, които се предлагат на пазара, не ми допадат като вкус. Обичам си горската боровинка и я искам в двора, ама дали е осъществимо, някой опитвал ли е?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
greenn

Ако й създадеш условия близки до местообитанието и най-вече почвата - защо не!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Почни с нещо лесно за контролиране. Вземи си кисел торф и/или почва за рододендрони и си посади няколко храстчета в саксийка и виж как ще се държат. Яко влага разбира се и аз бих препоръчал частична сянка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
zloster
Отговорено (Редактирано)

Практиката със саксии е много ценна. Колкото и да се чете и гледат снимки/видео, няма същата обучаваща стойност като "на живо".

Без да искам попаднах на малко англоезични материали за отглеждането на култивирани боровинки в САЩ (щат Ню Йорк и около него). Климатът им не би трябвало да се различава съществено от тукашния в БГ). Предполагам, че почти всичко ще се отнася и до некултивираните видове. Изглежда ми да съдържат много ценна информация по темата.

Примерно: https://nyshs.org/wp-content/uploads/2016/10/Soil-pH-is-More-Important-than-Fertilizer-for-Blueberries.pdf - в този документ описват поддържането на кисела почва като най-важното (ниско pH 4,5 и по-малко) за количеството добив/урожай и здравето на растението. И още:

  • торенето с азот/N не помага за повече реколта;
  • взаимовръзката между съдържанието на минерални вещества в почвата и това на листата* на растенията се разминава съществено (лоша взаимовръзка/корелация);
  • съдържанието на минерални вещества в листата не е било определящо за повече реколта;

Споменават за симбиозната микориза/mycorrhizae в корените на боровинката. В материала не споменават да са я проверявали по някакъв начин. Моето предположение е, че заради нея са получили изброените наблюдения. Повече микориза = по-способно растение и повече реколта, а повече азот обикновено прави "мързелива" връзката "растение-микориза" (даже може да попречи на осъществяването ѝ).

2118203127_Screenshot2023-05-12at19-24-21NYFQWinter2008.indd-Soil-pH-is-More-Important-than-Fertilizer-for-Blueberries_pdf.png.c0d6b15ddf5cd9209363d66552434628.png

А ето и останалите документи:

  1. https://ecommons.cornell.edu/handle/1813/42887.3 - 2022 Organic Production and IPM Guide for Blueberries/Ръководство за биологично* отглеждане и растителна защита на боровинки, 2022 година. Описват от-до включително болести и "препарати" за третирането им. Гледам органичните киселини като оцет и хлебната мая ги има в списъка. (тук може да се вмъкне някоя шега за "една жена каза"). * organic в САЩ = bio в ЕС;
  2. https://rucore.libraries.rutgers.edu/rutgers-lib/43412/PDF/1 - The Mid-Atlantic Berry Guide for Commercial Growers 2013–2014. А това е ръководство за отглеждане за "правовярващите" в хим. отрови, препарати и преработен сок от динозаври (изкопаеми горива), но има информация и за другите горски плодчета - малини, ягоди и т.н.;
  3. https://blogs.cornell.edu/berries/productions/blueberry-production/ - любознателните ще има какво да поровят тук. Статията за добивите и минералните вещества я взех оттук. Имат актуална информация (2022 година) за биологично отглеждане и на ягоди, малини, къпини и т.н.
  4. https://www.youtube.com/watch?v=tDk6Ex95Cbc - горната информация изпадна покрай това обучително видео по темата;
  5. https://blogs.cornell.edu/berries/productions/specialty-fruit-production/ - тук е информацията за по-популярните плодчета като арония и черен бъз. Пак за любознателните.

* Добавям пояснение за химическия анализ на листата: най-последното е да прави анализ на сока на растенията (мъзга според Уикипедия или "sap" на английски). Анализът на листата не е толкова актуален, защото не е ясно кога са стигнали химическите елементи там. https://www.youtube.com/watch?v=7BK03ZZpHUo&t=3962s съвсем скорошен разговор на John Kempf със John Warmerdam. Името на епизода е "Accidental Regenerative Management - 3rd Generation Stone Fruit Grower John Warmerdam". Засягат и доста други теми.

 

Редактирано от zloster
добавено пояснение за анализите на сока

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Marangoza

Мойта боровинка вече втора година оцелява в селски двор в Тракия. Подариха ми я от Цигов чарк. Още е жива! Взех почва от борова гора,смесих я с тази в двора,добавих и много борови иглички.Поливам редовно.Мястото е такова,че до обяд я огрява слънце,следобед е на сянка. Не съм правил тест за киселинност на почвата.

Мъничко_червеничко.jpg

  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

То малко декоративна работа. Колко да набереш от едно растение!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Marangoza
преди 23 часа, Славянски написа:

То малко декоративна работа. Колко да набереш от едно растение!

Завиждаш май :tounge_wink:

  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване