Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Гого

Култивирана коприва

Recommended Posts

Гого

Четох, че култивирана коприва се предпочита за масово отглеждане пред диворастящата, но не разбрах каква е разликата между тях. Около мен коприва не съм видял да расте някъде. Но имам в двора си на 3 места. Всички са сенчести и неполивни зони.

Мисля да си направя разсад от култивирана коприва. Намерих да се продават семена на urtica dioica, но доколкото разгледах, това май е обикновена коприва. Ако някой знае сорт култивирана коприва, бих си поръчал отвън, просто от любопитство.

Като цяло копривата искам да я използвам за пръскане, поливане, мулчиране, компостиране, подправка, чай за консумиране. За готвене ме мързи.

Преди малко гледах и видео, че е добре да присъства в градината, като цяло, защото е магнит за листните въшки, които я предпочитат, пред останалите растения.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

За пръв път чувам за култивирана коприва. При мен дивата е като плевел и не можем да й насмогнем. Вече е метър висока. Половината сенчест двор е с коприва.

Интересно какво толкова има като сорт... Освен евентуално ако не е по-малко парлива.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Ако имах такъв източник на коприва, директно кося и мулчирам. А една част ще заделям за специалния си компост за производството на компостен чай. 

И аз не знам по какво се различава и защо се гледа култивирана, като бизнес.

п.с.: Мисля да разора на нищо неподозиращия ми съсед мястото и да го насея с коприва. :"Д Аз 10 години не съм го виждал.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Не помпаш ли здраво вода в двора на съседа нищо няма да стане. Ако стане пък, ще си един от малцината, които са успели да завъдят коприва на полето в Тракия. Димо33 имаше идея да гледа култивирана коприва, май остана нереализирана.
Досега не съм видял никаква разлика между дивата Urtica Dioica и култивираната. То май няма и как при положение че семената за култивираната се взимат от дивата :)
Гледа се култивирана заради високият добив и относително по-високото съдържание на полезни вещества, както за храна, така и за тор, спрямо другите треволяци.
Изсушените стъбла остават светли, стават за светъл мулч напролет, за забавяне на пролетното развитие на дръвчетата.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Чакайте сега. Култивирана коприва дали е Urtica Dioica var. нещо си, дали е subsp. нещо си, дали е култивар / сорт или просто е коприва, която косиш редовно и поддържаш ниска? Аз до днес не бях чувал такова нещо, но Гого пусти ерген време бадева, не остави камък необърнат в нета :D

  • Харесвам 1
  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване