Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

embedeo

Нов сорт смокиня? Търся идеи

Recommended Posts

embedeo

Обмислям, ако имам време и други условия, дали от догодина да не започна един експеримент със смокини. Цел на експеримента ще бъде, да се приложи кръстосано опрашване на смокини и после от техните семена (евентуално) да се отгледат нови растения, на открито, без защита, в условията на Северна България (окръг Търговище). За целта събирам идеи и предложения от хора с всякакъв опит със смокините. Моля не се притеснявайте да коментирате в темата, дори ако не сте успял(а) да отгледате успешно нито една смокиня досега -- възможно е Вашето мнение също да ми бъде от полза! Ще изброя няколко точки от моите първоначални разсъждения, неясноти и въпроси, на базата на които, след допълване и редактиране, после ще опитам да съставя план за действие.

 

(1.) Женски родители. За първоначални женски родители мисля да използвам: 

  • (1.1) Жълта Студоустойчива (Hardy Yellow),
  • (1.2) Мичуринска 10,
  • (1.3) евентуално Кадота (Kadota, Dottato).

 

(2.) Мъжки родители. Мъжко растение може да се отглежда в саксия.

  • (2.1) За първоначални мъжки родители мисля да попитам за екземпляри мъжка смокиня, ако има в близките села. Чувал съм от едно приятелско семейство, за мъжка смокиня (в някое близко село), от която стопаните приготвяли сладко от мъжките цветове.
  • (2.2) Ако не намеря местен екземпляр мъжка смокиня, ще разчитам на някои от вас колеги-съфорумци, ...
  • (2.3) или пък ще купя от разсадник мъжка смокиня. Тук ще спомена справедливата забележка на @Kalam Mekhar , който, в друга тема и по-друг повод, критикува именуването на сортове мъжки смокини от разсадник, без да се упоменава как са получени тези мъжки растения (примерно генно инженерство).

 

(3.) Опрашване.

(3.1) Бластофага е осичката или мушицата която е естествения симбионт-опрашител на смокините в по-топъл климат, примерно южните райони на България. За Северна България не искам да разчитам на бластофага, въпреки, че на теория е възможно популацията им да се запази през зимата, като цялото мъжко растение (в саксия) се прибере на закрито в изба. Дори си мисля, че в следващите години на селекция, жива популация от бластофага повече ще навреди на експеримента отколкото ще помогне.

(3.2) Насилствено кръстосано опрашване, включващо ръчни интервенции в женски и мъжки цветове, ми изглежда единствения начин за провеждане на този експеримент, но пак остават неясни подробности. Кога през годината да се проведе това опрашване? как по-точно да стават ръчните интервенции? Например, да се разрежат ли цветовете частично на кръст с нож, през окото, или да се разшири, или продупчи окото с остър предмет?

 

(4.) Селекцията би трябвало да включва поне следните признаци:

(4.1) Бъдещите женски семенни смокинови растения, задължително трябва да могат да плододават без опрашване (партенокарпно) за да са подходящи за Северна България. Затова мисля, че живи бластофаги наоколо ще навредят на експеримента.

(4.2) Бъдещите женски семенни смокинови растения, задължително трябва да могат виреят в климата на Северна България -- трябва да се гледат на открито, пък дано да има оцелели!

(4.3) Вкусът на получените (партенокарпни) плодове е желателно да е не по-лош от най-лошия вкус измежду (1.1), (1.2) и (1.3) за същата година и градина.

(4.4) ... други признаци?

 

Какво мислите вие?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 34 минути, embedeo написа:

Какво мислите вие?

Мисля, че не можеш да се пребориш с лабораторията на природата, която прави същото в брутално по- голям мащаб и е започнала експериментите преди хиляди години. Популярните сортове не случайно са популярни. Преборили са се в конкуренцията с други в продължение на стотици години.

Ще ти кажа, какво е правил Кондит в Ривърсайд и доктор О Рурк в Луизиана. След, като са опрашвали ръчно избрани  сортове смокини с избрани мъжкари, те са отглеждали хиляди семенаци. Когато пораснат тези семенаци, върховете им и удобните части от стъблото се присаждат на възрастни дървета, понякога по сто броя на дърво. Това се прави, за да се спести място. Присаждането, почти не се отразява на времето за влизането в плододаване и си чакаш по още 3-4 години (една вече е изтекла), докато формират плод. Като получат плодовете, вземат резници за вкореняване от перспективните хибриди, размножават ги и започват да ги тестват, което продължава още няколко години. Това е науката. Събирачество е да намериш родил семенак в някой храсталак и да му дадеш име, като тестовете оставиш за останалите балъци. Примерът съвпада със съдбата на Блек Донов, от който изреваха първо в САЩ, че е тип Смирна и не ражда без опрашване, докато собствениците,  вече си представяха, как ядат апетитните черни плодове. 

П.П.: За опрашването със спринцовка, мисля, че има клипове в Интернет.

  • Харесвам 2
  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Астрала

Въпросното дръвче-семеняк, което бях споменал в седянката. Плодовете на тази смокиня са малки по размер, но всяка година дава доста сладки смокини, подходящи за сушене, сладкои др.

IMG_20230725_102233.jpg

IMG_20230725_102227.jpg

IMG_20230725_102216.jpg

IMG_20230725_102146.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Може и да е семенак. Но, на външен вид прилича на Мичуринска 10. Покажете плодовете (цели и срязани), когато узреят. 

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
Отговорено (Редактирано)

@Астрала , благодаря за публикуването на снимките и бързата реакция! (Изглежда, че снимките са правени днес.) Искам да попитам още:  Тази смокиня в кой район на България се намира и евентуално, каква е надморската височина?

 

 

Редактирано от embedeo

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Астрала

Тази смокиня се намира в село Любен обл Пловдив, надморска височина е 257m ( Село Любен се намира на 27 км северно от град Пловдив. Наблизо се намира язовир „Пясъчник“ и река Пясъчник), съседство до къщата на баба и дядо се намира семеняка.


Семеняк е, защото до младата смокиня има стара смокиня Мичуринска 10 и са на 5,6 метра една от друга, май майчиното дърво е Мичуринска 10. 

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Астрала

Смокинята майка, като на последните две снимки се вижда разстоянието между тях, на последната снимка е семката.

IMG_20230725_102045.jpg

IMG_20230725_115152.jpg

IMG_20230725_115220.jpg

IMG_20230725_115229.jpg

IMG_20230725_115233.jpg

IMG_20230725_115629.jpg

IMG_20230725_115252.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

@embedeo Прочети тази информация в първият пост за създаването на сорт Tena. Пропуснато е, че всеки от хибридите е избиран от стотина негови братчета и сестричета. Създаването на хибрида е продължило 25 години, като Кондит, все пак се е занимавал и с други хибриди по това време, като по- известната Conadria. Ще разбереш, защо в Европа не се захващат с такова нещо. Дори в САЩ вече не им се захваща. Появява се по един ентусиаст на поколение, след което, хамалската работа спира без неговата енергия. 

https://www.ourfigs.com/forum/figs-home/1048693-what-is-a-tena-fig

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване