Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

embedeo

Обикновен дрян (Cornus mas) и, по изключение, други видове дрян

Recommended Posts

Kalam Mekhar

Днес изрязах двата дряна и бяха напъпили, приблизително на седмица от цъфтеж. Така, че, няма за кога да се чака. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Брей, че при мен обикновено началото на март почват да цъфтят. При теб на северозапад толкова да е по-топло или наистина се подлъгаха с тая топла зима?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
Отговорено (Редактирано)
преди 1 час, Славянски написа:

Брей, че при мен обикновено началото на март почват да цъфтят. При теб на северозапад толкова да е по-топло или наистина се подлъгаха с тая топла зима?

Хич не е било топло. На няколко пъти падаха температурите под -11 и това не беше отдавна. Но, цъфти си рано. Всяка година е така. Февруари, почват да цъфтят. После, започва да ги покрива сняг през Март. 

Редактирано от Kalam Mekhar
  • Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Lyub

Taзи статия описва и по над 150 кг на дряново дърво. Макар, че по журналистически там е търсена сензация и фокусът е на рекордни добиви и някои ползи от дряна, за мен същественото е и достоянието/разработките на агроном Костадин Тодоров, създателят на един от най-добрите български сортове, Кастел Враца.

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Lyub
Отговорено (Редактирано)

В едно книжле "Cornus mas - Descriptions of Known Cultivars" чужд автор "Little John" е цитирал Цоло Нагов (Tsolo Nagov) от "Сортови Семена и Посадъчен Материал" като регистрирал в далечната 1985г. няколко забележителни български сорта. 

Търсачката с Цоло Нагов и "дрян" на Бг нищо не изкара, но сортовете, които е регистрирал: Казанлък,  Шумен, Панчарево се намират по обяви и някои разсадници. 
Някой да знае производители на дрян като А. Делиев, С. Коляшев кои сортове имат? 

Редактирано от LyubS
  • Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
преди 5 часа, LyubS написа:

Някой да знае производители на дрян като А. Делиев, С. Коляшев кои сортове имат?

Имат много сортове и двамата, постоянно разширяват асортимента си и поддържат освен познатите вече от всички и различни не толкова познати. Трудно бих могъл да ги изброявам един по един тук, трябва да се питат ако се търси нещо конкретно.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo

Ще споделя няколко снимки и подробности за едно малко дръвче дрян с жълти дренки, който се предполага че е известният сорт Янтарнъй -- Кехлибар или  Кехлибарен според търговеца от който го купих. Дръвчето е вече втори сезон в моята градина. Миналата година (2023) даде две плодчета, а тази година -- около 20 или повече. Дръвчето се намира на такова място че сутрин и по обяд е на пълно слънце, а в късния следобед е на сянка; "на око" бих казал 75% слънце. Първите две снимки са правени преди няколко дни, на 18-ти юли, 2024-07-18 и приемам че това е датата на която са започнали да зреят дренките, защото имаше достатъчно окапали на земята и узрели на дръвчето за опитване (повече от 5 броя). Тубата от минерална вода, която се вижда на първата снимка е от доста разпространен вид, с обем от 11 литра. Третата снимка е правена днес 2024-07-26, но дренките които се виждат на нея съм ги събирал преди поне 3 дни, окапали под дръвчето.

IMG_20240718_200459s.thumb.jpg.e4800b028cc487f4d8a286821c44f71a.jpg

IMG_20240718_200533s.thumb.jpg.0f72a6bca917780d151078a984047654.jpg

IMG_20240726_110540s.thumb.jpg.376fa591eb34f88379822ed4cd8976d6.jpg

Когато са напълно узрели, дренките лесно окапват от дръвчето самостоятелно, или много лесно се откъсват с ръка. Вкусът на напълно узрелите дренки е сладък и приятен, без стипчивост, но, за мое съжаление, и (почти) без характерния вкус на дренки или поне това което аз за себе си определям като "шипков вкус" (и аромат). Като цяло, вкусът на напълно узрелите жълти дренки, на мен лично ми харесва достатъчно за да запазя дръвчето и за в бъдеще. Определям този вкус като уникален, тип "напълно узрели жълти дренки".

Ако се откъснат и ядат преди да са напълно узрели, дренките имат известна стипчивост, по-малко сладост и повече "шипков" вкус и аромат в сравнение с напълно узрелите. Обаче, като цяло, вкусът на ненапълно узрелите дренки не ми харесва -- не са сладки, стипчиви са (макар и малко) и шипковия вкус е недостатъчно изявен. Не бих ги ял директно в този непълно узрял вид. В следващите години, ако има достатъчно богата реколта, може да пробвам да подложа малко жълти дренки на замразяване или сушене.

• Харесвам 3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Аз бих извел 20тина семенака от тия 20тина семки ;)

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Emil

@embedeo Някъде четох, че узрелите дренки след като се откъснат трябва на преседят няколко дена, за да добият сладост и аромат преди да се употребяват за нещо. Миналата година пробвах и се получи. Понеже не обичаме пресни дренки, а и нашите са дребни, направих вино.

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д
преди 22 минути, Emil написа:

@embedeo Някъде четох, че узрелите дренки след като се откъснат трябва на преседят няколко дена, за да добият сладост и аромат преди да се употребяват за нещо. Миналата година пробвах и се получи. Понеже не обичаме пресни дренки, а и нашите са дребни, направих вино.

Има сладко сортове, които можеш направо да ядеш с удоволствие

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Опитах преди малко дрян, чиито плодове са шестоъгълни. Културен сорт, не най-едър, но не е и дребен. Сефте забелязвам плодове с подобна ръбеста форма.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване