Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Jimmy Stoikov

Домашен ядрен генератор за 50 години

Recommended Posts

Jimmy Stoikov

Това ако се разработи ще преобърне света. Хубавото е че, тръгва от Китай и трудно ще спрат развитието им (като корона вирус)  :) 

https://www.kaldata.com/хардуер/представиха-ядрена-батерия-която-мож-459342.html

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
преди 1 час, Jimmy Stoikov написа:

Това ако се разработи ще преобърне света. Хубавото е че, тръгва от Китай и трудно ще спрат развитието им (като корона вирус)  :) 

Точно тази ядрена (радиоактивна) батерийка няма как да преобърне света, защото е базирана на ядрен разпад, а не на ядрен синтез. Ядреният синтез е този вид ядрена реакция дето може да използва много по-евтина и масово разпространена суровина, примерно водород (деутерий, евентуално тритий). За ядрения разпад, се изисква един цял народ да е "късметлия" и да имат на територията си залежи на радиоактивни ядрени изотопи (техните химически съединения).

Самата технология не е нищо ново, по мое време, още в стандартния курс на българското образование, мисля че до 8-ми клас при класификацията на различни галванични елементи се споменаваше за този вид ядрен елемент (батерия). Ако не ме лъже паметта точното име е радиоактивен галваничен елемент (радиоактивна батерия) и имаше серийно производство в тогавашния СССР на такава с (радиоактивен) цезий. Разбира се, никой не можеше да си купи такава батерийка просто ей така, по няколко различни причини. Една чудесна причина за ограничения достъп е радиоактивността -- не може да се разчита на обикновения потребител, че ще спазва протокол за радиоактивна безопасност. Този човешки фактор и съответния проблем ще го има и с китайската батерийка когато бъде готова, затова е най-добре да бъде под специален достъп (забранена за масова и нерегистрирана употреба) в Европа, по-строг от този на огнестрелните оръжия например, защото е много по-малка и предразполага към повече видове грешки. Например, какво правим ако батерийката се разхерметизира далеч преди да са изтекли 50 години?

Интересно, че в последните седмици зачестиха цитиранията на Калдата, точно по повод на ядрената енергетика. Самия Калоян, макар и да не го познавам лично, ми се струва свестен технократ. Преди много години, изглежда че той лично пишеше някои статии и правеше добри ревюта, примерно, беше сравнявал филтрите за питейна вода на два различни производителя, което според мен се беше получило доста добре. Но оттогава "изтече много вода", в интернет пространството започнаха да пишат много млади хора, под 40 години (в  момента), което само по-себе си е прекрасно, но има и някои негативни ефекти. Например, пак в Калдата има поне 5 статии за ядрен синтез и реактори за същия, писани, според мен от доста млади хора, които съзнателно или не не, нито могат да пресъздадат качествено чужда новина, нито могат да намерят баланс между прогноза и реалност, нито пък имат някакъв особено интересен стил на писане. Като практически резултат,  тези 5+ статии не съответстват на гръмките си заглавия и малко или много подвеждат читателите.

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Крайно скептичен съм, че устройство с ядрен разпад ще намери домашно приложение. Възможностите някой да пострада са доста. 
Темата би трябвало да е в  раздел Намерено из нета , а не в Общи дискусии.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване